!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1157158160162163243

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 15. srpna 2014
    JoffreyWater napsal(a):

Pokud je naživu mužský člen rodu, ať už se jedná o strýce nebo o kohokoliv, vždy má větší právo než žena, i kdyby to byla nejstarší manželská dcera.

Zaujímavé. Ja to poznám tak, že žena dedí ako mediátor. Má nárok na majetok okrajový, no musí si vziať muža, ktorý s ňou zdedí aj majetok. Tak majetok zostane v rukách muža a zároveň v línií. Dedenie, ktoré opisuješ, bolo v Downton Abbey.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    JoffreyWater napsal(a):

Pokud je naživu mužský člen rodu, ať už se jedná o strýce nebo o kohokoliv, vždy má větší právo než žena, i kdyby to byla nejstarší manželská dcera.

To platí jen u 'Targaryenů. V Západozemí kromě Dorne je to tak, že se dědí nejdřív v hlavní větvi a to včetně žen, pak teprve dědictví přechází na vedlejší větev.
    Oops napsal(a):

Tohle téma se dá řešit donekonečna :D. Nevim jestli je to někde přímo napsáno oficiálně od GRRM a pokud ne, můžeme vycházet jen z dialogů z knih. V Evropě se dědičné právo dobou měnilo, takže každý může použít jiné a bude mít pravdu.

No, překvapení! Je to oficiálně v sáze přímo od Martina, dokonce několikrát. A co se Lannisterů týče, sám Kevan v Tanci s draky v rozhovoru s Cersei bez mrknutí oka uznává, že je paní Casterlyovy skály.

Lancel se přidal k Válečníkovým synům, pokud vím. To jsou rytíři bojující za církev, ne septoni. Jestli můžou dědit, to v knize tuším zmíněno není.
  • Some lords even renounce titles, castles, and lands to serve the Warrior's Sons and the Seven, such as Lancel Lannister.
    :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @BarboraDohnalová Ja som to chápal tak, že odmieta tam vládnuť a spať so ženou, ale oficiálne mu to nebolo odrieknuté.
  • Já jsem jen psala, co jsem našla o tom dědění Válečníkových synů...:) Myslím, že se tím odřeknou titulů, hradů atd. ale nic víc nevím...např. s ženami... http://awoiaf.westeros.org/index.php/Warrior's_Sons
  • @JoeGyry Souhlasím s poslední větou. Jaime v knize je frajer, v seriálu mě jeho postava hrozně irituje.
  • Mám teorii ohledně Světlonoše, podle mě to není nějaký určitý meč který je někde schovaný, ale může to být jakýkoliv meč který se zakalí v srdci ženy. Buďto jenom Valyrijská ocel, nebo to může být kterýkoliv meč. I ten falešný meč co má Stannis může být opravdový Světlonoš.
  • "Ve starých knihách Ašaje stojí psáno, že po dlouhém létu přijde den, kdy hvězdy budou krvácet a na svět ztěžka dolehne chladný dech temnoty. V tuto obávanou hodinu Válečník Světla vytáhne z plamene hořící meč. Ten meč bude Světlonošem, Rudým mečem hrdinů a tím, kdo ho bude třímat v ruce, bude Azor Ahai, a temnota před ním uprchne"

"Velké bylo jeho bědování a velký byl jeho zármutek, protože věděl, co musí udělat. Sto dní a sto noci pracoval na třetí čepeli, a když bíle žhnula v posvěcených plamenech, zavolal svoji ženu. „Nisso Nisso,“ řekl ji, „obnaž hruď a pomni, že tě miluju nejvíc ze všech na tomto světě.“ Udělala to a Azor Azai vrazil kouřící čepel do jejího živoucího srdce. Praví se, že její výkřik bolesti a následně extáze zanechal prasklinu na tváři měsíce, ale její krev a její duše a její sila a její odvaha přešly do oceli."

