Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1225226228230231581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Hildegarda To už jsem pochopil, že jsi to myslela obecně, jaksi jsem nedokázalo zachytit, jak a kdy jsi k "obecné omluvě" přešla :)

@Gorgloj N tenhle názor si vypůjčím slova od Amarouna - "Nemyslím si, že je to vyzrálí pohled". O bojích na východě i západě jsem přecejen něco přečetl a nečerpám pouze z velmi zjednodušujících v tomto případě se odvážím tvrdit dosti demagogických příspěvků západní historiografie. Čímž v žádném případě nechci v tuhle chvíli obhajovat tu východní, ať už zatíženou komunistickou ideologií nebo tou následnou (která ovšem se vrací spíš k tradicím z cerského období - paradoxní, jak když jde o pocit "velikosti národa", vlastně to může docela dobře koexistovat).

Např. pokud jde o počet a rezervy, v tom západní spojenci ve svých vítězstvích nad němci na tom nebyli s taktikou někde jinde. Ti sami nevítězili pouze systematickou taktikou, která by překonávala nepřítele, ale obrovskou materiální i lidskou převahou, což byl základ. I když sám o sobě pochopitelně nestačí. V tom nebyli výrazně odlišní. A naopak to, že v sovětském podání šlo mnohdy o zbytečné mrhání lidskými životy a že život jednotlivce mnoho neznamenal neznamená, že by se při velení neobjevovalo plánování. Ano, měli "přípustné limity ztrát" posunuté jinam, než západní spojenci", ale ani tak si to nelze představovat jako obyčejnou masu kobylek, jak je to rádo líčené zejména dnes :) Ostatně představa nevyčerpatelných rezerv v SSSR taky naráží, ono o nějaké závratné násobky víc bojeschopných osob oproti Německu zase nebylo, dejme tomu v poměru 2,2-2,5:1, což mimochodem není počet, který by dovoloval vítězit neorganizovanou masou.

Právě v bitvě u Stalingradu poměr ztrát činil asi 1,1 mil. na straně sovětů a asi 850 tisíc na straně Němců a jejich spojenců - BTW se třeba zapomíná na to, že v Rusku bojovalo víc Italů než v Africe (asi 400 tisíc, dál 500 tisíc Rumunů, asi 400 tisíc Maďarů, 500 tisíc Finů - pak ty počty taky vypadají jinak).

Předpokládat, že to vítězství byla nějaká náhoda jen proto, že jsou to Rusové, to je fakt neznalost. Plán obklíčení byl zpracován velmi detailně a s dlouhými přípravami. A hlavně - naučen od Němců :) Učit se od nepřátel a z vlastních chyb je známkou velení, mistr Sun by o tom pověděl.

Čili - ano, jedinec znamenal méně a vítězství obvykle (ne vždy) byla za cenu vyšších ztrát než u "konkurence", to však neznamená, že jediným prvkem byla početní převaha, protože zvláště v krizových chvílích nebyla nijak zvlášť výrazná a rozhodně ne taková, aby sama o sobě stačila. No a s tou vycvičeností - v každé situaci je možné vycházet jen z toho, co je reálně k dispozici. Pokud jedinou alternativou je totální vyhlazení, pak moc možností nezbývá. Zvláště když armáda nemůže vesele cvičit dva roky chráněná dvěma oceány. Osobně bych docela rád viděl, jak by si třeba právě Spojené státy vedly, kdyby hned na začátku války měly Němce nebo Japonce přímo na hranicích. Porážka stotisícové armády na Filipínách od Japonců, na to většinou zapomínají. Měli kliku, že na malých ostrovech se dala vést jen omezená válka, kterou mohly vést jen omezené počty vojáků - tam mohli použít vysoce trénované a motivované příslušníky námořní pěchoty. Ale kdyby se mělo jednat o boj na široké frontě, soudím, že ve stavu v jakém byly jejich ozbrojené síly na přelomu let 41/42 by si příliš dovedně nevedly.
  • @Everett_Young Ano, ale samotné odříznutí Němců ve Stalingradu trvalo 4 dny. Když se rozpadla obrana na severu a na jihu 3. a 4. Rumunské armády, která nebyla připravená na útok takového rozsahu(ani menšího). Rusové připravili dvě velké armády a projeli řídce rozmístěnou obranou jak nůž máslem. Respektive 23. listopadu Stalingrad obklíčili a o město se bojovalo do 2. února.
    upraveno 30. července 2014
  • upraveno 31. července 2014
    @flanker.27 Z toho co jsem četl, kdyby se Japonci vylodili na západním pobřeží USA tak se mohli dostat někam k Bostonu, ale to je asi přehnané.

"že to vítězství byla nějaká náhoda jen proto, že jsou to Rusové" Tak to jsem neřekl. Respektive jsem řekl "Byla to shoda okolností", nikoli "Byla to shoda okolností, protože bojovali Rusové".

