@Nevada: To co napsal @Everett_Young je jedno vysvětlení,... druhé možné zní (a teď sorry, genetiku zas tak v malíku nemám... Nějak mám za to, že aby si dvě děti byly k "nerozeznání" podobné je v jiném případě než u jednovaječných dvojčat dost nepravděpodobné... a ´pak ani nemusí hrát roli, jestli jsou příbuzní... říká se tomu náhoda :o)) - já takhle na vejšce měl problém s dvojicí vyučujících - Studený a Mráz,... oba slováci a navíc ta jména... :o) Mimochodem, kdo ví, jak moc je kdo schopný posoudit "podobnost" - použiji "hloupý" příklad, ale třeba rozeznat dva asiaty může být pro evropana problém... a pokud tyrellovci nosí domácí účesy, módní doplňky (nehledě na to, že některé mohou tvarovat vzhled, jako africké "žirafí krky") a podobné oděvy (látka/střih/design),... říkám, může být problém.
@Gepeto: To že je to prostě náhodná podoba nad rámec příbuzenských vztahů... ... a třetí, že si ve skutečnosti nějak "extra" podobní nejsou, jen jsou tak vnímaní (například na základě stylu odívání atd.). Jedna věc je fakt, druhý jak je vnímaný... jestli se nemýlím, ta podobnost je tam zmiňovaná "ještě výraznější než u Jaimeho a Cersei... o nichž se zas jiní vyjadřují, že jo, oba jsou blond a oba pravé Tywinovy děti"... zjevně dvouvaječná dvojčata, takže podobnost zas zásadní být nemusí...
na margo Tyriona ako Targaryena je ešte jeden postreh - zatiaľ sa zdá byť odolný chorobám (mor v tábore žoldnierov), čo samozrejme môže byť náhoda a nemusí. ak by bol, tak by spätne jeho stretnutie s aegonom (blackfyre)bolo vtipné. špeciálne aj pre magistra...
@Nevada No jo, pak má dvě děcka s touhle, další dvě děcka s tamtou (a ještě jedno dítě s tou kvůli které umřel :twisted: )... Když viděl jak se mu to vymklo z rukou tak radši spáchal sebevraždu Baratheonem :-)
@Nevada v kapitole Arya 2, kde je už novicka a s dívenkou sa učia navzájom spoločnú reč a reč Braavosu. Tam sa jej dívenka opýta, koľko má rokov, a Arya povie 10 a ukáže 10 prstov (aspoň myslela, že má stále 10) Dobre, je to decko, neuvedomuje si tak dobre čas, lenže v hostine niekomu hovorila, že onedlho bude mať 11. To som tiež skúšala nájsť, nenašla som, ale pritom som objyvila ďalší časový nezmysel - pri rozhovore s Edrikom Daynom: "Už si někoho zabil?" Edrik: "je mi teprve 12" "Já zabila kluka, když mi bylo 8" vyhrkla málem.... Na začiatku Hry mala 9, chlapca zabila pri úteku z Rudej bašty, tak minimálne 9 mať musela.
@Nevada: Tak to zas prrr - o nějakém odpočinutí před Harrenovem jsem nemluvil... dokonce by to ani časově nutně nevycházelo PŘED turnaj (Harrenov 281, Loras narození 282) Jinak jeden z "důkazů" je třeba rok narození Margaery - narodila se zhruba jako Jon,... a víme, že náš drahý Mace rok obléhal Bouřný konec... Tak jako kdo umí, umí... :o) Ale na rovinu - já vím, že M jako Jonovo dvojče je teorie hodně přitažená za vlasy... ale je pro mě přijatelnější Margaery Targaryen než Tyrion Targaryen - a důkazy jsou nepřímé v obou případech - co se dělo u ToJ nevíme (víme jen co vzpomínal Ned a ten to utnul cliffhangerem jak prase - tři mrtví KG... stejně mrtví, jako třeba Ohař? Neda zachránil Reed... tím že zavolal slovo jako Brienne?), ale příležitost byla, důvod taky a volba loayalistických Tyrellů (rodinně spřízněných s velitelem KG) by byla více než logická (i tím, že byli blízko)... a jestli Olenna byla "Malíček v sukni" už tehdy, tak to i zapadá. Ale opakuji, nepovažuji to za něco tak průkazného jako L+R=J, jen říkám, že se mi to líbí a že to považuji za věrohodnější spekulaci než A+J=T (oboje jsou jen spekulace bez závažných důkazů)... Já v té své vidím příležitost, motiv a dává mi rozumně smysl odpovídající motivaci jednotlivých postav. U Tyriona je příležitost nejistá, motiv "byl král a chtěl si vrznout" mi přijde na hraně a představa šíleného Aeryse jak tutlá, že Tywinovi vojel ženu a Tywina, který by si nedal dvě a dvě dohromady mi přijde naivní. Jak říkám, Tywin podle mě nikdy