Nevada: ja som nepisal,ze Richard zavrazdil svojho brata.Eduardovi bol pocas jeho zivota lojalny a prave preto sucastny historici uvazuju nakolko je pravdivy pribeh,ze mladych princov uveznil a nasledne nechal zomriet.V kazdom pripade nieco na tom bude,kedze vyhlasil manzelstvo svojho brata Eduarda s Alzbetou Woodwillvou za neplatne a ich synov za lavobockov a nasledne sa vyhlasil za krala. flanker.27 : podobnost Richarda s Stannisom ma nenapadla a mas pravdu,ze povahovo su si naozaj asi blizsi.Vyzorovo je to uz ale skor Tyrion i s tou vseobecnou neoblubenostou aku Richard pozival.Vyobrazenie s alzbetinskeho obdobia samozrejme velmi neberiem do uvahy.
V kazdom pripade vam dakujem za tip na zaujimave citanie.Od Jiřího Kovaříka som zatial nic necital,tak sa celkom tesim.
^dík za informace Uglo - myslím, že Brienne je velká v seriálu tak - jak bylo myšleno i v knize. A nic není přehnané - já osobně jsem taky dost vysoká a dobře vím jaký je to rozdíl když někdo je o 20 cm menší.
A ještě bych se vyjádřila taky k tomu, jak tady někdo píše, že seriál je jako z rychlíku - s tím nelze než souhlasit. Já znám velmi dobře knižní předlohy a tak se v ději neztrácím. Ale třeba lidi, co znají jenom 1. sérii seriálu se tedy ztrácet v tom množství postav už teda musí...
Myslím, že by seriálu jenom prospělo, kdyby prodloužili jeho délku aspoň o 15 minut...
Shiram: S tím prodloužením si nejsem tak jistá, přece jenom i tak se v seriálu převažně kecá. V rámci omezení seriálu ale tvůrci odvádějí dobrou práci. Trochu mě mrzí to zkrácení putování Aryi, přece jenom si projde většíma sr...ma a pro její postavu je to důležitý, ale v tomhle směru asi bude muset posloužit jenom Harrenov. Co se týče množství postav... těžko říct, jak to udělat líp, když už teď některý vyškrtli nebo přesunuli do třetí série. Gregora Clegana si samozřejmě diváci pamatovat nebudou, protože v první sérii je v jedinej scéně, v tom případě ale scénáristi můžou udělat jedinou věc - psat tak, aby ta neznalost víceméně nevadila.
K výšce Brienne: Měřím 163cm a jeden můj bývalý "velmi dobrý kamarád" měřil přes 195cm a když jsme stáli poblíž, vypadali jsme přesně jako Brienne a Catelyn :)
to speedy, flanker: tak to asi mate precitanych prekliatych kralov :-). mne sa tiez strasne pod kozu zazrala Coleen McCollough so svojimi obrovskymi knihami o starovekom Rime (veniec z travy, oblubenci stasteny, atd.) z obdobia neskorej rimskej republiky a zaciatkov cisarstva. pise sice trosku nekriticky k hlavnym postavam ale je to inak historicka literatura prveho stupna. Aj Martin priznal na svojom blogu kedysi davno ze knizky cital a ze sa mu tiez pacili (aby Alek netvrdil ze som off topic) :-)
Od Coleen McCollough se mi líbily Caesarovy Římanky, vyvrací tam dost historických nepřesností. Třeba to, že Kleopatra jako cizí královna vůbec nesměla vstoupit do vnitřního Říma, což je obvykle vidět v každém filmu :-) (a teď jsem off topic já)
Omlouvam se, pokud se to tu uz resilo. Taky vam prisel obrad Theona trapny? Politi vodou kdyz stoji po kotniky v mori? Pritom uplne bozi scena by byla jak tam Theona topi, on lapa po dechu pak je bezvladne vytazen na breh a nasledne resuscitovan se slovy "Co je mrtve nemuze nikdy zemrit" nebo jak. To by bylo neco pro divaky a ne toto trapne polevani vodou ala krestanstvi.
Tohle polévání vodou provedl Aeron hned po Theonově příjezdu na Železné ostrovy, když pro něj přijel do přístavu. O dost později tam topili nějakého klučinu, ale Theona bohužel ne.
EDIT: Už bych se konečně měla naučit aktualizovat stránku před odesláním příspěvku...
Aha, tak to si pletu asi s tím klukem (já jsem totiž byla přesvědčená, že někoho topili, tak jsem si dosadila Theona...ale když nad tím teď přemýšlím, tak ten topený byl nejspíš o dost mladší než Theon...)
Aha já nabyla dojmu, že použil ostřejší slovo právě proto, aby si lidi ten posun lépe uvědomili, i když jim u toho nebude pohodlně a pod čarou to i vysvětluje.
Komentáře
flanker.27 : podobnost Richarda s Stannisom ma nenapadla a mas pravdu,ze povahovo su si naozaj asi blizsi.Vyzorovo je to uz ale skor Tyrion i s tou vseobecnou neoblubenostou aku Richard pozival.Vyobrazenie s alzbetinskeho obdobia samozrejme velmi neberiem do uvahy.
V kazdom pripade vam dakujem za tip na zaujimave citanie.Od Jiřího Kovaříka som zatial nic necital,tak sa celkom tesim.
A ještě bych se vyjádřila taky k tomu, jak tady někdo píše, že seriál je jako z rychlíku - s tím nelze než souhlasit. Já znám velmi dobře knižní předlohy a tak se v ději neztrácím. Ale třeba lidi, co znají jenom 1. sérii seriálu se tedy ztrácet v tom množství postav už teda musí...
Myslím, že by seriálu jenom prospělo, kdyby prodloužili jeho délku aspoň o 15 minut...
EDIT: Už bych se konečně měla naučit aktualizovat stránku před odesláním příspěvku...
Existuje mořská děvka?