!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1200201203205206243

Komentáře

• Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 4. října 2015
    Everett_Young napsal(a):

@The_Other O tom, že AA je už mrtvý se tu již diskutovalo, nicméně v takovém případě y to mohl být spíše Rhaegar, než například VIserys. Což by bylo jistě velice vtipné, ale pro GEorge by nebylo zrovna dobré zakončit ságu devastací celého svého světa.

Je pravda, že to je na něj moc jednoduché, přestože apokalypsa sedí k Martinově tragické povaze psaní příběhů. A i chybné/lživé proroctví může mít vliv na děj, i kdyby se to nakonec ukázalo jako kec, ten příběh samotný může ještě sehrát svou roli. Vzpomeňme na Lysin dopis - dokonale ukazuje, že lež může mít stejný dopad jako pravda. Třebaže úplně odlišný než pravda samotná.
    upraveno 4. října 2015
    Vyřešilo se někde v Tanci, kdo chtěl otrávit Daenerys nebo máme stále jenom kupu podezřelých, ale pravého pachatele jistě neznáme. Víme, že hodně podezřelý byl Hizdhar, ale víme to stoprocentně?
  • @Tyrion Lannister Neví se vůbec nic jenom, že ji furt nutil jíst ty otrávené kobylky a ona furt nechtěla
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ja som stále za to, že Harpyjou je Zelená milosť. Mám dokonca pocit, že Quaithe upozorňovala Dany, nech nezabúda na Mirri. IMHO je to rovnaký typ zrady. Avšak ešte hádam nie je potvrdené, že jed bol od harpyjí.
  • @Gepeto já jsem si tu poznámku o mirri vztáhla na hizadra, který se taky pořád tvářil, jak je užitečný a jak zajistí mír... a mimochodem na stanovenou dobu ho fakt zajistil, takže úplně nevinně v tom asi nebude...
    Mne Hizdahr príde ako taký typický upriamovač pozornosti pre plot twist :D
  • @Gepeto Počkat a kolik těch zrad teda měla 2, 3 nebo 1 já se dostal jenom na číslo 2, takže fakt ted nevím
    @p1e9t9r2 Tri zrady. Ale neviem, či toto bude jedna zrada z toho.
  • @Gepeto To vím, ale kolik jich už proběhlo možná jsem blbě argumentoval tím si nejsem jist. Teda jestli do toho počítat i Joraha u něm mi to moc jako zrada nepřišla
  • Zdravím, jsem tady nová, takže pokud už se tady tahle otázka projednávala, nekamenujte mě prosím :)
    Ráda bych věděla, jaké máte teorie ohledně konce Brieniny linky a kam se bude dál vyvíjet- živá? (rozhodla se Jaimieho dovést LS) vzkříšená? (neví co dělá) Celé se jí to jen zdálo? (moc pokousaná)...
  • upraveno 4. října 2015
    @Tull Tam nemám abosolutně žádné tušení a neodvažím se nic rozvíjet. Jen mi přišlo, že briena změnila svůj zájem z Renliho na králokata
  • No to určitě, od medvědích námluv si myslím, že to je jasné (na obou stranách) :P Přišlo mi to hrozně podivné, ten její konec, a myslím, že mrtvá není. Většnou je smrt hlavních postva napsána docela jasně, ale takové mlžení musí znamenat, že se to celé na poslednní chvíli z nějakého důvodu zastavilo...
    Pochybuju že by tam pobíhala jako další vzkříšená.Ale co má znamenat to se Sansou nechápu. Jedna z nejdivnějších linek.
  • No to určitě, od medvědích námluv si myslím, že to je jasné (na obou stranách) :P Přišlo mi to hrozně podivné, ten její konec, a myslím, že mrtvá není. Většnou je smrt hlavních postva napsána docela jasně, ale takové mlžení musí znamenat, že se to celé na poslednní chvíli z nějakého důvodu zastavilo...
    Pochybuju že by tam pobíhala jako další vzkříšená.Ale co má znamenat to se Sansou nechápu. Jedna z nejdivnějších linek. @p1e9t9r2
  • Ups, dvakrát... :)
  • @Tull No tak to je jednoduché malíček si zajištuje moc a ona se mu hodí do krámu. Pokud ji provdá za dědice údolí ona mu porodí dvě tři děti a pak jejího manžela odkrouhne vláda je v jejich rukou plus pokud umře jeji strýc a jeho nenarozené dítě je oficiálně dětička říčních krajin a všichni si myslí, že je poslední žijící stark, takže je i dědička severu. To už ji dává velkou cenu.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Malíček je lenní pán Říčních krajin, Sansa pro něj v téhle části nemá význam
  • @Achileus No myslíš, že lordi by následovali jeho bez rodiny ... atd nebo spíš potomka rodu, který jim vládl řadu let. To je dost irelevantní něco jako přítomnost boltonů na severu, kdy je taky skoro nikdo nepodporuje až na pár vyjímek
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tyrion Lannister napsal(a):

Everett_Young napsal(a):

@The_Other O tom, že AA je už mrtvý se tu již diskutovalo, nicméně v takovém případě y to mohl být spíše Rhaegar, než například VIserys. Což by bylo jistě velice vtipné, ale pro GEorge by nebylo zrovna dobré zakončit ságu devastací celého svého světa.

