!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1159160162164165243

Komentáře

• JayJay
    upraveno 18. srpna 2014
    @svoa00: No, já myslím, že je spíše ambiciózní než zahořklý, ale ve své podstatě je to fuk...
    Zdesetinásobil příjmy pokladnice, to je fakt. Že se výdaje zvýšily natolik, že to nestačilo může a nemusí být jeho vina (a vzhledem k tomu, jak bral Robert turnaj pobočníka, tak spíše není), to je otázka. Jinak za Targ byla pokladnice plná... ale co třeba samotná válka uchvatitele, nemohla ji vyčerpat už ta? Obnova země po válce,... Máme poměrně málo údajů. Jinak schválně, kdo o něm řekl: Oh, he was clever. He did not simply collect the gold and lock in a treasure vault, no. He paid the king's debts in promises, and put the king's gold to work. He bought wagons, shops, ships, houses. He bought grain when it was plentiful and sold bread when it was scarce. He bought wool from the north and linen from the south and lace from Lys, stored it, moved it, dyed it, sold it. The golden dragons bred and multiplied, and Littlefinger lent them out and brought them home with hatchlings.
    @Elendir: Nemůže, vezmi v potaz korelace, kovariance, kopuly a podobné statistické nesmysly a v každém řezu bude součet právě 100%... a nemyslím, že na rozpoutání války by nesl Petyr zásadní vliv, kolem se motalo víc lidí, kterým to prospělo. Ostatně, Varys chtěl tu válku rozpoutat bez ohledu na to, kdo mu poskytne záminku. Poskytla ji řada událostí s Petyrem, Nedem, Jaimem, Cat, Tyrionem, Cersei, Robertem, Lancelem, a kancem... Otázka zní jednoduše: Myslíš, že by k válce nedošlo, kdyby Petyra na počátku ságy krouhnul muž bez tváže?
    @Dlady: Neříkám, že to není pravda (na to mám paměť děravou), jen mě se spíše vybavuje, jak Lysa spucovala Cat, že ji varovala, že si na ně má dát bacha, ne že to udělali a už vůbec ne že jí jednoho Lannistera má přivést do hradu.
  • Jediné co musíš vzít, abys měl na konci procent 100 je normování. Míra korelace (kovariance) ti pouze dá míru propletení rovin. Takže u nezávislých systémů (nulová korelace), každý se 100 % provedeš přepočet na společný nadsystém jednoduchým vydělením 2 rozdělené míry vinny. Musí však být splněn předpoklad, že váha obou systémů ve společném nadsystému je stejná.
    Jináč jak jsem již dvakrát napsal, válka by byla i bez Malíčka, ale vrah se také nemůže obhajovat, že by oběť dříve nebo později umřela i bez jeho přičinění.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jay napsal(a):

Jako mistr pokladnice zdesetinásobil příjmy (to, že vzrostly výdaje může a nemusí být jeho vina).

Jay napsal(a):

Zdesetinásobil příjmy pokladnice, to je fakt. Že se výdaje zvýšily natolik, že to nestačilo může a nemusí být jeho vina (a vzhledem k tomu, jak bral Robert turnaj pobočníka, tak spíše není), to je otázka.

Malíček s největší pravděpodobností královskou pokladnu sprostě okrádal. Ty bordely mu takový zisk vynést nejspíš nemohly. A právě onen obří dluh království, navzdory zvýšeným příjmům, o tom dost vypovídá. Stejně jako Tyrionovy poznámky a starosti, když po Malíčkovi pokladnu převzal.
    Jay napsal(a):

Mimochodem: Malíčkovi stačilo poštvat vlka a lva... první, kdo je poštval proti sobě byla Lysa svou nešťastně formulovanou větou a celkem nechtěně. Druhý byl náhodou šplhající Bran a smilnící J&C, třetí blbeček Joff a najatý zabiják a pak až možná někde daleko poté přilil olej do ohně Malíček... - ale jestli chtěl válku? Jako majitel výnosných bordelů dost možná prvoplánovitě ne, neb představovala přílišné riziko... Ostatně válka se rozhořela až po zatčení Neda a prohlášení za zrádce (Čí chyba? Neda, Cercei, Malíčka?) a pak jeho poprava (Joff) už to jen sichrovala.

