Ale když Tyrion nechal zabít zpěváka to nikoho nesere, to je pořád děsně Coolová postava. To že se dopustil úkladné vraždy nikoho nezajímá. Většina lidí má jako oblíbence Ohaře a klidně přehlíží to že to byl Joffreyho poslušný pes a dělal pro něho zmrdoviny, zabití řeznického kluka je jenom jedna z nich. Řeznický kluk taky tak trochu umřel kvůli Sanse která lhala aby se zalíbila Joffíkovi, ze stejného důvodu podrazila Neda. Ale Sansu máme všichni rádi. Stannise taky máme všichni rádi, i přestože úkladně zabil svého bratra a nechává upalovat lidi kteří se provinili tím že neuznávají pána světla.
@JoffreyWater Sansu tedy rozhodně všichni rádi nemáme, do toho mě netahej. Renly byl vzbouřenec a velezrádce, zemřel zcela podle zákonů protože vedl rebelii proti králi a svému staršímu bratrovi. Stannis měl jednoznačně větší právo na trůn než Renly. Co se upalování týká, upaloval lidi kteří vedli kecy proti jeho stylu vlády a války. Jo, to se za válek dělo dřív zcela běžně, akorát že ne upalováním, ale většinou buď oprátkou nějakou pěknou exemplární popravou aby to ostatní odradilo od podobných nápadů. Ohař je stejná kategorie jako tvůj oblíbený Jaime. Tragická "nepochopená" postava, na kterou budou stejně všichni nahlížet negativně ať udělá co udělá. A Tyrion také není oblíbenou postavou všech, minimálně ne po tom co v se šel v každé kapitole vymočit "až do poslední kapky" a aspoŇ dvakrát si vzpomenul na to jak je prokletý a jak nenávidí svojí rodinu a jak spáchal hrozný hřích a bla bla bla...
@Everett_Young Já mám rád Ohaře i Jaimeho, i Stannise mám rád. Ale teď se třeba vrátím k Tywinovi, když on nechává v době války vypalovat vesnice, což se mimochodem ve středověku taky běžně dělo, je špatně, kdežto když Stannis upálí x lidí protože si na něj otevřeli držku tak to je v pohodě?
@JoffreyWater Jelikož má Martin zřejmě zálibu v krutostech, tak je dost těžké najít postavu bez podobné "zátěže" (tím nechci nikoho omlouvat). I když i takové jsou :) Ale i já nechápu např. oblíbenost Ohaře nebo Stannise, ze kterého se stává solidní inkvizice a i když ne přímo, tak podporuje upalování a podobné maníry jen pro "vyšší dobro". Pořád dokola se tu zminuje otcovrah Tyrion (tohle mu opravdu nezazlívám, jen ať se Tywin smaží), ale bratrovrah Stannis je v pořádku a jistě by z něj byl skvělý král. Ve jménu Rohlíka, samozřejmě. (Stále je tu možnost, že by Rohla odkopnul a nahradil CHlebem, kdyby se dostal na trůn, ale jaká?)
Noi prostě u oblíbených postav se excesy nevidí, přehlíží atd. a u těch neoblíbených jsou stále dokola opakované, chudák Cat pak z toho vychází jako největší debil v sáze, i když k tomu má hodně daleko. Ale tak už to chodí :)
@Mellien Hele, mě nevadí ani Tyrion jako otcovrah, ani Stannis jako bratrovrah, mám je rád oba. Ale Tyriona o něco míň kvůli tomu zpěvákovi, líbilo se mi na něm že to není takový vrahounek jako ostatní z jeho rodiny a pak udělá tohle.
Takže když se Stannisovým souhlasem upálí některé lidi, protože nepodporují Rohlíka, tak je to v pořádku? Ale když Tyrion zabije zpěváka, tak není? Není to špatné oboje, náhodou? Aneb dvojí metr :D
Ano, také mám Tyriona rád. Ne ale jako postavu, nýbrž proto, že se mi jeho kapitoly hezky čtou a podle mého jsou opravdu dobře napsané, změna charakteru a vše okolo... také jsem doufal, že bude jiný a "nevinné" nechá být, jenže tak to v Zápodozemí nechodí.
