Hra o trůny 2x10 - Valar Morghulis

upraveno 3. června 2012 v 2. řada
Je to tu. Po nejlepším dílu druhé série je tu finále druhé řady a po něm nás čeká další rok čekání na třetí řadu. Pro nečtenáře záhadně nazvaný díl napsali scénář Benioff a Weiss. Režijně se vrací muž, který grandiózně ukončil první řadu. Ať se to tedy Alanu Taylorovi podaří i tentokrát!

Epizoda bude o přibližně 10 minut delší než jindy, tentokrát se toho do ní musí vejít opravdu mnoho. Bude vám to jasno z popisu níže (nečtěte...

Číst celý článek zde
18911131416

Komentáře

• upraveno 5. června 2012
    Irenka napsal(a):

Ahoj, prosím nemůžete sem dát někdo nějaký odkaz kde se na tento díl podívat nebo stáhnout? Dívala jsem se na sledujfilmy.eu, ale tam to dneska odstranili a já to nikde nemůžu najít a do teďka jsem prostě nestíhala (ach, těžký úděl učitelek). Ta děkuji předem :)

Tak si to můžete přečíst i u černovody, ale tu jsem si odbyla o víkendu, tak se omlouvám a prosím o odkazy na díl valar morghulis.

poslal som pm (súkromnú správu) ;)
  • upraveno 6. června 2012
    Tak po roce co jsem tu registrovaná, píšu svůj druhý příspěvek. :D
    Já mám ráda linku s Jonem, ale myslím, že v seriálu jí dali málo prostoru. No škoda:)
    Před nedávnem jsem se rozhodla číst ty knížky, a vůbec mi nevadí, že jsem viděla seriály, úplně mě to pohltilo. Seriál je fajn, ale asi tam hodně informací unikne nebo se tam ani nedostane.
    Zdravím, nováček se hlásí do služby. :-) Ohledně Domu neumírajících a hlavně vize z trůnního sálu si myslím že to byl popílek a to z prostého důvodu - Deny by byla zima a šla by jí pára od pusy. Což mi připomíná, že v následujících scénách kdy prochází branou za Zeď se taky netřese a taky jí není zima. Tvrdá to žena. :-D Nebo nedbalí vizualisté? :-P
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. června 2012
    Vlcacka: A nebo iluze nestudí :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 6. června 2012
    Daenerys je horkokrevná dračice, no :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. června 2012
    Hřeje ji mládí :)
    Já bych teda spíš řešila, proč tam nedali aspoň na vteřinu nebo dvě některý vize, co známe z Střetu králů. Beztak je celá ta sekvence abstraktní. Ale budiž, Dany, kterej není zima, to je zásadnější :)
    Ale když vyleze "zpod Zdi", tak je vidět, že jí je trochu zima.. :)
    Krisa napsal(a):

Vlcacka: A nebo iluze nestudí :)

Asi to věděla a tak se nenechala obalamutit. :-)
    Vlcacka: Samozřejmě že věděla.
    svoa00 napsal(a):

Já bych teda spíš řešila, proč tam nedali aspoň na vteřinu nebo dvě některý vize, co známe z Střetu králů. Beztak je celá ta sekvence abstraktní. Ale budiž, Dany, kterej není zima, to je zásadnější :)

Zatím jsem viděla jen seriál, knížky jsem nečetla, takže můžu zatím pitvat jen tohle, ale až budu mít Střet králů přečtený, tak si určitě budu taky rvát vlasy jak je to nedostatečně udělané. Což mne přivádí ještě na jednu věc, vaše stránky jsou prima, to že si odhaluju spoilery je můj problém, ale ani to mne neodradí si začít Píseň ledu a ohně kupovat. A samozřejmě číst. :-)
    Mám za to, že "za zdí" si Dany dala ruce přes sebe, jako by se chránila před chladem
    Vlcacka napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Zatím jsem viděla jen seriál, knížky jsem nečetla, takže můžu zatím pitvat jen tohle, ale až budu mít Střet králů přečtený, tak si určitě budu taky rvát vlasy jak je to nedostatečně udělané. Což mne přivádí ještě na jednu věc, vaše stránky jsou prima, to že si odhaluju spoilery je můj problém, ale ani to mne neodradí si začít Píseň ledu a ohně kupovat. A samozřejmě číst. :-)
    Spousta lidí u druhé řady seriálu kritizuje odklon od předlohy, což je pravda, ale pokud člověk přistoupí na jejich hru, je to dobrý seriál. Osobně se trochu obávám, že pokud budou tak často zapomínat na to, že seriál vzniknul podle nějaké předlohy, zadělávají si stylem, co předvedli u druhé série, do budoucna na zásadní problém. Spousta diváků totiž jsou fanoušci už dlouho a nebo se jako já dostali k Písni díky seriálu a nevidí rádi, že scénáristi vyprávějí (většinou horší) příběhy z vlastního pera a využívají přitom známou značku.
    skelet napsal(a):

