Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
1114115117119120126

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Ugla napsal(a):

Flanker možná potvrdí. Nebo vyvrátí :-)

Bez komentáře =D
    (Přesto mohu dodat, že jestli jsem snad ještě choval nějaké iluze ohledně politiky či snad měl nějaké symaptie na tu či onu stranu, těch 6 let na magistrátu mě z nich dokonale vyléčilo.)
  • upraveno 10. února 2022
    Zkusím krátce odpovědět

Záleží na zdrojích toho státu - ne všechny zdroje mají stejnou hodnotu.

"Státníci" nemíří jen na Putina, ale i na poskoky kolem něj. I když Putina považuji za schopného politika, neznamená že ho považuji za skutečného státníka (to naznačuje pochvalu a to já si nemyslím, že si zaslouží)

Jak sám říkáš při řádném dělení moci se zloděj bojí, že půjde do vězení, ale myslím že přehlížíš jeden fakt a to že hranice kolik si může politik bezpečně nakrást je velmi odlišná mezi totalitním a demokratickým zřízením. V totalitním režimu se nemusíš bát ani soudů, ani demokracie. Takže ve výsledku autokrati a jejich okolí mohou nakrást mnohonásobně víc než klasický zkorumpovaný demokratický politik.
    Třeba v takové Británii se tomu ani neříká korupce, ale místo toho používají "sleaze" (aby to neznělo tak špatně) a většina toho co tam dělají se ani soudit nedá, takže pak už ti zbývají jen ty volby.

Já nemám o politice iluze. Já doufám ve standardně nekompetentní politiky, protože toho moc nerozbijí a když náhodou přijde nějakej hodně nekompetentní, tak se ho zbavíme dřív než nadělá moc škod. To je co v autokracii udělat nejde (pokud nebereš v potaz převrat), máš někoho s kým jsi na desítky let a můžeš jen doufat, že není moc šílený.

Tvrzení, že Rusko vyžaduje autokratický systém aby fungovalo, je z mého pohledu přinejlepším hloupé. Nastavené procesy není tak snadné změnit, že přijdeš a přehodíš pákou a v demokracii by to ani nebylo žádoucí. Při nejlepším co bude moci někdo za klasické volební období udělat je mírně upravit směr "parníku" a ještě navíc je odpovědný voličům za to, takže když ta změna co udělá bude vyhodnocena negativně tak tam příště nebude.

Abych využil tvoji analogii s parníkem. Autokrat nastaví parník směrem, že za dvacet let trefí skálu a je přsvědčen, že skála uhne i přes přesvědčování ostatních, že neuhne. Předpokládejme, že cestující tu skálu trefit nechtějí, ale v autokracii s tím nic klasickými cestami nic udělat nemohou. V demokratickém zřízení, když někdo směr na skálu bude držet tak je pravděpodobné příštím období tam už nebude ale možná je stále dost času na malou úpravu kurzu, která se tomu vyhne. (záleží na velikosti skály..)

V Autokracii musíš doufat, že tvůj "vládce" není příliš šílený, v demokracii s tím můžeš něco udělat.
    A pokud si myslíš, že je to hloupý přístup, nekoukej dál než na Erdogana a jeho neortodoxní řešení ekonomických problémů s jeho přímou kontrolou "nezávislé" centrální banky. Turci, se kterými jsem o tom mluvil o něm nemají moc dobrých slov.

Demokracie má spoustu podob, například USA a Kanada jsou dohromady větší než Rusko a nevidím důvod proč by nemohli fungovat jako demokracie i v celku.
  • upraveno 10. února 2022
    Nikita Uvarov, 16, of Kansk, just received 5 years prison sentence for planning to blow up an FSB building in Minecraft, a computer game, when he was 14. In Stalin's Russia, 13-14 y/o were executed or sent to concentration camps, so this isn't Stalin's Russia, a different one.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kansk_affair

Vysněná země...

Edit: A pardon asi už toho nechám protože se vzdaluji od tématu tohohle topicu...
  • Pro určité možné odlehčení od Ukrajiny. Povídání o nejslavnějším japonském šermíři Mijamoto Musaši. Šermíř který vyhrál 60 soubojů první ve 13 letech (možná určitým úskokem, což je pro něho docelá typický) a údajně se nemyl, aby o soupeř nezastihl beze zbraně. Porazil i soupeře který byl schopen useknout dlouhým mečem vlaštovce křídlo v letu a mistry různých zbraní.
  • upraveno 11. února 2022
    Gorgloj napsal(a):

V totalitním režimu se nemusíš bát ani soudů, ani demokracie. Takže ve výsledku autokrati a jejich okolí mohou nakrást mnohonásobně víc než klasický zkorumpovaný demokratický politik.

Pro stát je podstatné, kolik prostředků zůstane pro jeho potřeby a fungování. Jestli ty prostředky odčerpává pořád stejná skupina lidí nebo neustále se střídající garnitury oportunistů je úplně jedno.
    Gorgloj napsal(a):

Třeba v takové Británii se tomu ani neříká korupce, ale místo toho používají "sleaze" (aby to neznělo tak špatně) a většina toho co tam dělají se ani soudit nedá.

