Hra o trůny 2x10 - Valar Morghulis

upraveno 3. června 2012 v 2. řada
Je to tu. Po nejlepším dílu druhé série je tu finále druhé řady a po něm nás čeká další rok čekání na třetí řadu. Pro nečtenáře záhadně nazvaný díl napsali scénář Benioff a Weiss. Režijně se vrací muž, který grandiózně ukončil první řadu. Ať se to tedy Alanu Taylorovi podaří i tentokrát!

Epizoda bude o přibližně 10 minut delší než jindy, tentokrát se toho do ní musí vejít opravdu mnoho. Bude vám to jasno z popisu níže (nečtěte...

Číst celý článek zde
11012141516

Komentáře

• upraveno 6. června 2012
    to svoa00: Přesně tak - s tím Robbovým chováním to je naprosto přesné. V knize ohrozil sestry (vlastně jen jednu, Arya byla pryč) pod tíhou zprávy o bratrech. Tady to úplně obrátili.. A to jde přitom o jednu z hlavních postav.
    U těch "méně důležitých" postav mi třeba velice vadilo vynechání vztahu Sandora k Sanse. V knize jsem se na tyhle dva vždy těšila. No jo, beznadějná romantička.. Kráska a zvíře, rozervané duše, nenaplněná láska, to je moje :). V seriálu se mi dostalo jen proslovů o tom, jak je každej killer a že zabíjení je vlastně to největší žůžo. Stejně jako se Sansou teď Sandor mluvil i s Bronnem. Kde je písnička, polibek, uchovávání zakrváceného pláště? Chjo..
    Také se přikláním k tomu, že by seriálu nejspíš propspělo,kdyby se věnovali třeba dvěma,třema linkám,který spolu souvisí a které by mohli být lépe propracované, propojené a pochopitelné než kouskování tolika příběhů a linek do každého dílu. Vyhnuli bychom se pak tomu, že se budou v každém dílu postavy tolik opakovat a říkat ta samá klišé,aby se navázalo.
    svoa00, vlcacka: myslím, že to vidíme rovnako, len trochu inak popisujeme. každopádne, škoda, že to takto dopadlo. ono prihladzovanie vlasov v štýle, "nikoho neuraziť" je cesta do pekla. zo svojej roboty to žiaľ poznám až príliš dobre. priveľa nápadov skončí na podlahe, pretože "je to už príliš, urobme to radšej tak, aby sa nikto neurazil"
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. června 2012
    Miss Utahraptor napsal(a):

Bola v knihe, ale len mierne spomenutá, v prvom dieli ju Theon spomínal...

Nebyla. Theon v jedné z Branových kapitol upozorňuje Robba na nějakou hospodskou služtičku, ale to byla Kyra (a ta pak na jih nemigruje).
    Na ASoIaFwiki píšou, že má předlohu v nějaké rudovlasé děvce ve Hře. Jediná, kterou jsem našla halekala z okna v Bleším zadku před Nedovou popravou.

A "příjemná" zpráva pro její "obdivovatele" (opět z ASoIaFwiki):
    George R. R. Martin has said he will likely work Ros into the books at some point as a cameo.
    Tak sa hlboko a pokorne ospravedlňujem, som mal pocit, že to bola Ros :)

BlackAdder napsal(a):

Bych parafrázoval tuším Tyrinova slova: Ať Ros ošoustají Jiní. :-D

Jsi si jistý, že už se tak nestalo? ;D
    Ale by jej museli zaplatiť :D

Ale nie, Ros je profesionálne... S vlastnými služobníkmi nemá žiadne vzťahy :D
    sarven napsal(a):

svoa00, vlcacka: myslím, že to vidíme rovnako, len trochu inak popisujeme. každopádne, škoda, že to takto dopadlo. ono prihladzovanie vlasov v štýle, "nikoho neuraziť" je cesta do pekla. zo svojej roboty to žiaľ poznám až príliš dobre. priveľa nápadov skončí na podlahe, pretože "je to už príliš, urobme to radšej tak, aby sa nikto neurazil"

Takže bez debat, pochváleno budiž HBO.
  • upraveno 7. června 2012
    Recenze druhé řady v češtině

Upřímně řečeno je autor poněkud milosrdný. I kdyby odhlédnul od výhrad k druhé řadě jako k adaptaci, pořád by zbýval přinejmenším špatný sestřih některých dějových linek, matoucí motivace některých postav a utahanost ve střední části série.
    svoa00 napsal(a):

Recenze druhé řady v češtině

Upřímně řečeno je autor poněkud milosrdný. I kdyby odhlédnul od výhrad k druhé řadě jako k adaptaci, pořád by zbýval přinejmenším špatný sestřih některých dějových linek, matoucí motivace některých postav a utahanost ve střední části série.

