Tak jsem si vyzkoušel „Iron Throne“ mód pro „Crusader Kings“ a jsem trochu zklamán. Hra nabízí možnost zabojovat si v daném světě a kromě toho zavádí pár mechanik z daného světa (hlídka, garda, draci, valirijské čepele). Konkrétně scénáře z období knížky jsou pro mě však zklamáním. Částečně si za to mohu sám, protože nerad začínám na úrovni králů a preferuji spíše úroveň knížecí, takže jsem hrál za Reedy a jenom jsem zajišťoval ekonomiku, abych utáhnul odvody vojáků svému lennímu pánovi Robovi, králi severu. S tím jsem počítal. Co my ale kazilo radost, byla jednak hloupost mého lenního pána v otázce manipulace s armádami, ale hlavně malá hodnověrnost s vývojem v knize. Například když se Arynové připojily k Lanisterům proti severu. Nebo když se velmi rychle mněily osoby, se kterým jsme bojovali v rámci jedné války za nezávislost severu Joffrey-Stanis-Shiren-Aegon S čímž se zároveň ztrácely veškeré vybojované úspěchy. Mě také umřel lenní pán Rob Stark v souboji a tak mi vládnul mrzák, který si podle mého měl vzít Shiren a tak to skončit o něco dříve (to by byl páreček :) ). Nakonec, když jsme vyhrály, tak nám najednou chyběli říční krajiny a z Brana byl místo Císaře jenom Král. A k tomu Aegonovi, ten už měl draka (Viseriona), kde k němu přišel to nevím. Mód proto považuji za použitelný spíše v období mimo knižní ságu.
@Elendir: K dějovým nelogičnostem... ve Westeros:TW jsou generálové a přes systém následnictví získávají tituly (jako třeba Král Severu)... no a tak jsem jednou za sever pohlušil Joffreyovce (Tyrion, Joff, Tommen), až mu těch generálů moc nezůstalo. A pak jsem slzel smíchy, když na mě vyrazil "Sandor Clegane, king on the Iron Throne"...
@Elendir: No, když ono je to těžké vybalancovat hru, aby fungovala přibližně podle knihy (chci-li toto, nehraju hru, kouknu na seriál... :o)), aby byla dostatečně variabilní, hratelná a realistická (tj. ne aby to mlátil "nesmrtelný" machr typu Diablo),... a tohle všechno v případě, že to je jen mod a ne samostatná hra, je skoro nemožné...
Hrdě se hlásím, že jsem taky zkusil a dokonce i rozjel. Ale jinak to nevidím, musím koupit nový NTB. Když jsem se na chvíli zastavil a nechal tak tři vteřiny doběhnout obraz, tak mě po grafické stránce výsledek moc příjemně překvapil. Třeba je vidět že výzkum "Jak vlastně vypadá potok??" se vyplatil. :-)
Skúšam tiež to Civilzation. Tiež mi vadilo, že ani som riadne nezačal a už na mňa vybaflo tridsať rôznych vymožeností. Človek sa potom ťažko rozhoduje, čo by si vybral (čo je pointa simulácií), keď to nepozná. Ale stačila jedna chvíľková hra na vyskúšanie ako to funguje a teraz sú tie vymoženosti práve dobré.
Vadí mi tam tiež zbytočnosť príručky. Tri štvrtiny každej témy sú omáčky, ktoré by si celé čítal snád len blb. Je to krásne, ale chcel som sa dozvedieť niečo in-game dôležité a musel som si to vydedukovať. Tá štvrtina už boli veci ako bonusy, terén a pod., ktorý sa dal využiť. Ja som nehral predchádzajúce civošky, takže som netušil ako zbierať tie suroviny. Myslel som, že tam mám poslať jednotku Explorera, ktorý to vyzbiera. Keď som si dal príručku, bola tam kopa kecov o tej látke (krásny príbeh), ale nič in-game užitočné som nezistil. Až potom som vydedukoval, že asi to musí byť súčasť môjho územia a musím tam poslať toho žeriavnika, aby to tam postavil - a až vtedy mi vyskočili výskumy, ktoré na to musím mať.
Takisto som si myslel, že výskumy fungujú bodovo - že tie body na výskum tam priradím. Takže som päť minút klikal na Chémiu ako blb, kým som zistil, že to mám len označiť a oni tie body na tam budú pripočítavať sami po kolách.
A to holt preto, lebo nemám rád tutoriály. Možno keby som si ho nechal poradiť. Lenže pri väčšine hier tutoriál dlho kecá o ničom (asi ako ja) a spomaľuje hru, potom to človeka viac omrzí. Tá prvá hra totiž nebola plánovaná k tomu byť planá (a tutoriá by ma len otravoval), ale nakoniec bola.
