!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1109110112114115243

Komentáře

• ako vlastne konci proroctvo o poslednom hrdinovi - tom ktoreho nahanali jiny a velke pavuky - nasiel deti lesa a tie zahnali Jinych spat na sever, spravne? je to azor ahai alebo ina postava? tusim si knihy musim opat precitat :-)

trosku mi to pripomina tolkiena a v tom pripade by som ocakaval podobnu vypravu na sever a znicenie nejakej svatyne Jinych a tym aj navrat leta, roztopenie jinych a smrt nemrtvych. tipoval by som to na dany, tyriona (a ich drakov) s pomocou jona, arye a brana...
  • AvivAviv
    upraveno 30. dubna 2014
    Branislav_Gepeto napsal(a):

Aviv napsal(a):

To znie tiež dobre. A je to jednoduchšie ako môj nápad, takže to bude aj pravdepodobnejšie. Akurát neviem, kde by sa u Rhaegara vzala krvácajúca hviezda...

Dayneovia majú v znaku hviezdu. Nie je s daným časom spojený nejaký umierajúci (krvácajúci) Dayne? Možno tou hviezdou bola aj Ašara... Krvácanie mohol byť aj pôrod...

No lenže to by naznačovalo, že Jon - Azor Ahai je Asharin syn, čo je tiež výborná myšlienka, lenže tu bol rozoberaný Rhaegar - Azor Ahai (popol a slzy Letohradu) ako otec Jona - meča čo zaženie iných (tretí pokus o dieťa, Lyanna ako Nissa ...). Takže skôr nejaký Dayne čo prišiel k úrazu počas Letohradského experimentu.
  • Či už je meč Dany alebo Jon alebo iný prírodný úkaz, ohľadom Azor Ahaia mám pocit, že tou krvácajúcou hviezdou má predsa len byť červená kométa. Čo by tam inak robila?
  • pavel napsal(a):

Taky se mi líbila teorie:
    Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tá sa páči aj mne.
  • M1on napsal(a):

Nevim, jestli to tu už bylo. Co když Dany zatroubí na Joramunův Roh co veze Victorian? Buď padne zeď nebo se nestane nic.

Nemá náhodou ten roh krotit draky, kteří začínají být pořádně divocí? Nikde tam nepíšou, že to je Joramunův roh.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Oops Nikde to nie je napísané, ale je to možná teória. A teóriám sa zhodou magických okolností venuje táto diskusia.
  • @Branislav_Gepeto A já se tu teorii snažim vyvrátit svojí ;).
    @Oops Tak pardón, mne to proste prišlo ako Tak bylo psáno, tak to musí být a teda keď pravdovravný Euron s kronikou 1000 právd o Westerose takto pravil, nie je miesto na alternatívy
  • Ta věc se světlonošem a Azorem Ahaiem má být pravděpodobně jenom metafora. Stejně jako předpovědím pro Dany tomu věnujete až moc. Žádný super hrdina nebude, s žádným super mečem, co by zastavil Jiné. Nevím, v písni prostě žádný geroj není a nemá být.

Ah my sweet summer child, night is dark and full of terrors. Winter is comming! :)
  • Blackfish napsal(a):

Ta věc se světlonošem a Azorem Ahaiem má být pravděpodobně jenom metafora. Stejně jako předpovědím pro Dany tomu věnujete až moc. Žádný super hrdina nebude, s žádným super mečem, co by zastavil Jiné. Nevím, v písni prostě žádný geroj není a nemá být.

Ah my sweet summer child, night is dark and full of terrors. Winter is comming! :)

No vždyť říkame, že to je metafora. Azor buďto pod drnem, nebo si sedí pod stromem a mečem je nějaký příhodný člověk.
    Ale to s tými hrdinami je pravda. Je tam pár žiarivých osobnosti ale žiaden alike MARVEL hrdina. Bude to musie byť kolektívny hrdina. Dá sa dokopy partička správnych ľudí, tí pôjdu na správne miesto/miesta urobiť správnu/e vec/i a ak tomu dá náhoda tak možno dosiahnu svoje i omylom. Alebo to dopadne inak a nebude sa bojovať, ale hľadať pôvod celej tej maškarády a následné riešenie.
    Ale na nekonečnú temnú zimu to nevidím. Horké by to bolo až až ale nejak tam nevidím tú sladkosť.