nepochyboval, nepochyboval, že je Tyrion jeho, jen jej neměl rád a dal by cokoli za to, kdyby tomu tak nebylo, nebo kdyby to mohl alespoň nějak "dokázat" (třeba kdyby měl černé vlasy... což by mohl mít i jako jeho syn, jen by to bylo nepravděpodobné...) EDIT: Dle wiki ty vlasy měl mix blond a černé... ale třeba to nebylo tak zásadní... ostatně mezi Aerysovi předky poslední černovlasý byla asi Black Betha. Nicméně zde jsem mluvil ještě o fous obecněji - myslím, že něco jako "Margaery není Maceova" - což bylo jednak popíchnutí tou mojí praštěnou teorií, jednak upozornění, že nevěru by ututlala spíš manželka takového ňoumy jako je Mace (... což samo o sobě je nekanonické s Margaery Targaryen, protože o její matce jsem netvrdil, že je Maceova manželka) A ano, upozorňoval jsem, že vše (i to, že Loras a Margaery jsou si podobné) je jen něčí pohled - objektivně to tak může být a nemusí (v seriálu to tak není, takže nepřekročitelné dogma to pro Mistra není). Asiaty jsem zmínil jako příklad, že spoustu věcí vidíme zkresleně - ať už proto, že pro výraznou odlišnost od "běžného" nevidíme vzájemné odlišnosti, tak proto, že často vidíme to co předpokládáme že vidíme (ne, nejsem Douglas Adams, abych popsal problém PNJ tak vtipně jako on). Jestli to to přijde k popukání, tak se směj, prodlužuje to život :o).
@Denebola Tywin si incestu mezi dětmi nejspíše všiml, ale celou dobu mlčel, protože co jiného měl asi tak dělat? Měl přijít na veřejnost s tím, že Stannis má pravdu a jeho děcka vládnoucí vnouče je incestní zrůdička? To by byl sám proti sobě.
@Everett_Young: Já myslím, že to byla dobrá poznámka... Jinak J a C začli brzo, protože je načapala služebná, která informovala matku (zemřela při narození Tyriona a to těm dvěma bylo max 8, spíše 7), takže v takovém věku nevím, jestli to Tywin řešil/věděl ... a jestli mu případnou nevědomost lze vyčítat. Za jejich dospělosti si toho ,myslím , byl vědom a snažil se je držet od sebe... což byl ovšem problém, když Cercei byla královna, Jaime v KG a Tywin na Skále.
@Everett_Young@Jay No nevím, pokud by o tom věděl, pravděpodobně by udělal všechno možné na světě aby je od sebe oddělil a maximalizoval by úsilí, aby to nikdy nevyšlo najevo. On by už nějaký způsob našel - byl to přece Tywin Lannister! Ale jeho chování na to teda moc nevypadalo.
mě to přijde s Tywinem prosté...když si vyvodíme vzorec chování na základě jeho charakteru... měl podezření ale prostě si to nechtěl připustit, přílišná hrdost mu to nedovolovala, stejně tak jako nenávist k Tyrionovi, nenáviděl ho právě za to, že je to jeho syn... zrůda (jeho selhání)
*krásně je to napsané jako ironický žert v jedné z povídek tady (Tyrion - poloviční dítě)
....plus vina za smrt Joanny, Aryse bych tam vůbec netahala, to že má třeba Tyrion rád draky...možná Joanna skrytě taky obdivovala draky :D nebo Joannina babička :D co my víme
Mne sa zdá teória s Margaery ako úplný nezmysel založený na tom, že Renly chcel aby sa podobala Lyanne (ktorú pravdepodobne v živote nevidel), aby ju dohodil Robertovi, a preto sa na to opýtal Neda - ale Nedovi sa to nezdalo. Tyrionova teória znie tiež dosť nepravdepodobne, ale náznaky ako farba vlasov a fascinácia drakmi tu sú. Len som stále nenašla tie časové údaje, ktoré má @Nevada - kde v Písni píšu, že Cersei a Jaime sa narodili až 3 roky po svatbe, a kde Martin zmieňuje návštevu Joanny v KL?
A neříkala Genna Jaimemu, že Tywinovi je nejpodobnější Tyrion? (Já vím, že už to tady bylo někde asi stokrát a určitě v přesnějším znění, ale chci zase trochu rozvířit vody :twisted: )
Komentáře
Mimochodem, kdo ví, jak moc je kdo schopný posoudit "podobnost" - použiji "hloupý" příklad, ale třeba rozeznat dva asiaty může být pro evropana problém... a pokud tyrellovci nosí domácí účesy, módní doplňky (nehledě na to, že některé mohou tvarovat vzhled, jako africké "žirafí krky") a podobné oděvy (látka/střih/design),... říkám, může být problém.