K těm oblíbeným postavám, kterým se odpouští, si ještě zapomněl dodat psychopatku Aryu. Ta je taky děsně cool (když to zjednoduším). Jaimeho, který vyhodil z okna malého chlapce atd....
@Mellien Mě to u něj štvalo protože jsem ho do té doby měl za postavu která by se k vraždě neuchýlila, navíc člověka který ho nijak neohrožoval na životě ani politicky, jediné čeho se dopustil bylo to že občas hrál té jeho děvce která ho nakonec stejně podrazila a svědčila proti němu. U Stannise jsem od začátku na to upálování zvyklý.
Ta poslední věta, víš, že je to trochu pokrytectví? Ale nechme to být. Jo, taky mě naštval ten moment, kdy ho zabil "pro nic". V té době přestával logicky uvažovat (chvílemi). Chyboval a je vidět, že děvky, ženy obecně budou (jsou) jeho velkou slabinou.
Když nad tím přemýšlím, je Tyrion moje nejoblíbenější postava, ty kapitoly jsou fakt nejlepší, ty jeho suché hlášky a schopnost dělat si srandu sám ze sebe - to, jak má v hlavě nepochybně schopný mozek a celý život je degradován kvůli své postavě a přitom to zvládá - je obdivuhodný. To co se stalo s Tyšou ho muselo zasáhnout velmi hluboce, protože kvůli tomu nenávidí i Jaimeho, který ho dostal z lochu těsně před smrtí... to že odpálil svého otce kuší, když našel tu děvku v jeho posteli je naprosto pochopitelné a co se týče toho zpěváka - to bylo drsné, ale už si nepamatuji pořádně okolnosti, moc možností asi neměl..
Spevák zložil pesničku o ňom a o Šae (ručky z kovu jsou studené ale ruce ženy jsou teplé...) a vyhrážal sa mu, že to bude spievať verejne, ak Tyrion nezariadi aby mohol spievať na Joffovej svatbe. Pustiť ho na svatbu Tyrion riskovať nemohol, ťažko povedať, či bola možnosť umlčať ho inak.
Ahoj, tak Malíčka bych v první řadě vinil z rozpoutání války, jen protože ve válce si šikovný muž dopomůže k zisku, země, titulů a vůbec k moci mnohem snáze než v míru, kdy jsou výše zmíněné již zabrané a moc se neuprazdňují. Pikle jako přesvědčení Lysy k zabití Aryna a poslání dopisu o jeho zavraždění, lež o majiteli Dýky, Nedovi v hledání královských bastardů také pomáhal jen, aby zvýšil napětí, nebo ho zdržel v Přístavišti. Nejrůznějších zločinů tam provedl kde kdo hodně, ale v tomhle Malíček vede. Kdyby o něco déle počkal, tak by zmíněný zločin spáchal Varys a pak by za největšího zloducha byl Varys, a proto by pro pavouka určitě nikdo neplakal.
Co se týče diskuze o dědici Casterlyovi skály, tak ta je asi zbytečná. V dobách mírů ve středověké Evropě byla řada systémů následnictví a vyvíjela se podle potřeby stability od rozdělení dobytého území mezi všechny syny k dědění prvorozeným (ale byly i jiné jako, kdy dědil nejstarší příslušník rodu, viz Přemyslovci na přelomu 1 a 2 tisíciletí, někde dědil nejmladší syn, aby nedědil ve věku již přezrálém, nebo volba). Postupem času se vyvíjela i možnost dědit ženami od nepřijatelné, přes v nejhorším po rovnoprávné (ale i naopak). Různé části říše pak mohli mít i různé dědičné nároky, třeba otec měl dvě koruny, ale každou zdědil někdo jiný, nebo si vezměte Svatou říši Římskou, kde byl císař volený ale jeho vazalové měli odlišné systém následnictví. I v míru však „de Jure“ nárok na trůn nakonec nemuselo být „de Facto“ a nakonec rozhodovali armády. Casterlyovu skálu tak nakonec bude mít ten, kdo se tam bude nejvíce hodit vítězi, nejlépe někdo s alespoň malinkým nárokem, ale s velkou loajalitou či zásluhami. Koho a jak před tím zabil v době války, bude zcela irelevantní.
