Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Kompromis: je to nerozhodně, ale pro nás :-D
Osobně bych řekl, že nic - ale vnímej to tak, že pokud se dostane Rusko ekonomicky na dno, tak je lepší to hodit na krvežíznivé ukrajinské fašisty a válečné štváče ze západu. Zajistíš si tím nenasrané obyvatelstvo.
Mimochodem v top 5 nástupcích po Putinovi je Kadyrov a Šojgu a oba představují spíš to umírněnější křídlo. Takže možná ještě buďme rádi za Putina.. Z Ruska se může dost rychle stát divoký východ. Takže asi tak :D
Co se týče té zbožné představy zachránce v podobě Azerbajdžánu, Azerbajdžán má sice velké zásoby, ale sám spotřebuje skoro polovinu vlastní produkce:
To jen tak na okraj, že Azerové (ostatně je sranda, že zrovna je tyhle kruhy považují za spasitele, ehm :) ) by produkci plynu musel zvednout asi tak desetkrát, aby to vůbec začalo mít nějaký efekt. Cos e plynu týče, Evropa má to co si nasmlouvala.
Co se týče inflace, třeba americká inflace za jediný rok poskočila cca 1,5 % na 7 %:
https://www.statista.com/statistics/273418/unadjusted-monthly-inflation-rate-in-the-us/
Současný stav stále ekonomice nepřeje aniž by byla příčinou východní Evropa.
A tak by se dalo pokračovat, tupou angažovaností se zkrátka realita nepřebije.
No já když vidím jak dopadl Kuznetsov, tak si vsadím na ožralé irské rybáře :D
BTW Nepokoje v Kazachstánu vypukly poté, co cena LPG stoupla z v přepočtu tří korun na šest. Tak chudý Kazachstán je. A to v tom GDP jsou docela v závěsu za Ruskem...
Vyloučit se nedá nic, na Donbasu mohou jedna i druhá strana provést nějakou diverzi, provokaci či něco podobného, ostatně obě si v tom nemají co vyčítat, ta by ale měla spíš sloužit k posílení pozice než k otevřené válce.
Ještě bych dodal, že to, co chápeme pod pojmem životní úroveň, je z velké části podmíněno právě dostupností energetických zdrojů, kterou tak nějak považujeme za naprostou samozřejmost. Přes hlasité proklamace od reality odtržených eko-aktivistů v politickém a úředním aparátu EU by se všechny ekonomiky Evropy bez fosilních zdrojů propadly někam hluboko pod úroveň zmiňovaného Azerbajdžánu. Oni totiž ty zdroje stále mají, my ne. Možná trochu uhlí, abychom hned první zimu nezmrzli :other: Tolik k "papírovému" ratingu ekonomik.
Jak říká starý Arab svému vnukovi: "Můj otec jezdil na velbloudu, ty dnes jezdíš autem, a tví pravnuci budou zas jezdit na velbloudu". Můžeš zkusit vymyslet nějakou místní analogii :-k
Vojtěch Gibiš o současné situaci...
https://twitter.com/vojtechgibis/status/1489731567106899982?s=21
Právě ve vojenství je tohle strašně vidět. Saudi mají po USA a Číně 3.-4. největší výdaje na armádu na světě (o 3. místo se průběžně přetahují s Ruskem), a pak tam přiletí pár dronů a vyřadí jim (byť dočasně) polovinu těžby. Asi bys těžko našel někoho, kdo by si na ně vsadil proti komukoliv ze zbytku top10. Nedokáže, nebo jen nepotřebuje? To, že se ti něco nelíbí, nebo s tím nesouhlasíš, neznamená, že je to hloupé :-) Rusko je především takřka ve všem soběstačné, tj. většina importu jsou věci zbytné povahy.
Soběstačnost (potravinová, energetická, vojenská) je nejsilnější možná deviza, odolná vůči vnějším vlivům. T&T nemá tu potravinovou, tím pádem ani vojenskou, byť jejich obrana je výrazně posílena faktem, že většina potenciálních agresorů nemá ani ponětí, kde je hledat..
Average life expectancy:
Russia - 73
Mongolia - 69.8
Sweden - 82.96
United States - 78.79
Czech Republic - 79.13
Co by jsi chtěl dalšího? Global Innovation Index? Dyť je dohání i Indie :D ...
Rusové jako takoví (Ne vrchní zlomek procenta oligarchů co si kradou co můžou) jsou na tom dost bídně viz jak ukazuje Amaroun. Rusko dlouhodobě obsazuje vrchní příčky v počtu sebevražd v Evropě a i celosvětově je v TOP 10 (Kolem úžasných států jako Lesotho, Guyana, atd.).