... a třetí, že si ve skutečnosti nějak "extra" podobní nejsou, jen jsou tak vnímaní (například na základě stylu odívání atd.). Jedna věc je fakt, druhý jak je vnímaný... jestli se nemýlím, ta podobnost je tam zmiňovaná "ještě výraznější než u Jaimeho a Cersei... o nichž se zas jiní vyjadřují, že jo, oba jsou blond a oba pravé Tywinovy děti"... zjevně dvouvaječná dvojčata, takže podobnost zas zásadní být nemusí...
ak by bol, tak by spätne jeho stretnutie s aegonom (blackfyre)bolo vtipné. špeciálne aj pre magistra...
"Už si někoho zabil?"
Edrik: "je mi teprve 12"
"Já zabila kluka, když mi bylo 8" vyhrkla málem....
Na začiatku Hry mala 9, chlapca zabila pri úteku z Rudej bašty, tak minimálne 9 mať musela.
Jinak jeden z "důkazů" je třeba rok narození Margaery - narodila se zhruba jako Jon,... a víme, že náš drahý Mace rok obléhal Bouřný konec...
Tak jako kdo umí, umí... :o)
Ale na rovinu - já vím, že M jako Jonovo dvojče je teorie hodně přitažená za vlasy... ale je pro mě přijatelnější Margaery Targaryen než Tyrion Targaryen - a důkazy jsou nepřímé v obou případech - co se dělo u ToJ nevíme (víme jen co vzpomínal Ned a ten to utnul cliffhangerem jak prase - tři mrtví KG... stejně mrtví, jako třeba Ohař? Neda zachránil Reed... tím že zavolal slovo jako Brienne?), ale příležitost byla, důvod taky a volba loayalistických Tyrellů (rodinně spřízněných s velitelem KG) by byla více než logická (i tím, že byli blízko)... a jestli Olenna byla "Malíček v sukni" už tehdy, tak to i zapadá. Ale opakuji, nepovažuji to za něco tak průkazného jako L+R=J, jen říkám, že se mi to líbí a že to považuji za věrohodnější spekulaci než A+J=T (oboje jsou jen spekulace bez závažných důkazů)... Já v té své vidím příležitost, motiv a dává mi rozumně smysl odpovídající motivaci jednotlivých postav. U Tyriona je příležitost nejistá, motiv "byl král a chtěl si vrznout" mi přijde na hraně a představa šíleného Aeryse jak tutlá, že Tywinovi vojel ženu a Tywina, který by si nedal dvě a dvě dohromady mi přijde naivní. Jak říkám, Tywin podle mě nikdy nepochyboval, nepochyboval, že je Tyrion jeho, jen jej neměl rád a dal by cokoli za to, kdyby tomu tak nebylo, nebo kdyby to mohl alespoň nějak "dokázat" (třeba kdyby měl černé vlasy... což by mohl mít i jako jeho syn, jen by to bylo nepravděpodobné...) EDIT: Dle wiki ty vlasy měl mix blond a černé... ale třeba to nebylo tak zásadní... ostatně mezi Aerysovi předky poslední černovlasý byla asi Black Betha.
Nicméně zde jsem mluvil ještě o fous obecněji - myslím, že něco jako "Margaery není Maceova" - což bylo jednak popíchnutí tou mojí praštěnou teorií, jednak upozornění, že nevěru by ututlala spíš manželka takového ňoumy jako je Mace (... což samo o sobě je nekanonické s Margaery Targaryen, protože o její matce jsem netvrdil, že je Maceova manželka)
A ano, upozorňoval jsem, že vše (i to, že Loras a Margaery jsou si podobné) je jen něčí pohled - objektivně to tak může být a nemusí (v seriálu to tak není, takže nepřekročitelné dogma to pro Mistra není). Asiaty jsem zmínil jako příklad, že spoustu věcí vidíme zkresleně - ať už proto, že pro výraznou odlišnost od "běžného" nevidíme vzájemné odlišnosti, tak proto, že často vidíme to co předpokládáme že vidíme (ne, nejsem Douglas Adams, abych popsal problém PNJ tak vtipně jako on). Jestli to to přijde k popukání, tak se směj, prodlužuje to život :o).
*krásně je to napsané jako ironický žert v jedné z povídek tady (Tyrion - poloviční dítě)
....plus vina za smrt Joanny, Aryse bych tam vůbec netahala, to že má třeba Tyrion rád draky...možná Joanna skrytě taky obdivovala draky :D nebo Joannina babička :D co my víme
Možná mu to zavolám, až si nechá zavést telefon, ale do očí mu to říkat nebudu.
Tyrionova teória znie tiež dosť nepravdepodobne, ale náznaky ako farba vlasov a fascinácia drakmi tu sú. Len som stále nenašla tie časové údaje, ktoré má @Nevada - kde v Písni píšu, že Cersei a Jaime sa narodili až 3 roky po svatbe, a kde Martin zmieňuje návštevu Joanny v KL?
ehm, žeby sa Martin zveril slečne van Houten?