Páči sa mi ale tá kreativita. Rôzne kultúry, vylepšenia, zamerania a pod. Hudba mi desne pripomína SPORE čo je plus :D Musím to SPORE nájsť (bude kdesi zapadnutí prachom) a znova nahodiť do kompu, lebo toto mi sôsobilo takú nostalgiu. A páči sa mi, že je tam veľa výskumných ciest.
Zase sa mi nepáči, že mesto sa mení len podľa úrovne. Ono asi sa im to nechcelo, ale bolo by dobré, že napr. keď postavíte Kliniku, zobrazí sa tam budova, čo predstavuje kliniku a s rastom levelu vy rástol iný aspekt (napr. výška budov).
Takisto plus je to, že je to na kroky (čo je tipujem vec z každej civilizácie). Je to dobré, lebo človek sa nemusí náhliť ako pri takom WarCrafte napr.
Komentáře
Hra nabízí možnost zabojovat si v daném světě a kromě toho zavádí pár mechanik z daného světa (hlídka, garda, draci, valirijské čepele). Konkrétně scénáře z období knížky jsou pro mě však zklamáním.
Částečně si za to mohu sám, protože nerad začínám na úrovni králů a preferuji spíše úroveň knížecí, takže jsem hrál za Reedy a jenom jsem zajišťoval ekonomiku, abych utáhnul odvody vojáků svému lennímu pánovi Robovi, králi severu. S tím jsem počítal. Co my ale kazilo radost, byla jednak hloupost mého lenního pána v otázce manipulace s armádami, ale hlavně malá hodnověrnost s vývojem v knize. Například když se Arynové připojily k Lanisterům proti severu. Nebo když se velmi rychle mněily osoby, se kterým jsme bojovali v rámci jedné války za nezávislost severu
Joffrey-Stanis-Shiren-Aegon
S čímž se zároveň ztrácely veškeré vybojované úspěchy. Mě také umřel lenní pán Rob Stark v souboji a tak mi vládnul mrzák, který si podle mého měl vzít Shiren a tak to skončit o něco dříve (to by byl páreček :) ). Nakonec, když jsme vyhrály, tak nám najednou chyběli říční krajiny a z Brana byl místo Císaře jenom Král. A k tomu Aegonovi, ten už měl draka (Viseriona), kde k němu přišel to nevím.
Mód proto považuji za použitelný spíše v období mimo knižní ságu.
Vadí mi tam tiež zbytočnosť príručky. Tri štvrtiny každej témy sú omáčky, ktoré by si celé čítal snád len blb. Je to krásne, ale chcel som sa dozvedieť niečo in-game dôležité a musel som si to vydedukovať. Tá štvrtina už boli veci ako bonusy, terén a pod., ktorý sa dal využiť. Ja som nehral predchádzajúce civošky, takže som netušil ako zbierať tie suroviny. Myslel som, že tam mám poslať jednotku Explorera, ktorý to vyzbiera. Keď som si dal príručku, bola tam kopa kecov o tej látke (krásny príbeh), ale nič in-game užitočné som nezistil. Až potom som vydedukoval, že asi to musí byť súčasť môjho územia a musím tam poslať toho žeriavnika, aby to tam postavil - a až vtedy mi vyskočili výskumy, ktoré na to musím mať.
Takisto som si myslel, že výskumy fungujú bodovo - že tie body na výskum tam priradím. Takže som päť minút klikal na Chémiu ako blb, kým som zistil, že to mám len označiť a oni tie body na tam budú pripočítavať sami po kolách.
A to holt preto, lebo nemám rád tutoriály. Možno keby som si ho nechal poradiť. Lenže pri väčšine hier tutoriál dlho kecá o ničom (asi ako ja) a spomaľuje hru, potom to človeka viac omrzí. Tá prvá hra totiž nebola plánovaná k tomu byť planá (a tutoriá by ma len otravoval), ale nakoniec bola.
Páči sa mi ale tá kreativita. Rôzne kultúry, vylepšenia, zamerania a pod. Hudba mi desne pripomína SPORE čo je plus :D Musím to SPORE nájsť (bude kdesi zapadnutí prachom) a znova nahodiť do kompu, lebo toto mi sôsobilo takú nostalgiu. A páči sa mi, že je tam veľa výskumných ciest.
Zase sa mi nepáči, že mesto sa mení len podľa úrovne. Ono asi sa im to nechcelo, ale bolo by dobré, že napr. keď postavíte Kliniku, zobrazí sa tam budova, čo predstavuje kliniku a s rastom levelu vy rástol iný aspekt (napr. výška budov).
Takisto plus je to, že je to na kroky (čo je tipujem vec z každej civilizácie). Je to dobré, lebo človek sa nemusí náhliť ako pri takom WarCrafte napr.