Jinak, Jaimemu se zdál sen jak on a Brienne utíkají z nějakého sklepení před nebezpečím (už přesně nevím, ale nějak takhle to bylo) a myslím si že to má souvislost s tím jak ho teď Brienne vede do pasti. Podle mě se nakonec postaví na jeho stranu a společně budou utíkat před bratrstvem. Možná najdu přesné znění toho snu, ale vím že tam spolu chtěli před něčím utéct nebo tak něco.
@Madelin EDIT: na východ se odtud plout dá a nejspíš lze touto cestou dosáhnout břehů Západozemí, ale šlo mi spíš o to proč zrovna Ašaj? Pochybuju, že Martin do děje zamotá ještě tuhle destinaci a vůbec, já o Ašaji nic vědět nechci :)
@Dreamer Já si nemyslím, že by se měla dostat na sever, ale na západ. :D Ale existuje teorie, že svět písně je nějak magicky pokroucený a když projdeš Stínozemí za Ašajem vyjdeš na severu za zdí - podle mě spíš ne, a pak si tu ještě někde myslí, že Dany popluje kamsi na jih a vyloupne se na severu u zdi - to taky pochybuju.
@Dreamer No a když půjdeš pořád dál a dál na jih přes jižní pól, časem dojdeš tam odkud si vyšel :D V určitou chvíli teda přestaneš jít na jih a půjdeš na sever, teda spíš asi popluješ - přes neznámou druhou polokouli - takový plán útoku by vymyslela možná tak Cersei. :D
Já bych tu "jdi na východ, chceš-li na západ atd." radu od Quaithe nebrala úplně doslova.
Pokud to má být doslova, tak se přikláním k tomu, že může do Západozemí plout na východ dál a dál, (jelikož je Martinův svět kulatý).
Myslím si ale, že je to myšleno obrazně. že Danyina cesta nepovede přímo. Nemusí to být myšleno ani geograficky. Může to znamenat, že musí ještě hodně udělat a naučit se, než se dostane tam, kam chce.
Pravda, nejdřív na jih a pak na sever :-k a dohromady to bude taková pěkná dlouhá procházka, začínám mít strach, že nějakou podobnou nekonečnou výpravou GRRM zaplácne další dění okolo Daenerys v následujících knihách...
@Jitka Těch metafor kolem Dany už je tolik, že být jí, koupím si domek na pláži na Letních ostrovech a na nějaký dračí odkaz, tři hlavy, západ a východ, Záapadozemí a tak dále se z vysoka vykašlu. :D
@Madelin Teď čtu Tanec podruhé a Dany mě tak krajně nebaví, takže kdyby vzala Daaria a zavřela se s ním do domu s červenými dveřmi, tak mi udělá velkou radost =D
Je fakt, že v těch všech snech a proroctvích, aby se prase vyznalo, ještě k tomu chudák holka malá.
Není mi ale jasný, jak chce Dany zajistit následnictví, (kdyby si podmanila Západozemí), když "její lůno ožije až budou hory lítat ve vzduchu jako listí" atd. Po její smrti by stejně dynastie vymřela a byli bychom tam, kde jsme byli.
A já myslim že se nejde spolehnout na nic, co se týče světových stran. Přece to střídání zima/léto také není normální. Nejsem astronom abych přesně řekl za jakých reálných podmínek by bylo popsané střídání "ročních dob" možné. Myslím že je v tom magie a že zima přichází s Jinými spíše, než že by Jiní přicházeli se zimou. Zkrátka když se jiní probouzejí, ochlazuje se. Astronomicky by pravděpodobně muselo jít o planetu v soustavě dvojhvězdy a i tak si myslím že ani planeta, ani hvězdy by kolem sebe nemohli obíhat po pravidelných trajektoriích. Fyzikálně střídání zimy a léta jak je popsáno v Písni možné není, proč se tedy snažíte vyvrátit možnost že daleko na východ za Ašajem je sever??? Myslím že je to možné a že je taky možné že třeba daleko na západ nebo na jich není vůbec nic...
