Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1279280282284285581

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @pavel To vypadá jako emocuc :D
    image
  • @Krisa Tak polymorf mě zrovna nenapadnul, ale určitě to není lichý připodobnění :D V komentářích někdo paní žádá, zda by si mohl u ní objednat na Vánoce dvě vánočky :D :D :D
  • http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/366379-policista-v-usa-zezadu-vystrilel-nekolik-ran-do-cernocha-byl-obvinen-z-vrazdy.html

Jsou možná normální a já jsem letadlo, ale není v kompetenci policisty vystřelit na člověka, kterého upozorní, ať zůstane stát, a ten člověk začne utíkat? Nebo to přestane platit, když ten utíkající je černý? Neříkám, že střelit toho chlapa pětkrát do zad nebyla přehnaná reakce, ale pokud udělal ten policajt chybu, tak ji udělal i ten utíkající chlápek. Asi to navíc nebyla nevinná existence, protože kvůli dopravnímu přestupku by z místa neutíkal, spíš nechtěl, aby ho ten policajt legitimoval.
  • Jsem zvědavá kolik aut a obchodů zase lehne popelem v rámci vyjádření solidarity trpící rodině :-k i když asi záleží, jak moc velké pozdvižení z toho udělají média v USA.
  • No já nevím, neměl by policista vystřelit na někoho, kdo bezprostředně ohrožuje jeho nebo okolí, nebo je k tomu předpoklad? Člověk, co od tebe utíká, asi nebude zrovna bezprostřední nebezpečí.
    Ale nevím, jak to mají uzákoněné. Ovšem jestli tam platí pravidlo "utíkáš - zastřelíme tě", tak je něco v nepořádku s americkou mentalitou, dle mého názoru.
  • Taky mi ten zásah nepřijde úplně v pohodě ani přiměřený situaci, takové jaká je prezentována v médiích, ale následné rabování a ničení majetku to také neospravedlňuje, tak snad k ničemu podobnému nedoje.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Pro info hodím, jak je to v našem zákoně o Policii ČR V daném případě nelze vždy spoléhat an to, že média popisují událost tak, jak k ní došlo.

§ 56

Použití zbraně

(1) Policista je oprávněn použít zbraň

a) v nutné obraně nebo v krajní nouzi,

b) jestliže se nebezpečný pachatel, proti němuž zakročuje, na jeho výzvu nevzdá nebo se zdráhá opustit svůj úkryt,

c) aby zamezil útěku nebezpečného pachatele, jehož nemůže jiným způsobem zadržet,

d) nelze-li jinak překonat aktivní odpor směřující ke zmaření jeho závažného zákroku,

e) aby odvrátil násilný útok, který ohrožuje střežený nebo chráněný objekt anebo prostor,

f) nelze-li jinak zadržet dopravní prostředek, jehož řidič bezohlednou jízdou vážně ohrožuje život nebo zdraví osob a na opětovnou výzvu nebo znamení dané podle jiného právního předpisu10) nezastaví,

g) jestliže osoba, proti níž byl použit donucovací prostředek hrozba namířenou střelnou zbraní nebo varovný výstřel, neuposlechne příkazu policisty směřujícího k zajištění bezpečnosti jeho vlastní nebo jiné osoby, nebo

h) ke zneškodnění zvířete ohrožujícího život nebo zdraví osoby.

(2) Použití zbraně v případech uvedených v odstavci 1 písm. a) až f) je přípustné pouze za podmínky, že užití donucovacího prostředku by bylo zřejmě neúčinné.

(3) Před použitím zbraně v případech uvedených v odstavci 1 písm. a) až e) je policista povinen vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby upustila od protiprávního jednání, s výstrahou, že bude použito zbraně. Od výzvy s výstrahou lze upustit v případě, že je ohrožen život nebo zdraví policisty nebo jiné osoby a zákrok nesnese odkladu.

(4) Při použití zbraně je policista povinen dbát nutné opatrnosti, zejména neohrozit život jiných osob a co nejvíce šetřit život osoby, proti níž zákrok směřuje.