A to je přesně ono! Většina ztrát totiž nevzniká tím, že něco sami ukradnou (či odkloní, aby to znělo lépe), ale tím, že vytvářejí děravý systém, který umožňuje různým zájmovým skupinám dělat si z něj dojnou krávu.
    Gorgloj napsal(a):

Já nemám o politice iluze. Já doufám ve standardně nekompetentní politiky, protože toho moc nerozbijí a když náhodou přijde nějakej hodně nekompetentní, tak se ho zbavíme dřív než nadělá moc škod.

A nahradí ho nějaký +- podobný..
    Gorgloj napsal(a):

To je co v autokracii udělat nejde (pokud nebereš v potaz převrat), máš někoho s kým jsi na desítky let a můžeš jen doufat, že není moc šílený.

Samozřejmě, že ho v potaz beru! Vždyť to je základní regulační nástroj autokratického systému, stejně jako máš v demokracii možnost jít k volbám, takže ti neběhají po ulicích magoři s kvérama pokaždé, když cítí potřebu změny. Já proti demokracii v principu nic nemám, jenom ji napovažuji za všelék a nemám zapotřebí vnucovat ji někomu, kdo o ni nestojí. Pro mě je to nástroj, který má své využití v konkrétních podmínkách.
    Gorgloj napsal(a):

Tvrzení, že Rusko vyžaduje autokratický systém aby fungovalo, je z mého pohledu přinejlepším hloupé. Nastavené procesy není tak snadné změnit, že přijdeš a přehodíš pákou a v demokracii by to ani nebylo žádoucí.

Nic takového jsem ani netvrdil, reagoval jsem pouze na výrok:
    Gorgloj napsal(a):

..protože je podle mě docela uvěřitelné, že se systémem na úrovni jiných evropských, by na tom byli lépe a pravděpodobně by byli před námi.

Současní evropští politici nedokážou v mnoha případech ukočírovat ani sami sebe, rozhodnutí (včetně těch zásadních) dělají kolikrát metodou pokus-omyl.

To samozřejmě může fungovat, pokud pracuješ se systémem s rychlou odezvou a jsi ochoten si omyl připustit. Ostatně to je základní strategie učení se z vlastních chyb (pokud sleduješ pozorně okolí, tak případně i z chyb druhých). U problémů, se kterými zkušenosti doposud nejsou, moc jiných možností ani nemáš.
    Gorgloj napsal(a):

Abych využil tvoji analogii s parníkem. Autokrat nastaví parník směrem, že za dvacet let trefí skálu a je přsvědčen, že skála uhne i přes přesvědčování ostatních, že neuhne. Předpokládejme, že cestující tu skálu trefit nechtějí, ale v autokracii s tím nic klasickými cestami nic udělat nemohou.

Klasickou cestou je ten převrat, kterým se řeší excesy (Jaime ftw). Snažíš se jíst polévku vidličkou a tvrdíš, že to nejde..
    Gorgloj napsal(a):

V demokratickém zřízení, když někdo směr na skálu bude držet tak je pravděpodobné příštím období tam už nebude ale možná je stále dost času na malou úpravu kurzu, která se tomu vyhne. (záleží na velikosti skály..)

A vzdálenosti od ní.. Část lidí ti bude tvrdit (navzdory očividnému), že tam ta skála vůbec není, další se budou dohadovat, zda je dost velká, aby představovala nebezpečí. A protože máš pluralitu názorů, najdeš samozřejmě i takové, kteří budou tvrdit, že uhne sama. A když se ti tyhle všechny konečně podaří přesvědčit, že plácají nesmysly (v reálu spíše zaměstnat něčím jiným), musíš doufat, že se ti ten zbytek nepohádá, zda ji obeplout zleva či zprava.

TLDR: Řízení velkých systémů vyžaduje více plánovaní (a ano, plánováné hospodářství je dnes tabu), protože účinky se dostavují jen pozvolna a dopady jsou dlouhodobé. Nikdy nebudeš tak rychlý a flexibilní, na oplátku máš onu robustnost (drobné problémy neohrožují systém jako celek), více zdrojů a odolnost vůči fluktuacím v globálním dění.
    Gorgloj napsal(a):

Demokracie má spoustu podob, například USA a Kanada jsou dohromady větší než Rusko a nevidím důvod proč by nemohli fungovat jako demokracie i v celku.

Současné USA jsou spíš oligarchie, kde o moci rozhodují bohaté rodinné klany, které mají společný zájem na udržení svého vlivu doma i ve světě.
  • "základní regulační nástroj autokratického systému" je, že musí být statisíce/milióny lidí ochotných zemřít za změnu systému, do té doby je autokratický systém úspěšný?

