Nejoblibenejsi rod
Sestavil jsem si žebříček mne nejvice sympatickych rodu. Jak jste na tom vy?
1. Starkove
2. Martellove
3. Lannisterove
4. Targaryenove
5. Baratheonove
6-7. Arrynove, Tullyove
8. Tyrellove
9. Greyjoyove
Boltonům budou trable Freyů v Říčních krajinách u Ramseyho prdele. Ty zajímá jen jejich podpora na severu.
Taky pokud zaklepe bačkorami starý Frey, tak s jeho nástupci - ať už se toho dožije kterýkoliv z nich - bude nejspíš Malíček cvičit jak se mu zalíbí. Inteligencí mladší Freyové (zatím) nijak zvlášť netrpí.
Spojenectvo Bolton a Frey výhodné? Aj Boltona podporujú len kŕčovito. Akonáhle prestane byť ohrozením, hodia naňho špinu spolu s Freymi a jeho nutkanie sťahovať ľudí z kože mu k reputácií nepomôže.
Boltonov a Freyov drží vodca - Roose má rešpekt a Walder ujednáva spory, pretože si uvedomuje, že ako jeden rod sú silnejší. Ak sa Rooseovi stane nejaká nehoda, skutočne pochybujem, že Ramsay bude schopný udržať tú alianciu.
A predpokladám, že Freyovské spojenie mena s bohom sa tu skončiť nemusí (síce tento záver by bol charakteristickejší pre antických bohov). Po smrti Waldera sa ten rod zrejme rozpadne. Predpokladám, že jeden Frey začne chovať zášť k druhému. Waldera nikto neotrávi, pretože jednotlivec sa bojí, že mu na to prídu a ostatní ho použijú ako baránka - spraví to, čo chcú všetci, ale umyjú si nad ním ruky. Ale ak nastane v rodine zmätok, mnoho členov možno bude mať nutkanie dopomôcť si k postaveniu nejakou tou nehôdkou či dvoma. Začnú sa obviňovať, nebudú vedieť udržať vlastnú stabilitu a budú ešte väčšmi na smiech.
Jeden Frey všetkým vládne, jeden všetkým káže,
Jeden všetky
(na svet)privedie, do temnoty zviaže:D No, to na Waldera sedí celé...
Freyové sice získali mocný hrad a rozsáhlé pozemky, ale taky nenávist říčních lordů na pár příštích generací. Můj odhad je, že jim to vítězství s úmrtími inteligentních Lannisterů velice brzy zhořkne.
INFO: Z knížek jsem četl jen první tři díly, proto je můj pohled na rody nejspíše trochu omezený.
1. Starkové - Takže začnu asi Starky. Celkově jsou v něm jen postavy, které mám/ jsem měl docela rád (Ned, Jon, Sansa, Robb, Bran) nebo mám na ně neutrální názor (Arya, Catelyn, Rickon). Nikdy mne jako rod nijak zvlášť nezklamali a všichni jsou to docela klaďasi, i když občas samozřejmě dělají nějaký chyby.
2. Targaryeni - Někteří sice byli šílení, ale já je soudím hlavně podle dvou žijících zástupců tohoto rodu - Daenerys a mistra Aemona. Dae je má oblíbená postava, přestože se často nerozhodovala správně. Každopádně jsem si ji stejně vždycky znovu oblíbil a připadá mi jako kladná postava. Aemon dal přednost Noční hlídce před mocí a trůnem, na svůj věk má obdivuhodně bystrou mysl. Takže přestože někteří Targaryeni byli šílení (Aerys, Viserys), řadí se tento rod mezi mé oblíbené.
3.Tyrellové - Tady už to bylo těžší, zvláště když se ve válce dali na stranu Lannisterů. Přesto však mám rád postavy jako je Olena (jedovatá, ale správná babča), Margaery (krásná a docela milá) a Loras (sice nafoukaný, ale čestný a dobrý rytíř). Jako rod na mne tedy působí celkem pozitivně a mám je celkem rád.
4. Martellové - Hlavně kvůli Oberynovi, i když už je mrtvý. Jako postava byl opravdu výborný. Kapitola, kdy přijíždí do Králova přístaviště je jedna z mých nejoblíbenějších kapitol v Bouři mečů. Elaria Písek působí taky docela sympaticky a z toho, co jsem sem tam četl o Arianne Martell si myslím, že by to mohla být docela dobrá postava. Proto čtvrté místo v mém žebříčku.
5. Mormontové - Jorah Mormont je docela sympaťák, s Daenerys to myslel dobře, i když původně to byl prachobyčejný zrádce. Sice mě štvalo, když na Dae tak dorážel a dokonce ji i líbal, ale ok. Jeora Mormonta jsem měl jako velitele Noční hlídky hodně rád, byl to spravedlivý muž. Pak už zbývají jen Maege a Dacey. K Dacey jsem si žádný vztah nevybudoval, ale Maege jsem měl hodně rád. Už jen proto, že jako jedna z mála měla pochopení pro Catelyn, když poslala Jaimeho s Brienne do KL. (uznávám ale, že to byla chyba.)
6. Baratheoni - Na šesté místo jsem se rozhodl dát Baratheony. Robert sice nebyl ideální král Západozemí, ale měl jsem ho docela rád, i když to byl nenapravitelný ochlasta. Renly byl zase šarmantní a charismatický muž, který měl určité šance na získání trůnu, armádu měl na to velkou dost. Stannise mám velmi rád, je to čestný muž a skoro nikdy se nedopustil vyloženě špinavého činu (často zásluhou Davose). Ještě radši mám jeho dceru, Shireen. Je mi jí líto kvůli jejímu znetvoření a doufám, že to v dalších knihách někam dotáhne.
7. Tullyové - Taky docela sympatický rod. Když opomenu Lysu (ale ta už je stejně Arryn), mám všechny Tullye docela v oblibě. Černá ryba je skvělý stratég a ještě lepší strýc, jeho bratr (otec Catelyn) musel být jistě obdivuhodný muž, nebo to alespoň z příběhu vyvozuji. Edmure je taky charakterově docela v pohodě a jeho manželka (byť je z rodu Freyů) se zdá být také fajn.
8. Lannisterové - Hlavně zásluhou Tyriona a Jaimeho. Tyriona jsem měl rád už od začátku, vždycky byl do jisté míry spravedlivým mužem a přestože je to trpaslík, s obdivuhodnou kuráží se protlouká životem. Život mu nepřipravil lehký osud (ústrky od rodiny, posměch), ale on to bere s humorem, i když nemusel na konci Bouře zabít svého otce, to si mohl odpustit. Jaime byl sice v prvních dvou dílech charakterově ne zrovna obdivuhodný, ale pomalu se z něj stává docela dobrý člověk a věřím, že to bude takto pokračovat. Tywina Lannistera moc nemusím, takže nebudu komentovat. Stejné to je u Cersei, to je hrozná mrcha, i když bez jejích intrik by to nebylo ono. Kevana mám docela rád, připadá mi mírnější než jeho bratr.
9. Seaworthové - Jelikož Davos je super a přestože jsem sem nechtěl tenhle maličký rod vůbec dávat, stejně neodolám a alespoň na 9. místo ho dám . :-D
@Maljian Předpokládám že tím šíleným jsi mysle Aeryse, ne Aegona. Jinak s tebou ve většině bodů souhlasím (jen bych vyměnil Starky a Mořské)