!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1107108110112113243

Komentáře

• Třeba Martin překvapí a posune děj o několik let dál v další knize, tuším, že to zamýšlel už v Bouři. Líbilo by se mi to, čerstvý vítr do plachet. Velký problem by ale byl s kontinuitou.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @BukovjanDavid No tak v takomto stave by to bolo trocha divné. Bran už by bol dospelé chrastie, Arya profi-vrahyňa, Sansa dávno zošalená, bitky a vojny skončené...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Postavy by sice byly starší, ale vyřešené by nemuselo být skoro nic. Nastávající zima by mohla všechny přišpendlit na současných pozicích.
  • No zima bude hodně krutá, tak jsem zvědavej, jak dopadne první bitva (Stannis vs. Boltoni). Nemyslim, že bude někdo ochotnej se v několikametrových zavějích vydávat umírat. BTW: Dneska jsem si dal opáčko před 4. serii a Jojen tam pronesl něco ve stylu, že Noční hlídka ani všichni králove nazadrží whitewalkers..
  • Seriál vymýšlijou scénáristi zásadně potmě :-).
    @Rickon Takže nám už vyspoilili koniec ságy? :)
  • Brandon 'Gepeto' ßřâňîšľâŵ
    Tak určitě, ale fakt by na tom něco mohlo být. Viz jak se procházela Daenerys u železnýho trůnu a byl celý zapadaný sněhem a všechno rozbořený..
    Nepleťte sem seriál.
  • Vim, že řikal GRRM, že seriál může mít jiný konec než knížky, ale nečekam nějakej dramatickej rozdíl. A co si matně pamatuju, tak Jojen řikal něco obdobnýho i v knížce.
  • Tak pokud seriál skončí dřív, než vyjdou knížky, tak tam ten rozdíl bude asi obrovský.
  • A to je ono. Pokud Martin bude tak dobrý obchodník, jako doteď byl, tak si pojistil, aby se konec seriálu od Snu o jaru podstatně lišil. Ale nedělala bych si iluze, že HBO záleží na tom, jak seriál skončí. Dost možná jeho poslední série skončí stejně neuzavřeně jako všechny série předtím. Protože tvůrcům nikdo předem neřekne, že je to série poslední.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 5. února 2014
    svoa00 napsal(a):

Pokud Martin bude tak dobrý obchodník, jako doteď byl, tak si pojistil, aby se konec seriálu od Snu o jaru podstatně lišil.

Teď jsi mě dostala, já si vlastně taky přeju, aby se lišil, abych se furt těšila na něco nového, co mě překvapí v nové knížce, v novém díle seriálu...
  • Doufám že ten chuj neztrácí čas seriálem a věnuje se psaní.
  • Nu já vím, že už to tu bylo, ale furt je to stejně vtipný :)

• @Phoebea aha to nie je Seth Rogen
    V legende o Azorovi Ahaiovi je druhá vec, na ktorej schladil meč lev?
    Nemôžu byť tieto tri veci - tuším voda, lev a Nissa - metaforické?
    Teda že sú dôležité v medziach legendy ako nejaké tri veci, s ktorými sa AA stretne...
  • Tak mi napadlo... Azor Ahai sa pokúšal ukuť meč trikrát. Raz ho kalil vo vode, potom v krvi leva (Lannisteri, traste sa!) a napokon v Nisse a až na tretí pokus sa meč podaril. A čože to našej Dany stále prorokujú?