No milosrdný je vcelku slabé slovo. Vlastně to celé jen chválí. Nenašel jsem tam jedinou výtku, která by stála za zmínku. Přišlo mi, že to psal člověk knižní ságou nepoznamenán. Pak by to dávalo smysl. Jasně, seriál je výtečný, ale kdybych se já snažil psát objektivní kritiku, došlo by na pochvaly i na kritizování.
    A tady je pár vět, co vcelku vystihují i můj dojem:

Despite a few frustrations, season two proved that Game of Thrones is one, if not the best overall show on TV. If you take into account condensing the source material, special effects and acting. While parts of the episode and season as a whole felt rushed, the finale was a satisfying mix of resolution and intrigue, spearheaded by mysterious characters (i.e. Jaqen and Melisandre). And of course the enduring struggle for the throne!

Inu, na co se v další sérii těším? Na Jaimeho (Coster-Waldau je pořád lepší), Tyriona a kupodivu i na Cersei, kterou jsem si v seriálu díky Leně Headey oblíbila. A taky na Rudou svatbu (bohužel). Udělali ze mě Lannisterku, pomyslela si svoa s hořkostí.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 7. června 2012
    Lena hrá najlepšie spitú Cersei, naozaj ma tá herečka primäla mať Cersei svojím brutálnym spôsobom rád :)
    Já tu linku s JW alias Talisa asi nepochopím, proč ta změna? jak chtějí vysvětlit dalsí události? přece JW nemůže otěhotnět, protože dostávala měsiční čaj myslím, nebo ne? pak by robb neměl dědice a bolton má volnou cestu k zimohradu. Jen se bojim toho, že prostě Talisa nebo robb budou "jen" neplodní a hotovo....ach jo zbytečně... Jinak už aby tu byla bouře..a pak hostina...tanec...a aspoň vichry knižně:-)
    frostV: Pravda je, že jsem nečekala, že zachovají všechny okolnosti týkající se Jeyne Westerling (už vzhledem k postaršení protagonistů by to působilo divně), ale čekala jsem, že zachovají její identitu. Aspoň by měli co řešit ve třetí sérii. A proč hned neplodní? Prostě si neudělaj dítě, to se stává. Spíš mě děsí, jak chtěj ve třetí sérii vysvětlit, co celou druhou sérii dělali Tullyové v Řekotočí. Hráli si na Švýcarsko, dokud je do války nezatáhne příbuznej, co právě ukázal klíčovýmu spojenci prostředníček, takže potřebuje pomoc odjinud? Argh :(
    Hm, takže z toho úplně vypadne lord Tywin a jeho intrika. no bezva :-(
    Tyna napsal(a):

Hm, takže z toho úplně vypadne lord Tywin a jeho intrika. no bezva :-(

jj, na tohle téma jsem si o pár stránek dřív taky vylil srdíčko. :(
    Já jsem asi hodně naivní, ale pořád doufám, že Talisa je něčím víc, než čím se zdá... Pořád nemůžu uvěřit, že by se připravili o takovej zvrat.
    Hlavně ta zmínka o Skalisku vyzněla nějak do prázdna. Nechce se mi věřit, že by to tam cpali (a Talise by se tam tolik nechtělo) jen tak pro nic za nic...
    Proč vás to tak mrzí? Ono to stejně v knížce působilo docela překombinovaně. Poslední dobou se začínám stejně přiklánět k názoru, že na Jaimeho v Hostině sehráli pěkný divadýlko. Jedna z mála věcí, kterou si i u Martina můžeme být jistí, je mateřská láska. Matky jsou u Martina ochranitelky, dokonce i děvka chrání svoje dítě. A zrovna Jeynina matka by byla chladnokrevná mrcha, co takovým způsobem využije svoji dceru?
    svoa00 napsal(a):

Proč vás to tak mrzí? Ono to stejně v knížce působilo docela překombinovaně. Poslední dobou se začínám stejně přiklánět k názoru, že na Jaimeho v Hostině sehráli pěkný divadýlko. Jedna z mála věcí, kterou si i u Martina můžeme být jistí, je mateřská láska. Matky jsou u Martina ochranitelky, dokonce i děvka chrání svoje dítě. A zrovna Jeynina matka by byla chladnokrevná mrcha, co takovým způsobem využije svoji dceru?