@Jitka To mě zase právě baví, přijde mi úplně jiná, než všechny ostatní postavy, které jenom dostávají jednu ránu za druhou od toho "zlého světa" a dělají co musí, zatímco ona ten svět okolo sebe utváří - k lepšímu i horšímu - ale rozhodně nemá špatné úmysly. To s tím následnictvím už mě taky napadlo - ale na konci knihy to právě vypadalo, že už zase může mít děti ne? Když se trmácela z Drogonova hnízda.
Ale těch proroctví a hádanek kolem ní už je teda vážně až moc. :D
Já jsem očekávala trochu víc od draků, ne že budou chudáci zavřený, to v těch katakombách pojdou. Ale to by asi bylo moc jednoduché, kdyby se je snadno naučila ovládat.
Teď jsem právě v knize u svatby s Hizharem. Právě musí dělat ústupky, Yunkaici maj trh s otroky před jejíma branama, v merenu budou otvírat bojové jámy. Chtěla to změnit, ale oni ji manipulují zpátky, kam by ji až dotlačili? Její král-manžel by jí zavřel v ložnici a obnovil otroctví?
Pamatuju si, že začala dost krvácet, mohl to být potrat (takže živé dítě porodit stále nemůže) nebo děloha "ožila"
@Zlord_Antiježíš Až na to, že svet piesne ako potvrdil GRRM (ktosi to tu dával) je guľatý. Je pravda, že počasie tam nemusí byť reálne, ale zato že jeden komponent je nerálny ešte neznamená, že bude nereálny celok.
Kolik dní má rok v Martinově světě? Padlo to někde?
Co když se jaro, léto, podzim, zima vystřídá po jednom oběhu platnety kolem jeho hvězdy, ale ten jeden oběh trvá hrozně dlouho. Třeba vymysleli kalendář úplně jinak než naši předci.
Nebo to Martinovi přišlo zábavné a s reálností se nezabýval, proč taky, píše přeci fantasy ;-)
@Gepeto jé nechtěl vyvracet kulatost, ale chtěl jsem říct že může být pokřivený. @Jitka Jenže tak to být nemůže, protože roční období jsou různě dlouhé, od pár let až po několik desetiletí. Jediný náznak pravidelnosti je že dlouhé léto značí dlouhou zimu.
Co se těch období týče, tak se asi rozumného vysvětlení nedopátráme :) taky mě napadlo, že by to mohlo být tím, že je oběžná dráha planety delší a jeden oběh neodpovídá kalendářnímu roku, ale zase ty dlouhé zimy se nestřídají s pravidelností jako třeba doby ledové a meziledové na naší zemi nebo jo? Nebo jsou v tom zamotané mořské proudy, něco jako El Niño? :-k Možností je dost, ale tohle by asi GRRM odbyl jen mávnutím ruky s tím, že je to fantasy, takže to tak prostě být může.
Asi se to nedozvíme, ale klidně to může být tím, že kalendářní rok neodpovídá době oběhu kolem slunce. A v tom, že jsou zimy delší a kratší, nevidím žadný problém. Však zimy jsou různě silné a dlouhé i v reálném světě.
No hodim do placu svoji teorii :d, tak jen do mě :D. Základem je, že jména zlovlků a jejich chování nám předpovídají jací budou jejich páníčkové.
Robb Stark měl Grey wind, což k němu perfektně pasovalo, neboť Robb byl i přes svůj poměrně nízký věk výborným stratégem co se týče válčení. Všude se prohnal jako vítr, ale jako vítr i na konec nenadále zmizel. Sansa měla Lady a právě když byla Lady usmrcena Nedem, tak se z malé holčičky stala dáma a začala hrát hru. Arya má Nymerii, které je hodně divoká a už myslim zabila s její smečkou pěkných pár Lannisterů..
