Nejoblibenejsi rod

upraveno 6. listopadu 2010 v Akce a hlasování

Sestavil jsem si žebříček mne nejvice sympatickych rodu. Jak jste na tom vy?

1. Starkove

2. Martellove

3. Lannisterove

4. Targaryenove

5. Baratheonove

6-7. Arrynove, Tullyove

8. Tyrellove

9. Greyjoyove

Slys mne rvat

1568101116

Komentáře

• AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    1 Starky nemusím radši mám jiné rody
    2 Walder a Roose porušili svojí přísahu. Což je obzvlášť Roose, který je seveřan a měl pusu plnou řečí hnus na ntou. Walder Frey porušil svojí přísahu Edmuremu.
    3 Ano Robb zabil spoustu lidí stejně jako Jaime, Robert a Ned, ale byla válka a lidé ve válce umírají a když nezabiješ ty je tak oni zabijí tebe tak to ve válce je.
    4 To co udělala Arya byla prasárna
    5 To že někoho přijmu pod svojí střechu a zaručím mu práva hosta a volný odchod, a pak si počkám až bude napůl spící v důsledku opilosti, a hned jak usne tak mu podříznu krk je podle mě větší prasárna než zabít někoho v bitvě v tváří tvář. Dostali šanci přžít takže Walder Frey je moudrý a spravedlivý protože Edmureho nezabil, ale jen zajal. Potom povraždil syny Říčních lordů lordy severu, Cately a Robba proč nezajal i je? Proč "nedostali šanci jako Edmure?"
    6 Jak dlouho si myslíš, že Edmure bude žít? Dokud se to bude jeho lordstvu vzenešenému moudrému a statečnému lordu Freyovi hodit.
    7 Pokud se chtěl Starků zbavit mohl to udělat jinak a nemusel do toho tahat ty ostatní
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Jay napsal(a):

@Gepeto: Aneb smrt člověka je tragédie, smrt milionu statistika?

To si nepochopil správne. Pýtal si sa - tvoj príspevok vyššie - v čom je to galantnejšie. Pod galantnejší si predstaví lepší a čestnejší. Súboj muža proti mužovi - boj a Robb - mi príde čestnejší, než tie jatky - zrada a jedová praktika. Bola to prostá odpoveď, čo je galantnejšie.

Inak ja vojnu neobhajujem. Nie žeby mal Robb moc na výber, ale radšej by som preferoval iné praktiky.
    Jay napsal(a):

...neb například schvaluji použití atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki a jsem ochoten se do krve pohádat s každým, kdo to nepovažuje za správný krok z hlediska stavu, v němž USA byly.

Tak to máš naozaj iné hodnoty.
    Síce sa do druhej svetovej nerozumiem, veľmi by ma zaujímalo, ako bola HaN angažovaná vo vojne. Zabiť tisícky ľudí, ktorým mohla byť tá vojna ukradnutá a ktorí s ňou možno ani nesúhlasili? Zdá sa, že používanie Synekdoch typu "Japonsko zútočilo..." dosť ovplyvňuje normálne správanie. To sa človeku ľahko povie v pohodlí, kým by nestál tvárou v tvár smrti, vtedy mnohým skrotne chvostík.

Tým netvrdím, že USA učinila strašný krok. Ani Pearl Harbor nemusel byť značne angažovaný a to Japoncom (opäť tá synekdocha) nevadilo. Bol to krok, ktorý bolv danej situácie zdanlivo nevyhnutný. No príde mi, že USA konala až priráchlo na to, aký dopad to malo - hoci pozadie nepoznám, priznám sa.

Tá voľba bola naozaj ťažká, ale rozhodne nepovažujem za správne tvrdiť, že to bola krutá chyba alebo, že to bolo správne. Nebolo to ani jedno ani druhé. Dokonca by som sa to neodvážil nazvať ani menším zlom.
  • Ad RW: Ale já souhlasím, že to je hnus, ale "pragmatický" hnus. Válka je hnus a nese to s sebou zvěrstva. Byť ano, je morální rozdíl bitva na Sommě, vylodění v Normandii, koncentráky a dobití Nankingu... Z tohoto pohledu prostě nelze Roose a Waldera srovnávat s Ramsayem, panem umučímsikohochciprotoženatomámnáladu.
    Ad HaN: Ve zkratce - jedno z těch měst byl vojenský cíl,... ale i kdyby nebylo, tak v to dobu nebyl znám dopad ozáření a vědomí, že 1 letadlo může zničit město rozložilo morálku japonského velení. Alternativou byla invaze do Japonska, při níž jen odhadované americké ztráty převyšovaly počet obětí HaN, o počtu obětí Japonců nemluvě, to bylo o desetinásobcích (dle zkušenosti z Iwojimy) včetně "civilistů"...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jay napsal(a):

2) Arya - úplně super namachrovaná a mazaná sympaťačka, která dobyla Harrenhall s lasičí polévkou a potom podřízla nepřipraveného strážnéhoa v podstatě všechny vraždí zazadu, nepřipravené a tak podobně, ale jejíž činy se nezpochybňují, protože je Stark...