Dcera je vedlejší, synové na tom měli vydělat.

Hlavně ta zmínka o Skalisku vyzněla nějak do prázdna. Nechce se mi věřit, že by to tam cpali (a Talise by se tam tolik nechtělo) jen tak pro nic za nic...

Ano, těchhle náznaků, který pak vyšuměly do prázdna, tam bylo víc... Viz ser Dontos, Rorge a Kousač, Skalisko... Snad se alespoň něco z toho rozvine ve 3. sérii.
    svoa00: Nemyslím si, Robbův vlk je neměl rád od začátku a lord Tywin Tyrionovi naznačil, že je s Westerlingy domluvený dávno před tím, než došlo k RW
    Taky si myslím- co se týče divadýlka. A hned se nabízí ta možnost "prchající Blackfish+Jeyne s malým Starčetem pod srdcem". Aby to pak nakonec nedopadlo tak, že se o Zimohrad ještě poperou hordy pravých Starků všech věkových kategorií... :D
    Dcera je vedlejší, synové na tom měli vydělat.

Ba ne, i ta dcera, slíbili jí dobrý sńatek. jenom ona z toho není moc nadšená.
    Obecně by se v Západozemí dost vyplatilo rychle objevit analýzu DNA :-) To máte furt nějaké ztracené a zase objevené dědice a kromě Targaryenů (sežerou nebo nešežerou tě draci?) moc není, jak je otestovat.
    Hordy pravých Starků všech věkových kategorií je strašidelná představa :-D A to ještě neřekl své poslední slovo Benjen :-D
    Tyno, test DNA sežerou a nesežerou draci je vynikající nápad - to si nech patentovat :-D
    Jarla napsal(a):

Hordy pravých Starků všech věkových kategorií je strašidelná představa :-D A to ještě neřekl své poslední slovo Benjen :-D

No právě. A předevčírem ta teorie s živým Nedem, do toho Jon jako zapíraný syn a dědic Brandona.... Šílených nápadů by bylo dost, jen aby to tak nedopadlo.... :D
    Jarla napsal(a):

Ten je navíc ve výhodě, protože 'What is dead may never die, but rises again, harder and stronger.' ;)
    Takže by se z toho ještě mohl vyklubat epic undead fight: Catelyn vs. Benjen.
    Neboj, autor chodí s šílenými nápady sám - v Tanci jich bylo až až :-D

Která že ta septa z těch tří je Oberynova ?

Jako že z Talisy se nakonec vyklube Jeyne Westerling?
    No, ačkoli u Benioffa s Weissem bych se tomu ani nedivil. Proč něco dělat jednoduše, když to jde i složitě, žeáno...
    Jarla napsal(a):

... Která že ta septa z těch tří je Oberynova ?

Jaká septa? Z jakých tří? A co má s Oberynem? Teď jsem úplně mimo. :(
    No jak měl Doran proslov se "zmijemi" a dával jim úkoly, tak jedna měla jet do KL jako septa. No a je to jedna z těch tří, co daly na frak Cersei. Si pamatuju Unellu a druhé dvě ...ale Unella to není - zmijka byla štíhlá a drobná, zatímco Unella je herdekbaba, takže jedna z těch druhých dvou to je.
    Jarla napsal(a):

No jak měl Doran proslov se "zmijemi" a dával jim úkoly, tak jedna měla jet do KL jako septa. No a je to jedna z těch tří, co daly na frak Cersei. Si pamatuju Unellu a druhé dvě ...ale Unella to není - zmijka byla štíhlá a drobná, zatímco Unella je herdekbaba, takže jedna z těch druhých dvou to je.

Tohle se stalo už v hostině ne??
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.