to heavy_head: já nepodporoval, já odporoval :P to měla být ironie. Rudé kněžce nevěřím ani za mák. Martin sice naznačoval, že proti ledu se dá bojovat jedině ohněm, ale osobně se mi nezamlouvá ani jedna z těch dvou stran. Rudá magie je démonologie. Je založená na krvavých rituálech a s dobrem nemá nic společného. To už raději utopený bůh :D.
sarven: Tak něčemu takovému u Stannise nevěřím ani za mák. Stannis má hodně zvláštní, ale velmi silný smysl pro spravedlnost a čest a pokud bude duševně zralý nevěřím, že něco takového způsobí. Tohle by sedělo spíš na prospěchářskou politiku Lannisterů, i u Daenerys bych si to s její představou vlastního mesiášství dovedl představit.
ja ho z toho upodozrievam. myslím, že v mene toho čo považuje za správne je schopný urobiť veľa zla. Jeho zmysle pre spravodlivosť a česť sa krúti a zvíja v plameňoch. Davosa už počúval na pol ucha a na Zdi bol ochotný ísť dosť ďaleko, len aby získal Jona na Zimhorade. A nezabúdajte, že nie je pravý Svetlonoš.
a všetci si pamätáme, že Stanis už hranicu prekročil. Nech už akokoľvek ospravedlníme zabitie Renlyho, ďalšie dva atentáty na deti sú biľagom a varovaním.
No že by to došlo až tak daleko bych neřekl. Vidím to, že tam mimo další děj bojují další dvě mocnosti ... oheň a led. Pochybuji taktéž, že by oheň jen tak nechal led proniknout hluboko do území aby získal pochybnou taktickou výhodu. Led se těžce zatlačuje nazpět. Melisandra má Stanise v hrsti a používá ho jako nástroj. Vysvětlit věci tím správným způsobem - to je vše co stačí k ovládání Stanise. Jen by mě zajímalo co se stane, až led s Jinejma zaženou, protože oheň je dobrý sluha... ale zlý drak ;)
Stannis je mi prostě iracionálně sympatický. :-) Konstrukce "může překvapit" je mi rovněž sympatická. Ale možná, že jsem jen v hlubokém omylu. Nemáte někdo čas mi je osvětlit? ;-)
Tak mě je Stannis sympatický racionálně. Až na plány s Edrikem zatím neudělal nic, s čím bych výrazně nesouhlasil. A předně STANNIS JE KRÁLEM a hájí svůj trůn, nedobývá ho. Z toho hlediska je nutno hledět na jeho akce.
V jedné z knih někdo řekl: Po každé rebélii dříve či později jedna ze stran prohraje - vůdci jsou potrestáni a ostatní jsou odsouzeni aby ohnuli koleno. Panovník jim odpustí a "jede se dál". Není to samozřejmě doslova, ale nějak tak to tam bylo.
Rozhodně Daenerys:umí být tvrdá, ale na rozdíl od Stannise i pružná (myslím povahou:-); je chytrá (na svůj věk velmi); dělá chyby, ale dokáže se z nich poučit (doufám:-), má dobrý původ (až na těch pár desítek šílenců) atd. Stannis je neurotik a Melisandra fanatik, to neskončí dobře:)
Ale kam to Daenerys zatím dotáhla? Zatím jen "zbavila" několik měst otrokářů...Nepopírám, že má určitý potenciál. Ale ZATÍM ne k vládnutí takovému království.
vzhľadom na východiskový stav - predaná nevesta šialeného brata - to dotiahla dosť ďaleko. Kam by si chcel, aby to dotiahla? veď jej cieľ je až v poslednej knihe...
Komentáře
Rudé kněžce nevěřím ani za mák. Martin sice naznačoval, že proti ledu se dá bojovat jedině ohněm, ale osobně se mi nezamlouvá ani jedna z těch dvou stran. Rudá magie je démonologie. Je založená na krvavých rituálech a s dobrem nemá nic společného. To už raději utopený bůh :D.
Jeho zmysle pre spravodlivosť a česť sa krúti a zvíja v plameňoch. Davosa už počúval na pol ucha a na Zdi bol ochotný ísť dosť ďaleko, len aby získal Jona na Zimhorade.
A nezabúdajte, že nie je pravý Svetlonoš.
Stannis je neurotik a Melisandra fanatik, to neskončí dobře:)