(5) Zbraní podle této hlavy se rozumí zbraň střelná včetně střeliva a doplňků zbraně, vyjma vrhacího prostředku majícího povahu střelné zbraně podle jiného právního předpisu s dočasně zneschopňujícími účinky, dále zbraň bodná a sečná, výbušnina, speciální výbušný předmět, průlomový pyrotechnický prostředek a speciální náloživo.
  • @Denebola: S americkou mentalitou si myslím, že v tomto případě moc v nepořádku není... pokud pachatel prchá a nereaguje na výzvu k zastavení, pak tohle je řešení. Naopak česká mentalita, kdy se zloděj/lupič vloupá do baráku a občan nemá právo použít zbraň na odnášejícího si zloděje, je trestán za použití silnější zbraně než útočník a případy, kdy se strážník bojí vyjít ze strážnice na pomoc ženě, po které dupe banda neviditelných (protože nepoužít zbraň skončí stejně, použít ji, má problém) je do jisté míry zarážející. Americká mentalita, kdy člověk, který se odhodlá k protiprávnímu jednání autopmaticky nese odpovědnost za následky (to že bude postřelen majitelem) sice není sluníčkové, ale dává to smysl.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Země se třese... jako by přicházelo nějaké monstrum.
    Až na to, že v tomhle konkrétním případě něšlo o vloupání nebo vstup na cizí pozemek, ale 33letý střelí do zad 50letého, kterého by evidentně hladce dohnal. Vypichuji z našeho zákona:
    aby zamezil útěku nebezpečného pachatele, jehož nemůže jiným způsobem zadržet

Tedy 1. nebezpečný, 2. nemůže jiným způsobem.

Samozřejmě jak jsem psal, nemůžu soudit podle toho, co píší noviny a ve videu nevidíme, co tomu předcházelo, ale osm výstřelů na zpacifikování ne příliš nebezpečně vypadajícího cápka mi přijde trochu moc.

Pro porovnání, taby byl pachatel evidentně mnohem fyzicky zdatnější a přesto nebylo nutné do něj nasázet půl zásobníku.

• S americkou mentalitou si myslím, že v tomto případě moc v nepořádku není... pokud pachatel prchá a nereaguje na výzvu k zastavení, pak tohle je řešení.
    Mně to naopak v nepořádku přijde. Pokud informace v médiích nelžou, tak se nejednalo o žádného nebezpečného jedince. Trestaný byl několikrát za neplacení alimentů. Nejednalo se tedy o hledaného nebezpečného recidivistu nebo obžalovaného. Neuposlechl výzvu a tak to do něj pětkrát napálil? Jako z mého pohledu je tohle tedy opravdu přes čáru.
    Americká mentalita, kdy člověk, který se odhodlá k protiprávnímu jednání autopmaticky nese odpovědnost za následky (to že bude postřelen majitelem) sice není sluníčkové, ale dává to smysl.
    Tohle je celkem dobrý zákon. Můžete například po zastřelení nevhodné manželky či přítelkyně tvrdit, že jste si ji spletl se zlodějem. Dostane pět let a za dobré chování jste za tři venku. Lepší než se s tou můrou tahat o peníze u rozvodového řízení.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @flanker.27 Nemôžem si pomôcť, ale ten prízvuk =D Keď naňho nakričí a potom čosi povie (asi požiadal kolegu nech mu nasadí želiezka), to mi znelo ako:
    ,,Okamžite na zem!!! Nie tak rýchlo, panebože, ste v poriadku, neublížil som vám? Je mi to fakt ľúto..."
  • @flanker.27: V úvaze je ovšem ta chybu, že cituješ český zákon.
    Já neříkám, že je to správně a že dotyčný policista je "hrdina" - jen říkám, že z toho videa je prd zřejmé, co bylo před tím (a že něco bylo, když to začalo dopravní kontrolou, hrál v tom roli taser) a je tedy -správně- na soudu, aby vyvodil závěry z tohoto zásahu (osmi zásahů... :twisted:).
    Zároveň si myslím, že prchat před policistou s sebou prostě nese riziko. Ano v Americe asi větší než u nás... tam mají policisté respekt, u nás z nich máme bžundu, u nich je problém, že občas překročí pravomoc, u nás je spíš problém, že nekonají, protože ví, že mají pravomocí méně...
    U obou se může vyskytnout magor,... ale to je jiná pohádka... tady bych vyčkal výsledku soudu.
    @Chmur: Není důležité, že neplatil alimenty, to policista nemohl vědět. Fakt je, že víme prd, co bylo před útěkem a fakt je, že utíkat před policistou nese riziko.
    @Chmur: Castle doctrine jakož každý zákon samořejmě může být zneužita... a pokud prokážou postup dle popsaného, tak si samozřejmě můžeš být jist, že budeš souzen za úkladnou vraždu stejně jako bys nepohodlnou manželku otrávil na dovolené v Egyptě... - Předpokládám, že hovoříš o kauze "Pistorius" což jednak nebylo USA, jednak nebyl prokázán úmysl... stejně jako může případ Kramný skončit tak či onak,... ale z pohledu "průměrného čtenáře Blesku" by samozřejmě všichni zasloužili hned "křeslo", že?
    @Jay Jayi, ty jsi mluvil o povaze, použil jsi větu:
    S americkou mentalitou si myslím, že v tomto případě moc v nepořádku není...
    Spolu s dalším textem tak převádíš jejich model, či spíš tvou vlastní představu o něm, na univerzálie, proto mluvím o tom, jak to funguje u nás a jako příklad dávám video z Británie, kde někoho daleko silnějšího, mladšího a potrenciálně nebezpečnějšího nemuseli hned zastřelit a přitom ho celkem bezpečně zpacifikovali.