S tím jaké zdroje Rusko má.. pokud by to byl úspěšný stát, tak jsou na tom obyčejní Rusové mnohem lépe a nedřou bídu s nouzí. Ruský politický systém je tragikomedie, tak doufám, že ho tady někdo neplánuje obhajovat jako úspěšný. (úspěšný je leda v tom jak udržet zloděje u moci)
Já vím, že někteří pořád mají potřebu bujaře výskat "jsme zase o krok před nimi", ale pro mě je to fakt komická snaha :)
Tvrdíš, že ostatní jsou neobjektivními kritiky Ruska, ale tvoje vystupování je stejné, akorát "o Rusku jen v dobrém". Dle mého názoru není diskutabilní, že nákupní síla a kvalita života v Rusku je nižší než u nás například, pokud hodláš obhajovat opak tak to není objektivní vystupování, které tvrdíš že hajíš.
Já bych třeba nechtěl žít ani v Rusku, ani v Číně, ani v USA.
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/rocne-mizi-desetitisice-rusu-nejvic-v-houbarske-sezone-40386419
Tak to jsou fakt borci, že se posunuli o osm let (a pořád jsou za námi) :D Ono co tak koukám tak to Mongolsko se posouvá podobným způsobem jako Rusko tak kde je problém v té slavné říši :-)
A 76,5 nvm kde jsi vzal.. Já beru World bank data a tam je 79
Zaměňovat normální informace, které si můžeš sám dohledat, za tvrzení "o Rusku jen v dobrém" je pustá demagogie a proti té vystupuju, protože nesnáším tu nebetyčnou tupost, která existuje ve veřejném prostoru. Podobně vystupuju třeba proti tvrzením, že USA bylo vybudováno na rasismu "z krve černého lidu" a podobným nesmyslům.
Chci-li být skutečně objektivní a hodnotit situaci té které země, to se pochopitelně netýká jen Ruska, tak musím vidět vývojový trend, ne fláknout číslem bez jakékoli souvislosti a pak ho interpretovat způsobem odpovídajícím vyznávané ideologii. Pokud srovnávám běžně dostupné údaje jako ceny/platy, zaměstnanost, délka dožití, kriminalita a tak dále, tak ano, veškeré údaje tohoto druhu říkají, že situace Ruska v roce 2020 je o dost lepší než v roce 2000. Co mám dělat, tvářit se, že to tak není a popírat skutečnost? Zároveň tímto faktem neříkám, že je to situace ideální, že by nešla řešit jinak a lépe, že se mají lépe než my. To už je ale interpretace, do které je to posouváno (dost ideologicky, tedy "říká-li někdo opak toho, co si myslím, začnu hledat ideologické vysvětlení, nikoli věcné a logické, a argumentuji pak z ideologické pozice, nikoli věcné pozice").
A pokud jde o tvoji otázku. Když kompletně odmyslím věci jako rodinné a sociální vazby, co mě vážou sem (což je jinak důvod, proč bych v reálu nechtěl žít nikde jinde stejně jako ty), a uvažoval bych čistě hypoteticky, jestli bych se svojí osobností byl schopen žít v konkrétní společnosti, když bych si měl představit, že bych se narodil jako Rus a žil tam v současné době s tím vším, tedy s rodinou a vazbami, tak ano, to bych klidně mohl. Kdybych třeba s tím co vím, si před narozením mohl vybrat zemi, pak Rusko by rozhodně bylo ve skupině zemí, o kterých bych uvažoval. Vím jistě, že třeba o Británii a Francii bych naopak neuvažoval vůbec. Už jsem si dost, opravdu dost ověřil v komunikaci s obyčejnými lidmi z různých zemí, že s lidmi ze slovanských a nám (geograficky) blízkých zemí jsem si schopen lidsky rozumět víc (a ano, jsou samozřejmě výjimky).
Přijde mi komické, když se o mě někdo snaží tvrdit, že jsem vůči Rusku neobjektivní, když vím kolikrát jsem byl v hádce kde jsem naopak byl tím "rusofilem", když jsem některé ruské kroky a stav obhajoval. Vzhledem tomu, mám tušení, že jsem na tom s objektivitou docela dobře.