- Azor Ahai -
  • Modlím se, abych aspoň na okamžik zahlédla Azor Ahaie, a R’hllor mi stále ukazuje Sněha

Celkom zaujímavééé :D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Jay napsal(a):

@Achileus: Zelkem se držíš v těch odhadech při zemi (žádné šílené nečekanosti), ale o to více pravděpodobné... Z těchto teorií mi vrtá hlavou jen postoj Tyrellů - Na jednu stranu, Mace byl zarytý loayalista, takže ten by klidně mohl ke Griffovi přeběhnout, na druhou stranu, Margaery je tím, kdo je teď na trůně a stejné privilegium si bez Lannisterů neudrží,... ale zase M je vězněm, takže jakmile se Mace rozhodne řešit stávající situaci silou, skončí u Aegona dřív, než řekneme "Smrt Daenerys Targaryen!"...

Mace je hlavně loajalní sám sobě
    :-( Jinak ať vyhraje lev, nebo růže (což je pravděpodobnější) tak to budou nebožáci
    Everett_Young napsal(a):

@JoffreyWater zdroj?

@Achileus ale my jsme se tu bavili o současné situaci a v té rozhodně Tyrion na prvním místě v dědické linii není. Až tihle všichni umřou (pokud vůbec umřou) rod má stále hodně legitimních dědiců, Lannisterský rod má dost větví, na rozdíl třeba od Starků. Aby mohl Tyrion něco zdědit, musel by být prvně omilostněn králem a i tak není jisté že by od nového krále/královny vůbec něco dostal. Že by za ním šli všichni lordi západu dobrovolně potom co v Západozemí
    natropil...no to asi těžko.

Proč by ho král neměl omilostnit, ať vyhraje Baratheon, nebo Targaryen, tak to co Tyrion udělal byla užitečná službička
    :-D
  • Proč by ho král neměl omilostnit, ať vyhraje Baratheon, nebo Targaryen, tak to co Tyrion udělal byla užitečná službička

Tak vzhledem k tomu jak Stanis omilostnil Davose , tak bych být Tyrionem se bál o všechny končetiny a čúráka :-).
    Petr489 napsal(a):

Proč by ho král neměl omilostnit, ať vyhraje Baratheon, nebo Targaryen, tak to co Tyrion udělal byla užitečná službička

Tak vzhledem k tomu jak Stanis omilostnil Davose , tak bych být Tyrionem se bál o všechny končetiny a čúráka :-).
    Kdo říká, že vyhraje Stannis?

upraveno 16. srpna 2014
    Achileus napsal(a):

Protože král jako loajální věřící v Sedm (i kdyby byl věřící jen naoko) bude respektovat výsledek božího soudu, který Tyrion prohrál. Kromě Stannise, ten potrestá Tyriona za zločin bez ohledu na to, kdo byl obětí.
    Ostatně jakýkoliv rozumný král si nemůže dovolit ignorovat ani tu sprostou otcovraždu, byť tím zavražděným byl takový hajzl jako Tywin Lannister.
  • Vážení, rád bych se ještě vrátil k tomu dědictví ohledně skály.
    Jsem tu nováček, takže zatím nevím jak se dělají spoilery, takže berte, že pod těmi hvězdičkami je spoiler

*********************************************************************************************************************

Ve chvíli kdy je Tywin i jeho bratři (Kevan,Tygett a Gerion mrtví), Kevanovi zbyl jediný syn a to Lancel, Tyrek syn Tygettův je taky mrtví....

Lancel a Tywinovi děti jsou jediní zbylí Lannisterové, kteří jsou přímými potomky Tytose Lannistera, proto nechápu, proč někteří říkají, že Martin rád nechává zemřít Starky. Když opomeneme Brandona a Rickarda před Robertovou Rebelií, tak v příběhu GoT zemřeli jen Eddard, bez jehož smrti by všechno bylo jinak, Robb a Catelyn + - možná Benjen a Jon je Sníh, u těch ostatních dětí pochybuji, když je nechal dojít, tak daleko.