Německé jednotky byli řídce rozestavené, relativně špatně vyzbrojené. Neměli vesměs čím zastavit tanky. Rumunská armáda nad Stalingradem, přes kterou šel první útok, dokonce věděla, že budou útočit a žádala o posily, neúspěšně. Přiznávám, že shoda okolností je přehnané. Ale z mého pohledu bitvu o Stalingrad víc rozhodli chyby Němců, které vytvořili tak řídkou linii, že se to prostě nedalo nevyužít.

Jak říkáš mezi západem a Rusama byl rozdíl v "přípustných limitech" ztrát. A u Rusů byl na můj vkus trochu moc vysoko. Přitom by skoro stačilo kdyby Stalin tolik nevěřil rozpínajícímu hitlerovi, který si hrál na kamaráda.
  • Té debaty je skoro tady v Kecálišti škoda, nechcete to někdo přesunout? ;-)

@Everett_Young: k tomu přesunu sil z východu SSSR došlo už při útoku na Moskvu. V tu chvíli už mělo sovětské zpravodajství jasno, že Japonci zaútočí na USA. Nějaká ta vojska územní obrany tam samozřejmě ještě byla, ale ani ta Sibiř nebyla nějaká bezedná zásobárna vojsk a materiálu, jak se to občas líčí.

@Gorgloj: Ono jde hlavně o to ustát ten nápor, než vůbec nepříteli začne docházet dech..
    upraveno 31. července 2014
    @Gorgloj Ale o to jde, jeden aforismus dokonce říká, že válka je nepřetržitý sled chyb na obou stranách a zvítězí ten, kdo jich udělá méně... :)
  • Jo, dneska jsem kvůli tomu celý den doma a uklízím. Lije tu stále. Mám ale jednu výhodu, Bohunice se nikdy nezatopí :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 1. srpna 2014
    @Achileus Přečti si předchozí příspěvek. Když zvážíš, co dělali němci s nimi v táborech na ukrajině (kde mimichodem likvidovali i ukrajince a všechno ostatní co jim přišlo pod ruku) tak to byla ze strany rusů naprosto oprávněná odplata. Podívej se co udělali skopčáci se zajatci od kyjeva a od dalších měst kde se bojovalo a to že z těch 100 000 jich 95 000 zlikvidovali naprosto přesně odpovídá poměru kterým němci likvidovali je. Takže vlastně 1:1 Navíc,bych se tě mohl zeptat "a co jako?". Němci byli v tomto případě jasnými agresory, pokud někomu začneš obsazovat zemi s 3 000 000 vojáky a pálíš na něj rakety po tisících a zabíjíš mu statisíce obyvatel, tak se prostě nesmíš divit, že ti to pak vrátí stejnou měrou.
  • @Achileus Suhlasim. Na Nemcov spomina babka v tom zmysle, ze to boli slusni vojaci. K nim ako k civilistom sa spravali tak, ako keby boli na navsteve. Popritom Rusaci - to bola ina kava. Dedko na fronte od svojho nadriadeneho Rusa dostal rozkaz, aby mu priviedol chlapca pre potesenie. Nasilim. Bal sa odmietnut, tak sa tvaril, ze ziadneho nenasiel. U nas v dome na schodoch Rusaci zastrelili zenu. Boli to proste prepite zvery.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Achileus SS ne, mnohem více škody nadělali einsatzgruppen, ti chodili od domu k domu a každého "rasově nevhodného" prostě zastřelili. Ano, ale rusáci přeci taky jen "plnili rozkazy". V konečném důsledku bys tím mohl omluvit všechny kromě nejvyšších vůdců. Co se týká osvobozování třeba slovenska, tak je dobré si uvědomit kolik vojáků ruisáci obětovali aby přešli včas přes hory a dostali se na slovensko kde zatím probíhala vzpoura. Kdyby to rusáci neudělali, tak máme z Bratislavy druhou Varšavu.
  • Tam snad ani nešlo o nějaké oplácení, po válce měli prostě ve Svazu hromadu jiných a podstatnějších starostí - souběžně s obnovou národního hospodářství se rozjížděla studená válka apod. A těžko očekávat, že bude někdo kdovíjak vykrmovat zajatce, když mu doma skoro chcípe hlady vlastní lid. Těch dvacet miliónů ztrát z války znamenalo citelný úbytek pracovní síly. Takže přeživší museli zkrátka dřít o to víc, samozřejmě včetně zajatců. Problém s těmi "statistikami" je, že se akorát někde na konci sečtou ztráty, ale už se nesrovnává, kolik byla průměrná doba dožití běžného člověka v regionu (který měl řekněme víc jídla, lepší zdravotní péči apod.) nebo třeba řadového sibiřského vězně - Rusa.
  • @Achileus Viem, ze bol na vychodnom fronte este ked neprebiehali tazke boje, teda na zaciatku. Nastastie pri tych najvacsich hrozach uz nebol, ale ked prisiel ako 20-rocny domov, tak ani zbla cierneho vlasu. Od preziteho mu vsetky vlasy zbeleli, tak na svadobnej foto ich ma nafarbene na cierno. Uz sa ho bohuzial na nic nespytam :(
    @Hildegarda Osobní zkušenosti jsou osobní zkušenosti. Můj děda měl po koncentráku na německé uniformy zase svůj pohled.
    Táta znal v Bavorově, kde žil jako dítě, jednoho Rusa, který sem přišel s armádou, oženil se tu a zůstal. Nornální člověk.
    Bavil jsems e s několika pamětníky na téma 1945 - zajímavé, že vesměs dopředu odmítali, že by Rusové tady byli neorganizovaní a špatně vybavení.