S tím ekonomickým růstem - většina států bohatne, to není ukázka skvělého státnictví. Opakuji můj názor - s tím jaké zdroje Rusko má, kdyby těm "státníkům" skutečně záleželo na jejich obyvatelstvu a ne na tom kolik si nakrást tak jsou na tom lépe než teď. A právě proto, že se u nich politici skoro nemění tak si ti lidi neomezeně kradou kolik můžou, protože jim nikdo nic neudělá, proto jsou i jejich volební podvody často tak okaté, prostě je to nezajímá. Kdyby měli aspoň jakoustakous demokracii tak se bojí, že přijdou o koryto, ale takhle ho mají přidělené a zajímá je jen nenaštvat své nadřízené.
Uznávám, že HDP není ideální měřítko, ale je docela jednoduché pro porovnání států
Rusko mělo v roce 2000 HDP na obyvatele $1902, ve 2020 $10,115, tedy zhruba 5x více
Moldavsko $448 v 2000 a $4,547 ve 2020 tzn 10x více - i s jejich problémy s podněstřím
Pro zajímavost, nejvíce mělo Rusko ve 2013 a to bylo $15,929 pak to padlo (asi víme proč že).
Tvrzení, že za růst životní úrovně v Rusku může jejich zřízení je přinejlepším nepřesné. Také se dá říct, že ten růst je jejich vládě navzdory, protože je podle mě docela uvěřitelné, že se systémem na úrovni jiných evropských, by na tom byli lépe a pravděpodobně by byli před námi.
Jistě, když se narodíš jako Rus, tak tam budeš schopný žít, mě jde o to, zda bys tam dobrovolně šel teď když si odmyslíš sociální vazby, protože se přece chodí za lepším. Proč jsem vytáhl pro porovnání zrovna Moldavsko, zhruba dva měsíce zpátky jsem mluvil s člověk z Moldavska co se odtamtud snažil odejít dlouho a znám i dost lidí z Ukrajiny co se přesunuli do ČR (protože je tu lépe), ale neznám nikoho kdo by se sám od sebe odstěhoval do Ruska. (Ani jsem o něm neslyšel) Teda krom lidí, co tam utíkají před daněma.
O tom jaké je ve skutečnosti Rusko "kolektivní" mentalitou věděl už svoje Borovský a to byl vyloženě ze začátku Rusofil...
K. H. Borovský : Rusové rádi nazývají všechno ruské slovanským, aby pak mohli tvrdit, že všechno slovanské je ruské.
Řeknu to takto. Kopat do "nepřítele" je příliš snadné. Jistě bych mohl být králem diskusí třeba na idnesu, kdybych se vyjadřoval jako desítky tlučhubů, kteří z bezpečí svého domova ohnivě volají po tom, aby se "tomu Putinovi zatnul tipec", či mu alespoň dávají nějaký ten rok, maximálně dva a co řekněme USA činí dobře činí. Jo, to je skutečně hodno obdivu. Přitom jsem plně přesvědčen, že 99 % těchto "keyboard warriors" by první stáhlo ocas, kdyby šlo do tuhého a řekněme že by se třeba tomu Rusku měli postavit se zbraní v ruce.
Servilní přístup "budu chválit velkého bratra za mořem a naše spojence na západě a kritizovat všechno na východ" se mi vysloveně hnusí. Jak v Bílé paní: "Hlavně se nebojte klidně a nahlas říkat, co vám u nás líbí." No a to co opět řadíš k "jen dobře o Rusku" jsou pouze reakce na to, co považuju za demagogii. Nejsem si vědom, že bych bez příčiny a o své vlastní (z)vůli začal nějakou debatu "klucí to Rusko je fakt super země". Ale prakticky ve všem, v kultuře či zpravodajství je u nás drtivě dominantní někdy až absurdní pohled právě toho stylu "jsme zase o krok před nimi" a do toho necítím potřebu přispívat. Pro mě možnost vyjádřit to, co opravdu cítím znamená i říkat to, co se třeba nemusí líbit a nejde to s hlavním proudem. Ne proto že bych se tím chtěl nějak za každou cenu odlišovat, "zaujímat pózy" a tak dál, prostě to tak považuju za přirozený a správný. Já netvrdím v tomto ohledu nic ke konkrétním osobám, spisy nevedu a nevím co kdo kde říká. Já se jen vyjadřuju ke konkrétním tvrzením. No, za na západě nyní tolik opěvované éry Jelcina Rusko vysloveně chudlo. Ruský postoj v tomhle směru vystihl v jedné debatě člověk, co to popsal stylem "když jsem v roce 1998 začal chodit do školy, bylo nemožné jít sám bez doprovodu. na ulicích se válely mrtvoly, zločin a chudoba byly všudypřítomné. Dneska děti můžou