Pokud "základní" nástroj změny systému je víceméně kompletní destrukce státu (převraty zespoda tento efekt ve většině případů mají), při které zemře velké množství lidí, tak to evidentně není dobrý politický systém pro obyvatelstvo, ale pouze pro vládnoucí elitu.

Také předpokládáš, že lidi žijící v autokracii v ní žít chtějí. Za důkaz předpokládám považuješ to, že ji doteď nesvrhli. Těch lidí se nikdo nezeptal jaký systém by preferovali a s moderními technologiemi se obyvatelstvo mnohem snáze ovládá, takže šance převratů se výrazně snížila.

Podle mého názoru je evidentní, že totalitní režimy jsou pro standardní obyvatelstvo horší než demokratické, protože změny mohou docílit jedině tak, že za ni budou ochotni zemřít.
  • @Gorgloj: Když se podíváš na Blízký východ (nikde jinde už asi autokracie v klasickém slova smyslu není), tak tam čas od času k nějakému pokusu o palácový převrat dochází, byť jde z větší části o boj mezi příbuzenstvem, takže se to vesměs uzavře nějak komorně (sem tam někdo spadne do studny/ze schodů a srazí si vaz). Zrovna nedávno jsem po letech viděl intro k HoMaM2, a stále mi přijde kouzelné.

Aby dnes došlo k nějakému spontánnímu všelidovému povstání, které není iniciované a podporované vnějšími silami, to už to musí někdo sakra přehánět.

Ve většině zemí světa máš nějaké prvky demokracie, je to koneckonců pokrokovější systém. Ovšem demokracie je produktem pokroku, nikoliv naopak, jak to dnes bývá tendence prezentovat. Druhá věc je, že poměrně velké množství demokratických zřízení začíná vykazovat prvky buď diktatury (např. výše zmiňované Turecko), případně anarchie, na niž je diktatura jediným osvědčeným lékem.

Nutnou podmínkou fungování demokratického zřízení, je kromě nějaké základní ekonomické úrovně především respekt k názorům druhých a ochota připusit, že můj názor může být menšinový, a tudíž nebude po mém. Brát druhého jako sobě rovného, byť s jeho názory nesouhlasím. Tohle se v lidech nevzalo samo od sebe, k tomu museli dospět, a takové poznání není nikdy bezbolestné.

Abych úplně neofftopicoval, dávám odkaz na video, který jsem už posílal flankerovi. Jsou to vzpomínky jednoho z bývalých kapitánů bitevní lodi Iowa. Kromě mnoha zajímavých informací technického rázu, je tam cítit právě obrovský respekt k lidem, který v sobě tenhle chlap má (spec. od 9:08 dál, ale vůbec napříč celým povídáním). Věřím, že Amerika taková dřív opravdu byla, a nepochybně tam bude dost jemu podobných i dnes (myšleno i v mladších generacích).
    Gorgloj napsal(a):

Také předpokládáš, že lidi žijící v autokracii v ní žít chtějí. Za důkaz předpokládám považuješ to, že ji doteď nesvrhli.

S trochou nadsázky, ano :-) Navíc samotná nespokojenost se stávajícím uspořádáním ještě nezaručuje, že se nový systém udrží. První novodobé pokusy (Cromwell v Anglii) a nakonec i Velká francouzská revoluce sklouzly zpět k samovládě, pokud neselhaly rovnou v samém počátku (Děkabristé v Rusku). Ve chvíli, kdy na to společnost byla zralá, autokratická zřízení padala jak hrušky, případně se rychle přizpůsobila a konstitucionalizovala (jako "u nás" ve Vídni). Všimni si, že kdykoliv šlo o spontánní manifestaci pokroku, nezastavila ho ani intervence zvenčí. Což je tak nějak přirozená obranná reakce okolí - zadusit tu věc v samém počátku, než se to rozšíří dál.
    Gorgloj napsal(a):

Těch lidí se nikdo nezeptal jaký systém by preferovali a s moderními technologiemi se obyvatelstvo mnohem snáze ovládá, takže šance převratů se výrazně snížila.

Pokrok může sloužit oběma stranám a je jen otázkou, jak ho která dokáže využít. Ok, stávající moc si může snadněji opatřit odborníky a legalizovat lecjaká opatření (včetně pozatýkání odborníků protistrany), ale iniciativa zas bude vždy na straně vyzyvatelů. A pokud budeš společnost držet preventivně pod krkem, bude celková nespokojenost a počet potenciálních ohnisek odporu akorát narůstat.
    Gorgloj napsal(a):

Podle mého názoru je evidentní, že totalitní režimy jsou pro standardní obyvatelstvo horší než demokratické, protože změny mohou docílit jedině tak, že za ni budou ochotni zemřít.