Mám za to, že "za zdí" si Dany dala ruce přes sebe, jako by se chránila před chladem

Před stanem. Pravda. :-)
    kdo ví:D ale spíš bych tipla, že to bylo naschvál:D
    svoa00 napsal(a):

Spousta lidí u druhé řady seriálu kritizuje odklon od předlohy, což je pravda, ale pokud člověk přistoupí na jejich hru, je to dobrý seriál. Osobně se trochu obávám, že pokud budou tak často zapomínat na to, že seriál vzniknul podle nějaké předlohy, zadělávají si stylem, co předvedli u druhé série, do budoucna na zásadní problém. Spousta diváků totiž jsou fanoušci už dlouho a nebo se jako já dostali k Písni díky seriálu a nevidí rádi, že scénáristi vyprávějí (většinou horší) příběhy z vlastního pera a využívají přitom známou značku.

Upřímně, já to takhle mám s většinou filmů, pokud znám literární předlohu, jsem alergická na scénáristické kličky. Ale! Existuje pár světlých výjimek, kdy scénáristická klička filmu vysoveně prospěla. A za druhé, moc nemusím mnohosvazkové ságy. A přitom k mé jediné vícedílné sáze v knihovně (jsou to Jeho temné esence od Phillipa Pullmana) mne přivedl právě film Zlatý kompas. Kdysi dávno jsem jakéhosi Martina na pultech zaregistrovala, ale mezi těmi Eddingsy a Williamsy jsem se jaksi nenamáhala pátrat po tom jaké to je. Zčásti za to může i to že více preferuji sci-fi. Takže je možná dobře že budu pro Píseň zrát v době, kdy jdou ven ty jednosvazkové díly.
    Ale s tím odklonem, pamatuji se, že se takhle sestra zlobila, když viděla zfilmované Harry Pottery a spousta věcí tam bez znalostí předlohy (které třeba já nemám) nedávala smysl.
    Led oheň nespálí. Mel si taky chodila po Zdi v šatičkách a bylo jí hej.
    Vlcacka: Četla jsem všechny díly Harryho Pottera kromě sedmého a viděla všech osm filmů. Většinou je to hodně věrná až otrocká adaptace a hlavní dovednost scénáristů byla krácení. Nevím, co přesně by v těch filmech bez znalosti předlohy nedávalo smysl, jejich příběh dává dokonalý smysl. To samé si ale říká dost čtenářů u sledování Hry o trůny a podle reakcí diváků neznalých předlohy se v tom čtenáři velmi často mýlí. Některý věci je samozřejmě matou, ale některý věci jsou matoucí i v Písni. Varuju tě, že po přečtení knih budeš mít k seriálu daleko větší výhrady, ale doporučuju si ho prostě užívat a zapomenout na věčný srovnávání s předlohou.
    Kolikokoli napsal(a):

Led oheň nespálí. Mel si taky chodila po Zdi v šatičkách a bylo jí hej.

S Mel je to komplikovanější, viz její POV v Tanci. Víc nebudu v seriálovém vlákně psát.
    svoa00 napsal(a):

Vlcacka: Četla jsem všechny díly Harryho Pottera kromě sedmého a viděla všech osm filmů. Většinou je to hodně věrná až otrocká adaptace a hlavní dovednost scénáristů byla krácení. Nevím, co přesně by v těch filmech bez znalosti předlohy nedávalo smysl, jejich příběh dává dokonalý smysl. To samé si ale říká dost čtenářů u sledování Hry o trůny a podle reakcí diváků neznalých předlohy se v tom čtenáři velmi často mýlí. Některý věci je samozřejmě matou, ale některý věci jsou matoucí i v Písni. Varuju tě, že po přečtení knih budeš mít k seriálu daleko větší výhrady, ale doporučuju si ho prostě užívat a zapomenout na věčný srovnávání s předlohou.

