Kritika Písně jako takové (Obsahuje nezakryté spoilery)

upraveno 7. června 2013 v Píseň ledu a ohně
Narazil jsem na několik událostí, kdy autor velmi nelogicky překrucuje charakteristické rysy svých postav, které byly předtím neměnné a postavu charakterizovaly (Robbův úlet, Jonova záchrana "Aryi" a určitě sem přispějete i jiné, které mě zatím nenapadly, protože jsem knihy četl už před lety) a tak jsem chtěl založit topic, kde bychom se ve vší slušnosti věnovali objektivní kritice celého díla, pro mě třeba velké nestabilitě charakterů (je pěkné, když se charaktery v jakékoli knize vyvíjí, ale Martinovy charaktery se ve velké většině projevují buď jako monstra nebo blázni a postrádají tím trochu na reálnosti) nelogickým změnám, přemíře neobvyklých sexuálních aktivit (bratři, sestry a taky kdokoli s kýmkoli, nepřekvapilo by mě, kdyby Loras s někým otěhotněl) a podobně. Zaměřme se prosím na toto téma, tedy výhrady k Písni, a ne na hejtování názorů zúčastněných, včetně mého.
245678

Komentáře

• @Černá_Alison přesně to jsem se snažil říct ;)
  • WanicWanic The real hedonism is not dead!
    Jediný co mi vadí je, že se po skvělých úvodních třech knihách v dalších dvou málo posouvá děj... Zbytečné roztahování.. ale tomu je hádam konec, když už mu zbejvaj jen dvě knížky... dílo jako takové je pro mě nejlepší fantasy.. nemam co vytknout... ten můj komentář byl zmíněn hlavně proto, aby byla slyšet i druhá strana, že to samí co vadí tobě, je pro někoho důvod, proč to čte... směle diskutujte dál 8-)
  • @Černá_Alison Jestli je někdo větší úchyl než Ramsay pak je to Danny. Extrémní sadismus je nic ve srovnání s Daariem =D
  • @Askia jasně, kamarádka co dělá v nemocnici se taky ráda honosí RTG snímkem pánské pánve se zabudovanou Rexonou roll-on :-) Ale má jen jeden takový snímek. V Západozemí to vypadá na standardní vybavení :-D
  • @Černá_Alison Máš sourozence? :twisted:
  • @Everett_Young Vzhledem k tomu, že Daenerys je pro mne od prvopočátku nepříjemná postava a nikdy jsem k ní nepocítila byť jen závan sympatií či jen lítosti a porozumění, takže mi to zas tak nepřijde :-D
  • @Askia Mám bratra, kterého považuji za atraktivního, avšak při čtení Písně mi nezbylo než nahlédnout na "Martinovskou" stránku věci a přijde mi to tak extrémně odpudivé, že jsem od té doby ani neprohrábla jeho vlasy, což jsme dříve ráda dělala, když mi něco vysvětloval na kompu a já stála za ním....takový na mne má GRRM vliv :-p
  • @Černá_Alison V písni je dost neúchylných postav. Třeba můj oblíbenec Tristifer, Jon, Bran (s jeho výběrem bych i souhlasil stejně jako s Tristiferovým) a další. Nebo i ta Arya. Taky není úchylná. Možná je to taková Dextergirl (kam se hrabe Bondgirl) ale jinak nic zvláštního. Navíc, i v životě má každý nějaké to tajemství.
  • @Černá_Alison Já mám 4 sestry, z toho 3 mladší a při prvním čtení těch scén jsem knihu odložil a vrátil se k ní až po letech...
  • @Everett_Young Haha, ne, celá ta léta jsem nedělal, to co myslíš =D
  • @Everett_Young Kdo je Tristifer? Toho si vůbec nevybavuji :(

@Askia Chápu, já jsem přečetla první část prvního dílu a trvalo mi dva roky než jsem začala číst další a to jen, protože do mne kamarád hučel...
    GRRM nikdy nebyl v mém top ten fantasy ani dřív.
  • @Everett_Young Nic mi to neříká - nejmenuje se česky jinak?