Nejsi první, koho to napadlo. Ty snad nechceš zavlažovat strom svobody vlastní krví? :weirwood: Ok, přestanu trollovat ;-)
  • Ruská státní média právě oznámila, že na Donbase odkryli přes 130 civilních masových hrobů - údajný důkaz ukrajinské agrese. V příštích dnech tento příběh nepochybně nabere na síle - a v kontextu ruské armády na UKR hranicích bude pořádně nebezpečný.
    https://tass.com/world/1401797

No tak záminku už si ve vhodnou chvíli vytvořili...
  • upraveno 19. února 2022
    K té eskalaci na východě Ukrajiny, ze které se obě strany obviňují. Doněck s tou jejich evakuací včera a mobilizací dnes má dost důvodů provokovat, protože Rusko jim pomůže. Taky ta jejich evakuace ohlášená 18.2., s videem které nahráli 16.2. v 18:07. Pokud to bylo 16. tak hrozné, proč ji neohlásil rovnou 16. když měl čas to video udělat. 16.2. bylo před tou eskalací.

Video mám z přímo z Telegramu Denise Pušilina
    https://postimg.cc/v1RjzzXv

U těchto situací se nedá věřit tomu co píšou média (ani jedné ze stran) - když čteš TASS tak skoro to vypadá jako že válka už začala - většina článků z posledních pár hodin v TASS je o škodách v Doněcku nebo Luhansku, které prý způsobilo ukrajinské odstřelování.

Osobně tuto eskalaci přisuzuji páru Doněck/Luhansk, nikoli Ukrajině. Nevěřím, že by se Ukrajina snažila vyprokovat válku, ne když jim všichni řekli, že jim vojensky nepomůžou. Nedává smysl snažit se vyprovokovat válku, kterou máš minimální šanci vyhrát.
  • Tomu nevěří nikdo soudný...

image

Fajn lidi... Určitě budu strašně zpátky před rok 1997, když vidím takový magory :D
    image
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Já jsem naprosto překvapený, že v tomto vlákně je hrobové ticho navzdory tomu, že se stala pravděpodobně nejdůležitější událost v historii vojenství od 2. světové války, takže velice rád prolomím šokovanou pauzu a nabídnu podnět k diskuzi :twisted:
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-putin-donbas-mirova-operace.A220221_224042_zahranicni_kha
    Musím říct, že mám z tohodle škodolibou radost, byť je to samozřejmě průser jako kráva. Protože všichni se spletli. Omlouvám se ale použiju teď zjednodušené, nepřesné a škatulkující dementní termíny, abych tak říkajíc čistě ukázal svůj argument. Rusofilní pátá kolona se spletla v tom, že Rusko žádnou invazi neudělá, že to je jenom cvičení. Překvapivě Rusové nedrželi armádu na hranicích s Ukrajinou jenom pro srandu králíku, což došlo každému kdo použije zdravý selský rozum. A že veškerá varování, která jsme slýchali v posledních měsících jsou jenom provokace. Na druhou stranu musím ocenit černý humor našich ruských bratranců, protože technicky oni opravdu cvičili, jenom neřekli na co cvičili :twisted: Když už nic jiného tak tahle situace sebrala téhle skupině argumenty v mnoha ohledech a je to moment, kdy se ukáže kdo je co zač, tak říkajíc. Na druhou stranu havloidní bezzubá stupidně pacifistická pražská kavárna se mýlila v tom, že nějaké sankce zastaví Rusko před invazí. Tanky nejedou na akcie, ale na palivo a ruský zbrojní průmysl je soběstačný. Jak zabraly ruské sankce uvalené po zabrání Krymu vidíme dnes. Toto je vizitka účinnosti těchto sankci. Včera sem strávil několik hodin v rozhovoru se známým s vhledem do IT a ekonomiky, který mne ujišťoval, že západní sankce potopí Rusko, odříznou ho od technologií a bude z toho druhá Severní Korea o čemž nejsem úplně přesvědčený. Házelo se tady v poslední týdnech statistikami o HDP, životní úrovni dožití, mne chybí jednoduchý výpočet na tuto otázku: Způsobí západní sankce větší ekonomickou škodu, než způsobila nacistická invaze Sovětskému svazu? A myslím si, že tohle je největší probléme, na který obhájci sankčního řešení nedokážou odpovědět. Podceňujete se tu ruská mentalita. Podceňuje se tu fakt, že obyvatelstvo která sice má nízkou životní úroveň, tak ovšem je zároveň mnohem lépe připravené na případné zhoršení podmínek, protože není tak zhýčkané. Viděli jsme jakou paseku způsobil covid na západě, kdy se demonstruje kvůli zhoršení podmínek, které jsou proti případným následkům ekonomických sankcí procházkou růžovou zahradou. Nabízí se tedy důležitá další otázka v případě ekonomické blokády: Kdo to déle vydrží? Pravicoví ekonomové nás furt ujišťují v tom, že to déle vydržíme my. Já o tom přesvědčený stoprocentně nejsem. Všechny tyhle věci mají extrémně dlouhou setrvačnost, velké státy se nerozpadají ze dne na den a je mi celkem u prdele, že se Rusko v důsledku sankcí do pěti let zhroutí, když do měsíce budou parkovat tanky na Vacláváku. A mělo by to být u prdele i ostatním.
    Považujte mne za člověka se zastaralými názory, ale vojenská agrese vyžaduje vojenskou odpověď, na kterou stejně bude muset dojít, až se ukáže opětovně, že sankce nefungují a nebo že fungují málo. Jakékoliv oddalování jenom celou situaci zhorší. Ti, co tvrdí, že se tímhle vyhne krveprolití a válce jsou podle mne tupci. Nevyhneme, jediné čeho docílíme je, že Rusko získá vojenskou iniciativu a taktickou výhodu a jakékoliv řešení pak bude mnohem bolestivější, než když by NATO na tohle odpovědělo hned. Neberu argument, že Ukrajina není v NATO a že s tím teda více dělat nemohou to nezastavilo NATO nebo jeho členy v případě intervencí v Iráku, Afghanistánu, Libyji, Bálkaně atd. Tohle je jenom zbabělost a ukázka, že když na Ukrajině není nic důležitého tak do války nikdo nepůjde.
    Paralela s Mnichovem je opravdu velice smutná. Zase tady máme Hitlera/Putina, co obhajuje vpád do Sudet/Donbasu tím, že chrání tamní ohroženou menšinu Rusů/Němců. Zase tu máme absolutně nekompetentní západ, který nic dělat do chvíle než bude pozdě. Naštěstí ne všichni se z historie nepoučili, jak můžeme vidět na Polské vládě, která v reakci na situaci na Ukrajině nakoupila 250 tanků modelu Abrams https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/polsko-mohutne-zbroji-kupuje-250-nejmodernejsich-tanku-abrams-40387595
    Vidíme, že Polák není blbej Polák si pamatuje :twisted:
    Uvidíme, jaký bude další vývoj situace. Zajímavá je reakce Číny, která je zdrženlivější, protože dobře vědí, že podpora Ruska, by jim vytvořila zatraceně nepříjemný precedens pro Taiwan, navíc mají na Ukrajině svoje vlastní ekonomické zájmy. https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/cina-podporuje-suverenitu-ukrajiny-z-nynejsiho-vyvoje-ma-obavy-40387886 :
    Já doufám, že západ v dohledné době najde koule, myslím si, že návrat do časů minulých v moderním hávu by vůbec nemusel být příjemný pro nikoho.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tak aby to nebyl monolog, tak i když možná budu za rusofilní pátou kolonu, řeknu, že hranice uměle vytvořené v době CéCéCéPé, které nemají základ ani v historii, ani v etnickém složení obyvatelstva, dlouhodobě nevydrží. "Zamrzlý" stav obou "republik" taky nemohl trvat věčně, nakonec zbývala stejně jen dvě řešení: buď je Ukrajina dobude zpátky, nebo jejich "nezávislost" uzná Rusko.