Že je otázka co bylo předtím videem jsem už použil já, jenže ty jsi ve své úvaze došel k naprosto odlišné situaci pachatele vloupávajícího se do obydlí a pak to převádíš na porovnávání české a americké povahy. Jenže
    1. tvůj model je naprosto a totálně o něčem jiném, než o čem je tenhle konkrétní příklad (a to bez ohledu na to, že video neukazuje začátek, protože o vloupačku tady nešlo).
    2. na základě toho, že vytvoříš nějaký model, který se navíc vůbec nevztahuje na daný případ, to posuneš k porovnávání nějakých povah, což už je úplně mimo.
  • neplatil alimenty, to policista nemohl vědět
    To vskutku nemohl. Taky se nejednalo o žádného hledaného nebezpečného člověka nebo ozbrojeného jedince. Navíc on ho střelil několikrát. Zřejmě to nebylo OK ani z pohledu amerických zákonů, jinak by ho nevyhodili okamžitě od policie a neobvinili ho z vraždy.
    "Pistorius" což jednak nebylo USA, jednak nebyl prokázán úmysl... stejně jako může případ Kramný skončit tak či onak,... ale z pohledu "průměrného čtenáře Blesku" by samozřejmě všichni zasloužili hned "křeslo", že?
    Ano v USA to nebylo. Představ si, že vím, že se jedná o případ z JAR. Byl to sarkasmus k tvé poznámce o americké mentalitě a střílení zlodějů. To, že mu nebyl prokázán úmysl, neznamená že je nevinný (ale budiž, vím, že funguje presumpce neviny). Minimálně svoji hloupostí (nebo podle soudu nedbalostí) zabil mladého člověka a spoustu lidí udělal nešťastných. Představuji si, jaké to musí být v kůži rodičů té dívky. Asi nic moc. Jinak Blesk nečtu, přesto však s tebou nemusím souhlasit. Osobně jsem proti tomu, aby mohli běžní občané držet střelnou zbraň. To jak to mají nastavené v USA přináší víc škody než užitky. Srovnejte si například počet zemřelých střelnou zbraní v USA v ČR.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    upraveno 9. dubna 2015
    @Chmur Takže když se mi někdo vloupání do baráků a já se necháme vykrást tak je to v poho? Tvoje argumentace statistickou je docela vtipná, vis kolik lidi se zabije v autech? Takže podle tvoji logiky by se měli zakázat auta...
  • upraveno 9. dubna 2015
    @Achileus: Dáváš na stejnou úroveň auto a střelnou zbraň?
    Já jsem někde řekl, že je vykrádání baráků v pořádku? Nevím o tom. Jen si nemyslím, že možností střílet zloděje se něco vyřeší. Opravdu si myslíš, že mají v USA nižší počet vykradených domů a bytů (samozřejmě v relativním čísle)?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Chmur No podle me umře víc lidi v aute, než na zastreleni
    upraveno 9. dubna 2015
    A sanitky zachrání podstatně víc lidí než zbraně... Stejně tak náklaďáky, který přivezou jídlo, kombajny a traktory při sklizních atd., výčet možností a vzájemných závislostí je celkem neomezený. To je jako s ohněm. Kdyby v době vynálezu ohně existovala EU, nejspíš by oheň zakáízala jako potenciálně nebezpečný a v rozporu s normami :)
    S prakticky každou věcí je nějak spojené nutné zlo. Nožem si můžu ukrojit potravu, použít na výrobu kožešiny, vyřezat umělecký předmět, a taky se říznout, kuchnout někoho jiného atd. Ale přínos převládá drtivě nad zápory. Naproti tomu soukromé střelné zbraně dle mého nemají přínos, který by kompenzoval jejich nebezpečnost. Zločin soukromé střelné zbraně nikdy nezastavily, ani ho neregulují. Kromě toho necvičený člověk stejně spíš zastřelí sebe nebo někoho z rodiny než že by úspěšně sejmul pachatele.
  • upraveno 10. dubna 2015
    @Achileus: na silnicích se u nás zabije ročně asi 600 lidí.. ovšem řidičák má také kdekdo. U některých přitom člověk nechápe, jak ty papíry mohli dostat/nepřijít o ně (budeme-li tiše předpokládat, že je skutečně mají :-# ).