• Branislav_Gepeto napsal(a):

@Oops Tak pardón, mne to proste prišlo ako Tak bylo psáno, tak to musí být a teda keď pravdovravný Euron s kronikou 1000 právd o Westerose takto pravil, nie je miesto na alternatívy

A odkiaľ by Euron nabral Roh zimy a ako to, že sa doteraz nič nestalo, hoci sa doň už fúkalo? Alebo žeby sa muselo fúkať v správnej vzdialenosti a správnym smerom? Ale čo je potom zač ten roh čo našiel Sam a prečo by na rohu od Eurona boli tie nápisy, ktoré tam sú? Bola by to osudová a zvrátene vtipná zámena, ale nejak sú dôkazy proti nej.
  • upraveno 1. května 2014
    Prostě mi to nepřijde jako typické fantasy jako Warcraft. A není jistý, že "ti hodní" vyhrají. Protože tam ten svět prostě není černo-bílý.

Nevěřím na Rohlíka coby boha. Ale vím že jeho kněží mají nějakou moc.
    Nevěřím na Velkého Jiného coby boha ale věřím že je tam nějaká mocná bytost ovládající magii.
    Mnohotvářný bůh taktéž. Jeho následovnící mají určitou magii, ale božská bytost sama není.
    Magie je na světě západozemí spolu s Draky.
    Nevěřím v předpovědi a legendy o třech hlavách, Azoru Ahaiovy etc. AA pravděpodobně existoval ale jak to tak bývá lidé jeho legendu přibarvili. Žádné znovuzrození se konat nebude.
    Sedm není božstvo, nemá žádnou moc kterou by předvedlo. Pouze lidskou moc jeho následovníků.
    Severští bohové také nejsou bohové ale síly přírody, přirovnal bych to k druidismu.

Píseň není fantasy o magii, mocných věštbách a vyšší moci. Proto nechci aby dopadla jako epická fantasy. Sakra četli jste jiné knihy než já? Do takového klišé Martin nepůjde!
  • ja som si práve myslel, že keď na kingsmoote zafúkal ten euronov služobník, tak práve odvtedy boli draci taký divoký (teda že zabili to dievčatko atď.) ...neviem ako to časovo vyhovuje, ale vždy som myslel, že toto bol ten dôvod (že hľadali právoplatného majiteľa, čo by mal byť euron (aj keď nevieme, či predchádzajucého majiteľa zabil, a teda je jeho vlastníkom)
  • @Blackfish Myslíš že nechá vyhladit celé západozemí? Přeci jen to by byl komerčně hodně špatný tah a GRRM je obchodník. Přeci jenom, nevěřím že by si třeba D&D troufli zakončit seriál tím že všichni umřeli. GRRM sám se vyjádřil v tom smyslu že si představuje hořko-sladký konec ve stylu Lorda Ringa - svět zachráněn - Kraj zničen. Kraj má v tomto případě asi znamenat sever a hobiti jsou Starkové :-D
  • @Branislav_Gepeto Sakra neurážej se hned, když ti předložim svůj názor :D. Nemyslel jsem to nijak zle. Taky jsi psal to o tom rohu už jako kdyby to tak bylo, tak jsem tě chtěl opravit. A jak řekl @Aviv, je pravda, že už byl použit. Prostě jsem zastáncem toho, že to je jiný roh. Jestli te to urazilo, tak pardon ale diskuze je od diskutovani.