Tři nejzásadnější Starkové podle mě jsou Bran, Jon a Rickon (proto mam ten nick D:) Bran pojmenoval svého zlovlka Léto, což napovídá o jeho úloze v sáze. Nějakým způsobem se zaslouží o to, že přijde věčné léto. Matně si pamatuju, že chůva mu řikal, že se narodil, protože winter is comming. Má mimořádné schopnosti co se týká wargování a bylo mu předpovězeno, že už nebude chodit, ale bude létat. Přijde mi, že nepudu o létání v poštolce, ale mohl by ovládat jednoho draka. Jon byl v knize v závěru pobodán a jeho poslední myšlenka byla na Ghosta. Myslím si, že jméno Ghost pak bude dokonale pasující, protože v něm bude Jonova mysl než stihne Mel předvést trik Thorose.
Rickon pojmenoval zlovlka Shaggydog. Oba dva jsou velmi divocí a myslim, že budou hrát dost zásadní roli. Skagos je mnohem větší ostrov než Železné ostrovy a myslim, že by se tam mohlo nacházet slušné množství bojeschopného obyvatelstva. Skagos co jsem našel na eng webech byl dost silně autonomní na the North, ale každý tvrdí něco jiného. Našel jsem i zmínku, že Starkum by měla kolovat krev nějakého Skagosana. K věku Rickona dodám jen to, že na svůj věk si v sáze počínal mimořádně dospěle a myslim si, že v Západozemí mají trošku delší kalendářní rok. Shaggy dog story je velmi rozvláčná anekdota, která se vyznačuje vyprávěním obvykle irelevantních incidentů jež jsou překvapivě ukončeny. - nevim jak to lépe přeložit, ale myslim, že ten název by mohl mít souvislost.
@Gepeto Mě přišlo, že se přiklonila k Jofíkovi, aby ho podpořila a přestala se chovat jako Stark, tj. čestně.. Jo povedala to trojoká vrána :) špatně jsem to napsal :D Mě třeba přišel klidný když konstatoval, že tatulda se z Kings Landing nevrátí.. Víme toho o nem zatim velmi málo, tak jsem zvedavej, zda to bude on, kdo bude vládnout ze starku. Přece jenom proroctví Jojena bylo zřejmé - Vlci se vrátí na Zimohrad nebo Vlci zase budou na Zimohradu už nevim, jak to bylo přesně..
@Rickon Akokoľvek si to neamätám, to znie znova viac psycho ako dospelo. Ja homám zafixovaného ako rumázgajúce decko. :D Dospelák by saso Skagosom vyrovnal, od neho čakám skôr, že ho to poznačí.
Komentáře
http://asoiaf.westeros.org/index.php/topic/65116-jaimes-dream-brienne-uncat-and-everything-else/
Pokud to má být doslova, tak se přikláním k tomu, že může do Západozemí plout na východ dál a dál, (jelikož je Martinův svět kulatý).
Myslím si ale, že je to myšleno obrazně. že Danyina cesta nepovede přímo. Nemusí to být myšleno ani geograficky. Může to znamenat, že musí ještě hodně udělat a naučit se, než se dostane tam, kam chce.
Je fakt, že v těch všech snech a proroctvích, aby se prase vyznalo, ještě k tomu chudák holka malá.
Není mi ale jasný, jak chce Dany zajistit následnictví, (kdyby si podmanila Západozemí), když "její lůno ožije až budou hory lítat ve vzduchu jako listí" atd. Po její smrti by stejně dynastie vymřela a byli bychom tam, kde jsme byli.
Nejsem astronom abych přesně řekl za jakých reálných podmínek by bylo popsané střídání "ročních dob" možné. Myslím že je v tom magie a že zima přichází s Jinými spíše, než že by Jiní přicházeli se zimou. Zkrátka když se jiní probouzejí, ochlazuje se.
Astronomicky by pravděpodobně muselo jít o planetu v soustavě dvojhvězdy a i tak si myslím že ani planeta, ani hvězdy by kolem sebe nemohli obíhat po pravidelných trajektoriích. Fyzikálně střídání zimy a léta jak je popsáno v Písni možné není, proč se tedy snažíte vyvrátit možnost že daleko na východ za Ašajem je sever??? Myslím že je to možné a že je taky možné že třeba daleko na západ nebo na jich není vůbec nic...