Zodpovědné držení zbraně předpokládá odhodlání ji použít, když půjde opravdu do tuhého, a zároveň disciplínu a trénink, abys s ní nezpůsobil malér, jak zmiňuje flanker (kterého na rozdíl ode mě střílet učili). Máš-li vše uvedené, dokážeš si ve většině případů poradit i jinak. Pokud chceš mít i tu zbraň, dává ti zákon možnost ji získat.
  • @flanker.27: O správnosti mentality hovořil někdo přede mnou, ale to je fuk. Jen jsem říkal (na jiném příkladě), že mentalita tam je jiná, ale to apriori neznamená, že špatná.
    Policisté tam mají větší pravomoci a respekt, než zdejší PaCHové, civil může bránit sebe i svůj majetek s nižším rizikem trestu (to já vidím jako lepší tam), naopak se soudí kvůli každé kravině a na mikrovlnce musí být nápis "nesušte koťata"... (to je lepší tady).
    @Chmur: No jo, ale alimenty ani jestli to náhodou není matka Tereza je asi to poslední, co má šanci zkoumat policista, který zastaví vozidlo a řidič se s ním nejprve porve a následně se pokusí utéctjá neříkám, že je správně v takovou chvíli hned střílet (natož, že je správně do dotyčného vysypat tolik ran - já četl 8, nikoli 5). Jak říkám, odsuzovat někoho na základě novinových článků je snadné, naštěstí tohle má v rukou regulérní soud, který rozhodne, jestli byl oprávněn zbraň použít... což se tuším zkoumá po každém policejním použití zbraně.
    @Chmur: i U nás může běžný občan držet zbraň... ostatně ta statistika bude vypovídající, až najdeš nějakou, která mluví o zabití legálně drženou zbraní... ostatně, kdo chce vraždit, zbraň si najde (pistolí, puštěním plynu a odpálením baráku, najetím autem do čekajících na zastávce)...
    @flanker.27: Máš někde statistiku pro toto tvrzení? "Zločin soukromé střelné zbraně nikdy nezastavily, ani ho neregulují." (myslím, že to je tak předloňský Silvestr, kdy existuje protipříklad z Čech)... To, že necvičený člověk stejně spíš zastřelí sebe nebo někoho z rodiny než že by úspěšně sejmul pachatele nezpochybňuji,... ovšem zbrojní pas se nevydává "necvičenému". A opět, může zbrojní pas (a legálně držet zbraň) magor? Ano. Stejně jako řidičák i pilotní licenci... ne nadarmo se říká, že tím kdo zabíjí není zbraň, ale ten kdo ji drží.
    @Ugla: No, a není tak neobvyklé, že ten řidičák nemají (takové ty případy 8x vyslovený zákaz řízení a stejně chycen za volantem) a pro naše strážce zákona jsou nedotknutelní, protože nemají pravomoc...
  • Ad Pistorius: střílet přes zavřené dveře v domě, kde se mnou žije ještě další člověk považuji za mírně řečeno nezodpovědnost, bez ohledu na to v jaké čtvrti žil. Neměl to dělat a měl by jít za svůj "omyl" sedět.
  • @Dreamer: Ano, nezodpovědnost určitě, a sedět jde a po právu (což snad nikdo nezpochybňuje),... o tom žádná. Ale pokud se domníval (což se těžko prokazuje), že to je zloděj, tak to je prostě něco jiného než úkladná vražda (zabití z nedbalosti?)... a popravdě, nevím, jestli bych měl odvahu do té koupelny koukat (byť s pistolí), být rozespalý a invalida...
    upraveno 10. dubna 2015
    O správnosti mentality hovořil někdo přede mnou, ale to je fuk.
    Jayi, ty jsi použil celý případ ke srovnávání americké a české mentality a celkově poměrů, pročež sis vytvořil model, který je naprosto jiný než diskutovaný případ, resp. jediné, co mají společné, je právě ta mentalita "sahání po zbraních". Nikdo před tebou nezačal na zna základě této stčřelby dovozovat nějaká srovnávání, to jsi vnesl do diskuse sám.
    Policisté tam mají větší pravomoci a respekt
    Pravomoci psané ani ne, spíš jejich výklad, pokud jde o uplatnění silových prostředků. Pokud jde o respekt, tak nejsem schopen rozhodnout, nakolik je respet dán úctoua nakolik strachem.
    Máš někde statistiku pro toto tvrzení? "Zločin soukromé střelné zbraně nikdy nezastavily, ani ho neregulují."
    Tak u nás připadá cca 1 vražda na 100 tisíc obyvatel, v USA, zemi ráje sebeobrany, skoro 5. Např. tady: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate
    (k čemuž dodávám, že USA jsou zemí s druhým nejvyšším počtem uvězněných lidí na 100 000 obyvatel na světě, kolem 800, to znamená 0,8 % populace žije ve vězení - edit: od mých časů to nepatrně snížili na něco přes 700).
    ovšem zbrojní pas se nevydává "necvičenému"
    jako člověku s výcvikem mi to zní jako dobrý vtip :)
    Výcvik si představuji poněkud jinak, než 4x z pěti ran se trefit do papíru cca 50X50 cm na 10 metrů.
    Přičemž dodávám, že nejsem pro zákaz zbraní, jak to bylo slyšet po událostech v Brodu (na čemž si politici honí triko), ale po tom, aby se důsledně uplatňovaly stávající předpisy.
  • článek o vztahu počtu legálních zbraní a počtu vražd
    http://www.policista.cz/clanky/reportaz/zabijeji-lide-ne-zbrane-1129/