IMO daleko blíž než k Mnichovu to má k historii jak se Texas stal z části Mexika částí USA (a to tam nebyla žádná historická kontinuita, tady je alespoň to).
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Přijde mi, že se ve zmatku zapomíná na Bělorusko.

Osud tohohle území bude ještě zajímavý a vlastně by mě nepřekvapilo, kdyby se Putin Lukašenka zbavil a vytvořil Rusko - běloruskou unii.

Donbas už fakticky měl a nikdo s výjimkou Ukrajinců nemohl čekat, že se to někdy vrátí pod svrchovanost Kyjeva.
  • upraveno 23. února 2022
    Tyrion Lannister napsal(a):

Já jsem naprosto překvapený, že v tomto vlákně je hrobové ticho navzdory tomu, že se stala pravděpodobně nejdůležitější událost v historii vojenství od 2. světové války

Čekal jsem nějaký převratný vědeckotechnický objev, nebo minimálně dohodu na půdě OSN, že se ve vojenství s ohledem na životní prostředí vrátíme k chladným zbraním..

Ono se toho od 2. světové války událo překvapivě docela dost, včetně například války Iráku s Íránem, která trvala s přestávkami skoro 8 let. Což bude za chvíli od Majdanu také (jak ten čas letí), naštěstí ztráty jsou na Ukrajině výrazně menší.

Považujte mne za člověka se zastaralými názory, ale vojenská agrese vyžaduje vojenskou odpověď, na kterou stejně bude muset dojít, až se ukáže opětovně, že sankce nefungují a nebo že fungují málo. Jakékoliv oddalování jenom celou situaci zhorší. Ti, co tvrdí, že se tímhle vyhne krveprolití a válce jsou podle mne tupci.

Že by? Obrátím-li to naruby, tak důvod, proč tam k žádné zvláštní agresi nedochází, je možná ten, že by ta odpověď mohla přijít.

