Ne, myslí Richarda, vévodu z Gloucesteru, mladšího bratra krále Eduarda IV., po jehož smrti si zabral trůn jako Richard III., a skutečně měl ve znaku bílého kance.
Ale nesouhlasila bych s tvrzením, že Lancasterové nemělil ve znaku růži. Nevím jestli ji měli jako oficální znak nebo ne, ale používali ji. Tudorovská růže vznikla sloučením právě červené růže Lancasterů a bílé růže Yorků.
tech chyb ale je preci plno. Poprava Neda, Janos Slynt v rade, navic Lord, neuhlidani Aryi atd atd. A hlavne nezvladnuti Joffa, je kralova regentka, tudiz by mela vladnout ona, ne Joffrey, dokud nebude dost stary. (zde musim uznat svou predchozi chybu, mate pravdu, ona je vic nez pobocnik krale, Tyrion je defakto formalne jeji pobocnik). Takze treba vyhrozovani Joffa ze ji da popravit, pokud ho jeste nekdy uderi je nejmene na par let smesny, protoze realnou moc nema... Nevim, v tomhle tam tu nelogicnost nevidim. Stejne je to zajimave, jak stejnou vec kazdej vnima uplne odlisne. :-)
Ad růže. Vycházím z několika knih, byť třeba na wikipedii je jako znak Lancasterů uvedena růže. Třeba Kovařík tvrdí velmi kategoricky, že Lancasteři růži ve znaku neměli. Zkusím po tom víc zapátrat.
Shiram: Ale když porovnáš záběry kde je Brienne s Renly nebo Lorase se scénou s Catelyn, tak je ve druhé případě výška prostě přehnaná. To neodhadli a přemrštili.
flanker: Já co jsem kde četla, tak všude byla uváděna růže jako Lancasterský znak. A uváděla to i knížka, kterou jsem o válkách růží četla od anglického historika. V jednom článku v časopise dokonce tvrdili, že si ji Lancasterové vybrali právě proto, aby podráždili Yorky (což už mi připadne přehnané).
Nedá se to brát jako přímá paralela, ale některý osoby z Písně jsou určitě inspirovaný těma skutečnejma. Např. Jon Arryn je podobnej Warwickovi (Kingmaker), Cersei Markétě z Anjou (i Alžbětě z Woodwille) obě to byly ambiciózní manipulátorky), Clarence je úlisnej Frey jak vyšitej. A Richard III., aspoň tak jak je líčenej jeho obhájci nejvíc připomíná Stannise. Dlouhý léta ve stínu populárního bratra, jemužs tojí věrně po boku, po jeho smrti bojující o trůn, dávno po smrti obviněn z vraždy bratrových synů, které prohlásil za nemanželské...
Jo, četla jsem Neillandse. Připadlo mi, že se snaží přistupovat k tomu "vědecky". Ale několikrát tam opakuje, že moc písemností se z té doby nezachovalo a tak se přesná rekonstrukce dělá špatně. Nicméně o to lancasterské růži jsem četla téměř vždycky, kdekoliv byla o téhle válce zmínka.
Válka růží (respektive kanců/lvů a bůhví čeho ještě) je nádherné období. Jedno z těch posledních střetnutí středověké šlechty, rytířů. Většinu z toho, co vím, vím samozřejmě díky famóznímu Kovaříkovi, to je pro mně spisovatel číslo jedna (ano, Martin je za ním :-) ). Ani nevím kdy přesně a jak, ale nejspíš díky němu jsem se začal orientovat na středověk, zejména na Francii, kterou miluju a chtěl bych ji někdy navštívit. Kapetovci (ať žije Filip IV. Sličný!), Stoletá válka, Italská tažení, všechny tyhle témata jsou mi velmi blízká. Vděčím mu za to.
A že je GRRM inspirován Válkou růží? Stačí se podívat na jména Lannisteři/Lancasteři, Starkové/Yorkové, Králokat/Králotvůrce (Richard de Neville, hrabě z Warwicku, pro mne jedna z největších osobností historie). Podobnost tam je ;-)
No vida Anglická wiki to taky tak má: The name "Wars of the Roses" refers to the Heraldic badges associated with the two royal houses, the White Rose of York and the Red Rose of Lancaster. It is not thought to have been used during the time of the wars. Rather, it came into common use in the nineteenth century after the publication of Anne of Geierstein by Sir Walter Scott. Scott based the name on a scene in William Shakespeare's play Henry VI Part 1, set in the gardens of the Temple Church, where a number of noblemen and a lawyer pick red or white roses to show their loyalty to the Lancastrian or Yorkist faction respectively.