…tři hlavy má drak
    …tři ohně musíš zapálit…jeden pro život, jeden pro smrt a jeden pro lásku
    …na třech koních musíš jet…jedním do postele, s jedním do strachu a s jedním pro lásku
    …tři zrady poznáš…jednu pro krev, jednu pro zlato a jednu pro lásku

Tri hlavy draka - tri pokusy o vytvorenie meča a iba ten tretí bol ten pravý meč na záchranu - budeme tu mať troch dračích jazdcov a jeden z nich bude ten pravý na záchranu pred Bielymi chodcami - teda náš blahoslavený Azor Ahai ( no dobre, to trošku pokulháva, Azor Ahai i meč v jednej osobe, ehm... Ale môže tu byť iný Azor Ahai ktorý jednú z dračích hláv ako svoj meč využije a máme to!)
    No a na konci každého výroku máme lásku. A čím bolo výnimočné kalenie meča v Nissinej krvi? Nissa Nissa bola obeťou z lásky.
    Takže jedna z dračích hláv a zrejme Daenerys, keďže to bolo povedané jej, zažije všetko možné a napokon oheň, "jazdu na koni" a zradu pre lásku ato z nej urobí tú pravú osobu/vec na boj s Inými a niekto - Azor Ahai ju bude viesť (To by mohol byť Bran keď sa teraz zaúča za zelenoveštca...).
    Je to bláznivá a pomätene šialená teória na hlinených nohách a absolútne si neviem predstaviť ako by to prebiehalo v praxi, ale páči sa mi to.
  • upraveno 29. dubna 2014
    Existuje taky teorie, že Jon je Světlonošem (jako že ten meč je pouze metaforický, ve skutečnosti je to člověk). Četla jsem to před časem na westerosu a docela mi to vrtá v hlavě, protože to celkem sedí, když vezmeme v úvahu (za předpokladu, že R+L=J):

*Rhaegar si dost dlouho myslel, že je znovuzrozeným AA - AAReborn má znovu porazit Jiné se Světlonošem + narodil se v kouři (=Létohrad) a soli (=slzy)
    *Jon je jeho třetí dítě (=třetí pokus "ukout" Světlonoš =D), jako žijící člověk taky Jon sálá teplo (měl by i ten meč)
    *původní Nissa Nissa vykřikla v extázi a bolesti + de facto se pro Světlonoše obětovala - porod je podle všeho (nemám vlastní zkušenost :-)) směsicí bolesti a absolutního štěstí/extáze, případně by se ta extáze mohla týkat Jonova početí + Lyanna po porodu zemřela, takže by tu byla i ta oběť

Už si nepamatuju, jak tam bylo vyřešené to "probuzení draka z kamene", ale pokud bychom vzali celé proroctví metaforicky, tak by to mohlo odkazovat na zrození/odhalení Jonova targaryenského původu (tahle metafora drak=Targaryen je častá třeba v povídkách o Dunkovi).

Neříkám, že tomu na 100% věřím, ale přislo mi to dost zajímavé.

• Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @sveva Na druhou stranu aby byl Jon (chudáček opovrhovaný a čestný bastard) AA by bylo snad to nejhorší klišé kterého by se mohl GRRM dopustit.
  • AvivAviv
    upraveno 29. dubna 2014
    To znie tiež dobre. A je to jednoduchšie ako môj nápad, takže to bude aj pravdepodobnejšie. Akurát neviem, kde by sa u Rhaegara vzala krvácajúca hviezda...
  • @Everett_Young Podle té teorie by byl AA Rhaegar, jehož největším činem by bylo zplození Světlonoše. :-) Ale chápu, kam tím míříš... na druhou stranu, pokud AA bude Dany, tak to zas nerozdýchám já.
    @sveva Mě by vadili oba. Největším trollingem by bylo, kdyby jím opravdu byl někým nadhozený Euron. Ale to by zase nedávalo smysl to, jak jsou knihy vyprávěny a proč se objevil až ve čtvrtém díle. Takže předpokládám že jím bude někdo známý již od dílu prvního. Daenerys bude eskortována mezi ostatní vdovy, to je známo.
  • AvivAviv
    upraveno 29. dubna 2014
    Euron Azor? Tak to možno budú aj tí Bieli chodci lepší... Tým svojím pirátstvom by im síce mohol pripraviť prekvapenie Moskovského typu, že prejdú cez Stenu a nájdu nepoužiteľných vyplienených Sedem kráľovstiev, ale ono im to je asi fuk, takže... A to až po tom, čo zachráni ľudský rod pred Inými, alebo predtým? :-P
    upraveno 29. dubna 2014
    sveva napsal(a):