Od posledních větších vojenských operací u Ilovajska a Debalceva v prvním roce bojů už uplynulo dost vody, aniž by se cokoliv výrazně změnilo. V mezičase došlo několikrát k zvýšení napětí a opakovaným potyčkám lokálního rozsahu, které žádné rozuzlení nepřinesly. Lidé na obou stranách kontaktní linie si museli zvyknout na to, že čas od času se tam střílí, a sem tam to bohužel někdo odnese, ale kvůli tomu nepřestanou "normálně" žít, ani to tam nevylidní. A že na ně v Kyjevě z vysoka kašlou? To přece dělali i těch 20 let předtím..

Takže kdo by tam podle tebe měl odpovídat a především na co? Přijdeš někam a budeš uměle rozdmýchávat konflikt, v němž se angažují řádově maximálně jednotky procent místních (a v současné chvíli naštěstí i minimum dobrodruhů odjinud) a jehož smylem/cílem má být - co přesně?

Neberu argument, že Ukrajina není v NATO a že s tím teda více dělat nemohou to nezastavilo NATO nebo jeho členy v případě intervencí v Iráku, Afghanistánu, Libyji, Bálkaně atd. Tohle je jenom zbabělost a ukázka, že když na Ukrajině není nic důležitého tak do války nikdo nepůjde.

Aha, takže NATO. Pominu-li fakt, že jeden z jeho členů (Turecko) už několik let otevřeně provádí vojenské operace na území Sýrie, aniž by to komukoliv (pochopitelně kromě Sýrie samotné) nějak zvlášť vadilo, výsledky zásahů Aliance po světě jsou naprosto tristní (ať už jde o Balkán, Blízký východ, severní Afriku či Afghánistán), a především k tomu nemají vůbec žádný mandát.

Paralela s Mnichovem je opravdu velice smutná.

Myslíš, když Biden teď doporučoval Zelenskému, aby to toho Mnichova raději ani nejezdil? (promiň, nešlo odolat). Jinak těch paralel moc není. Sudety nikdy nebyly součástí Německa ani žádné z jeho částí (dnešních spolkových zemí), Češi a Němci jsou dva jasně odlišitelné národy (etnicky, jazykově). A sestoupíme-li z úrovně státoprávní na úroveň pragmatickou, tak předválečná ČSR nebyl rozkradený, zubožený stát vedený bandou nekompetentních žvanilů, který by nebyl schopen (a ochoten) pro své součásti nic udělat. Ačkoliv hospodářská krize zasáhla Sudety více, než jiné části republiky, pořád na tom byly lépe než vedle v Reichu, kam přesto většina Němců chtěla, ovšem i s rodnou hroudou.

Obávám se, že většina obyvatel Donbasu prostě nechce být součástí této Ukrajiny. Důvody národnostně-kulturní tam sice existovaly už od roku 1994, ale začaly se zdůrazňovat až s výrazně odlišným směrováním země po roce 2000. Ekonomicky měli výchozí pozici možná lepší než Rusko, ale na rozdíl od něj se z marasmu 90. let nikdy nevyhrabali, přičemž v posledních letech už to fakt není jak okecávat. Značná část lidí v produktivním věku odtamtud odešla za prací do Ruska či Evropy a snaží se uživit své rodiny na dálku.
    flanker.27 napsal(a):

"Zamrzlý" stav obou "republik" taky nemohl trvat věčně, nakonec zbývala stejně jen dvě řešení: buď je Ukrajina dobude zpátky, nebo jejich "nezávislost" uzná Rusko.

Tak nějak. Nikdo soudný asi nevěřil, že bude Ukrajina ochotna splnit dohody z Minsku. Zajímalo by mě, nakolik jsou "západní" představitelé (včetně těch našich) pokrytci, a nakolik "jen" mimo realitu..

Protože všichni se spletli.

Hele šmudlíku :D, já se považuji za havloidní bezzubou stupidně pacifistickou pražskou kavárnu a zrovna jsem si nějak nemyslel, že by sankce měli nějaký efekt. (pokud to bereš takto polarizovaně) ;-)

Ono taky záleží o jaké době mluvíš... Ono v porovnání s Gruzii trvalo Ivanovi osm let než se rozhýbal uznat samostatnost těch pidi státečků... V Osetii to bylo tuším dva týdny od invaze respektive mírových misí :D Takže NĚCO se stát muselo...

Jinak ne, Ivan na nějaký sankce dlabe a asi dlabat bude... Něco mu to samozřejmě zkomplikuje, ale kdyby například zablokovali swift code tak mají mir... Uvidíme co udělá Nord Stream 2

Nepolarizovaně: Když když nad tím uvažuji tak mám čím dál tím blíž k jestřábí politice západních států než té "holubičí". Zvlášť v dnešní vlně Woke culture (progresivismu), která se dá najít převážně právě u liberálů. U nás myslím Jestřabí postup zastává třeba Ivan Gabal

Já jsem naprosto překvapený, že v tomto vlákně je hrobové ticho navzdory tomu, že se stala pravděpodobně nejdůležitější událost v historii vojenství od 2. světové války, takže velice rád prolomím šokovanou pauzu a nabídnu podnět k diskuzi

Já moc nereaguji protože mně unavuje sledovat ten jejich táhlý FUD control...
    Docela by mne zajímalo jestli takto vypadali nějací US vojáci před invazí do Iráku po celý týden
    image
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Amaroun Kdy měl život řadového brance v Rusku nějakou hodnotu?

