Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1226227229231232581

Komentáře

• upraveno 1. srpna 2014
    @Mellien Ja nastastie/bohuzial (ako to kto vezme) nmam s Rusmi na dovolenkach ziadne osobne skusenosti. Vyhybam sa Turecku a Egyptu ako cert kriza. Velke horka ma vobec nelakaju. A v Grecku a Taliansku som vzdy bola v "slovenskych" hoteloch so "slovenskou" obsluhou :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 1. srpna 2014
    @Mellien @Hildegarda Můžete mi vy dva říct, k čemu by vám bylo slušné a uctivé chování německých vojáků, když by vás po vyhrané válce nejspíš slušně a uctivě transportovali do plynových komor nebo na vaše dveře zaklepalo komando smrti? Pokud vím, tak minimálně ty Hildo máš hnědé oči, takže minimálně jeden z tvých předků by nezapadl do kategorie "übermensch" takže by sice nikdo nezastřelil ženu u vás na schodech, zato by tak 3/4 baráku skončilo v plynu nebo hůř. Takže asi tolik k německé slušnosti.
  • @flanker.27 Tak Anglicania sa u nas chovaju vacsinou ako prasce. Minule sa mi postazoval barman v jednom hoteli. Chodia do Bratislavy na rozlucky so slobodou. Interiery sa casto po nich premalovavaju.

Ak si chces urobit vlastny nazor, najlepsie si je najst vhodny "rusacky" hotel a vyskusat to na vlastnej kozi. Ja to robit nebudem. Neslo o tento jeden clanok. Uz som to davno pocuvala a skusat to nechcem.
  • @Everett_Young Nehovorime o tom, kdyby.
    A co sa tyka mna, moje meno je Judita, co znamena Zidovka, tak hadaj, kde by som skoncila ;)

Ked uz hovorime o tom kdyby - tak keby Nemci znasilnovali, znasilnili by moju babku....a v konecnom dosledku by som sa nenarodila ja :)
    @Hildegarda Ale to není jenom kdyby, oni takhle pracovali. Pobyt v Terezíně (koncentrační tábor v ČR) byl něměckým židům zcela normálně nabízen jako pobyt v luxusních lázních. Většina civilního německého obyvatelstva neměla vůbec tušení že probíhají nějaké čistky, plynování a řízené vymírání hladem. Mimochodem, v plánech pro východní evropu bylo že během roku 1940 má být hlady zahubeno zhruba 1,5 milionu slovanů (což se naštěstí nepodařilo) o čemž tak nějak také nikdo netušil. Němcům se dokonce svojí falešnou slušností povedlo oblbnout i švýcarskou komisi vyslanou do Terezína, která prohlásila, že s místními židy je zacházeno zcela v pořádku a rozhodně neumírají hlady, naopak si svůj "ozdravný pobyt" nadmíru užívají.
  • upraveno 1. srpna 2014
    @Everett_Young Srovnáváš nebe a dudy. My jsme se bavili o tom, jak se chovala klasická armáda, pěšáci, vojáci, co museli jít do války. Jak se chovali při přesunu, při postupu, jaká měli pravidla... Ne vyvradovací komanda...to je kapitola, ba co kniha sama pro sebe a všichni víme, jaký to byli zrůdy. Ale pokud rád srovnáváš neporovnatelné, tak gulagy taky nebyly to pravé ořechové (ale nechci je v žádném případě srovnávat s německými koncentráky)

Já tu v žádném případě nechci obhajovat Němce, nebo hůř, to jak se chovali a jaké s námi měli plány, jen jsem narážel na jinou stránku. Neříkejte, že neznáte staré "kam šlápne Rus, tam 100 let tráva neroste" Ale to je fuk, o to nešlo. Němci válku nevyhráli, na kdyby se nehraje, ještě že tak...
  • @Everett_Young este raz - hovorila som o spravani vojakov napr Remarqueho typu k civilistom v ich obydliach. To znamena obycajnych vojakov, ktori nerozhoduju o tom, kto kde pojde do koncentraku a co sa tam deje. Inak k tebou vyssie uvedenemu samozrejme nemam co dodat
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
  • @flanker.27 Tak potom som rada, ze u nas na zapadnom Slovensku boli ine nemecke roty, caty, vojska :)
    @Hildegarda Budiž ti to štěstí přáno. Nezpaomeň ovšem, že Slovensko byl dlouho spojenec :)

Viz ten vtip, už jsem ho sem dával:

Přijede bolívijský velvyslanec za druhé světové do Německa. Recepce, Goebbels ho posadí vedle maďarského velvyslance. Bolívijec se s ním dá do řeči.
    "Tak vy jste Maďar...jaké je u vás vůbec zřízení?"
    "Království."
    "A jak se jmenuje váš král?"
    "Nemáme krále, vládne admirál Horty"
    "Aha, tak vy jste námořní velmoc!"
    "Ale kdepak, my ani nemáme moře..."
    "Hm, hm...a že prý vedete válku se SSSR? Máte na něm asi územní požadavky, že?"
    "Nikoli, územní požadavky máme na Slovensku."
    "S tím také válčíte?"
    "Kdepak, Slovensko, na kterém máme územní požadavky, je náš spojenec v boji proti SSSR, na kterém územní požadavky nemáme."
    Bolívijec se nenápadně otočí na Goebbelse a povídá: "Nemohli bychom si přesednout? Jsem si naprosto jistý, že ten člověk vedle je blázen!"
  • @flanker.27 Slovensko bolo spojencom Nemcov i Rusov. Napriek tomu sa u nas niektori ako spojenci nespravali.
    upraveno 1. srpna 2014
    @Hildegarda ano, Slovensko bylo spojencem všech ale nikdo nebyl spojencem Slovenska =D
  • U nás se to za války taky střídalo (jeden den byla na dvorku německá kuchyně, druhý den ruská), naštěstí se nestalo nic násilného a přesto byli Rusové vnímání jako pohroma (Němci krávu nechali, Rusové ji sežrali, knihami zatopili). Pravdou je, že ruští vojáci byli "tataři" bůhví odkud, za sebou měli tisíce kilometrů skrz válkou zničená území, takže tady to pro ně byl téměř "ráj" (prvně viděli kolo,...).
    @Everett_Young Hitler příjde za Tisem a povídá: "Potřebuju pro východní frontu tanky nebo nás rusové převálcují."
    Tiso nato: "Tak já vám jeden dám."
    Hitler zařve: "Co jeden?"
    "No tak vám dám dva."
    Hitler celej rudej. "To mi chcete dát dva tanky!" Tiso: "Snad nechcete všechny tři?"
  • @Everett_Young @flanker.27 Ano, bohuzial, taka je u nas historia. A najdu sa aj ludia (napr jeden nemenovany zupan), ktori glorifikuju Tisa a prvu SR
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Hildegarda A ono už je potvrdené, že Tiso bol zlý? Čo ja viem, tak každý učiteľ dejepisu, ktorého som mal (jedna mladšia, druhá stará a dosť inteligentná na to, aby som sa odvážil zpochybniť jej názor), jasne poukazoval na to, ako Tiso dával židom priestupky ešte narýchlo pred vlakom a že prvý vlak s židmi odišiel po odchode Tisa za jeho chrbtom.
  • @Gepeto No vidis, a ja som v tom, ze Tiso podpisal ustavny zakon, ktory prinasal radikalne riesenie zidovskej otazky. A to bolo naopak, on ti ich zachranoval! A ja ze mi to studium historie na UK nieco dalo!
    @Hildegarda A já dodneška žil v domnění že jsi studovala informatiku... :-k
    upraveno 1. srpna 2014
    @Hildegarda Prestižný titul histórie v UK ti možno dáva veľa informácií, no videl som do teba viac odkaz na portál SME.sk. Táto profesorka zo seba dokáže aj bez prestížneho titulu v strede chodby vypľuť potrebnú informáciu z požadovaného roku, keď to žiak potrebuje. Dbá nielen na to, aby sme mali kopu kecov v zošite, ale hlavne aby sme to chápali. Keď preberáme dané politické hry, tak vysvetľuje prečo ktorý kráľ učinil toto, že oficiálne to povedal takto ale išlo mu o také a také územie. Raz celú hodinu stála pri mape a vysvetľovali kroky v druhej svetovej, nehovoriac, že dokáže vysvetliť dve strany dejepisu jedným dychom s vážnou chorobou. Priamo nám hovorí, čo si máme poznačiť tak, aby sme videli pointu. Mám voči nej určitú úctu. Možno že sa narodila pôrodnej bábe a, hoci to nechcela, skončila ako učiteľka, no nedobré pozadie ešte nemusí znamenať, že má skreslené informácie. Ale možno že sme my bytčania zmanipulovaní, Tiso bol takisto bytčan a takmer každý deň do školy som išiel okolo domu, kde žil.