Victarionův roh já osobně považuji za roh co zkrotí draky. Je to dost příhodný, že ho veze zrovna k Dany, je zdoben Valyrijskou ocelí a zmínili snad, že to musí být roh draka (ale to si nejsem jist). Navíc ten Euronův sluha co do něj foukl zemřel, protože mu to spálilo plíce, což Dany neuškodí. Prostě mi tam přijde až moc náznaků, že Joramunův roh bude něco jiného možná ani ne roh. Martin asi chtěl dalším rohem jen zmást v okamžiku, kdy se na scéně roh objevil.
  • Everett_Young napsal(a):

@Blackfish Myslíš že nechá vyhladit celé západozemí? Přeci jen to by byl komerčně hodně špatný tah a GRRM je obchodník. Přeci jenom, nevěřím že by si třeba D&D troufli zakončit seriál tím že všichni umřeli. GRRM sám se vyjádřil v tom smyslu že si představuje hořko-sladký konec ve stylu Lorda Ringa - svět zachráněn - Kraj zničen. Kraj má v tomto případě asi znamenat sever a hobiti jsou Starkové :-D

Nenene Everette. Tak to nemyslím. Nechá je vyhrát. Ale bude to Pyrrhovo vítězství a zbude jim to, co všem po válce. Znova budovat. A budou se vraždit mezi sebou, nedůvěra a zrada. Přece jen je tam moc frakcí co se nenávidí, než aby to byl heroický střet armád dobra s armádami zla. A mám dojem že hrozně moc postav co jsou teď v knihách se nedožije ani závěrečného střetu.
    Stannis, Melisandre, Daenerys, Cersei, Boltoni, Jon a valná většina hlídky, Davos, naprostá většina postav z Divokách. Utvrzuje mě to v tom, že přežijí změněné, zlomené a nešťastné postavy jako Tyrion, Sansa, Theon, Brienne, Arya, Jaime. Nechá je snít o jaru v zimě ale v naději že bude líp.
    upraveno 1. května 2014
    @Oops mne zase prišlo, že ty si to uzavrel. Hovoril si, že to vyvraciač, ale nevyvrátil. To už skôr Aviv, ten/tá kládol/la správne otázky - už sa raz trúbilo, prečo nepadla. K tomu mám jedine - možno ten pád nie je doslovný, ale vsledok reťazovej reakcie - draci zdivejú a roztopia ju.

Ja by som bol inak radšej keby ten roh bol naozaj ten čo mal Sam (a ktorý mimochodom predal, čo mi príde ironické).

Ad druhý odstavec - to je dobrá úvaha, od toho by sa dalo odkloniť, že keď tento roh má veľa atribútov ohňa, ten druhý bude maťzase atribúty zimy - ten, čo zafúka zamrzne a pod. Páčilo by sa mi dokonca, keby ten roh stál za vznikom Iných alebo niečoho podobného.
  • @Everett_Young: Když ono je někde řečeno, že AA bude z pokrevní linie Aeryse II., takže Euron fakt nepadá v úvahu. Jon a Danny bohužel až trochu moc ano... Popravdě moc jiných už asi ani ne... (jako ještě jeden a to ještě s "možná"...)
  • JayJay
    upraveno 2. května 2014
    Aviv napsal(a):

Či už je meč Dany alebo Jon alebo iný prírodný úkaz, ohľadom Azor Ahaia mám pocit, že tou krvácajúcou hviezdou má predsa len byť červená kométa. Čo by tam inak robila?

Mátla nepozorné čtenáře, co jiného? (Stejně jako mate s asi třemi rohy z nichž nemusí být ten Joramundův ani jeden,... no uvidíme, jestli se bude konat Jericho a až Josue zaduje v roh, bude se hroutit Zeď)...
  • Napadlo vás někdy, že zeď nebyla postavená aby chránila (jih) před severem ale naopak, aby chránila děti lesa před lidma?...proč by pak roh který dokáže zbořit zeď byl zakopanej nasever od zdi?...a
  • kojotman napsal(a):

Napadlo vás někdy, že zeď nebyla postavená aby chránila (jih) před severem ale naopak, aby chránila děti lesa před lidma?...proč by pak roh který dokáže zbořit zeď byl zakopanej nasever od zdi?...a