Ale jdi. Napsat to varování před Lannistery nařídil Lyse opět Malíček, stejně jako vraždu Arryna.
    Bran? Nepřeháníš to už trochu? Trochu moc, vlastně hodně?

Válka začala, když Tywin začal plenit Říční krajiny po zadržení Tyriona. To ještě žili Ned i Robert, byť ne nadlouho.
  • @Elendir: Neuč orla létat... chtěl jsem tím naznačit, že na vinu 200% se v součtu dostaneš jen naprosto chybnou matematickou úvahou...
    S tou vraždou to ovšem není relevantní srovnání, řekněme jestli by G. J. Cezar umřel i kdyby do něj nebodal senátor xyz. K vraždě (válce) by došlo tak jako tak, jen ten xyz by z toho nemohl těžit.
    @Nevada: "S největší pravděpodobností okrádal" "nejspíš"... má ovšem dva aspekty - buď ne a je to špatný argument a nebo ano a znamená to, že to dělal tak chytře, že mu na to nikdo nepřišel (čili možná defraudant a jestli ano, tak velmi schopný... a nebo neschopný, protože zas tolik toho ukrást nemohl, protože by jinak musel být bohatý jak Tywin a nevšiml jsem si, že by měl někde ukryté miliony dragonů.???). Ostatně o mnohém vypovídá, že ten citát je spíše obdivný, než obžalovávající ze zpronevěry... a víme, že na rozhazování byl Robert celkem eso...
    @Nevada: S tím Branem to nepřeháním... ten jeho "pád" způsobil větší napětí mezi vlkem a lvem než co jiného. Nebýt toho, nebyla by dýka, nebyl by únos Tyriona,... a všichni by pro vykonání svého záměru hledali jinou záminku. Píšu, které události působili jako rozbuška, záminka, ne o tom, zda to byl úmysl... Ale ano, je to z hlediska historie nesmyslné "kdyby". Podobná událost je causa Vlčí dráp a "poprava" Lady - zvýšila napětí a Petyr s tím zjevně neměl do činění ani prd.
  • K výsledku 200% se může dospět, i pokud se počítá zcela správně. Je ale jasné, že se někde chyba udělala. Třeba že se problém posuzoval příliš úzce a byly opomenuty aspekty pro výsledek podstatné. V takových případech se pak po započtení nových vlivů a obdržení výsledku, který by měl být v <0,1> a je přitom třeba 2, někdy jednoduše podvádí normováním na 1 (100%) tj. vydělením dvěma. Pokud se nezbabrá určení váhy nových vlivů k těm starým, tak výsledek i odpovídá ve skutečnosti pozorovaným jevům.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Jay uses Knowledge of Statistics
    Elendir avoided attack
    Elendir uses Improved Knowledge of Statistics
    Random Visitor has no idea what Elendir and Jay are talking about
    Random Visitor is confused
    Random Visitor fainted
  • upraveno 18. srpna 2014
    Heroes of Might and Statistics =D
  • @Elendir: Jako, chceme-li být opravdu přesní, můžeme ze určitých podmínek dostat i definitivní odpověď na základní otázku života a vůbec (42) jako odpověď na otázku "co dostaneme vynásobíme-li šest devíti"... ale kdo by bez upozornění pracoval ve třináckové soustavě, že?
    - Ale chceme-li si vzít každý půlku jablka (viny za to či ono), tak na jedno jablko musíme být právě dva...
    - Ostatně krásný příklad na podmíněnou ppst je úloha o zapomětlivém profesorovi: Jede-li vlakem, pak v něm s 50% pravděpodobností zapomene deštník (pokud jej má). Z práce odešel s deštníkem, jel třemi vlaky a domů dorazil bez deštníku... Jaká je ppst, že jej zapomněl ve třetím vlaku. (Enjoy it. :o))
  • Teď by to chtělo Tyriona se dvěma nabitými kušemi.
  • upraveno 18. srpna 2014
    Pak jen doufejme, že bud mít jablko alespoň jednu osu souměrnosti, abychom ho mohli rozpůlit.
    Ve výsledku je již věcí filozofie, jeli vinen ten, kdo máchl mečem, nebo ten kdo vydal příkaz (obrazně). Jen u Starků je to jasné. Určitě bych ale moc viny nedával osobě na špatném konci meče (Brann) i když určitá pokřivená logika deterministického vesmíru (neměl se tam připlést) by mu vinu přičítala.
    Elendir napsal(a):

Pak jen doufejme, že bud mít jablko alespoň jednu osu souměrnosti, abychom ho mohli rozpůlit.