K několika teoriím:

že je Jojen mrtvý, nám dokázali v seriále, takže tahle spekulace je na 97% pravdivá

Aegon ani Daenerys se podle mě nikdy nedostanou na Železný trůn

Tommen se dle mého udrží na trůně ještě aspoň ve Vichrech...

Arya nakonci zabije ještě Tranta a Payna...

K Sansině svatbě s dědicem nikdy nedojde nebo bude dědic po svatbě zabit.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Edmund To co říkáš není pravda, Lannisterové mají ještě spoustu dalších větví rodu a případných dědiců. Koukni se do Lannisterského stromu na wiki
    JoeGyry napsal(a):
    A já si sazím na Aegona :-D
    Nevada napsal(a):

Achileus napsal(a):

Protože král jako loajální věřící v Sedm (i kdyby byl věřící jen naoko) bude respektovat výsledek božího soudu, který Tyrion prohrál. Kromě Stannise, ten potrestá Tyriona za zločin bez ohledu na
    to, kdo byl obětí.
    Ostatně jakýkoliv rozumný král si nemůže dovolit ignorovat ani tu sprostou otcovraždu, byť tím zavražděným byl takový hajzl jako Tywin Lannister.
    Tywin hajzl ehm, proč by nemohl v Západozemí se udály mnohem otřesnější věci, než otcovražda. Davos Mořský byl taky zločinec a Stannis ho "omilostnil"

Edmund napsal(a):

Vážení, rád bych se ještě vrátil k tomu dědictví ohledně skály.
    Jsem tu nováček, takže zatím nevím jak se dělají spoilery, takže berte, že pod těmi hvězdičkami je spoiler

*********************************************************************************************************************

Ve chvíli kdy je Tywin i jeho bratři (Kevan,Tygett a Gerion mrtví), Kevanovi zbyl jediný syn a to Lancel, Tyrek syn Tygettův je taky mrtví....

Lancel a Tywinovi děti jsou jediní zbylí Lannisterové, kteří jsou přímými potomky Tytose Lannistera, proto nechápu, proč někteří říkají, že Martin rád nechává zemřít Starky. Když
    opomeneme Brandona a Rickarda před Robertovou Rebelií, tak v příběhu GoT zemřeli jen Eddard, bez jehož smrti by všechno bylo jinak, Robb a Catelyn + - možná Benjen a Jon je Sníh, u těch ostatních dětí pochybuji, když je nechal dojít, tak daleko.

K několika teoriím:

že je Jojen mrtvý, nám dokázali v seriále, takže tahle spekulace je na 97% pravdivá

Aegon ani Daenerys se podle mě nikdy nedostanou na Železný trůn

Tommen se dle mého udrží na trůně ještě aspoň ve Vichrech...

Arya nakonci zabije ještě Tranta a Payna...

K Sansině svatbě s dědicem nikdy nedojde nebo bude dědic po svatbě zabit.

A pak v Králově Přístavišti přistane Aegon Dobyvatel na Baleorovi a spálí Západozemí na popel
    upraveno 16. srpna 2014
    Achileus napsal(a):

Nevada napsal(a):

Achileus napsal(a):

Protože král jako loajální věřící v Sedm (i kdyby byl věřící jen naoko) bude respektovat výsledek božího soudu, který Tyrion prohrál. Kromě Stannise, ten potrestá Tyriona za zločin bez ohledu na
    to, kdo byl obětí.
    Tywin hajzl ehm, proč by nemohl v Západozemí se udály mnohem otřesnější věci, než otcovražda. Davos Mořský byl taky zločinec a Stannis ho "omilostnil"

Moc horších zločinů než otcovražda mě nenapadá. Každopádně každý těžký zločin by měl být potrestán odpovídajícím způsobem. A každý správný král by si toho měl být vědom a dodržovat to.
    A fakt srovnáváš pašeráctví s otcovraždou?
    Stannis Davose neomilostnil. Za pašeráctví ho potrestal.
    Nevada napsal(a):

Achileus napsal(a):

Nevada napsal(a):

Achileus napsal(a):

to, kdo byl obětí.

