!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.
Tady je pár dalších známých teorií:
zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven
Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností
Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana
Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse
Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny
Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington
Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.
Jaime je valonqar
Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové
Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem
roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy
Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova
Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane
Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra
Septa Lemore je Ashara Dayne
Zelená Milost je Harpyje
Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)
Dany se nikdy nedostane do Západozemí
Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených
Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)
Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka
Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse
Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem
Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara
Syrio Forel je/není mrtvý
Muži bez tváře způsobili konec Valyrie
Dračí ocel je/není Valyrijská ocel
mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu
Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů
Benjen je/není mrtvý
Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg
Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony
Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla
můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)
Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám
Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
Tady je pár dalších známých teorií:
zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven
Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností
Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana
Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse
Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny
Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington
Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.
Jaime je valonqar
Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové
Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem
roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy
Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova
Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane
Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra
Septa Lemore je Ashara Dayne
Zelená Milost je Harpyje
Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)
Dany se nikdy nedostane do Západozemí
Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených
Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)
Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka
Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem
Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara
Syrio Forel je/není mrtvý
Muži bez tváře způsobili konec Valyrie
Dračí ocel je/není Valyrijská ocel
mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu
Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů
Benjen je/není mrtvý
Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg
Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony
Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla
můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)
Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám
Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Mimochodem, kdo ví, jak moc je kdo schopný posoudit "podobnost" - použiji "hloupý" příklad, ale třeba rozeznat dva asiaty může být pro evropana problém... a pokud tyrellovci nosí domácí účesy, módní doplňky (nehledě na to, že některé mohou tvarovat vzhled, jako africké "žirafí krky") a podobné oděvy (látka/střih/design),... říkám, může být problém.
... a třetí, že si ve skutečnosti nějak "extra" podobní nejsou, jen jsou tak vnímaní (například na základě stylu odívání atd.). Jedna věc je fakt, druhý jak je vnímaný... jestli se nemýlím, ta podobnost je tam zmiňovaná "ještě výraznější než u Jaimeho a Cersei... o nichž se zas jiní vyjadřují, že jo, oba jsou blond a oba pravé Tywinovy děti"... zjevně dvouvaječná dvojčata, takže podobnost zas zásadní být nemusí...
ak by bol, tak by spätne jeho stretnutie s aegonom (blackfyre)bolo vtipné. špeciálne aj pre magistra...
@Jay Tolik nesmyslných výmluv kvůli spekulaci, pro kterou v sáze není jedna jediná opora. To se musí umět :)
Nicméně, nechtěj mě rozesmát argumentací s genetikou v Západozemí. (Ale pleteš se, v některých případech jsou si sourozenci s rozdílným datem narození skutečně silně podobní.) Argumentace s rozeznáním Asiatů a vůbec ten druhý odstavec jako odpověď je k popukání ještě víc. Prosímtě, už to nepij ;) Můžeš mi napovědět, ve které části v Braavosu je Arye jen 10?
Jinak z knížek se dá vyčíst překvapivě hodně časových údajů. A další doplnil Martin pro Svět ledu a ohně. On tam dopsal hodně textu a u hodně postav a událostí tentokrát doplnil i rok.
Tywin toho musel snést od Aeryse hodně. O znásilnění vědět nemusel, mohl mít jen podezření, případně aspoň podezření ohledně nevěry manželky. Přímo obvinit krále, nebo si na něj nějak vyskakovat nemohl.
"Už si někoho zabil?"
Edrik: "je mi teprve 12"
"Já zabila kluka, když mi bylo 8" vyhrkla málem....
Na začiatku Hry mala 9, chlapca zabila pri úteku z Rudej bašty, tak minimálne 9 mať musela.
Jinak jeden z "důkazů" je třeba rok narození Margaery - narodila se zhruba jako Jon,... a víme, že náš drahý Mace rok obléhal Bouřný konec...
Tak jako kdo umí, umí... :o)
Ale na rovinu - já vím, že M jako Jonovo dvojče je teorie hodně přitažená za vlasy... ale je pro mě přijatelnější Margaery Targaryen než Tyrion Targaryen - a důkazy jsou nepřímé v obou případech - co se dělo u ToJ nevíme (víme jen co vzpomínal Ned a ten to utnul cliffhangerem jak prase - tři mrtví KG... stejně mrtví, jako třeba Ohař? Neda zachránil Reed... tím že zavolal slovo jako Brienne?), ale příležitost byla, důvod taky a volba loayalistických Tyrellů (rodinně spřízněných s velitelem KG) by byla více než logická (i tím, že byli blízko)... a jestli Olenna byla "Malíček v sukni" už tehdy, tak to i zapadá. Ale opakuji, nepovažuji to za něco tak průkazného jako L+R=J, jen říkám, že se mi to líbí a že to považuji za věrohodnější spekulaci než A+J=T (oboje jsou jen spekulace bez závažných důkazů)... Já v té své vidím příležitost, motiv a dává mi rozumně smysl odpovídající motivaci jednotlivých postav. U Tyriona je příležitost nejistá, motiv "byl král a chtěl si vrznout" mi přijde na hraně a představa šíleného Aeryse jak tutlá, že Tywinovi vojel ženu a Tywina, který by si nedal dvě a dvě dohromady mi přijde naivní. Jak říkám, Tywin podle mě nikdy nepochyboval, nepochyboval, že je Tyrion jeho, jen jej neměl rád a dal by cokoli za to, kdyby tomu tak nebylo, nebo kdyby to mohl alespoň nějak "dokázat" (třeba kdyby měl černé vlasy... což by mohl mít i jako jeho syn, jen by to bylo nepravděpodobné...) EDIT: Dle wiki ty vlasy měl mix blond a černé... ale třeba to nebylo tak zásadní... ostatně mezi Aerysovi předky poslední černovlasý byla asi Black Betha.