Jinak Brana mám ráda, ale se štítivým pocitem očekávám, co z něj udělá autor dál :(
  • @Černá_Alison Ne, česky se jmenuje stejně. Je to ten kluk ze Železných Ostrovů co je zamilovaný do Aši a po královolbě uteče se svojí posádkou od Eurona a připojí se k Aše v tom sídle Gloverů.
  • Co se týče Robba: do té doby jednal během svého tažení dalo by se říct s chladnou logikou, jeho kroky byly pochopitelné a úspěšné, pak náhle uklouzne a padne Jeyne do náruče :-k tohle by se možná dalo připsat tomu, že jednak se Robb do Jeyne zamiloval a naskytl se vítaný únik ze svazku s Freyovou, jednak před tím GRRM od Robba odtrhl Catelyn, která by mohla zafungovat jako jakási záchranná brzda, ale protože Catelyn zpytovala svědomí v Řekotočí, Robb se vřítil do záhuby. I když otázkou je jestli to bylo nutné, vzhledem k povaze Freye se tragédie klidně mohla konat na svatbě Robba a Roslin a Westerlingové nemuseli vůbec vstupovat do děje. Mohlo to být taky tak, že Robb by se ocitl na Edmurově místě a Roslin porodila dědice Zimohradu :twisted:

Dále mi vadí spasitelská mise Daenerys, kterou mi Martin do té doby poměrně oblíbenou postavu naprosto znechutil a nechápu, proč se uchýlil k tomu, že některé svoje postavy nechá desítky stran tvrdnou v různých zapadákovech, sedět na zadku, popřípadě ležet v posteli :roll: ) plantá uzly, které pak nemůže rozuzlovat a dění stagnuje a neposouvá se nikam, tohle mi vadilo v druhé polovině Bouře, někdy v Hostině ale především pak v Tanci, jen doufám, že v posledních dvou dílech se ukáže, že to mělo alespoň nějaký smysl.
  • Poraďte GRRM, jak to měl napsat líp. To je ono,to tu chybělo. :-)
    @Askia Cosik podobného je snad tady: http://www.icefire.cz/forum/discussion/51030/kdy-to-mistr-prehnal/p1
  • @heavy_head :D Ale no tak, nějakou kritiku to chtělo ne?
  • Však si přečti, na co jsme přišli už dřív. ;-)
  • @heavy_head ale prd, jen si vybít si frustraci z toho, že mi kazí Aragorny a Mirky Dušíny, poskytuje detailní popisy jídelníčků, které mě nezajímají a vraždí moje oblíbené postavy :'-(
  • Nelogické kroucení postavami... Ono člověk se nechová pořád logicky. Někdy dělá blbosti. Jednání postav Písně bych označil v mnoha případech za překvapivé, ale vždycky k tomu mají nějaký důvod...
  • No ano, ale u Jona mi ten zvrat přeci jen připadal jako pěst naoko, jen proto, aby z něj Martin o pár stránek dál mohl udělat cedník, tohle mě naštvalo jako před tím nic, i když si nemyslím, že je Jon mrtvý :anxious:
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 7. června 2013
  • @Branislav_Gepeto Tak to většinou bývá že když se do někoho zamiluješ (tím teď myslím opravdu takovou tu bláznivou reakci kdy se ti někdo líbí z naprosto neznámých důvodů a děláš v přítomnosti této osoby úplné blbosti) tak je ta osoba úplně jiná než ty povahově.
  • @heavy_head Jasně že jde obhájit všechno, ale něco je pravděpodobné a něco málo. A ty málo pravděpodobné věci by se logicky neměly stávat často... ;)
  • upraveno 7. června 2013
    @heavy_head dopis od Ramsaye a záchranná výprava kvůli Arye, proč Jon najednou jednal takhle zbrkle, když před tím vše rozvažoval, proč se náhle vrátil ke klukovi ze Hry o Trůny, který vyjede na pomoc bratrovi do války bez ohledu na sliby a přísahy, v té chvíli mi přišlo, že celý ten přerod v muže a velitele byl zapomenut.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.