Co se týče Uherského Brodu, dopadl by ten útok stejně kdyby tam někdo měl svoji soukromou zbraň? (otázka do publika :D)
    upraveno 10. dubna 2015
    Nedá se nikdy srovnávat jen samotný počet legálně držených zbraní,a le také sociální podmínky a tak dále.
    Příkladem může být Švýcarsko. To patří k nejliberálnějším zemím z hlediska držení zbraní. Každý muž, který prošel povinnou vojenskou službou, má doma nebo na místním úřadu uskladněnu automatickou zbraň.
    Právě Švýcarsko je naprosto odlišný model ohledně toho, jak dalece je držitel zbraně obeznámený se zbraněmi a s jejich funkčností. Už jsem psal o výcviku. Ve Švýcarsku má každý zdravý muž za sebou intenzivní vojenský výcvik a každoročně podstupuje cvičení a zkoušky. Pokud by nevyhověl (vč. psychologických testů), zbraň mu bude odebrána jako nezpůsobilému. To vše znamená sice na jednu stranu snadno dostupnou zbraň (která je ovšem pod kontrolou a dohledat případného pachatele by bylo poměrně snadné), na druhou účinný kontrolní systém, jehož jsou všichni občané součástí. Ze sociálního hlediska je Švýcarsko bohatá země s malým podílem imigrantů (a přísnými přistěhovaleckými zákony), tudíž je to taky záležitost dlouho vyvíjené kulturys minimem lidí, kteří by ji nerespektovali.

Naopak tak liberální přístup jaký je třeba v USA je něco naptrosto odlišného než Švýcarsko. Tam není v řadě států kontrola téměř žádná a není obzvláště obtížné pořízení zbraně schopné palby dávkou i pro člověka, který nikdy žádný kvalitní výcvik neabsolvoval a žádnými testy způsobilosti neprošel. Navíc jde o zemi ne s jednou, ale s desítkami kultur a silnými přistěhovaleckými komunitami. Porovnávat Švýcasko a USA je asi jako porovnat Mars a Jupiter.

A podoběn je tomu s Francií díky silnému přistěhovalectví z Afriky a jiných chudých zemí, přičemž přistěhovalci na zákony kašlou (pokud nejde o to, jak se dovolávat ochrany před "diskriminací").