Tuším že u toho HP to byly nějaké dílčí věci. To nevadí, já budu seriálu navždy vděčná když mne přivede ke knihám. :-) A ano, mělo by se to brát jako dvě oddělená média, ale valná většina lidí to nedokáže když předlohu notoricky zná. U toho Kompasu jsem samozřejmě pak také byla více nadšená z knižní předlohy.
    Vlcacka: Četla jsem předlohu Zlatého kompasu i jeho pokračování a mohla z toho vzniknou opravdu dobrá filmová trilogie, kdyby to hned na začátku nezazdili megaprodukcí a byli skromnější (film nebyl tak úspěšný, aby se studiu vyplatilo ve stejném duchu pokračovat). Těžko navíc mohli čekat davy nadšených fanoušků předlohy, když děj utnuli někdě ve třech čtvrtinách knížky, a ani jeden z herců nebyl takový tahoun, aby sám o sobě přitáhnul lidi do kina. Hra o trůny přes všechny odchylky aspoň vede postavy ze stejného bodu A do stejného bodu B, jak to známe z předlohy, i když leckdy postavy vedou jinýma cestičkama.
    to svoa00: No megaprodukce... těžko si představit, že by medvěda kyrysníka a daemony neudělali digitálně, ale zase na druhou stranu mnoho přeplacených hvězd na jednom place škodí...? A s těmi cestičkami, vybavuje se mi Hvězdný prach, kde nebylo taky vše přesně podle knihy (a navíc smyšlená postava kapitána Shakespeara, která ale filmu sedla) a komiksový film Kick Ass, kde bylo pro nerdy vše lehce zromantizováno. :-)
    Ale zpátky ke Hře o trůny, doufám že bude víc zlovlků, ti se povedli náramně.
    Znám jeden seriál, kde si dělají jiné linky než v předloze, a je to lepší - True blood.
    Pochybuji, že by byl tak úspěšný, kdyby se otrocky drželi knížek ala Stmívání.

Kdyby v GoT vždycky nepustili na začátku důležité scény, tak by to pro nečtenáře asi bylo matoucí. Pokud manžel mě nějaké dotazy, tak to bylo vesměs k těm vymyšleným linkám (Arya a Tywin apod.), což jsem mu nebyla ani schopná vysvětlit.
    Ben Nevis: Ano, ty scény z minulých dílů na začátku jsou asi dost důležitý. Už jsem nekolikrát zmiňovala, že by se mohli vykašlat na to mít co nejvíc postav v každým díle (seriál má dost silnou diváckou základnu na to, aby nemuseli mít oblíbený postavy ve všech deseti epizodách jako lacinou berličku) za cenu toho, že to bude působit roztříštěně a každá postava tam bude tak dvě minuty. I kdyby sme některý postavy viděli ob dva díly - působilo by líp, kdyby vyprávěli kompaktnější část jejich dějový linky v tom kterým díle. A pokud si někdo napamatuje, kdo je to Stannis, když tam dvě epizody nebyl (odpustím si poznámku, že pro takový diváky tenhle seriál opravdu není), tak by ho právě mohli připomenout v sestřihu na začátku.
    Tak jsem tu poslední perlu konečně také skoukla.. Nejspíš už bylo vše řečeno, tak to tady nebudu sáhodlouze rozebírat, ale začínám si nadávat,že jsem se po první serii dala na čtení knížek. Měla jsem nejspíš počkat až seriál skončí a mohla jsem být nadšená - nejdříve seriálem a pak ještě více z knih. Takhle jsem byla nadšená z knížek, těšila jsem se až to uvidím živé, ale nějakmi to prostě nefunguje..
    Jasné, že v knížce si každý najde něco oblíbeného a scénáristi tam nemůžou dostat vše, ale proč mi z mého oblíbence Jona dělají pořád takového moulu? Jeho linku si na videu už popoháním a jedinéco vidím je - překvapený výraz střídaný s ukřivděným výrazem.. Robb udělal blbost i v knížce,ale uměla jsem si jí odůvodnit, tady ne e. A další a další.. Přestávám číst knížky,čekám na seriál a pak teprve budou následovat knížky Hawk
    Gadgetka: Viděla jsem skoro všechny díly dvakrát a na podruhý to bylo vždycky lepší, protože už jsem se oprostila od toho, co jsem čekala. Některý věci se mi samozřejmě nelíbí i tak - třeba Jonova linka je prostě ve druhej sérii slabá.

