Vichry zimy - Theon

upraveno 1. února 2014 v Píseň ledu a ohně
Ukázková kapitola z Vichrů zimy (pozor, obsahuje spoilery). Vůbec první ukázku z šestého chystaného dílu Písně ledu a ohně si můžete přečíst v českém překladu díky Arutha2321.

Králi se hněvem dusil hlas. „Jsi horší pirát než Salladhor Saan.“

Theon Greyjoy otevřel oči. Ramena mu hořela a nemohl hýbat rukama. Půl vteřiny se bál, že je zpátky ve své staré cele pod Hrůzovem, že směs vzpomínek, která mu vířila v hlavě, není ničím...

Číst celý článek zde
189101214

Komentáře

• @Branislav_Gepeto No, ani to ale neudělá jeho armádu ohnivzdornou...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    MissUtahraptor napsal(a):

@Branislav_Gepeto No, ani to ale neudělá jeho armádu ohnivzdornou...

:D Zas ak budú Danyine draky v takej puberte ako Drogon, tak možno tú ohnivzdornosť bude potrebovať aj Danyina armáda.
  • Branislav_Gepeto napsal(a):

MissUtahraptor napsal(a):

@Branislav_Gepeto No, ani to ale neudělá jeho armádu ohnivzdornou...

:D Zas ak budú Danyine draky v takej puberte ako Drogon, tak možno tú ohnivzdornosť bude potrebovať aj Danyina armáda.
    -"Mamí, mamí, už jsme zpátky! *tfuj* A koukej, usmažili jsme spoustu lidí!!! *tfuj, tfuj* Velkou spoustu...."
    -"Viserione, ne! Drogone, Rhaegale, ty druhé!! Špatně, špatně, špatně!!!"
    -"Mamí, mamí, pochválíš nás?"
    -"Grrrrr!!!"
    =D
  • Dany by se vážně měla podívat na How To Train Your Dragon. :)
    A bude ráda, když jí zůstane Drogon. Moc by mě zajímalo, jak funguje to spojení mezi jezdcem a drakem. Dřív k tomu Targaryeni asi používali magii, ale teď, když už to nikdo nezná? Je docela možný, že až Rhaegal nebo Viserion uvidí svojí 'hlavu', tak se zblázní a uletí jí...
    A pak... :onfire:
    :D :D Vážne si predstavujem tú situáciu.. Hlavne to "Ne nás, Drogone, ty druhé lidi"
    A to by mohlo ešte pokračvať:
    "Ale mamííí.... Tam je přeci strýček Aegon"
    "Ano, ale strýček Aegon je teď hodně špatný ujo, tak ho koukej spapat"
    "Znamená to, že si ho nebudeš brát, mamííí?"
    A Dany facepalm...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Dany by se vážně měla podívat na How To Train Your Dragon.
    Problém je, že Dany vpodstatě neudělala nic, co by se dalo jen trochu nazývat výcvikem draků :)
    Mám tu tři draky, ale co s nima. Jeden mi uletěl a zbylí dva jsem musela dát na řetěz - což je nakonec aspoň nějaký chvályhodný gesto od ní. Proto ve mě čímdál víc sílí pocit, že ti draci už zkrátka do světa nepatří.
  • S tím souhlasím. Na to, že jí před očima rostly krvelačné a oheňchrlící bestie, byla až moc klidná. Taky se jí to asi pěkně vymstilo...
    Otázkou je, jestli se dá drak vůbec zkrotit/ochočit. Podle mě jo, jinak by přece nemohli mít pelíšek uprostřed Králova přístaviště, to by se to město asi dost brzo vylidnilo. :)

Vlastně první, koho napadlo něco si o dracích zjistit, byl Jon Connington, když zadal Tyrionovi, ať sepíše všechno, co o nich ví.
    Vlastně první, koho napadlo něco si o dracích zjistit, byl Jon Connington
    tak tak, aspoň pokus. Dany se příliš spoléhala na své heslo vemte uchvatiteli veslo - totiž, jsem matka draků/krev draka, a tak se rozumí víceméně samo sebou, že budou plnit moji vůli. A ono to tak nefunguje. Targaryeni je prý ovládali s pomocí magie, ale žádný manuál se asi nenašel. Pak tam máme ty trouby co mají železní, ale to mi nepřijde jako univerzální nástroj - při letu určitě targaryeni do ničeho nefoukali a trouby se našly ve Valyrii, ne v Západozemí.