Moc horších zločinů než otcovražda mě nenapadá. Kromě Rudé svatby vlastně žádný.
    To co provedl Ramsay je tisíckrát horší než to co provedl Tyrion, to co provedl Malíček je mnohem horší než to co provedl Tyrion.
    To omilostnění Davose je v úvozovkách (Stannis porušil právní řád Západozemí za pašeráctví byl v tamních oblastech trest smrti)

• Everett Young: ale já jsem nic psal, jen že přímí potomci Tytose (otce Tywina,Kevana,...) jsou kromě Lancela a Tywinových dětí naživu...ti co nosí jméno Lannister, nepočítám Myrcellu a Tommena ti jsou zatím jako Baratheonové a vím, že ten rod je více rozvětvený....
    upraveno 16. srpna 2014
    Achileus napsal(a):

Nevada napsal(a):

Achileus napsal(a):

Nevada napsal(a):

Achileus napsal(a):

to, kdo byl obětí.

Moc horších zločinů než otcovražda mě nenapadá. Kromě Rudé svatby vlastně žádný.
    To co provedl Ramsay je tisíckrát horší než to co provedl Tyrion, to co provedl Malíček je mnohem horší než to co provedl Tyrion.
    To omilostnění Davose je v úvozovkách (Stannis porušil právní řád Západozemí za pašeráctví byl v tamních oblastech trest smrti)

Jasně, pak mi došlo, že asi myslíš řádění psychopatů jako Ramsay či Gregor Clegane, proto jsem si to pak opravila.
    Podotýkám, že Ramsay byl taky "Zimohradem" odsouzený, jen se mu podařilo vykonavatele přelstít. Totéž Clegane.
    U Malíčka doufám, že už se na tuhle svini vaří voda. Snad mi Martin přání nakonec přece jen splní.
    Ale původní debata byla o něčem úplně jiném. O prokazatelném zločinu, který spáchá člověk, kterého má král v moci a jeho případném omilostnění. Myslíš, že by Stannis či Aegon Ramsayho omilostnili, kdyby měli možnost ho soudit?
  • upraveno 16. srpna 2014
    @Nevada Co udělal tak hrozného že Malíčka považuješ za takovou hroznou svini? Jediné co mě napadá je to že ho milovníci Neda nemají rádi protože ho podrazil. Stejně tak by ovšem měli nenávidět Sansu, vždyť ta svým kravstvým také podrazila Neda. Jinak mě nenapadá co by udělal tak strašného. Možná to zabití Dontose. Nebo křivé obvinění Marilliona? V tom případě by také museli nenávidět Tyriona, ten taky nechal zabít jednoho zpěváka. Jinak zabití Lysy Arryn? To sere koho? Vždyť to byla šílená labilní kráva. Vražda Joffreyho? To jako někoho sere? Plánování vraždy Roberta Arryna? Vždyť je to malý psychoušek, to sere koho? Podle zákonů by měl nejspíš přijít o hlavu, avšak já mu fandím. Ikdyž si myslím že ho dobrý konec nečeká.
    Tohle kolečko nehodlám znovu absolvovat.
  • Malíček sice Neda podrazil, ale ještě předtím mu dal férovou nabídku a když viděl, že to jde do kopru, zachoval se dle systému bližší košile, nežli kabát... Malíček mne sice během čtení iritoval, ale takhle z nadhledu si říkám, že je tam mnohem víc gaunerů, na které by se měla už vařit voda.
  • Téma Baeliš: Dyť ten kokot nakukal Starkovic rodince, že dýka použitá k vraždě Brandona patří Tiryonovi!
  • @Petr489 A nakonec se z toho skrček vylízal ne? Ale uznám, tohle mě u něj taky trochu nasralo, ale stejně ho mám rád.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.