K Robbovi dodám, že jeden komentář na internetu mi konečně ujasnil, co mě na tom tak irituje:

Robb mi v knížce připadá jako dítě, co se snaží chovat dospěle a zachovat se čestně. V seriálu mi připadá jako dospělej, co se chová dětinsky.

Tu první verzi Robba můžu vzhledem k dalšímu vývoji děje litovat, tu druhou ne, když naprosto vědomě ohrožuje svoje sestry (v seriálu vlastně i bratry, protože o jejich stavu nic neví) a dvacet tisíc mužů kvůli svojí zabouchnutosti (radši použiju tenhle výraz než termín nadrženost). Žasnu nad tím, jak ve dvou scénách dokázali, že Robb přišel o skoro všechny moje sympatie a ve třetí sérii budou mít co dělat, aby se to změnilo.
    svoa00 napsal(a):

Těžko navíc mohli čekat davy nadšených fanoušků předlohy, když děj utnuli někdě ve třech čtvrtinách knížky, a ani jeden z herců nebyl takový tahoun, aby sám o sobě přitáhnul lidi do kina.

Zlatý kompas je prekvapivo výborná kniha/knihy. Film nezafungoval, ale s tvojími dôvodmi úplne nesúhlasím - hoci nerád :)
    Nicole Kidman a Daniel Craig - to je silné duo. A príbeh viac menej zadaptoval prvú knihu otočil poradie udalosti v Svansgarde (či ako sa to) a na Stanici, ale vcelku logicky. Myslím, že to nezafungovalo preto, že kniha má celkom krehkú dušu - je postavená na vcelku desivých okamihoch, ale zmixovaných s detskou jemnosťou a naivitou. PRe mňa osobne to bol v knihe veľmi silný zážitok, či už ako kritika spoločenských pomerov a cirkvi, ale najmä pre odvahu ísť do naozaj šokantných vecí, ktoré si nezdali s koncentračnými tábormi, kastráciami, smrťami detí.

veľmi odlišná a osobitná vec v mládežnickej dobrodružnej literatúre... film išiel skôr po príbehu a pekných trikoch (medvede, daemoni) a to samé o sebe nestačí, zostalo iba pozlátko...
    Svoa
    Už jsem nekolikrát zmiňovala, že by se mohli vykašlat na to mít co nejvíc postav v každým díle (seriál má dost silnou diváckou základnu na to, aby nemuseli mít oblíbený postavy ve všech deseti epizodách jako lacinou berličku) za cenu toho, že to bude působit roztříštěně a každá postava tam bude tak dvě minuty.
    Zajímalo by mne, jak je to s těmi herci. Jestli jejich obsazenost určuje nějaký herecký guild, nebo je to čistě na produkci. V takovém lostu taky vždycky vynechali pár postav v dílu, ať se tam nemačkají všichni. Jenže oni byli vesměs pořád spolu, zatímco naše postavy jsou roztroušené po světě.
    Nechápala jsem tu linku Dany, jak jeden díl ji ukradnou draky, druhý díl bečí, že nemá draky, třetí díl bečí že nemá draky a x-tý díl si pro ně jde. Klidně mohli dát ukradení draků, pak dlouho nic, a až pak Dům neumírajících.
    sarven: Svalbard tuším. Ale právě ta vražda Lyřina kamaráda lordem Asrielem a mučení dětí v laborkách byly pro děj důležité a tvůrci to ohleduplně zaonačili jinak. A když si vezmu, že další díly jsou ještě krutější a depresivnější... chělo to odvážnější tvůrce. Mám ráda knížky pro děti co z děcek nedělají blbce a dospělý si v nich toho taky najde hafo... a to Pullmanova trilogie je.
    sarven: Vzdávám se, tvoje argumenty jsou silnější :) Ale ten šok z toho, jak skončil film, si pamatuju doteď - a to nejsem fanynka předlohy, to by mi to vadilo ještě víc. Mimochodem, v jednom z trailerů na Zlatý kompas něco ze scény, kterou film měl skončit, ukázáno je, takže toho skutečně natočili víc. Jeden z mnoha důvodů, proč ten film nefungoval, uznávám :/
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.