Osobně bych to řešil podle Rimmerovy direktivy - Nikdy si nezahrávej s ničím, co má víc zubů, než celá Addamsova rodina.
  • flanker.27 napsal(a):

Dany se příliš spoléhala na své heslo vemte uchvatiteli veslo

Hotový básnik z teba... ale inak mate pravdu...
    Danny bola jak pubertálna táto čo dostane zvieratko a myslí si jeee to je zlaťušky mališky... len problem je v tom že toto zlate a naličke vyrastlo do moc veľkých rozmerov. A ku chovu drakov v KL- nikto nevie ako ich ovladali.. a pochybujem že to bolo len tým že sú akýsi vzdialený príbuzný
  • Zajímavé, že takové problémy jako nezvladatelní draci, nedostatek jídla pro osvobozené otroky apod. řeší jenom GRRM. Proto ho ráda čtu. V jiné fantasy by draci žili z lásky a ze vzduchu a poslouchali by na slovo.
    Nehledě na to, že dostat ve městě "holubincem" od draka nemusí být vůbec příjemný zážitek. :-)
  • @BenNevis Ja som vzdy zila v tom, ze drak si sposobne cupne niekde na uboci. Nenic mi idealy! :evil:
    V jiné fantasy by draci žili z lásky a ze vzduchu a poslouchali by na slovo.
    Tak v tom Draku jeho veličenstva se dokonce stravování draků řeší, jak jsme o tom mluvili, akorát jaksi když autorka popisuje ty obrovský stáda, co draci spořádají, odhaduju, že v tom světě asi neexistuje zákon zachování hmoty a energie...
    flanker.27 napsal(a):

Dany by se vážně měla podívat na How To Train Your Dragon.
    Problém je, že Dany vpodstatě neudělala nic, co by se dalo jen trochu nazývat výcvikem draků :)
    Mám tu tři draky, ale co s nima. Jeden mi uletěl a zbylí dva jsem musela dát na řetěz - což je nakonec aspoň nějaký chvályhodný gesto od ní. Proto ve mě čímdál víc sílí pocit, že ti draci už zkrátka do světa nepatří.
    Podľa jedného venovania tam pôvodne vlastne ani nemali byť.
    @Branislav_Gepeto Tak jsem to též pochopil, už jsem tu kdysi psal, že podle toho usuzuju, že finální rozřešení celého příběhu se bez draků dle mého zcela obejde, ale byl jsem tehdy přehlasován :)
    flanker.27 napsal(a):

@Branislav_Gepeto Tak jsem to též pochopil, už jsem tu kdysi psal, že podle toho usuzuju, že finální rozřešení celého příběhu se bez draků dle mého zcela obejde, ale byl jsem tehdy přehlasován :)

Nu, pretože tie draky sú zlaté, zaujímavý náboj príbehu, proroctvá a pod., ale zase je to taký Deux ex Machina nástroj. Prosto seď na drakovi a nik ti nič nezmôže. Potom by to bolo buď:
    1) Ona vyhrala s drakmi? Och... Také "prekvapenie". Kto by to bol povedal.
    Alebo:
    2) Ona prehrala s drakmi? Ó... Samozrejme, také jednoduché zabiť draka.
    Pokud nevěříš těm prolhanejm animákům (Jak vycvičit draka), tak by to měla bejt varianta bé - Jak zabít draka :)
    flanker:
    No, neviem či to bolo v tejto knihe, ale možno aj v ságe niekto povedal, že história Západozemia akoby sa mierne opakovala. Čo ak sa opakuje viacej vecí a my uvidíme Skázu Valyrie v tejto dobe? Ak tam umrú tie draky... Taký koniec by som akceptoval.
    @Branislav_Gepeto Rozhodně si nepředstavuju, že to skončí způsobem draci slavně spálili nemrtvé a ve všeobecné úctě dožívají na zásobování početnými stády skotu, kterými je vděčné obyvatelstvo západozemí zásobuje. Je to střet živlů, které se vzájemně vyrovnávají a vyvažují, ale které jsou samy o sobě zhoubné.
    flanker.27 napsal(a):

