Hra o trůny 2x10 - Valar Morghulis

upraveno 3. června 2012 v 2. řada
Je to tu. Po nejlepším dílu druhé série je tu finále druhé řady a po něm nás čeká další rok čekání na třetí řadu. Pro nečtenáře záhadně nazvaný díl napsali scénář Benioff a Weiss. Režijně se vrací muž, který grandiózně ukončil první řadu. Ať se to tedy Alanu Taylorovi podaří i tentokrát!

Epizoda bude o přibližně 10 minut delší než jindy, tentokrát se toho do ní musí vejít opravdu mnoho. Bude vám to jasno z popisu níže (nečtěte...

Číst celý článek zde
1679111216

Komentáře

• upraveno 5. června 2012
    skelet napsal(a):

Dům neumírajících by byl schopný natočit jen David Lynch, takže jsem žádné věštby nečekal.

Pokud slovy "schopný natočit" myslíš to, aby tam byla zmatená série výjevů z knihy, z kterých si divák nedá dohromady nic, co by mu prozradilo další děj, pak je Lynch ideální volba.

@Ben Nevis, Rain a jiní: Nechápu, co na tom není jasné..
    1 zatroubení - vracející se hlídka
    2 zatroubení - divocí
    3 zatroubení - prchající bratři v přísaze, jimž se ženou v patách divocí

@svoa00: Vzhledem k velikosti našeho hlavního města bys neměla mít větší problém najít toho pravého, je-li vizuální podoba s představitelem Robba a docházková vzdálenost dostačujícím kritériem. Pro úplnost dodávám, že ač bytem v Praze, nevypadám vůbec jako tvůj idol, i když postaršímu vlčákovi mojí babičky občas přezdívám "Šedá brada".

Gogo Nevada (Dragons)! Ještě mě čeká druhých 5 dílů seriálu, ale takhle "zaspoilované" už to nejspíš nebude ono :-))
    Ugla: Uf, to jsem si naběhla. Kdepak, otec mých budoucích dětí musí navíc hezky vonět, vlastnit vinohrad a umět upéct čokoládové suflé :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 5. června 2012
    Neuro: OK beru, mlčím a šoupu nohama :). Jen mi přišlo, že to tam nebylo dotažené do konce a tím pádem úplně jasné.
    baltim napsal(a):

Nevada napsal(a):

Ben Nevis napsal(a):

- Velice se mi nezdá, že by se železní vzdali a jen tak mohli odkráčet domů. Pokud se nepletu, tak železní se nevzdávají. S čím by se vrátili na železné ostrovy? "Drahý Lorde Balone, obsadili jsme Zimohrad, nicméně tvůj synáček se nechtěl vzdát, tak jsme ho raději vydali Boltonům a zdrhli..." Řekl bych, že to ani omylem. Zaprvé by byli za bandu zbabělců, co se vzdali a za druhé si myslím, že kdokoliv z Greyjoyů, by je za to nechal v lepším případě pověsit....

Obsadenie Zimohradu bola hlúposť neskúseného Theona, ktorý sa chcel zapáčiť otcovi. Už Richard levie srdce v 3. križiackej výprave pochopil, že síce môže dobyť Jeruzalem, ale udržať ho sa mu nepodarí, tak sa stiahol a obsadil dôležité mestá pri pobreží. Železní využili zraniteľnosť Zimohradu, ale nemali šancu udržať dobyté sídlo. Na to upozornila Theona jeho sestra. Železní sú napojení na more a Zimohrad bol hlboko vo vnútrozemí, takže ho nemohli podporovať prísunom zásob a vojakov. Myslím si, že ani Balon Greyjoy by nebol nadšený, že Theon neuposlúchol jeho príkazy a jednal svojvoľne.
    Čo sa týka Stannisa a Melisy, pokiaľ si dobre pamätám v knihe Melissa varovala Stannisa pred útokom na Kráľovské prístavište. Lenže Stannis chcel vyhrať bitku bez pričinenia Melissy, len svojimi schopnosťami, aby ľudia nemohli povedať, že za všetkými úspechmi je červená kňažka. Po porážke začal Melisse viac veriť a už neurobil žiadne rozhodnutie bez jej dovolenia!
    Brienne a Jaime, Theonova řeč před Železnými - nejlepší a nejvtipnější scény.
    Jinak už toho bylo napsano spoustu, tak jenom pár poznámáek:
    :proboha, kdo vymýšlí Margaery ty šaty (o Dany nemluvě)
    : scéna v trezoru - celou dobu jsem myslela, že Dany Doreah poslala, aby tahala z chlapů moudra přes postel, tak proč tohle (štípla ty draky?)
    : kupodivu mi bude Jaqen chybět