chodit bezpečně po ulici, do školy a hrát si, lidi mají práci a uživí se." A tak dále. Pokud jde o politiku, oni nijak nemilují Putina a jeho zřízení, ale alternativa je veškerá nulová. Připomínám, že Navalný prohlašuje Krym za ruské území, o muslimech mluví jako o švábech na odstřel a tak dále. Kasparov coby další opozičník otevřeně řekl "při sportu fandím našemu protivníkovi, aby to uškodilo Putinovi." Kurňa my i za komunistů jsme fandili našim sportovcům, sportovní úspěchy byly vždycky součást národní hrdosti. Ruská opozice má nulovou sílu ne proto, že je utlačovaná, ale protože se vesměs skládá z pitomců. Proto se také při porovnání zemí používá HDP upravený dle PPP, tedy parity kupní síly. Když to přeženu, tak když německý pekař upeče rohlík za 1 Euro a český za 1 korunu, neznamená to, že že je německý potravinářský průmysl 25x výkonnější. No tak z postsovětských republik do Ruska chodí hodně lidí "za lepším". Ostatně i Ukrajinců (míněno narozených na Ukrajině) žijících mimo Ukrajinu žije nejvíc v Rusku. Co je pro nás Německo je třeba pro Kazachy Rusko. I když je to pro mnohé asi těžko stravitelné, Rusko je pořád lepší místo k žití než mnohé jiné postsovětské země. Co je lepší je ovšem taky relativní, nemusí jít jen o peníze, tady máš třeba youtube channel Američanky, co se do Ruska vdala:
https://www.youtube.com/c/LivingLifeWithTheShirins/videos
Ani já nejsem typ, který by uvažoval o pohybu z pohledu ekonomického migranta. Já chci žít tam, kde si s lidmi rozumím, kde se cítím dobře, a z tohohle hlediska pro mě Rusko není vyloučený cíl.
https://cnn.iprima.cz/valka-s-ukrajinou-nas-definitivne-znici-varuje-rusky-general-putina-vyzval-k-rezignaci-56989
Ty úvozovky dle mého nejsou na místě, Putin je o parník lepším státníkem, než kterýkoliv z představitelů současné Evropy. Nemyslím. Ani velký stát nemůžeš nekonečně "dojit" bez následků. Proto musela skončit Jelcinova éra, aby jim tam vůbec něco zůstalo. A současné Rusko těch výdajů nemá zrovna málo. Syrské angažmá jim odčerpává nemalé prostředky, přičemž návratnost je tam opravdu v hodně dlouhodobém horizontu. I Ukrajina je stojí nemalé peníze - vzájemný obchod stagnuje, pohledávky jsou prakticky nevymahatelné (viz níže), a ještě musí subvencovat separatistické regiony, nad kterými (s výjimkou územní suverenity) v Kyjevě dávno zlomili hůl.
Co myslíš, je větší šance, že se autokrat nasytí, resp. pochopí, že nemůže národ sdírat na kost, pokud se chce udržet u moci (a zachovat tak přísun), nebo že se v řadě rabovačů (z nichž každý krade víc než ten předchozí) najde někdo, kdo pochopí, že to je cesta do pekel, a rozhodne se tu spirálu zastavit i za cenu toho, že ho budou ke konci skoro všichni nesnášet? Ukrajina, která reálně zbankrotovala v roce 2014 a je držená "na hadičkách" tranšemi MMF, na svého spasitele zatím čeká. Pokud bych od demokracie očekával jen tohle, tak potěš koště :D Při řádném oddělení pilířů moci by se zloděj měl bát, že půjde bručet (neboť zlodějina je věcí apolitickou), ne že ho od koryta musíš dostávat politickými nástroji (tj. příště ho nezvolíš).
S těmi nadřízenými se to za socíku vysvětlovalo takto: Obávám se, že to je jeden z fenoménů, který úspěšně přečkal polistopadové změny a na různých místech (nejen) ve veřejné správě přetrvává i nadále. Flanker možná potvrdí. Nebo vyvrátí :-) Alternativou je umělé vyvíjení aktivity a "vylepšování" fungujícího systému, což bývá ještě výrazně horší. To je právě omyl, už jen samotná rozloha (a z ní vyplývající setrvačnost procesů) vyžaduje fundamentálně odlišný přístup. Zaoceánský parník také řídíš jinak než raft, kde se můžete ve 4 lidech dohadovat a měnit rozhodnutí co chvíli, a když náhodou najedete na mělčinu a nestačí se odšťouchnout, tak někdo vyleze, postrčí vás zpátky na vodu (při troše štěstí stihne naskočit zpět) a s minimální časovou ztrátou pokračujete dál..