Nicméně zde jsem mluvil ještě o fous obecněji - myslím, že něco jako "Margaery není Maceova" - což bylo jednak popíchnutí tou mojí praštěnou teorií, jednak upozornění, že nevěru by ututlala spíš manželka takového ňoumy jako je Mace (... což samo o sobě je nekanonické s Margaery Targaryen, protože o její matce jsem netvrdil, že je Maceova manželka)
A ano, upozorňoval jsem, že vše (i to, že Loras a Margaery jsou si podobné) je jen něčí pohled - objektivně to tak může být a nemusí (v seriálu to tak není, takže nepřekročitelné dogma to pro Mistra není). Asiaty jsem zmínil jako příklad, že spoustu věcí vidíme zkresleně - ať už proto, že pro výraznou odlišnost od "běžného" nevidíme vzájemné odlišnosti, tak proto, že často vidíme to co předpokládáme že vidíme (ne, nejsem Douglas Adams, abych popsal problém PNJ tak vtipně jako on). Jestli to to přijde k popukání, tak se směj, prodlužuje to život :o).
Ale souhlasím, s Tyrionem je to pravděpodobně mimo.
Tyrionova černá barva vlasů je momentálně asi bezpředmětná, protože tohle mohl mít jak od Targaryenů, tak od svých lannisterských předků. Vždyť nevíme, z jakého rodu byla třeba Joannina matka. Tohle mě pobavilo hlavně proto, že sháníš přirovnání za každou cenu. Podobnost Margaery a Lorase nepozorovali obyvatelé Letních ostrovů nebo vyslanci z Yi-Ti... Když použijeme Tvou analogii, tak je to, jako by Angličan nepoznal, že francouzští sourozenci jsou si výrazně podobní. Ten někdo byla mimo jiné Cersei, která měla oba sourozence denně na očích a pozorovala je velmi pozorně.
Naopak o Nedovi je známo, že napřed mířil na sever a s Cat se oženil a počal Robba až cestou zpět přes Řekotočí, těsně krátce před bitvou Zvonů, kdy už Rebelie dávno běžela a Mace tou dobou již jistě BK obléhal "After the Battle of Ashford, Mace Tyrell marched on Storm's End, and laid siege to the castle. This siege would last "close to a year"."
- Já netvrdím, že Mace neměl možnost (přeci jen, může být narozená ve stejném roce a přesto skoro o rok starší), jen že to vyvolává pochybnosti (a u Redwinea taky... :o))
Příležitost... tak pokud se narodila spolu s Jonem a Hightower u ToJ nezemřel, tak příležitost odvézt ji měl... jestli by byla vůle - u něj nepochybně, Ned by asi souhlasil, že nemá cenu riskovat obě děti, Macova manželka byla Hightowerova... praneteř? a s Olennou (takyloayalista Redwine) mohly rozhodnout za Mace.
Ale jak říkám, není to to teorie založená na faktech, je to spekulace založená na příležitosti,... což je podle mě i ta Tyrionova
protože nemohu prokázat, že nejsi můj... ńemůže to prokázat třeba proto, že je jeho... ostatně, kdyby měl vážně pochybnosti, co mu bránilo řešit to jako Tarly (a ten se zbavil dokonce dědice)? Ano, zjevně Tyrion neměl rád (zabil Joannu), ale byl kvůli němu ochotný táhnout do boje (i když tady šlo o čest "rodiny"). Každopádně vůbec se skvělému a dokonalému Tywinovi nedivím, že by chtěl, aby mohl dokázat že ten pitoreskní skřet není jeho, protože to vrhá stín na jeho dokonalost...
Joanina matka Marla Prester... a jediný zmiňovaný Prester je hnědovlasý. (což nepomůže).
Ano, přitom stačilo uvědomit si, že šlo o pohled Cersei, která se s Jaimem odcizila, a tihle sourozenci jí nepochybně byli trnem v oku (a každým dnem jí štvali o to víc...) :o)
*krásně je to napsané jako ironický žert v jedné z povídek tady (Tyrion - poloviční dítě)
....plus vina za smrt Joanny, Aryse bych tam vůbec netahala, to že má třeba Tyrion rád draky...možná Joanna skrytě taky obdivovala draky :D nebo Joannina babička :D co my víme
Možná mu to zavolám, až si nechá zavést telefon, ale do očí mu to říkat nebudu.
Tyrionova teória znie tiež dosť nepravdepodobne, ale náznaky ako farba vlasov a fascinácia drakmi tu sú. Len som stále nenašla tie časové údaje, ktoré má @Nevada - kde v Písni píšu, že Cersei a Jaime sa narodili až 3 roky po svatbe, a kde Martin zmieňuje návštevu Joanny v KL?
Mixture of pale blond and black hair.
Later, he grows a beard, which also contains both blonde and black hair
@Tris A znovu, to s Margaery není teorie, jen spekulace (a o co jí mám radši o to méně jí věřím), jen mi prostě nepřijde o nic neuvěřitelnější, než že Tyrion není Tywinův - ano, možné to je... Martin umí vymyslet hodně oslích můstků.
Jako, to už se snáz uvěří tomu Aegonu VI Blackfyreovi... (i když ani to mi moc nesedí). - Každopádně, snad to autor dopíše a uvidíme, kdo kde podlehl jakému bludu a které z racionálních či ztřeštěných teorií obstála... Jo, klidně mi pak Tyrion Targaryena omlaťte o hlavu... :o)
ehm, žeby sa Martin zveril slečne van Houten?