Mohli by se do příště poučit a do jednoho dílu cpát max. dvě až tři dějové linie, hned to líp odsýpá. A taky by nemuseli být scénaristé tak aktivní a vymýšlet svoje vlastní zápletky, když v knize je to lepší (teď myslím zrovna Jon-Qohrin linka). Ale to už tady bylo několikrát a stejně je to prd platné :-)
    Malá anketa - která dějová linka se vám v seriálu nejvíc líbí? U mě je to určitě ta, kterou v seriálu měnili asi nejmíň, a to je ta Tyrionova. Začíná jako bezstarostnej chlapík, co mu do klína spadla velká moc, a končí jako pochroumaná troska v náručí Šae. Na druhým místě je Arya, která začíná jako vystrašená holčička mluvící vysokým hláskem, a končí jako děvče obdivující nájemnýho vraha.
    svoa00 napsal(a):

sarven: Robb a Talisa v intencích láska-čest? Tak, jak to napsali, Robb přece vůbec čestně nejedná, jenom si dělá, co chce. .... V seriálu si dali záležet, aby všechny rozhodnutí dělal z vlastní vůle a ne vždycky z nejvznešenějších důvodů.

jasne, súhlas. napísal som to skratkovito. myslel som, že stále je to cca ten robb. čestný, dobrý veliteľ, citlivý na lásku. spravili ho viac "pán svojho osudu, ktorý sa rozhodol uprednostniť lásku pred politikou", to je zmena, ale príde mi menšia a zrozumiteľnejšia ako jonove blúdenie.
    akoby ich trochu vymenili.
    nuž ale hlavne, že budú obaja šťastne tam kde sú.
    svoa00 napsal(a):

..a končí jako děvče obdivující nájemnýho vraha.

když on je tak skvěle napsanej/zahranej, že se jí ani nedivim :D

Tyrionova linka je pro mě určitě jedna z nejlepších, zvlášť když se k němu přidá Bronn, tak jsou bezkonkurenční. Příjemný překvapení byl i Theon
    sarven: No to máš pravdu, že ta linka s Robbem dává větší smysl, ale u Jona tomu navíc ublížilo, že mu dali scénu dvě na epizodu, místo toho aby vyprávěli trochu konzistentnějc. Líbí se mi ale docela ta myšlenka Jonovy linky - celou dobu dělá jednu botu za druhou a když na konci udělá něco správně, je to zrovna pragmatický zabití člověka. To je takové... martinovské. Add Robb... inu těším se, až mu začne skutečně docházet, co to tak unáhleně udělal.
    Taky se mi nejvíc líbil Tyrion. Vůbec Lannisteři se mi v seriálu všichni kupodivu zamlouvají, Jofrrey mi bude skoro chybět. V těsném závěsu za ním je pak Theonova linka, ale ta hlavně díky skvělému výkonu Alfieho. Už teď mě hodně baví dvojka Brienne/Jamie, těším se na ně ve třetí serii. Naopak nejslabší mi bohužel přišla Jonova část :( knižní verze se mi líbí o mnoho víc, nechápu proč toho zrovna tady tolik měnili.
    No, Robba mohli urobiť lepšie, Jonovi by sa tiež hodil nejaký ten polminútový rozhovor s Qhorinom, aj keď to, čo mu povedal na konci to trochu zlepšilo.
    Čo sa týka poslendej scény, mohli to urobiť, keď by boli na Pästi, nejako tam napratať pár stanov navyše a zopár postáv v čiernom abolo by, a nemŕtvi by boli vidieť spredu.
    A Iní, síce vyzerajú inak ako v knihe(a o dosť), ale podľa mňa to je dobré. Ten jeho výzor ma desil, čo sa mi v knihe pri scénach, ktoré boli s nimi, žiaľ, nedialo(okrem tej prvej v Hre).
    Celkovo diel mohol byť o dosť horší, čiže takú tragédiu by osm z toho nerobil(navyše, Theon, Tyrion a Luwin tie zlé momenty prevážili).
    A konečne tam boli všetci draci jasne vidieť. Sú fakt pekní :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 5. června 2012
    Anglachel napsal(a):

No, Robba mohli urobiť lepšie, Jonovi by sa tiež hodil nejaký ten polminútový rozhovor s Qhorinom, aj keď to, čo mu povedal na konci to trochu zlepšilo.
    Čo sa týka poslendej scény, mohli to urobiť, keď by boli na Pästi, nejako tam napratať pár stanov navyše a zopár postáv v čiernom abolo by, a nemŕtvi by boli vidieť spredu.
    A Iní, síce vyzerajú inak ako v knihe(a o dosť), ale podľa mňa to je dobré. Ten jeho výzor ma desil, čo sa mi v knihe pri scénach, ktoré boli s nimi, žiaľ, nedialo(okrem tej prvej v Hre).
    Celkovo diel mohol byť o dosť horší, čiže takú tragédiu by osm z toho nerobil(navyše, Theon, Tyrion a Luwin tie zlé momenty prevážili).
    A konečne tam boli všetci draci jasne vidieť. Sú fakt pekní :)