Je pravda, že to je na něj moc jednoduché, přestože apokalypsa sedí k Martinově tragické povaze psaní příběhů.
    To teda nesedí.
    Gepeto napsal(a):

Mne Hizdahr príde ako taký typický upriamovač pozornosti pre plot twist :D

Taky si to myslím.
    p1e9t9r2 napsal(a):

To vím, ale kolik jich už proběhlo možná jsem blbě argumentoval tím si nejsem jist. Teda jestli do toho počítat i Joraha u něm mi to moc jako zrada nepřišla

Někdo tady kdysi nadhodil, že ty zrady nemusí být nutně (aspoň ne všechny) vykonané na Daenerys, ale že naopak se jich může dopustit ona.
    p1e9t9r2 napsal(a):

No myslíš, že lordi by následovali jeho bez rodiny ... atd nebo spíš potomka rodu, který jim vládl řadu let. To je dost irelevantní něco jako přítomnost boltonů na severu, kdy je taky skoro nikdo nepodporuje až na pár vyjímek

Myslíš potomka, který bude zabalený v plenkách? Jo, za tím se lordi budou určitě hrnout :)
    Ale v předchozím příspěvku máš chybu hlavně v tom jeho nenarozené dítě je oficiálně dětička říčních krajin. Není, Tullyové už oficiálně (ani neoficiálně) říčním krajinám nevládnou.
  • @Nevada Vím někdo si hrál s klávesnicí a mám tam proházená písmenka a někomu bych za to dal nejraději do tlamy :D. Oficiálně nevládnou stejně jako starkové severu a přesto tam na ně skoro všichni drží a nedají dopustit
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

Tyrion Lannister napsal(a):

Everett_Young napsal(a):

Je pravda, že to je na něj moc jednoduché, přestože apokalypsa sedí k Martinově tragické povaze psaní příběhů.
    To teda nesedí.

image

Dlouhá noc, Pád Valyrie, Dobytí Západozemí, Tanec draků, povstání Blackfyreů, Robertova rebélie, Rudá Svatba, vyplenění králova přistáviště, smrt Catelyn, Robba, Neda, Tywina, Jona Arryna, Rhaegara, Lyanny a dalších to byly samé pozitivní, optimistické a postavy nechávající naživu události, že? :D. Nemluvě o Písni pro Lyu nebo Ledovém drakovi, jediná kniha, kde se tolik neprojevoval Martinův pesimismu a smysl pro tragično byly Tuffova dobrodružství a i tam se některým vážnějším tématům nevyhnul (řešení populační krize). Ne určitě bych tohle přesně od George čekal.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @p1e9t9r2 Nemyslela jsem ten překlep, ale právě tvrzení, že Edmurovo dítě je dědicem.

@Tyrion Lannister O.K. Oprava: Apokalypsa nesedí k Martinovu stylu psaní Písně. Z příkladů, které jmenuješ z Písně k tomu sice Dlouhá noc a Zkáza Valyrie mají blízko, ale ani v jednom případě to není úplná apokalypsa, ale naopak odrazový můstek pro posun a rozvoj. To ostatní jsou tragédie, ale ne apokalypsa.
  • @Nevada No oficiálně není, ale kdyby za ním šli říční lordi tak bude. Přesně jak t řekla Gemma, že ta jejich pozice není jistá nikdo je nepodporuje a ti co ano, tak jenom ze strachu a čekají na příležitost. Radši by panstí Darryu než řekotočí a pochybuji, že by někdo podporoval malíčka zrovna tam
    @p1e9t9r2 ti půjdou třeba s Jinými, když je zbaví Freye
  • Já mám jednu teorii - přirovnání ke středověku...

Za prvé: Lannisteří = České království
    Mají stejný znak, a navíc Lannisterské doly na zlato = české na stříbro v kutné hoře.

Západozemí = Svatá říše římská
    7 království = 7 Kurtfiřtů...

@Mirkleus Nechci ti brát iluze, ale lev se nám do znaku dostal za Přemysla Otakara II. Navíc lev Lannisteru je zlatý, český je bílý. A Martin nejspíš neví, že existují Čechy
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Achileus Martin byl hostem na Euroconu 2002 v Chotěboři (díky tomu jsem začal číst Píseň). Tak snad to ještě nezapomněl.
    upraveno 8. října 2015
    Ten lev Lannisterů má původ dle mého názoru zde
    Erb rodu Plantagenetů
    image
    Erb rod Lannisterů
    image

Ale je pravda, že Reynové mají dvouocasého lva :twisted:
    image
    image

Tady už by se o nějaké inspiraci spekulovat dalo :D
    @Tyrion Lannister Reynové by se spíš hodili na Slavníkovce, nebo Vršovce. Navíc z českých královských rodů měli lva ve znaku jen Lucemburkove (Přemyslovci a Habsburkové měli orlici)
  • Pánové, ten člověk potvrdil, že se v historii inspiroval, je možné že i historií českou. Ale aby obkresloval znaky rodů? Aby bylo všem jasné, kde se nechal inspirovat? Proč by to dělal?
    @Terezička
    Terezička napsal(a):

Pánové, ten člověk potvrdil, že se v historii inspiroval, je možné že i historií českou. Ale aby obkresloval znaky rodů? Aby bylo všem jasné, kde se nechal inspirovat? Proč by to dělal?

Protože je to krásné pomrkávání na všechny fanatické fanoušky historie. :D Krom toho všimni si, že ty znaky nejsou stejné, ale podobné, on nic neobkreslil, ale pouze se volně inspiroval v reálné historii, přilil trochu magie, nastrouhal hroudu komplexních psotav a tak vznikla sága, která nás baví dodnes :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.