@Elendir: Jenže Malíček je tak mazaný, že jej nelze úplně vinit ani z tohoto... Pohyboval figurkama tak aby zvyšoval napětí? Nepochybně. Ale on válku nerozpoutal o nic víc ne Cersei, která dala zabít Roberta. Ano, potom měl rozhodující roli v tom, koho podpořit - Ned (Sám na rozpoutání měl zásluhu, neb legitimizoval Stannisův nárok svévolnou změnou Robertovy závěti) váhal, Renly utekl, Cersei jednala... A válku železnému trůnu vyhlásili 4 králové - Robb, Renly, Stannis a Balon - Malíček v tu dobu jen "poctivě a pokorně" (a tak aby mu to přineslo maximum) sloužil oficiálnímu králi na Železném trůně...
@Jay Na tvou otázku „Pohyboval figurkama tak aby zvyšoval napětí?“ zní odpověď ano pohyboval. Cersei zabila Roberta (nechala zabít) až po té, co objevil Ned bastardy a ona se začala obávat o nástupnictví Joffa. Ned konal jen to, co bylo právem a spravedlností, neb Robert psal závěť v nevědomosti o rozhodujících skutečnostech. Renly jednal podle sebe, ale Malíčkovi stačilo poštvat vlka a lva, to, že se přidali další hráči, sice není jeho vina, ale ti by se bez prvního konfliktu nepřidali.
Já jsem psal, že i bez něj by válku rozpoutal Varis o něco později a pak by to byla Varisova odpovědnost, ale rozpoutal to Malíček, ne Varis. Od samotného počátku knihy, teda za zdí ne, ale králova cesta a zaslaný dopis, byl Ned a Cat figurky v rukách Malíčka, který moc dobře znal jejich slabosti, jak na ně působit aby dělali, co potřebuje a jak rozmělňovat vlivy ostatních, aby jejich činy dosáhli správného načasování. Knihu o bastardech otevřel Aryn a Malíček věděl, že dříve nebo později se Nedovi do ruky dostane, on dělal jen to, co bylo potřeba, ale spoustu práce za sebe nechal provést jiné, se kterými mohl mít podobné cíle byť jen na okamžik. Na straně Lanisterů pak podobným způsobem působil na figurky Jamieho a Cersei a pokud by se mu do ruky nedostali Starkové, on by určitě dokázal využít Tyrelly (Margaret vs. Cersei). 15% je dost podhodnocený odhad, Cerse válku nechtěla, v čase kdy držíte trůn proč asi. Varis by jí rozpoutal později, takže Malíček stále drží celý balík a to i bez zbylých 4 prstů.
Mimochodem: Malíčkovi stačilo poštvat vlka a lva... první, kdo je poštval proti sobě byla Lysa svou nešťastně formulovanou větou a celkem nechtěně. Druhý byl náhodou šplhající Bran a smilnící J&C, třetí blbeček Joff a najatý zabiják a pak až možná někde daleko poté přilil olej do ohně Malíček... - ale jestli chtěl válku? Jako majitel výnosných bordelů dost možná prvoplánovitě ne, neb představovala přílišné riziko... Ostatně válka se rozhořela až po zatčení Neda a prohlášení za zrádce (Čí chyba? Neda, Cercei, Malíčka?) a pak jeho poprava (Joff) už to jen sichrovala.