Smutné, ale typicky východní.
  • To je fakt...
  • Bohužel jsem se zmílil, byl jsem optimistický, že se spokojí jen s integrováním Doněcku/Luhansku, co měli pod kontrolou. Dnes "chudáci" Rusové se rozhodli pro "demilitarizaci a denacifikaci", ale jistě je to vina NATO případně Ukrajiny, nedodržování Minských dohod zasluhuje totální invazi.

Jsem zvědavý, co se tady od objektivního @flanker27 případně @Ugla dozvíme teď, zase nějaký argumenta že NATO je horší?
  • Tak ráda bych připomněla, že to, že by nešlo jenom o ty východní republiky, se mluvilo už dva týdny. Jediný argument ve prospěch Ruska můj být "hájení vlastních zájmů", že.
  • Teď mě jenom zajímá, jestli západ bude považovat vojenskou pomoc Ukrajině za svůj zájem. Takhle budeme jenom čekat, až i Pobaltí bude považováné za historickou část Ruska. Jo a Čína krok Ruska nepovažuje za invazi, ti kašpaři by mě rozsekali :D
    upraveno 24. února 2022
    @flanker.27
    Tak aby to nebyl monolog, tak i když možná budu za rusofilní pátou kolonu, řeknu, že hranice uměle vytvořené v době CéCéCéPé, které nemají základ ani v historii, ani v etnickém složení obyvatelstva, dlouhodobě nevydrží.
    Já samozřejmě uznávám, na druhou stranu řešení, které Rusko zvolilo je prostě špatné. A to, že hranice nemají základ v etnickém složení obyvatelstva nebo historii tak na tom by nemělo záležet, protože pak bychom se museli postřílet na téhle planetě všichni. Nejlépe to vyjádřil Keňský velvyslanec v OSN:

Kdyby Africké státy následovali logiku Ruska, tak je Afrika ještě větší bordel než je. Tam taky hranice nenásledují etnické nebo historické požadavky, ale tak jak je nakreslily koloniální mocnosti.
    Navíc pro Rusko samotné je to dvojsečná zbraň. Jsem zvědavý, co budou tvrdit, až si jednoho krásného dne Čína vzpomene, že vlastně má nějaké etnické Číňany na Sibiři a v okolí Vladivostoku :twisted: Jestliže USA otevřelo pandořinu skříňku svým porušováním mezinárodního práva, Rusko dnes otevřelo Pandořinu černou díru.
    "Zamrzlý" stav obou "republik" taky nemohl trvat věčně, nakonec zbývala stejně jen dvě řešení: buď je Ukrajina dobude zpátky, nebo jejich "nezávislost" uzná Rusko.
    Tak bohužel ani jedna strana nechtěla dodržet Minské dohody a Kyjev má nepochybně máslo na hlavě tím, že zavdala Rusku záminku, ale i tak Ruská odpověď je absolutně přehnaná speciálně bombardováním civilních měst. Obávám se, že Rusové teď celému světu ukázali, že jsou vskutku ty monstra, za které je Západ celou dobu vydával. A to jsem člověk, který doposud odsuzoval černobíle Západ good Rusko bad.
    IMO daleko blíž než k Mnichovu to má k historii jak se Texas stal z části Mexika částí USA (a to tam nebyla žádná historická kontinuita, tady je alespoň to).
    Tak tam bych tu podobnost neviděl čistě proto, že z a) Američani nepřijeli do Texasu aby zabránili genocidě Američanů tam. To je prostě argumentace Putina s Hitlerem b) došlo kvůli k tomu válce tudíž tam není ten zbabělý západ jako v případě Mnichova, kdy bez vstoupily armády do Sudet a Donbasu.
    @Ugla
    Čekal jsem nějaký převratný vědeckotechnický objev, nebo minimálně dohodu na půdě OSN, že se ve vojenství s ohledem na životní prostředí vrátíme k chladným zbraním..