Lidi k tomu evidentně zase přistupují podle svého ideologického hlediska - každý si vybírá, co mu zapadne do jeho pohledu na svět.
  • upraveno 1. srpna 2014
    @Hildegarda Hildo, brzdi trochu svůj svatý zápal, ano? Připadá mi, že se trochu snažíš ukřičet rouhání, vzhledem k tomu ztučńování a emočnímu obsahu.

Já nevím, co je 30-40 % klientů jedné cestovky zač, neznám je a vím jen to, že něco takového napsaly noviny. netuším, jestli je to součást něčeho širšího (např. vyjmenujte národnosti, se kterými nechcete sdílet hotel, a pak tam uvedli jenom jednu (což dělají naprosto běžně). Proti tomu mám zkušensoti lidí, které znám osobně, ne anonymní článek.

a nepřekrucuj. Já se nesnažím něco obhajovat. Pro mě třeba není lehké poslouchta, jak říkáš, že "Němci byli pohoda", když zkušensot mojí rodiny je opačná. ale nenapadne mě napsat ti to, co jsi právě teď vyplodilla, v tom, že to je tvoje zkušenost a tím je to menší nebo co. Nic takového bych si totiž nikdy nedovolil, ale ty si to prosím už nikdy nedovol ke mně.
  • upraveno 1. srpna 2014
  • upraveno 1. srpna 2014
    S tímhle má @Hildegarda pravdu, většina lidí, co cestují s cestovkami do zahraničí má stejné zkušenosti. Nebál bych se říci víc než 40%, to je ještě hodně mírný údaj. Upustím od toho, že nemám rád Rusy a podívám se na to čistě objektivně. Hotel v Turecku --- polovina Rusů, chování strašné (vyřvávání, v jídelně se chovali jako prasata, kdo byl někdy podobně v letním letovisku, musí to znát, nadřazené chování -my jsme Rusové, kdo jste vy?) Stejné to bylo v Egyptě a podobné - i když v menším - v Řecku a na Malorce. K

Klientela ruskojazyčných turistů je obrovská, je to velká země a logicky se i tam najdou lidé, kteří cestují. Jejich chování je z 75% nevkusné, to vám potvrdí skoro každý kdo takto v zahraničí byl, neberu ted jen svoje zkušenosti, ale zkušenosti čtyřech znáýmých, prarodičů a slečny, co prodává v jedné z nejlepších cestovek u nás. Samozřejmě, že se najdou i hotely a letzoviska bez Rusů, ale je jich jako šafránu. Plus beru zkušenosti od lidí, kteří psali své názory na internet, když jsme hotel vybírali (často stížnosti na chování Rusů, vlastně víc než často)

Mají mentalitu, jakou mají... a rozhodně se nezmění. Tohle není můj pohled, ani má osobní zkušenost, tohle je fakt, jak to v podobných letoviskách (hlavně Turecko, Egypt a podobné destinace) vypadá a běžně chodí. Proto mají mnohdy v hotelech mimo angličtiny převážně Ruské nápisy.

Jesti mohu k té válce, z mého pohledu, Němcům se nedá upřít disciplinovanost, řád a pořádek. Z tohoto hlediska většina obyčejných vojáků se i chovala v rozmezí slušně, co vím. Naopak Rusoé --- a zase jsme u jejich bojovné a nacionalistické nátuře -- se chovali většinově obráceně. Znásilnění atd... Němci na tohle měli více pravidel. NA obou stranách byla zvířata atp., to je samozřejmé, nebudu tu omlouvat nemce, ale co se zobecnění týče, němci v tomhle byli, jsou a vždy budou daleko kultivovanější. Prosím, ted neberu zvířata, co pracovala v koncentrácích, ss a jim podobné...

Doufám, že mi tu bude opět nadáváno do méněcenného názoru :)
    @Hildegarda No a já s nimi mám osobní zkušenost, nijak závratnou, ale když se mě v Praze ptají na cestu, chovají se naprosto normálně a v tramvaji jezdím téměř každý den, takže svoji zkušenost Pražana za 365 dní v roce po dobu posledních 20 let považuji za poměrně směrodatnou. Jako prasata se v MHD chovají Francouzi a Italové, dříve po celé Praze Angláni na svých pivních víkendech, ale ti už jezdí do Maďarska.

Statistiku, která by nějak objektivně hodnotila jednotlivé národy co se týše chování jsem skutečně nebviděl, ten článek za objektivní měřítko, pdole kterého bych já měl zaujímat vlastní stanovisko, skutečně nepovažuji.

P. S. Pokud něco z toho, co jsem napsal, se tě osobně dotklo, omlouvám se, to v žádném případě nebylo mým úmyslem.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.