@Jay Hmmm, obětoval by kohokoliv, kdo se nejmenuje Malíček, důsledky občanské války, kterou pomáhal rozpoutat, jsou mu víš kde. Stejně jako spousta jiných postav toho světa (a našeho středověku) je to z našeho úhlu pohledu sociopat. Zahořklý... To myslíš vážně, že to nevíš? Malý lordík, co ještě těm hajzlům ukáže. O jeho schopnostech coby ministra financí si promluv s Nevadou, už to tu několikrát zmiňovala. Tyrion by s tebou zkrátka nesouhlasil. A s kardinálem Richelieu Malíčka vůbec nesrovnávej, ten v mnoha směrech pracoval pro dobro Francie.
@Jay Podle tvého příspěvku jde asi pouze o rozdílný úhel pohledu. Já hledám prvotní prapříčiny, vychytralé impulsy od mistra intrik, na základě kterých pak jednají jiní. Ty zase mluvíš o odpovědnosti zmiňovaných osoby za svoje činy. Rozdělení 100% vinny za jeden čin pak může ve výsledném součtu dát 200%, pokud ji rozdělíme v dvou na sobě nezávislých rovinách, nebo něco mezi pokud se budou roviny nějak proplétat.
Komentáře
Noi prostě u oblíbených postav se excesy nevidí, přehlíží atd. a u těch neoblíbených jsou stále dokola opakované, chudák Cat pak z toho vychází jako největší debil v sáze, i když k tomu má hodně daleko. Ale tak už to chodí :)
Ano, také mám Tyriona rád. Ne ale jako postavu, nýbrž proto, že se mi jeho kapitoly hezky čtou a podle mého jsou opravdu dobře napsané, změna charakteru a vše okolo... také jsem doufal, že bude jiný a "nevinné" nechá být, jenže tak to v Zápodozemí nechodí.
Pikle jako přesvědčení Lysy k zabití Aryna a poslání dopisu o jeho zavraždění, lež o majiteli Dýky, Nedovi v hledání královských bastardů také pomáhal jen, aby zvýšil napětí, nebo ho zdržel v Přístavišti.
Nejrůznějších zločinů tam provedl kde kdo hodně, ale v tomhle Malíček vede. Kdyby o něco déle počkal, tak by zmíněný zločin spáchal Varys a pak by za největšího zloducha byl Varys, a proto by pro pavouka určitě nikdo neplakal.
Casterlyovu skálu tak nakonec bude mít ten, kdo se tam bude nejvíce hodit vítězi, nejlépe někdo s alespoň malinkým nárokem, ale s velkou loajalitou či zásluhami. Koho a jak před tím zabil v době války, bude zcela irelevantní.
Na tvou otázku „Pohyboval figurkama tak aby zvyšoval napětí?“ zní odpověď ano pohyboval. Cersei zabila Roberta (nechala zabít) až po té, co objevil Ned bastardy a ona se začala obávat o nástupnictví Joffa. Ned konal jen to, co bylo právem a spravedlností, neb Robert psal závěť v nevědomosti o rozhodujících skutečnostech. Renly jednal podle sebe, ale Malíčkovi stačilo poštvat vlka a lva, to, že se přidali další hráči, sice není jeho vina, ale ti by se bez prvního konfliktu nepřidali.
Od samotného počátku knihy, teda za zdí ne, ale králova cesta a zaslaný dopis, byl Ned a Cat figurky v rukách Malíčka, který moc dobře znal jejich slabosti, jak na ně působit aby dělali, co potřebuje a jak rozmělňovat vlivy ostatních, aby jejich činy dosáhli správného načasování. Knihu o bastardech otevřel Aryn a Malíček věděl, že dříve nebo později se Nedovi do ruky dostane, on dělal jen to, co bylo potřeba, ale spoustu práce za sebe nechal provést jiné, se kterými mohl mít podobné cíle byť jen na okamžik. Na straně Lanisterů pak podobným způsobem působil na figurky Jamieho a Cersei a pokud by se mu do ruky nedostali Starkové, on by určitě dokázal využít Tyrelly (Margaret vs. Cersei).
15% je dost podhodnocený odhad, Cerse válku nechtěla, v čase kdy držíte trůn proč asi. Varis by jí rozpoutal později, takže Malíček stále drží celý balík a to i bez zbylých 4 prstů.