To znie skoro ako "Pomsta je sladká... Len dúfam, že nie vďaka glukóze, preferujem fruktózu" =D
  • Rád bych se zeptal, víme/nevíme co se stalo s ostatky Neda? Dostaly se na Zimohrad? Nebo se na to mlčenlivé sestry vyflákly?
    upraveno 19. srpna 2014
    @pavel Tuším ich ukoristila lady... Ech... Dustin?... Alebo si to len želala.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Neukořistila. Kosti Eddarda se skrývají neznámo kde, někde cestou na Zimohrad. Lady Dustin čeká až tam přijedou aby se jich mohla zmocnit, ale zatím tam nedorazili.
  • pavel napsal(a):

Heroes of Might and Statistics =D

Samozřejmě Matematiko-magické tabulky* dávám zpaměti. *) Termín použitý v knize "Pondělí začíná v sobotu", kde mj. navrhli doživotní žalář pro Kostěje Nesmrtelného...
    @Gepeto: Vážně myslíš, že vícerozměrné rozdělení, kopuly a podobně je jednoduší (less improved) než normování? Ale spíš stačilo použít definici (diskrétního) "rozdělení" (a ano, funguje i na rozdělení viny), kde je požadováno, aby součet jednotlivých jevů/vin byl 100%.
  • Normování je v podstatě jednoduchý fígl, jak dosáhnout požadavků na Hilbertův prostor v systémech natolik složitých, že toho nejsme schopni dosáhnout už při budování popisného formalizmu samotného. Požadavek na velikost jednotkového vektoru je jasný (=1), ale cesta k němu je někdy trnitá.
    Celé to ale je o tom, že pokud rozděluješ vinu pouze podle odpovědnosti za činy samotné a nebereš v potaz osobu tahající za nitky, nebo naopak, když jsem ji rozděloval podle prvotní myšlenky a upíral jsem loutkám odpovědnost za své rozhodnutí, v obou případech se pohybuješ pouze v podprostoru a rozděluješ jen dvourozměrné jablko bez znalosti toho co je za rovinou pohledu. Celé jablko tak může být ve výsledku větší, než to co jsi považoval za celek (víc než 100%). Zůstaneš tedy ve svém subjektivním podprostoru ohledně Malíčka, anebo přijmeš pohled ostatních na jablko z jiných bodů prostoru a začneš tak pracovat na obdržení 3D objektivního pohledu.
    @Jay Ale neber to tak osobne :D Len som to potreboval dať za sebou... Ja nemám ani najmenšie tušenie o čom točíte, nedovolím si povedať, ktorý má pravdu či o problematike vie viac.
  • „Jsi vdaná?"
    „Ne. Moje děti zplodil medvěd." Alysane se usmála. Zuby měla křivé, ale na jejím úsměvu bylo
    něco milého. „Ženy rodu Mormontů jsou měniči. Proměňujeme se v medvědice a hledáme si
    milence v lesích. To ví každý."

Pri čítaní som si spomenul :D :D Pretože tu niekto písal o Tormundovi, že to vlastne vôbec nemusí s tou medvedicou byť myslené ako metafora :D
  • Cat, Cersei a Lyana, tři matky v písni ledu a ohně. Už jste se někdy zamyslely nad Martinovým vztahem k matce. Mně přijde, že si sebou nese něco z dětství. :-o
  • Podle toho, co říkal v rozhovorech, měl spíš problémy se vztahem k otci.
    Elendir napsal(a):

Cat, Cersei a Lyana, tři matky v písni ledu a ohně. Už jste se někdy zamyslely nad Martinovým vztahem k matce. Mně přijde, že si sebou nese něco z dětství. :-o

