Hostina pro vrány

upraveno 5. května 2011 v Píseň ledu a ohně
Čtvrtý díl ságy ledu a ohně.

Anotace

Po staletích krutých zápasů a osudových zrad se sedm mocností vládnoucích jedné říši navzájem zdecimovalo natolik, že jim nezbývá než nyní žít v tísnivém příměří. Nebo to tak alespoň vypadá…

Pár jedinců si stále ještě dělá nárok na kdysi zoufale žádaný “Železný trůn”, ale jsou příliš slabí nebo vzdálení, než aby se jim to mohlo podařit. Válka, která zuřila tak...

Číst celý článek zde
12345679»

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    To jako myslíš, že kdyby Braavosan viděl v Západozemí hledaného zločince odsouzeného k smrti a mohl s tím něco udělat, tak by si řekl "tady jsme v Západozemí a tady se k tomu staví určitě jinak", mávl by nad tím rukou a nechal ho běžet? :)

Ale jinak souhlas s Gardienem, nechme to plavat. Nevyřešili jsme to předtím, nevyřešíme to ani teď.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Hildegarda napsal(a):

@Branislav_Gepeto Pre niekoho spravodlivost, pre ineho vrazda.

Spravovražda :P

Daeron by mi nevadil keby povedal "Keď som šiel k Nočnej hliadke, neokúsil som tento život, chcem robiť to, čo am baví, hrať a skladať piesne a možno si zarobím dosť na šťastný život", ale on povedal v podstate "Vole, netušil som, že keď Jona takto odr***, na Sama sa vyseriem a použijem svoj jazyk na zarobenie, budem si tu žiť zatiaľčo tí debili budú skapínať na Zdi. A potom začnem preťahovať šľapky v radách."

Spravodlivosť. Nehovorím, že som jeho smrť chcel, len ju neriešim.
  • upraveno 5. dubna 2013
    @Nevada: Spíš tím myslím, že kdyby nějaký lord v Západozemí (např. Eddard) viděl, jak se nějaký Mereeňan snaží na jeho území "popravit" uprchlého otroka, nejspíš by mu trpělivě vysvětlil, že Západozemí otroctví neuznává, než by mu usekl hlavu.

Není zcela vyloučeno ani to, že by se nějaký představitel zákona v Braavosu mohl na Aryino počínání dívat jako na svévolné prosazování cizích pravidel v jejich vlastní zemi a ohodnotit je jako obyčejnou vraždu.

Autority obecně bývají až neuvěřitelně popudlivé na to, když jsou obcházeny, obzvláště v případech, kdy by na základě jimi vyvíjeného úsilí v daném směru člověk pochyboval o jejich samotné existenci. Ale nedej bože, když se do toho začne montovat někdo zvenčí.

Ne že bych na tom viděl něco špatného, ostatně sám jsem přísným zastáncem zásady "cizí kraj, cizí mrav".

EDIT:
    @Hildegarda: mám určité problémy s odpověďmi typu "A co s tím jako zmůžeš, frajere?!", popř. "Starejte se radši o svoje věci!", které byly v těchto konkrétních případech oním pomyslným můstkem k neverbálnímu pokračování.
    Nevada napsal(a):

Soudit dezertéry Arya ani nemusí. Trest za dezerci od Noční hlídky je jen jediný - smrt. Dál se můžeme přít o to, zda měla právo tento trest rovnou vykonat. Ale to už jsme tedy bezvýsledně taky nejednou řešili.

Lenže Daeron si to zariadil dobre - ak by sa aj niekedy dozvedeli o Daeronovom čine, zákony Západozemia a Braavosu sú iné. Nemyslím si, že by Nočnej hliadke dovolili tam napochodovať a sťať ho. Možno by nikdy potrestaný nebol.
  • takže dočítaný 4. diel... aj keď to malo pomalé tempo, ktoré na konci vyvrcholilo cliffhangermi a bola tam len polka postáv tak sa mi to velmi páčilo... teraz si dám pár mesačnú prestávku a pôjdem na 5. diel... musím si to predsa šetriť keď ktoviekedy vyjde ďalší diel...
  • upraveno 18. července 2013
    @FireAndBlood proč nemáš ikonky? Î =D
    @M1on On nemá ikonky!!! Celú dobu nám škaredo klamal =D
  • JE TO REBEL!!!
  • @M1on Nechápem... aké ikonky? :D
    upraveno 18. července 2013
    @FireAndBlood
    Za "Nahlásit" sú ikonky predstavujúce knihy, ktoré si už prečítal. Niekde v nastaveniach profilu by mali byť zaškrtávacie políčka, kde si to môžeš potvrdiť :)

Je to taký detail, len si trocha robíme prdel :D Neškodne
  • @Branislav_Gepeto
    idem na to :D o takom niečom som nevedel :D
  • a ako to najdem napríklad v tvojom profile ktoré knihy si už čítal?
  • @FireAndBlood Máš to u každého příspěvku (čas-jméno-"Nahlásit"-přečtené knihy). ;)
    Nu, tie ikonky sú vedľa toho linku "Nahlásit" dole pod menom. Ja napríklad teraz - keďže už si si to nastavil - vidím, že tam máš trón, korunu, meč a kalich a teda znaky prvýh štyroch kníh. Ja tam mám aj draka - piata.
    upraveno 19. července 2013
    @MissUtahraptor :evil:
    Ty to robíš naschvál
  • @Branislav_Gepeto ďakujem ti za vysvetlenie... presne takto som to potreboval vysvetliť - jak pre debila :D
    @MissUtahraptor Vidíš? :P Poďakoval len mne... Há...

Nie, vážne, milujem, keď sa hrám s každým slovom, ako na obláčiku vymýšľam ten najumeleckejší spôsob, ako podrobne do najmenších detailov, nech žiadne ďalšie otázky nie sú potrebné, rozoberiem a vysvetlím problematiku, som sám so sebou spokojný a tu ľaľa, ktosi to laicky odpovie skôr na dva riadky. :D
  • @Branislav_Gepeto Blábláblá... neslyšímvidím to! :evil:
  • Ahoj, chtel bych se zeptat, jestli nekdo nema doc nebo epub verzi Hostiny cesky ale s originalnima neprelozenyma jmenama? Ta Hostina se bohuzel pro me s ceskyma jmenama neda cist. Dekuji.
  • @Raqos, myslím, že máš příliš náročné požadavky. Pochybuju, že něco takového může existovat. Ale třeba se najde nějaký blázen, který to udělal, či udělá.
  • @palast No asi si to taky udelam. Ta knizka je nastesti nejkratsi ze vsech a pro me se to fakt cist neda, z anglictiny do cestiny si to prelozim, ale obracene to nedam, a pak nechapu co je to za lidi :)
  • @Raqos Jednoduše si stačí koupit nejnovější vydání Hostiny pro vrány, ta autorka to přepsala tak, že většina jmen jsou zase zpátky v originále, kromě takových těch jako Kettleblack=Černokotlý, který ani nijak zvlášť nerušej
  • Ahoj, kdo by chtel, vytvoril jsem verzi knihy, kde jsou vsechny jmena prelozeny zpet do originalu a spojil jsem to s Tancem s draky, aby sly kapitoly hezky po sobe. Kdo bude mit zajem napiste mi email a poslu vam epub. :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.