Vichry zimy - Theon

upraveno 1. února 2014 v Píseň ledu a ohně
Ukázková kapitola z Vichrů zimy (pozor, obsahuje spoilery). Vůbec první ukázku z šestého chystaného dílu Písně ledu a ohně si můžete přečíst v českém překladu díky Arutha2321.

Králi se hněvem dusil hlas. „Jsi horší pirát než Salladhor Saan.“

Theon Greyjoy otevřel oči. Ramena mu hořela a nemohl hýbat rukama. Půl vteřiny se bál, že je zpátky ve své staré cele pod Hrůzovem, že směs vzpomínek, která mu vířila v hlavě, není ničím...

Číst celý článek zde
189101113

Komentáře

• Jo, konec s draky a střetem ledu a ohně je možná konvenční a nepřekvapivý ale GRRM jde snad taky o příběh a ne jenom za každou cenu šokovat. Doufám že ho nenapadne začít dělat nějaký kraviny jenom proto že to "nikdo nečeká"
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    EY: Akože na konci zistíme, že tou mladšou a krajšou kráľovnou, čo zosadí Cersei je vlastne Arianne; Azorom Ahaiom je Sansa; dračími hlavami sú Arya, Rickon, Jaime; Dany prejde do celibátu a stane sa Červenou kňažkou; Victarion je pieseň ľadu a ohňa; Čierny rytier, ktorého priviedol Qyburn je vlastne Cersei, ktorej sa splnil celoživotný sen bojovať ako muž a Tyrion dostane Nobelovú cenu?

Hej, toto by bol koniec, ktorý by asi nikto nečakal...
  • Martin v jednom rozhovoru na tohle téma říkal, že by mohl do Západozemí přiletět létající talíře. Bylo by to překvapivé? Ano. Udělal by to? Ne. Čili se asi vykašle na to, že část z toho, co ještě napíše, bude odpovídat fanouškovským spekulacím ;-)
  • Moje představa, která se určitě nenaplní. Je že Stanis chcípne. Z Jona bude kápo undeadů a konečně se dostanou ke slovu nemrtvý ( Vsuvka: na který zatim Martin sral a raději řešil rodokmeny do pojebanýho 1000 kolene a kdo kdy se jak s kým setkal v kýblu nudnejch stránek)a pořádně to tam rozjebou až k tomu trůnu - protože sever nezapomíná a zima přichází. Když už Martin nenechal Aryu téměř nic pomstít a většinu záporňáků poslal k šípku naprosto debilně, tak ať to tam pochcípá všechno. Dany se dostane do západozemí a uvidí trůn tak jak ho viděla v domě neumírajících, v oblaku sněhu pod rozbitou střechou. Rád bych viděl velkej souboj undead jona a fire dany, z něhož by ostatní snili o jaře. Ale toho se nedočkam, u Martina ne. Dočkam se že jon chcípne aniž by něco pořádně udělal a jeho charakter bude mít jiná postava a ta bude mít stejnej osud lišící se v detailech a takhle to pujde, dál a dál a bude se to dobře prodávat, protože lidi se těší, že už konečně něco, že už konečně a ono ne. Pokud tenhle osud bude mít dany, tyrion, bran - kterej vyšuměl do high levlu a všechny ty stránky plné očekávání jsou zatím k hovnu, nebo téměř z mrtvých stalý theon, kde jsem také pln očekávání. Pokud všichni tihle pojdou stylem: co je mrtvé, nemůže nikdy zemřít, ale povstane znovu, v jiné postavě na více stránkách a nudnější. Tak Martin opravdu vytvoří fenomén, na který se bude ve světě fantasy dlouho vzpomínat :-)
  • Dany se dostane do západozemí a uvidí trůn tak jak ho viděla v domě neumírajících, v oblaku sněhu pod rozbitou střechou.
    To se zasněženým trůnem bylo i v knihách?
    Dreamer napsal(a):