Nechápu výběr zrovna těchto tří matek a jejich (jako skupiny) souvislost s Martinem. Můžeš to trochu rozvést?
    Pominu to, že Lyanna stále není potvrzená jako matka, i když o tom většina čtenářů nepochybuje.
  • Pardon, moje chyba. Třetí do trojky tam měla být Lysa. Mají sice různé charaktery, ale stejnou motivaci pro kterou jsou schopny všeho. Nakonec to většinou neskončí moc dobře ani pro ty děti.
  • A co Mother of Dragons?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    JoffreyWater napsal(a):

A co Mother of Dragons?

Myslíš tu šílenou ***** Daenerys?
  • upraveno 31. srpna 2014
    tak toto je fakt zaujímavá teória !POZOR SPOILER Z WoW Theonova Kapitola!
    http://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/2f0l67/spoilers_allthe_girl_in_grey_a_new_interpretation/
  • @JoeGyry Je :), ale nějak moc zbytečně to rozepisujou :D. Navíc pozor spoiler pro ty co nečetli kapitoly z WoW.
  • @Oops zbytočne tu rozpisujú ľudia svoje zbožné priania aby Tyrion bol na konci pobočník a aby Dany na drakoch upálila zombíkov. Niekedy mám pocit že táto téma by sa mala premenovať na Priania čitateľov alebo Vymýšľajme si vlastný koniec bez akýchkoľvek dôkazov v knihe. Ale s tým spoilerom z WoW máš pravdu na to som úplne zabudol :/
  • Nevím jestli se to tady někde už neřešilo, (..195 str. komentářů je fakt hodně), tak se omlouvam za připadne opakovaní, ale přemýšlela jsem nad tím, co by mohl znamenat "hořkosladný konec" jak naznačil G.R.R.M. , napadlo mě (kromě toho, že tím mohl myslet samozřejmě uplně cokoli :D ), že by sága skončila smrtí Azora Ahaie (zatím si jej představuji jako Daenarys) po vítězném boji s White Walkers (pomocí draků a NW), ale až po tom co WW zpustoší vesnice a města (včetně KL) Westerosu a ke zničení by došlo právě kvůli nejednotnosti lordů a neschopnosti se proti nim bránit, (ze známých postav by se konce dožilo jen opravdu minimum, možná tak do 10ti bych typovala), no a přežití draků, to si netroufam typovat, protože moje zbožné přání je ano :D bohužel zní to až moc optimisticky, docela jednoduchá teorie, tak pokud má k tomu někdo nějaké výtky, sem s tím :-)
    JoeGyry napsal(a):

Niekedy mám pocit že táto téma by sa mala premenovať na Priania čitateľov alebo Vymýšľajme si vlastný koniec bez akýchkoľvek dôkazov v knihe.

Hej, v tom máš pravdu. Bohužel.
    Nikito napsal(a):

Nevím jestli se to tady někde už neřešilo, (..195 str. komentářů je fakt hodně), tak se omlouvam za připadne opakovaní, ale přemýšlela jsem nad tím, co by mohl znamenat "hořkosladný konec" jak naznačil G.R.R.M. , napadlo mě (kromě toho, že tím mohl myslet samozřejmě uplně cokoli :D ), že by sága skončila smrtí Azora Ahaie (zatím si jej představuji jako Daenarys) po vítězném boji s White Walkers (pomocí draků a NW), ale až po tom co WW zpustoší vesnice a města (včetně KL) Westerosu a ke zničení by došlo právě kvůli nejednotnosti lordů a neschopnosti se proti nim bránit, (ze známých postav by se konce dožilo jen opravdu minimum, možná tak do 10ti bych typovala), no a přežití draků, to si netroufam typovat, protože moje zbožné přání je ano :D bohužel zní to až moc optimisticky, docela jednoduchá teorie, tak pokud má k tomu někdo nějaké výtky, sem s tím :-)

Ten hořkosladký konec je od Martina taky poměrně stará informace a nakonec nemusí platit. Původně měl se ságou jiné záměry, a jak měnil plány, mohl změnit i vyznění předem promyšleného konce.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.