Nenapadlo, protože se celkem jasně ví, kdo ji postavil a proč. Joramundův roh je legenda, nicméně důvod, proč by měl být zakopaný na severu může existovat, pokud... vlastně tohle jsem psal v povídce (tuším) třetího kola. Nicméně v kostce, co když Zeď fyzicky nezboří, jen stvoří Jiné, což by na jih od zdi byl celkem průšvih věcně srovnatelný s pádem Zdi...
  • upraveno 2. května 2014
    @Everett_Young Petyr b., taký stratég a machiavellista, že by nevedel mysliet globálne ? a kdo iný potom, robert Baratheon ? :-)
  • @Lyta Tywin Lannister. Petyr by byl král k ničemu. A hlavně někoho tak nízkého postavení by ostatní rody ani za krále neuznali, kdyby nevládl pomocí prostředníka.
  • JayJay
    upraveno 2. května 2014
    @Lyta: Tywin, Olenna, Varys, Magister Illyrio?
    Jako jen příklady,... osobně se mi Malíček neskutečně jako postava líbí, ale je fakt, že on je hlavně zákulisní hráč a hraje hrabe si pro sebe. Každopádně nepochybuji, že on je nejsilnější hráč... s Danny asi mít problémy nebude, až (jestli) přijde a pokud bude silnější, tak jen změní stranu (učil se u Tullyů, tak snad něco od vazalů typu Late lord Frey pochytil :o))... pokud se toho všeho dožije.
    Jen příchod Jiných bude případně pro něj dost čára přes rozpočet...
  • @Jay No nevím, jestli bude Danny postupovat svým Stalinovským způsobem (zabít každého kdo byl u moci aby jí nemohl ohrozit) tak to má Petyr jakožto Robertův správce pokladny (fujky fujky zlý uchvatitelův pes bla bla bla) spočítané než stihne promluvit. Tedy, to by bylo z jejího pohledu tak nejrozumnější co by mohla udělat. Zlikvidovat každého kdo byl u dvora.
  • @Everett_Young: Nejrozumnější by to bylo, ale ona je Khááálííísíííí... :o) Ne, vážně. Pokud se dostane zpět tak první co bude chtít je loajalita,... a podobně jako Aegon Dobyvatel omilostní ty co pokleknou... ostatně, Petyr aktuálně může přivést bez boje Údolí, které je nedotčeno boji... A upřímně, Petyr naopak bude hrát na to, že za Aeryse dostal od Starka na budku a že sloužil trůnu, nikoli Robertovi... Ostatně Barristana taky negrilovala dračím plamenem na potkání - takže třeba se ohledně "Uchvatitelových psů" "poučila"...
  • Jay napsal(a):

příchod Jiných bude případně pro něj dost čára přes rozpočet...

To říkej těm čtenářům, co ho tak obdivují. Tolik k jeho globálnímu rozhledu. Od toho mají tu suprovou a mocnou Noční hlídku... ne?
  • @Jay ano, ona se """"""""""""""""poučila""""""""""""""""
  • @svoa00 Přesně to je to co myslím, nadhled je v hajzlu. I ten blbej starej opilec Baratheon by v tu chvíli popadnul kladivo a hurá na ně s celou armádou. Petyr rozpoutal válku která se mu kvůli Divokým (kteří můžou nadělat pěknou paseku) a Jiným vymyká z rukou. Kdyby Stannis zapojil těch x tisíc bojeschopných divokých do své armády a použil je k obléhání Zimohradu, radikálně by to změnilo průběh války. Oni jsou na rozdíl od něj na zimu připravení.
  • @svoa00: No, však já jej také celkem obdivuju a stejnak píšu, že tenhle typ rozhledu nemá (protože nemá),... ale upřímně, kdo bere "bájné Jiné" jako reálnou hrozbu v době, kdy zuří válka a přichází zima? Jen Stannis a ten jen kvůli tomu, že jej zmagořila Mel (Nehledě na to, že teď stejně vytáhl na jih). Kolik se vlastně rekrutovalo Vran v KL? 20 (a to přeháním)?
    @Everett_Young: No i já tam ty uvozovky dal... Poučila se v tom, že ne každý kdo sloužil Robertovi zasluhuje nutně smrt a v uvozovkách je to proto, že jestli přistoupí na Malíčkovu hru, tak tu máme jasného adepta na vítěze Hry... King Mockingbird forever :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.