@Branislav_Gepeto Rozhodně si nepředstavuju, že to skončí způsobem draci slavně spálili nemrtvé a ve všeobecné úctě dožívají na zásobování početnými stády skotu, kterými je vděčné obyvatelstvo Západozemí zásobuje. Je to střet živlů, které se vzájemně vyrovnávají a vyvažují, ale které jsou samy o sobě zhoubné.

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Já si myslím, že Martin ságu ukončí ještě před střetem napřirozených sil. Urovná se situace v Západozemí, nastane krátký čas klidu s velkým nebezepečím číhajícím za humny - nejen od Jiných, ale z obou stran, Daenerys do Západozemí nedorazí, alespoň ne s draky.
    Nevada: No, bol by to zaujímavý koniec, iba by mi to prišlo, že nás chcel len informovať, že niekde v jeho hlave existuje svet, v ktorom sú draky a Jiní a ostatok ako to skončí už nepotrebujeme vedieť (asi ako náš bývalý učiteľ zemepisu... Vysvetľuje pol hodiny nejakú vec a na konci "Ale to nemusíte vedieť")
  • Práveže, vzhľadom na to, že zima už prišla(KONEČNE), môžu prísť aj Iní. Podľa mňa Víchry budú(ak budú) návratom k Búrke, ktorá bola napchatá udalosťami, narozdiel od nalsedujúcich dvoch kníh, ktoré boli len takým posúvaním figúrok. A vo Sne(ak nejaký dúfajme bude) budú udalosti pokračovať až ku koncu, kotrý síce zrejme bude trochu otvorený(pre našu fantáziu), ale aspoň základ bude ukonečený.
  • Pánove nejste tak trochu off topic?
    Zima přišla už mockrát. Jiní jsou sice v pohybu, ale pořád za Zdí, která před nimi má (údajně) magickou ochranu. Základ téhle ságy není souboj Jiných a draků, ani Velkého Jiného a R´hllora, ani boj lidí za přežití proti Jiným. A není jím ani souboj dobra a zla. Základem jsou osudy a příběhy lidí, kteří se ocitli uprostřed bouřlivé části dějin.

@Gardien : To jako myslíš vážně?
  • @Nevada: Tak teda prepač len mam pocit.. ach to je jedno tu je to off topic všade
    Nevada napsal(a):

Zima přišla už mockrát. Jiní jsou sice v pohybu, ale pořád za Zdí, která před nimi má (údajně) magickou ochranu. Základ téhle ságy není souboj Jiných a draků, ani Velkého Jiného a R´hllora, ani boj lidí za přežití proti Jiným. A není jím ani souboj dobra a zla. Základem jsou osudy a příběhy lidí, kteří se ocitli uprostřed bouřlivé části dějin.

V tomto ti musím dať za pravdu. Je pravda, že ono vlastne viac ide o postavy, ich pocity a osudy. Napriek tomu by som bol takému zakončeniu rád. Pokojne aj takému miernemu zakončeniu s miernou tragédiou, aké bolo na konci WarCraft III.
    @Gardien : No právě. Proto mě překvapilo, že vytýkáš OT zrovna téhle ;o)
  • @Nevada : Len mam takú poctivú náladu
  • Mě by zklamalo, kdyby celá Dany nakonec vyšuměla do ztracena, i když si taky nemyslím, že se jí podaří dostat se do Západozemí. Ohledně Jiných těžko říct, ale myslím, že na to, aby s nimi Martin "rozjel" něco většího už není prostor. Na druhou stranu... něco se na Zdi během dvou knížek dít musí.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.