Ale těch proroctví a hádanek kolem ní už je teda vážně až moc. :D
Teď jsem právě v knize u svatby s Hizharem. Právě musí dělat ústupky, Yunkaici maj trh s otroky před jejíma branama, v merenu budou otvírat bojové jámy. Chtěla to změnit, ale oni ji manipulují zpátky, kam by ji až dotlačili? Její král-manžel by jí zavřel v ložnici a obnovil otroctví?
Pamatuju si, že začala dost krvácet, mohl to být potrat (takže živé dítě porodit stále nemůže) nebo děloha "ožila"
Co když se jaro, léto, podzim, zima vystřídá po jednom oběhu platnety kolem jeho hvězdy, ale ten jeden oběh trvá hrozně dlouho. Třeba vymysleli kalendář úplně jinak než naši předci.
Nebo to Martinovi přišlo zábavné a s reálností se nezabýval, proč taky, píše přeci fantasy ;-)
@Jitka Jenže tak to být nemůže, protože roční období jsou různě dlouhé, od pár let až po několik desetiletí. Jediný náznak pravidelnosti je že dlouhé léto značí dlouhou zimu.
Tak to má ta planeta asi nějakou náhodnou trajektorii :-k
Základem je, že jména zlovlků a jejich chování nám předpovídají jací budou jejich páníčkové.
Robb Stark měl Grey wind, což k němu perfektně pasovalo, neboť Robb byl i přes svůj poměrně nízký věk výborným stratégem co se týče válčení. Všude se prohnal jako vítr, ale jako vítr i na konec nenadále zmizel. Sansa měla Lady a právě když byla Lady usmrcena Nedem, tak se z malé holčičky stala dáma a začala hrát hru. Arya má Nymerii, které je hodně divoká a už myslim zabila s její smečkou pěkných pár Lannisterů..
Tři nejzásadnější Starkové podle mě jsou Bran, Jon a Rickon (proto mam ten nick D:)
Bran pojmenoval svého zlovlka Léto, což napovídá o jeho úloze v sáze. Nějakým způsobem se zaslouží o to, že přijde věčné léto. Matně si pamatuju, že chůva mu řikal, že se narodil, protože winter is comming. Má mimořádné schopnosti co se týká wargování a bylo mu předpovězeno, že už nebude chodit, ale bude létat. Přijde mi, že nepudu o létání v poštolce, ale mohl by ovládat jednoho draka.
Jon byl v knize v závěru pobodán a jeho poslední myšlenka byla na Ghosta. Myslím si, že jméno Ghost pak bude dokonale pasující, protože v něm bude Jonova mysl než stihne Mel předvést trik Thorose.
Rickon pojmenoval zlovlka Shaggydog. Oba dva jsou velmi divocí a myslim, že budou hrát dost zásadní roli. Skagos je mnohem větší ostrov než Železné ostrovy a myslim, že by se tam mohlo nacházet slušné množství bojeschopného obyvatelstva. Skagos co jsem našel na eng webech byl dost silně autonomní na the North, ale každý tvrdí něco jiného. Našel jsem i zmínku, že Starkum by měla kolovat krev nějakého Skagosana. K věku Rickona dodám jen to, že na svůj věk si v sáze počínal mimořádně dospěle a myslim si, že v Západozemí mají trošku delší kalendářní rok.
Shaggy dog story je velmi rozvláčná anekdota, která se vyznačuje vyprávěním obvykle irelevantních incidentů jež jsou překvapivě ukončeny. - nevim jak to lépe přeložit, ale myslim, že ten název by mohl mít souvislost.
Jo povedala to trojoká vrána :) špatně jsem to napsal :D
Mě třeba přišel klidný když konstatoval, že tatulda se z Kings Landing nevrátí.. Víme toho o nem zatim velmi málo, tak jsem zvedavej, zda to bude on, kdo bude vládnout ze starku. Přece jenom proroctví Jojena bylo zřejmé - Vlci se vrátí na Zimohrad nebo Vlci zase budou na Zimohradu už nevim, jak to bylo přesně..