Ono se toho od 2. světové války událo překvapivě docela dost, včetně například války Iráku s Íránem, která trvala s přestávkami skoro 8 let. Což bude za chvíli od Majdanu také (jak ten čas letí), naštěstí ztráty jsou na Ukrajině výrazně menší.
    No tohle prohlášení nezestárlo nejlépe, je vidět, že člověk už si nemůže být jistý ničím. :twisted: Jsou největší vojenské operace na území Ukrajiny od dob 2. světové války dostatečně převratnou událostí pane Ugla? https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-vojenska-operace-donbas-putin.A220224_042358_zahranicni_vlc
    Že by? Obrátím-li to naruby, tak důvod, proč tam k žádné zvláštní agresi nedochází, je možná ten, že by ta odpověď mohla přijít.
    Opětovně nezestárlo nejlépe :twisted:
    Takže kdo by tam podle tebe měl odpovídat a především na co? Přijdeš někam a budeš uměle rozdmýchávat konflikt, v němž se angažují řádově maximálně jednotky procent místních (a v současné chvíli naštěstí i minimum dobrodruhů odjinud) a jehož smylem/cílem má být - co přesně?
    Tak NATO by měla na barbarský útok Ruska na Ukrajinu bez vyhlášení války reagovat vyhoštěním všech diplomatů, my bychom měli vyházet z Ambasády, to co tam zbylo a pozemek Ambasády by měl převzít neutrální stát. Samozřejmě uzavřít veškeré dopravní spojení s územím Ruské federace a navýšit mnohem více počet vojáků na Slovensku, Polsku a Pobaltských republikách. V podstatě udělat všechno, co se dělá po vyhlášení války, bez vyhlášení války. Vzhledem k tomu, že to je teď očividně hra, kterou Rusové hrají.
    @Amaroun
    Ono taky záleží o jaké době mluvíš... Ono v porovnání s Gruzii trvalo Ivanovi osm let než se rozhýbal uznat samostatnost těch pidi státečků... V Osetii to bylo tuším dva týdny od invaze respektive mírových misí Takže NĚCO se stát muselo...
    To je právě děsivé na současné situaci. Jakékoliv plány Rusko má, tak to plánovalo a připravovalo se na to dlouho a už nepotřebují se přetvařovat. Víme, co se stalo když se přestal přetvařovat ten pán s knírkem. A razantní odpověď dříve či později musí přijít.
    @svoa00
    svoa00 napsal(a):

Teď mě jenom zajímá, jestli západ bude považovat vojenskou pomoc Ukrajině za svůj zájem. Takhle budeme jenom čekat, až i Pobaltí bude považováné za historickou část Ruska. Jo a Čína krok Ruska nepovažuje za invazi, ti kašpaři by mě rozsekali :D

Tohle je důsledek té informační degenerace 21. století, kdy dezinformátoři budou tvrdit, že žádná válka není i ve chvíli kdy nám budou padat bomby na hlavu. Alespoň sto let zpátky nikdo nepředstíral, že žádná válka není když vypukla.
  • upraveno 24. února 2022
    Takhle - dobrá věc je, že obětí je zatím málo. Děje se přesně to, co jsem četla někdy minulý týden, tedy že Rusku jde o vojenské a strategické cíle. Za jakým politickým účelem, to je jiná věc.

Nevím, je ještě hodně brzy. Můžu jenom doufat, že tohle západním státům otevře oči, jaká situace ve světě opravdu je a že se mnohdy vlastní vinou na světovém poli oslabily. To, že zablokují účty pár boháčům, nic neřeší, když ruská ropa vesele proudí dál, například. Pokud západ nechce angažovat vojensky, tak je přinejmenším na místě přijmout opatření, které Rusko (a Bělorusko, protože ti za nimi teď ochotně stojí) budou opravdu bolet. Zablokování platebního styku, stopka obchodu... Ne jenom sedět na prdeli a čekat, až začnou křičet Rusové v Pobaltí. Nebo až Čína obsadí Taiwan. Mrzí mě, že to musím říct, ale měkký západní přístup absolutně neodpovídá současnému světu.

A než někdo začne bránit Rusko slovy o tom, že i západní státy kolikrát v nedávné minulosti invazí porušovali mezinárodní právo, rozhodně si nemyslím, že to, o co se Rusko teď pokouší, je srovnatelná situace.
  • https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cina-ukrajina-rusko-invaze.A220224_091521_zahranicni_jhr

Čili Čína nemusí obhajovat nezávislost a celistost území jiného státu (a jako typičtí komunisti do poslední chvíle lžou), ale politiku jedné Číny by všichni měli respektovat, že. To je svět, ve kterém žijeme. Právo silnějšího.

Prezident Mlha odsoudil Ruskou agresi vůči Ukrajině. Já půjdu s chutí proti proudu a řeknu, že se to dalo očekávat, nicméně myslím si, že to, že se dlouhá léta pro rusky orientovaný prezident vyjádří takto svědčí o vážnosti situace.
  • Gorgloj napsal(a):

Bohužel jsem se zmílil, byl jsem optimistický, že se spokojí jen s integrováním Doněcku/Luhansku, co měli pod kontrolou. Dnes "chudáci" Rusové se rozhodli pro "demilitarizaci a denacifikaci", ale jistě je to vina NATO případně Ukrajiny, nedodržování Minských dohod zasluhuje totální invazi.

Jsem zvědavý, co se tady od objektivního @flanker27 případně @Ugla dozvíme teď, zase nějaký argumenta že NATO je horší?

Neruš je!! Dělají Ruským vojákům jisté Sausage party služby před vstup na Ukraj. území... :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.