Ale ono na wiki se nejde spoléhat a už moc né citovat Ta symbolika tomu docela dodala atmosféru. :-)
Že to je na wiki jsem už zmiňoval a myslel jsem tím i anglickou. Osobně s anglickou wiki nemám moc špatnejch zkušeností, zatím jsem se s omylama ověřitelnejma z jinejch zdrojů na ní setkal minimálně. Před už delší dobou jsem se setkal s údajem, že asi 4 % údajů na anglický wiki jsou špatně, přičemž u Encyclopedia Britannica je to asi 1 %, ale na wiki je 4x tolik obsahu (už je to ale hodně dlouho a nevim, jestli si to pamatuju správně).
No musím schladiť trošku vaše nadšenie.Podľa mňa sa hlavne ukazuje to,že je to pri tom obrovskom množstve deja v knihách už celkom,nezvladnuteľná záležitosť.Začína to byť trošku ako pohľad z okna rychlíka kde vydíte len rychlo ubiehajúcu krajinu ale ste schopný rozoznať toho čoraz menej a menej.Myslím si že tých 55 min mínus skratený dej predošlého dielu a titulky,je dosť málo na to aby to bolo schopné odraziť silu a hlbku knihy.Chcelo by to dlžku aspoň niečo cez hodinu takých 75 min.Pritom všetkom som veľkým fandom ale z tohoto dôvodu nechcem podľahnúť neobjektivnému obdivovaniu,ktoré tu čoraz viac prevláda.
Stejně mě ta Válka růží přijde vesměs malicherná, mlátila se mezi sebou pokrevní rodina notně povzbuzována nemanželskými členy rodiny a vzdálenými příbuznými ...
Jako kdyby se můj stréjček s Brna hašteřil se stréjčem z Prahy kdo má větší nárok na pozemské statky strejčka z Ostravy a aby se od sebe odlišili bo jsou tak znesváření že už nemůžou používat stejné jméno tak si začínají říkat z Prahy, z Brna ...
Rodina by měla táhnout za jeden provaz, pěkně srovnat vzpurnou šlechtu v zemi a zatočit z francii, tituly a zisky si pak mohli rozdělit.
Takhle je frantíci vzali zkrátka , a zemi jim vzal nějakéj šlechtic z nemanic, který si jako že náhodou vzal nějakou zapomenutou šlechtičnu z vedlejší nemanželské linie panovnického rodu
teď si musí celé pokolení Plantagenetu ťukat na hlavu ...
Komentáře
Ale nesouhlasila bych s tvrzením, že Lancasterové nemělil ve znaku růži. Nevím jestli ji měli jako oficální znak nebo ne, ale používali ji. Tudorovská růže vznikla sloučením právě červené růže Lancasterů a bílé růže Yorků.
flanker: Já co jsem kde četla, tak všude byla uváděna růže jako Lancasterský znak. A uváděla to i knížka, kterou jsem o válkách růží četla od anglického historika. V jednom článku v časopise dokonce tvrdili, že si ji Lancasterové vybrali právě proto, aby podráždili Yorky (což už mi připadne přehnané).
Nicméně o to lancasterské růži jsem četla téměř vždycky, kdekoliv byla o téhle válce zmínka.
A že je GRRM inspirován Válkou růží? Stačí se podívat na jména Lannisteři/Lancasteři, Starkové/Yorkové, Králokat/Králotvůrce (Richard de Neville, hrabě z Warwicku, pro mne jedna z největších osobností historie). Podobnost tam je ;-)
speedy: Já ho začal číst krzevá Napoleona...
Ale ono na wiki se nejde spoléhat a už moc né citovat
Ta symbolika tomu docela dodala atmosféru. :-)
Jako kdyby se můj stréjček s Brna hašteřil se stréjčem z Prahy kdo má větší nárok na pozemské statky strejčka z Ostravy a aby se od sebe odlišili bo jsou tak znesváření že už nemůžou používat stejné jméno tak si začínají říkat z Prahy, z Brna ...
Rodina by měla táhnout za jeden provaz, pěkně srovnat vzpurnou šlechtu v zemi a zatočit z francii, tituly a zisky si pak mohli rozdělit.
Takhle je frantíci vzali zkrátka , a zemi jim vzal nějakéj šlechtic z nemanic, který si jako že náhodou vzal nějakou zapomenutou šlechtičnu z vedlejší nemanželské linie panovnického rodu
teď si musí celé pokolení Plantagenetu ťukat na hlavu ...