@Everett_Young Podle té teorie by byl AA Rhaegar, jehož největším činem by bylo zplození Světlonoše. :-)

Navíc by tento Světlonoš byl skutečně zakalen krví, nejen Lyanninou, ale i krví celého království, které se kvůli Rhaegarovi dostalo do občanské války.
    U mě dobrý :)
    Aviv napsal(a):

To znie tiež dobre. A je to jednoduchšie ako môj nápad, takže to bude aj pravdepodobnejšie. Akurát neviem, kde by sa u Rhaegara vzala krvácajúca hviezda...

Lyanna Star(k) ;)
  • Ja to už mám! Azor Ahai bude Sandor. Gregor mu spálil tvár, čo bude ten dym, teraz je asi na rehoľníckom ostrove a tam je morskej soli dosť a čo za symbol to má západozemská cirkev? Hviezdu. Už musí len nájsť ten správny meč. Možno postačí aj tá hrobnícka lopata. Predstavte si ten zrod - po poslednom zahrabávaní ju umyje vo vode, potom bude zakopávať levovitú šelmu a napokon človeka a keď do nich tou lopatičkou trocha prudšie štuchne... Len aby tým človekom - Nissou nebola Sansa. =D
    @Nevada To nic nemění na tom že by to bylo hrozné klišé a GRRM se jim podle svých slov snaží vyhýbat.
  • @Nevada Jenže pod tou krvácející hvězdou se měl narodit Azorek, ne Světlonoš. Ale co my víme, co bylo zrovna na obloze v době tragédie na Létohradu. :-)
    Jo, ta teorie má mezery, ale která v ASoIaF je nemá. ;-) Doslovně to proroctví nejvíc sedí na Daenerys, ale právě proto, že je to tak očividné, tomu nechci věřit.
    @Everett_Young
    Mno, jenže takhle rozmáchlá sága, kde se navzdory všemu tomu úžasnému vyprávění, přece jen odehrává jakýsi střed nadlidských sil, se nic jiného než klišé hrdina vylovit nedá. Alespoň pokud sága má končit záchranou lidstva. Nemůže si v poslední třetině vyčarovat zázračného rytíře, který všechny spasí. Bude to jedna z postav, které jsou tam od začátku. A jestli Martin nechce mít to klišé moc velké, tak to udělá trochu ve větším, jako třeba tento příklad, že Jon je ve skutečnosti Světlonoš, a ne AA.
    Pokud chce jít proti proudu, tak sága bude končit tím, že se Jiní valí prolomenou Zdí a Jon, Daenerys, Tyrion i Bran už tou dobou budou mrtví nebo v jejich řadách.
    sveva napsal(a):

@Nevada Jenže pod tou krvácející hvězdou se měl narodit Azorek, ne Světlonoš. Ale co my víme, co bylo zrovna na obloze v době tragédie na Létohradu. :-)
    Jo, ta teorie má mezery, ale která v ASoIaF je nemá. ;-) Doslovně to proroctví nejvíc sedí na Daenerys, ale právě proto, že je to tak očividné, tomu nechci věřit.

Tak Rhaegar se nemusel stát AA hned při narození (já vím, já vím, už mlčím) :)
    @Nevada Nebo se ukáže že to byl někdo kdo je už mrtvý a lidé si budou muset poradit bez něj protože si ho sami zabili :-) To bych se musel opravdu smát. Jinak mám pocit že ačkoli Jiní ohrožují Westeros, Essosu žádné extra nebezpečí z jejich strany nehrozí (tedy kromě Daenerys, která je pro Essos už tak dostačující zkázou).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.