Ale evidentne sú aj takí slováci, ktorí by radšej dneska hovorili po poľsky, nemecky či maďarsky... Ja osobne mám taký pocit by som bol poliak... Až na to, že by Hitler zničil Poľsko, ale neva...
  • @Everett_Young tak to si zil v zlom domneni :)
    Uz asi x-ty krat hovorim, ze som vystudovala matematiku odbor pravdep, statistika a poistna matematika. V ramci odboru som mala programovanie v C++. Ale kedze ma to tahalo k historii, urobila som prijimacky na UK (vybrali 20 zo 400 uchadzacou), tak som isla studovat obe vysoke naraz. Bohuzial logisticky sa to stihat nedalo, tak som po dlhom uvazovani a zvazovani, ci pracovat napr ako Gepetova ucitelka historie alebo matematik, siahla po druhej moznosti. Dufam, ze zahada je teraz objasnena ;)
    @Hildegarda Tak si tu historii dostuduj dálkově při mateřské, pokud tě to k ní tolik táhne :-) (teda, já mám dneska samé geniální nápady :-D )
  • @Everett_Young ja som chcela historiu studovat povodne externe a matiku interne. Ale u nas sa dialkove studium historie bohuzial neotvaralo ani neotvara. Ale inak fakt genialny napad :D
  • @Gepeto Neviem nakolko mate citanie z historie, ale skus tento Tisov prejav na dozinkovej slavnosti v 1942. Kazdy si urobi vlastny nazor.
    K rodakom sa spravame trochu inak, takze vysvetlovanie tvojej ucitelky chapem.

"Vraj, či je to kresťanské, čo sa robí. Je to ľudské? Nie je to rabovka? Ale pýtam sa ja: Je to kresťanské, keď sa národ slovenský chce zbaviť svojho večného nepriateľa, Žida? Je to kresťanské? Láska k sebe je príkazom božím, a tá láska k sebe mi rozkazuje, aby som od seba odstránil všetko to, čo mi škodí, čo mi ohrožuje život. A že Slovákovi židovský živel ohrožoval život, myslím, o tom nikoho netreba presvedčovať... A urobili sme tak podľa príkazu božieho: Slovák, shoď, zbav sa svojho škodcu!"

@Hildegarda Na druhou stranu je nutno podotknout, že kdyby řekl něco jiného, tak by hodně rychle skončil. Ty proslovy procházeli poměrně tvrdou cenzurou a byli upravovány "pro dobro říše" takže on si nemohl jen tak na celé Slovensko prohlásit "Je to blbost, braňte židy jak můžete" protože by se ze Slovenska v tu chvíli stalo druhé Polsko. Stejně tak z nedávno uveřejněných složek vyplývá že Hácha byl i přes přísnou kontrolu ve spojení s Benešem a dostal přímo nařízeno nevzpírat se a nevystavit tak českou veřejnost přílišnému nebezpečí. Tlak na něj i na ostatní prezidenty okupovaných zemí se pak ještě zvýšil po smrti Heydricha. Tím samozřejmě neříkám, že to nemohl být Tisův názor, ale je tu stále možnost nucené kolaborace. Navíc, ty proslovy byli psány tak, aby vyzněli až neuvěřitelně pateticky, protože Hitler si na patetické kecy potrpěl.
    @Everett_Young Když on je problém, že každý z těchto lidí se hájí/je hájen slovy: "nojo, ale kdybych to nedělal já, vzal by to po mně někdo ještě horší."
  • @Everett_Young pred sudom tvrdil, ze nevedel, co za zamyslal Hitler.
    No ved hovorim, kazdy si urobi nazor sam. Ja som si urobila na zaklade toho, co Tiso robil a ako sa vyjadroval.
    @Hildegarda Pretože mal tak veľa možností na záchranu Slovenska...
  • @Gepeto Presne. Chudacik to bol :roll:
    @Hildegarda že by skutečně nevěděl co Hitler zamýšlí je kravina. Ten dával velice jasně najevo co hodlá dělat, ačkoli jak jsem již napsal, samotné konečné řešení bylo zinscenováno až za pochodu a ještě kolem roku 39 se úplné vyhlazení židů bralo jako záložní plán, pro případ že by všechno selhalo, což se také stalo a proto začali fungovat vyhlazovací tábory (ne koncentrační, ty fungovali už před tím, ale ty měli sloužit pouze jako shromaždiště židů kde mohly umírat hlady a byl přehled o tom kde se pohybují, nicméně jejich primárním účelem nebyla jejich likvidace). O jeho postojích ovšem dost vypovídá už to samotné podlézání Německu a spojenectví s ním. Ano, Česko bylo zabráno a byl z něj učiněn protektorát a Hácha byl přinucen ke spolupráci (ve svých zápiscích si také spoustu těch rozhodnutí vyčítal a pochyboval o sobě jako o člověku, což také o něčem svědčí), ale zábor a přeměna v protektorát je něco trochu jiného než dobrovolně uzavřená spojenecká smlouva. Ale jak říkám, po smrti Heydricha už mohl mít názory jaké chtěl, tam už šlo do tuhého a jako prezident by nepomohl ani barbar Conan.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.