Né, je to roztomiloušká malá holčička s šedivýma kukadla a malým mečíkem co mstí svou rodinu. Je na to sama a ty svině co podřezává si to sakra zasloužej. :twisted:
    @Jay Ak to bola pragmatická skratka, potom to bolo naozaj "lepšie" ako invázia. Viem, že USA asi nemohla strategicky vyjednávať a jednoducho sa pokúsiť Japoncov zastrašiť aj bez hodenia bomby, ale proste takáto alternatíva ma núti nepovedať, že to bolo správne rozhodnutie.
  • @Gepeto: Bububu, máme strašlivou bombu s takovou silou, že to jste dosud neviděli... :o)
    Ostatně řekněme si na rovinu, kolik obětí měly běžné nálety a donutily Japonsko kapitulovat? Invaze by znamenala nejen velké ztráty, ale konec Japonska jako národa, Američani jim byli propagandou vykresleni jako ďáblové, že i civilisti často páchali sebevraždu než se nechat zajmout... No, ale jsme off-topic.
    Takže nejoblíbenější rod.... momentálně asi Martellové, ale já jsem hrozný přeběhlík, takže zítra klidně řeknu Tyrelly, Starky nebo Targaryeny... a možnápod dojmem seriálu i Lannistery :o)
  • upraveno 28. května 2014
    Tak lasičí polévka byla řezničina, ale taky "mistrovský vojenský tah" :twisted: tedy odpustitelné (kdyby Starkové války vyhráli alespoň)+jak říkal Montezuma :-D (Catelyn je do jisté míry taktéž Stark, a myslím že jí tu má v oblibě málokdo a ani si nějak nevybavuji, kdy by tady naposled někdo obhajoval hovadiny co navyváděl Robb)
    K HaN, i když to je offtopic: to už nebyla ani tak záležitost 2. sv. války, ale války studené, američané chtěli hlavně sovětům ukázat: máme atomovky, dokonce několik a jsme připravení je použít!
    Japonce ke kapitulaci možná spíš než bombardování přiměla hrozba toho, že Japonsko by mohla zčásti "osvobodit" Rudá armáda (SSSR se do války s Japonskem zapojily "na poslední chvíli" a Japonsko proti nim nemělo nic moc co nasadit, většina vojáků byla vázaná v Číně nebo proti spojencům v Tichomoří a jv Asii)
    Jay napsal(a):

Ad RW: Ale já souhlasím, že to je hnus, ale "pragmatický" hnus. Válka je hnus a nese to s sebou zvěrstva. Byť ano, je morální rozdíl bitva na Sommě, vylodění v Normandii, koncentráky a dobití Nankingu... Z tohoto pohledu prostě nelze Roose a Waldera srovnávat s Ramsayem, panem umučímsikohochciprotoženatomámnáladu.
    Ad HaN: Ve zkratce - jedno z těch měst byl vojenský cíl,... ale i kdyby nebylo, tak v to dobu nebyl znám dopad ozáření a vědomí, že 1 letadlo může zničit město rozložilo morálku japonského velení. Alternativou byla invaze do Japonska, při níž jen odhadované americké
    ztráty převyšovaly počet obětí HaN, o počtu obětí Japonců nemluvě, to bylo o desetinásobcích (dle zkušenosti z Iwojimy) včetně "civilistů"...

Takže pragmatický hnus je menší hnus než jiný.
    On i Mnichov byl pragmatický hnus

• @Achileus: Jsme off-topic.
    Jinak ano, Mnichov byl pragmatický hnus... a Mnichov sám o sobě žádné čiré "zlo" nebyl (čímž jej nebo nacisty neobhajuji)... Ve své podstatě asi na úrovni toho, že Malíček získal výrokem krále Harrenhall.
    Hitler měl stejné právo na Sudety ja Malíček na Harrenhall a to právo rovná se nule
  • @Achileus: Bohužel ve vysoké politice se na právo z vysoka to ...
    Ostatně asi takové jako na Rakousko, zbytek ČR, jako Putin na Krym a nebo Aegon na sedm království...
    Něco o právu silnějšího (a nebo o právu silnějších spojenců)... prostě pokud se něčemu "nemorálnímu" nikdo nepostaví, tak se nakonec na nemorálnost zapomene, protože dějiny vždy píší vítězové...