Takže když mluvíme o množství zbraní mezi lidmi, nestačí nám pouhé číslo, protože to samo o sobě ještě nic neznamená. Vůbec nemám nic proti tomu, abychom šli švýcarskou cestou, což ovšem zároveň od každého vyžaduje vysokou míru plnění povinností vůči zemi, o čemž si dovoluji pochybovat (stačí, kdtyž jsem si přečetl diskusi na idnes, kde sice pod každým článkem o Ukrajině je plno siláckých řečí, jak to tomu Rusku nandáme, ale stačí, aby se zmínilo obnovení branné povinnosti a internetoví siláčtí diskutéři jsou najednou nervózní poptávání se "k čemu to, mně se nechce").
    Co se týče Uherského Brodu, dopadl by ten útok stejně kdyby tam někdo měl svoji soukromou zbraň? (otázka do publika )
    Osobně sázím na dvě možnosti:
    1. Dopadne to úplně stejně, protože nikdo nebude dost rychlý/duchaplný/odvážný, aby zasáhl včas (to fakt není jen o umění se zbraní zacházet, spousta skvělých sportovních střelců bude v takhle krizový situaci jednoduše v hajzlu)
    2. Slizcí měkkýši vytáhnou bouchačky a začnou pálit hlava nehlava a pár mrtvých přibude.
  • JayJay
    upraveno 10. dubna 2015
    @flanker.27: Kdyby sis to pročetl zpatně, tak tam přede mnou je toto...
    Denebola napsal(a):

Ovšem jestli tam platí pravidlo "utíkáš - zastřelíme tě", tak je něco v nepořádku s americkou mentalitou, dle mého názoru.

A bez ohledu na to, jak to bylo právě v tomhle případě, tak pokud podezřelý opakovaně neuposlechne výzvy policisty (počínaje tím aby zůstal v autě) a začne prchat, pak použití zbraně je prostě jen z dalších kroků, k nímž může dojít... střílet může jak český tak americký policista, liší se to jen v otázce, v jak vyhrocené situaci a v obou případech to bude posuzováno z hladisky oprávněnosti.
    Ano, přidal jsem k tomu otázku, jestli vidíte problém s americkou, nebo spíše s českou mentalitou, kdy je skoro výjimka, když je popotahován viník a ne oběť...
    Jinak mýlíš se,... zločin zastavily už kolikrát (na iDnes je náhodou zpráva vztahující se ke mnou zmíněné střelbě v Tanvaldu),... ale dopad na zločinnost je trochu jiná otázka.
    ... se statistikama pracuješ s odpuštěním jako buran - žádná statistika ti neodliší příčinu a důsledek - vyšší počet vražd, víc střelných zbraní, větší důraznost (mám-li vynechat respekt) policie, více vězňů... to možná není ani tak možné rozdělit na příčiny a důsledky jako jde o propletenec jevů,... (a nechci vyznět rasisticky, když bych mluvil o počtu Afroameričanů, ale u nás jsou taky regiony, které se zločinností vymykají) které konec konců formují tamní mentalitu. Ignorovat výzvu policisty a snažit se prchat, když vím, co má u pasu je hodno adepta Darwinovy ceny a upřímně nelajznul bych si to ani u nás, natož v Americe...
    Na zbrojní pas fakt stačí jen trefit čtyři z pěti do černého? :o) A teď tu o Karkulce...
    upraveno 10. dubna 2015
    @Jay Muhehe

Jayi, já čtu pořádně i to, co píšeš ty, narozdíl od tebe samotného, který plácá nesmysly, aniž by měl po ruce argumentaci.