Dany se dostane do západozemí a uvidí trůn tak jak ho viděla v domě neumírajících, v oblaku sněhu pod rozbitou střechou.
    To se zasněženým trůnem bylo i v knihách?
    Nie, ale mňa tiež napadlo, že tvorcovia chceli podhodiť niečo prorocké, keď už tam nechceli hodiť pána s vlčou hlavou na hostine mŕtvol a je možné, že sa s GRRM poradili a ten im odporučil toto. Na druhú stranu sa to môže chápať tak, že GRRM by nikdy nebol tak nespravodlivý, že klacík hodí len seriálákom a pôvodní knižáci o to budú ukrátení.
  • Mám pocit, že to se zasněženým trůnem nebylo v knize, ale už nevím. Těch vizí tam bylo víc. Škoda, že tu teď u sebe nemám 2 díl. Dům neumírajících se hodně lišil kniha/film. Jsem zvědav na 3 serii. Sem tam mi přijde, že se to trochu odlišně vyvíjí. Dobití zimohradu, smrt Rodrika, ta štětka ze severu u malíčka atd. aby jsme z toho za chvíli neměli jinej seriál.
    Zasz: Na druhú stranu im to dáva možnosť prekvapiť aj čitateľov, aby to nebolo len suché toto sa stalo v knihách.
  • Já vím a nevadí mi to. Třeba tentokrát Rob přežije :-) Jen doufam, že nevypustí Oberyna. Koukal jsem na casting na 3.serii a je tam už obsazena postava qyburna, která je mam pocit až ve 4ce, ale Oberyn ani třeba Belwas tam nejsou. Tak se necham překvapit, už aby to bylo.
  • Alespon myslím, že to bylo až ve 4ce.
    No, tretia séria bude len polovica Búrky a tá polovica, kde je Oberyn, je až tá druhá. A Oberyna IMHO nevyhodia, bude, ale až neskôr. Qyburn bol už od Búrky, Jaime sa s ním stretol na Harrenhale a doviedol ho do KL.
  • D&D (možná to řekl Cogman) se nechali slyšet, že nové postavy do seriálu uvádějí, až když je to nutné pro příběh, ne v momentě, kdy se objeví v knize. Proto budou Reedi až ve třetí sérii. IMHO můžou Oberyna představit až po Joffreyho svatbě, do té doby tam toho stejně moc nedělá.
    Stejné je to třeba s Rhaegarem a Lyannou, trochu to nakousli v první sérii, ale pak to uložili k ledu, i když si jsou podle svých slov vědomi, že dřív nebo později to budou muset zapracovat do seriálu.
    sveva: Nemôžem povedať, že ich nechápem, ale takéto jednanie mi príde často prvoplánové a násilné. Niekedy je milé, že v jednej knihe je spomenutá alebo predstavená postava, ktorá je podstatná až neskôr. Takto je to ako - si podstatný? Čáry-máry a si v seriáli. Napr. ak zvládnu brilantne strčiť do príbehu Jojena a Meeru, aby to dávalo zmysel a nie len nejaké Hey I Just Met you, and this is D'nD's work, but I'm important zelenoveštenc, so trust me, mabye?, tak ich budem obdivovať. Aj keď to asi zvládnu tak, že ich Jojen a Meera hľadali a prenasledovali. Har!
  • Bude to nejako takto: Omg ja som Jojen a sníval som o tom že potrebuješ moju pomoc, Bran: tak potom okey podme na sever Meera: btw aj ja som tu
    Alebo:
    Bol prekrásny slnečný deň. Jojen zbieral pod Zdí konvalinky, Meera lovila ryby z toho, čo vzniko po roztopenom ľade zo Zdi a ja som si tak kráčal po lúkach. A v tom sa Meera vyzliekla a... Tto je príbeh, ako som stretol vašu matku, deti (alebo eng dramatickejšie And this is how I met your Mother).
  • Já neříkám, že se mi to jejich rozhodnutí úplně líbí, ale na druhou stranu je docela chápu. Už teď je tam na seriál hooodně postav a diváci se v tom pravděpodobně ztrácí. Musí pečlivě vybírat, kdy a jak postavy přidávat. Že se jim to občas né úplně podaří je věc druhá.
    Zrovna u Jojena a Meery problém nevidím, do Zimohradu přišli složit přísahu Branovi (Robbovi), v seriálu je za Branem přivedou Jojenovy zelené sny. Na tom nevidím nic vyloženě blbého.
    Nu, ako hovorí majster Aemon: ,,Uvidíme."
  • @Zasz Prosím Tě, zkus psát trochu víc česky. To víš, my starší máme s tou hatmatilkou trochu problém. :)
  • @Branislav_Gepeto: to s vyzlečenou Meerou vidim pri tom čo bolo v serialy zatiaľ ako vysoko pravdepodobné
  • No, aspoň na ní vybrali zdá se hezkou herečku takže ač mě to velice štve tak to možná nebude nejhorší katastrofa.
  • Mě teda představitelka Meery velmi zklama, přijde mi na Meeru stará i vzhledem k postaršení postav. A vypadá jako sestra seriálové Yary.
  • @Dreamer Jo, starší než by být měla rozhodně je, ale to Jojen taky. I když uvidíme co udělá make-up a hadry. Ale to že se na Meeru nehodí se s tím že je hezká nevylučuje.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Mě se teda představitelka Meery taky nelíbí a jak říkám, vypadá stejně jako Yara (zakřivení úst). Jediná pravá Meera je Dakota Blue Richards :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Krisa sepíšeme petici, aby jí do příští sezóny přeobsadili?
  • Dakota by byla dokonalá, před pár lety :-)
    Montezuma3 napsal(a):

@Krisa sepíšeme petici, aby jí do příští sezóny přeobsadili?

Ano!!!

@Michelle Dakota vypadá mlaději, než "druhá Yara" :)
  • @Krisa O to nejde, v obličeji je super - na Meeru jako stvořená, ale poslední dobou se nějak moc vyvinula... :-D Na začátku roku jsem ji viděla ve Skins a jen jsem zírala s otevřenou pusou :-)
    Ta herečka, co ji vybrali se mi taky nelíbí.
    @Michelle Stačí správně vybrat kostým a je to.
  • Bláznění těch havranů bude asi práce Brandona Starka:D
    Jenom nevím, co tím přesně sleduje...
    Smraďochovu smrt nebo život pro Theona:)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.