ámen
    upraveno 28. května 2014
    ámen Dějiny píší vítězové a Machiavelli by dodal Divide et imperia.
    Kdo asi napíše dějiny války v Afgánistánu
  • Achileus napsal(a):

ámen Dějiny píší vítězové a Machiavelli by dodal Divide et imperia.
    Kdo asi napíše dějiny války v Afgánistánu

amerikani ... ty píšu dejny aj keby prehrali...
    Médiá. Konkrétne. Banky. Konkrétnejšie.
  • to už je trochu mimo téma, nemyslíte?
    @Mikjan Plus-mínus to bolo k téme pragmacii, ktorá sa viaže na tému rodu Lannisterov, a sme v téme o rodoch a prečo máme ten ktorý rod radi...
  • Koukám že žebříčky moc nepřibývaj, ale jelikoš jsem tu nedlouho (knihy jsem dlooouho odkládal kvůli času, teď když marodím, přečetl jsem v kuse a pak shlédnul seriál) tak sestavím svůj, ač oblíbenost jak rodů, tak postav se kniha od knihy, možná někdy i kapitola od kapitoly může měnit. Teď po Tanci s Draky to mám takhle:

Začnu oblíbenými postavami - Jon, Tyrion, Arya, Malíček a vejde se sem ještě Bran. Z toho musí vyplývat první místo v oblíbenosti rodů.

1. Starkové
    - krom postav je my sympatická samozřejmě i čestnost která ale určitě souvisí se smůlou - krásně to řekl Bronn ("on bojoval čestně...a je mrtvej") a asi nejlepší slova rodu v ASoIaF, úderné a výstižné. V Zimě přichází je řečeno vše.

2. Lannisterové
    - Tyrion, Cersei, Jamie, ó velký Tywin...velice silné a zajímavé postavy. Určitě díky Lannisterům je dílo zábavné tak, jak zábavné je. O Tyrionovi netřeba mluvit, ale která z postav dokáže vyvolat takovou nenávist a zároveň lítost a soucit jako intrikánka Cersei? A nebo Jamie, měnící se v zajetí a hlavně při a po cestě do králova přístaviště nejen kvůli
    ztrátě ruky
    ...to je postava.

3. Martellové
    - rod je stejně zvláštní a odlišující se od ostatních, jako region kterému vládnou - Dorne. Neměli zatím příliš prostoru, ale sympatie u mě získat stihly.

4. Targaryenové
    - jakou roli nakonec sehrají draci? Kdo bude šílenější? Čím šílenější, tím to bude zábavnější - Vivat Tragaryen!

5. Tullyové
    - rod asi nejbližší a nejpodobnější Starkům co do cti a smůly

6. Greyjoyové
    - nemám je rád. Snad kromě Victariona a trošku Aši nemám nikoho z nich rád. Kapitoly v Hostině pro vrány ze železných ostrovů jsem spíše přetrpěl, ale je to další rod který je naprosto svůj a není podobný žádnému jinému a vnáší nám tak do děje další pestrost. Lajna s Victarionem se teď vyvíjí velice slibně a tak se Greyjoy vyšplhali až na 6. příčku.

7.Tyrellové
    - Olena je bejk! Loras ťunťa a z Margaery by něco mohlo bejt. Přecejen je dvojnásobná a čekám že brzy bude trojnásobná vdova, to už chce fištróna.

8. Baratheonové
    - Robert je prase, Renly mrtvola od začátku a Stannis...je z nich nejlepší, ale divnej. Cerseiny parchanty sem nepočítám.

-. Arrynové
    - nějak se mi nechce tenhle rod zařazovat do žebříčku, když o Jonovi víme málo a Robbert je rozmazlené vyšinuté děcko...

----------------------

Pokud bych se měl zařadit i méně významné (vazalské) rody, které jsou ale značně významné pro příběh (Frey, Bolton, Tarly...), měl bych mnohdy veliké dilema.
  • Další fanoušek toho parchanta Malíčka? :-D
  • 1. Stark
    2.Lannister
    3.Baratheon
    4.Targaryen
    5.Martell
    6.Tuly
    7.Tyrell
    8.Greyjoy/Arryn
  • @Zlord_Antiježíš Mě vždycky překvapí, kolik lidí nemá rádo Tullye. Podle mě mají členové rodu podobně ujeté vztahy jako Lannisterové a jsou podobně tragičtí jako Starkové.