Ještě jednou: Ty jsi začal roubovat americký přístup věci s naším na základě TEBOU VYTVOŘENÉHO modelového případu (vloupání do bytu či na pozemek), který naprosto nemá co dělat s tímhle případem, a podle toho srovnáváš českou a americkou situaci. takže situaci A zhodnotíš situací X, která se situací A nijak není ve vztahu a podle ní se vyjadřuješ k situaci Z, která rovněž tak není ve vztahu ke zbývajícím dvěma. Slabota.
    A bez ohledu na to, jak to bylo právě v tomhle případě, tak pokud podezřelý opakovaně neuposlechne výzvy policisty
    Citoval jsem český zákon, který má subsidiární podmínku "nelze-li jinak". neznám místní právní úpravu v daném místě, ale s ohledem na to, že je policista stíhán i tam za vraždu, tak asi se psané právo moc neliší. Zmiňoval jsem jeho výklad (cituji je právě ta mentalita "sahání po zbraních").
    Ano, přidal jsem k tomu otázku, jestli vidíte problém s americkou, nebo spíše s českou mentalitou, kdy je skoro výjimka, když je popotahován viník a ne oběť
    Kdo je viník a kdo oběť je vždy závislé na konkrétní situaci.
    Jinak mýlíš se,... zločin zastavily už kolikrát (na iDnes je náhodou zpráva vztahující se ke mnou zmíněné střelbě v Tanvaldu)
    Můžeš to nějak specifikovat? Tohle samo o sobě neříká vůbec nic.
    ... se statistikama pracuješ s odpuštěním jako buran - žádná statistika ti neodliší příčinu a důsledek - vyšší počet vražd, víc střelných zbraní, větší důraznost (mám-li vynechat respekt) policie, více vězňů...
    Jayi, já používám statistiku na tvou žádost, ty jen blbě kecáš, protože žádné vlastní argumenty ani statistiku nemáš.

Kromě toho sohledem na tvůj následující ignorantský výlev ti doporučuji věnovat pozornot tomu, co jsem napsal v příspěvku ze 13:33. tady jsi opět naprosto mimo a nečteš.
    Na zbrojní pas fakt stačí jen trefit čtyři z pěti do černého? :o) A teď tu o Karkulce...
    Kdyby sis to alespoň přečetl pořádně... :D

Jayi, nezdrojuješ, neargumentuješ a nahrazuješ to dojmy.
  • Příkladem může být Švýcarsko. To patří k nejliberálnějším zemím z hlediska držení zbraní. Každý muž, který prošel povinnou vojenskou službou, má doma nebo na místním úřadu uskladněnu automatickou zbraň.
    Mimochodem Švýcarsko je na prvním místě, co se týká počtu zabitých střelnou zbraní na 100 000 obyvatel v Evropě.
    U nás může běžný občan držet zbraň
    Pokud se nepletu, tak střelnou zbraň můžeš stále legálně držet pouze v případě, že jsi majitelem zbrojního průkazu. Jsi tedy někde evidován a zbrojní průkaz se musí jednou za čas obnovovat. Mimochodem získat zbrojní pas je velice jednoduché. Sám jsem ho jako středoškolák získal, stejně jako všichni moji spolužáci, a rozhodně jsem nemusel prokazovat žádné vynikající ovládání zbraně. Nejtěžší byl nakonec teoretický test. V USA je mnohem snadnější přístup k legálnímu držení zbraní. U nás
    statně ta statistika bude vypovídající, až najdeš nějakou, která mluví o zabití legálně drženou zbraní
    ¨
    Samozřejmě, že roli hrají i jiné aspekty. Sociální a kulturní. Přesto si myslím, že ta statistika o něčem vypovídá. Nikdo mi nevymluví, že snadný přístup ke střelným zbraním nehraje roli při jejich násilném použití viz. případy střelby ve školách.
  • @flanker.27: Když myslíš, že já plácám nesmysly, je to tvůj názor... fakt je, že v USA mají jinou mentalitu, jiné prostředí (právní i sociální), jiný postoj k policii... a tvrdil jsem že soudit s naší mentalitou tu americkou může být zavádějící.
    Oba přístupy neroubuji, oba respektuji a srovnávám a ano, hodnotím, co si myslím, že je lepší.
    @Chmur: V uvedené statistice bylo výše ještě tuším Srbsko. Jinak souhlasím,... až na poslední odstavec... to, jestli je zneužita legální nebo nelegální zbraň je skoro jedno, magor může vraždit sekerou autem, letadlem i palnou zbraní. Důvod, proč to odnesou často školy je skryt v tom, že se jedná o gun-free zónu - čili zločinec se zbraní jde proti (pravděpodobně) neozbrojeným - v Newtownu, ale stejně na Utoye, v Charlie Hebdo, v restauraci v Brodě, ženská ve Žďáře (ano i nůže je zbraň)...
    @flanker.27: K situaci v Brodě... pokud vím, jeden z těch co přežili si vyčíhl moment, kdy přebíjel a tuším, že po něm hodil židli, čímž jej rozhodil a tím sobě a několika dalším zachránil život - mít tentýž zbraň, myslíš, že by zpanikařil a jen hodil židlí, že by postřílel pár "dalších" (tvoje možnosti), nebo, že by dotyčného trefil místo židlí (nejméně) jednou lesklou a horkou...?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.