Nevím proč, ale pomalu nejradši mám mám Tyrelly (hrají dobře a opatrně) a Martelly (respektive Dorana a Oberyna, možná i Nymerii Písek, to se ještě uvidí). Co se týče Starků... mám ráda především Starčata. A nepřestanu opakovat, že pokud je má někdo rád pro čestná řešení, má je rád ze špatného důvodu. Já je mám ráda, protože jsou jako stoičtí hrdinové ze severských ság. Ta čestnost byla typická pro Neda Starka a daná výchovou u Jona Arryna. O jeho sourozencích a otci (ani jiných předcích) nikdo nic podobného neříkal, respektive víme, že Brandon Stark stejně založený určitě nebyl. Arya si ostatně přetočila morální kompas, Sansa má pořád dobré úmysly, ale přece jenom odkoukává triky od Malíčka, Jon s dospíváním i zpragmatičtěl a jestli se někdy objeví Rickon, je dost dobře možné, že bude Chundeláče na lidi posílat se stejnou chutí, s jakou si bratránek Robert hraje s měsíčními dveřmi
    (chudák Davos)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Tullyové mají málo mrzáků a dětských postav.
  • @jjelen: Musím se přiznat že Malíčka mám čím dál raději. Taková Cersei je v intrikách dost amatér a proti Malíčkovi lůzr. Dost se mi líbily konspirace Tyriona ve střetu králů, ale bylo většinou dost jasný proč to dělá a o co mu jde. U Malíčka člověk neví. Ne že by byl malá svině, ale je to svině šikovná! Jak moc by jste se divili kdyby na železném trůnu nakonec seděl on?
  • @Zlord_Antiježíš Jedině někdo skrz koho by vládl, protože jak sám Malíček řekl, tak Lorda povzneseného z tak nízkého původu hned v první generaci by ostatní šlechtické rody nikdy neuznali.
  • Souhlas s E.Y. (i když myslím, že sedět na trůně není Malíčkův cíl, spíš tam opravdu někoho dosadit).
    A určitě ještě sehraje/může sehrát hodně důležiou roli, nejenom díky svým intrikám, v tuhle chvíli je faktickým vládcem Údolí, tj. jedné ze dvou zbývajících zemí, kterých se válka ještě prakticky nedotkla
    Jinak jak si myslíte, že to bude v Údolí?
    jjelen napsal(a):

Souhlas s E.Y. (i když myslím, že sedět na trůně není Malíčkův cíl, spíš tam opravdu někoho dosadit).
    A určitě ještě sehraje/může sehrát hodně důležiou roli, nejenom díky svým intrikám, v tuhle chvíli je faktickým vládcem Údolí, tj. jedné ze dvou zbývajících zemí, kterých se válka ještě prakticky nedotkla

Proti Malíčkovi je kardinál Richeliau žabař.
    Jinak doufám, že ho Sansa zabije
    Můj žebříček
    1Lannisteři Jeich postavy mají charisma ať už Jaime, Tyrion, Cersei neb Tywin. Všichni Lannisteři jsou navíc zajímavé charaktery (narozdíl od Starků) a vždycky udělají něco čím překvapí. Navíc Hru o trůny hrají zatím ze všech rodů nejlépe
    2 Tyrellové stejně jako Lannisteři mají především ženské postavy Olenna a Maegary charisma a navíc Maegary je kočka a Olenna se co do jízlivosti a schopnosti vtipně něco glosovat vyrovná Tyrionovi a navíc otrávila toho zmetka Jofreho

3 Martellové Zatím dostali ze všech velkých rodů nejméně prostoru, ale věřme, že Martin to časem dorovná. V sáze se objevili dvě úžasné, zajímavé a dechberoucí postavy z tohoto rodu a to Oberyn a Quentyn. A navíc stateční válečníci a ten osvěžující závan exotiky hm.
    4 Targaryenové Prastará dynastie z právem na Železný trůn, krev prastaré Valyrie, Draci, Daenerys a věřme, že Aegon to je pěkně hustá sestava. Škoda těch psychopatů jinak by byli v tomto žebříčku víž.
    5 Starkové podle mnohých nejúžasnější rod Západozemí, ale podle mě žabaři, kteří díky své skvělé cti a smyslu pro spravedlnost zatím prohráli na celé čáře(holt když neumí hrát tak se do toho neměli plést)
    6 Tully Stejný případ jako Starkové
    7 Baratheon Železný trůn ztratili díky Stannisovi a Melisandře, kteří zabili nejlepší postavu svého rodu. Opravdu hloupost urážející staré i nové bohy.
    Greyjoy Sobečtí a od reality odtržení a navíc z devadesáti procent neschopní dřeváci.Dobýt sever je možná úžasné, ale z dvaceti muži jeho největší hrad do háje neubráníte a navíc svěři velení Theonovi fuj. ještě, že Aša má v hlavě mozek a umí ho používat
    nehodnoceni
    Arrynové
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.