Ehm... Iní vyzerajú inak ako v knihe... Okrem toho, že to aj divne znie - čítali sme tp istú knihu? Ja osobne som si Boeleho chodca predstavoval presne tak, síce skôr lesknúca sa biela koža, ale tá ich zvráskvená je len lepšia, normálne boele vlasy, zafírové modré oči - neviem, čo je tam viac na riešenie... Vyzerali tak ako mali v knihe.. A neviem, aký matroš máš ty, alebo či máš ilustrované vydanie, ale... Ako vieš ako to vyzeralo v knihe, ja tam má len písmená :)
    Byl vysoký, vyzáblý a tvrdý jako staré kosti. Maso mel bledé jako mléko. Když se pohyboval, zdálo se, že jeho brnení mení farbu, tu bylo bledé jako čerstve padlý sníh, tam černé jako stín, všude tečkované tmavou šedivou zelení stromú uspořádanou do vzorcú, které se na nem př každém jeho kroku pohybovaly jako mesíční svit na hladine tekoucí řeky.

Takže, takto vyzerali :) Čiže výzorovo sa úplne líšili, aj keď, ako som hovoril, obidve verzie sú dobré. Ale chcel som ten rozdiel pripomenúť.
    upraveno 5. června 2012
    Ja tam vidím rozdiel len v tom, že mu nedali tu zbroj, čo podľa mňa bola zbytočnosť... Inak mi ten opis sedí...
    Dreamer napsal(a):

Taky se mi nejvíc líbil Tyrion. Vůbec Lannisteři se mi v seriálu všichni kupodivu zamlouvají, Jofrrey mi bude skoro chybět. V těsném závěsu za ním je pak Theonova linka, ale ta hlavně díky skvělému výkonu Alfieho. Už teď mě hodně baví dvojka Brienne/Jamie, těším se na ně ve třetí serii. Naopak nejslabší mi bohužel přišla Jonova část :( knižní verze se mi líbí o mnoho víc, nechápu proč toho zrovna tady tolik měnili.

Souhlas do posledního písmene.
    ja som si Jinych predstavovala menej humanoidne v zmysle "cim menej sa to na mna podoba, tym vacsi strach z toho ide"...nieco ako predator
    trochu ma zarazila Luwinova smrt, doplazit sa az k carostromu pri tom zraneni, co mu ustedrili, wtf?
    z knihy som mala dojem, ze poslednu utechu siel hladat do haja (nie do kelu :)), kde ho aj skolili
    Hildegarda napsal(a):

... "cim menej sa to na mna podoba, tym vacsi strach z toho ide" ...

Já to mám přesně naopak- čím lidštěji to vypadá, (když vím, že je to nějaká stvůra) tím více se toho bojím. :)
    MU: tak potom pozor na bud manzela :)
    Co se týče jiných, podle mě ten popis na nich sedí :) Tady se na nich nemělo co odrážet, jsou snad to jediný co mi na seriálu přijde povedený (1 řada byla lepší jen mi chybí Ryba:). Jinak sem notně zklamanej, měl sem chut nekterý časti pretáčet...přijde mi, že vzali ten balast, kterej už v knižce vadil a natočili to jen z něho, ty důležitý časti kapitol uplně vynechali. Nečíst knižku tak naprosto nechápu pohnutky postav. Poslední díl, příchod jinejch, oproti knize naprosto žadná emoce, přišli tam s menším zaujetím a atmosferou jak duchodci do Tesca v 8 ráno. No aspon se u toho hodně nasměju, některý pohnutky jsou na umření.
    upraveno 5. června 2012
    :D LOL tiež som sa tak divil, že v jednej scéne padá a v druhej sa akosi doplazil k čarostromu.. Možno sa len pretvaroval ako Pycelle :D Majstri sú prešibaní :D
    Miss Utahraptor napsal(a):

Hildegarda napsal(a):

... "cim menej sa to na mna podoba, tym vacsi strach z toho ide" ...

Já to mám přesně naopak- čím lidštěji to vypadá, (když vím, že je to nějaká stvůra) tím více se toho bojím. :)
    Moje největší strašidlo - holka z Ringu (původní japonská verze), jak se tam plazí a jdou vidět jenom vlasy. Člověk si přeje, aby ty vlasy neodhrnuli, protože nechce vidět, co je pod nimi. :-)
    asi to sem nepatrí ale som mierne zmätená. čítala som 3 knihy, videla som každú časť seriálu ale kto je vlastne Ros? čím je tak dôležitá?
    upraveno 5. června 2012
    Ja som sa kedysi bál Raťafáka plachtu, ako to mohli deti kukať, veď on vyzeral tak hororvo :D
    upraveno 5. června 2012
    Marci pan: To už sa tu riešilo - Ros je prosto neviestka o ktorej majú producenti pocit, že nás o ňu nesmú pripraviť pretože by nám to extrémne vadilo :/ A bola to vlastne ona kto ukradol Dany draky podľa jedného skvelého vtipu .D

Marci pan: To už sa tu riešilo - Ros je prosto neviestka o ktorej majú producenti pocit, že nás o ňu nesmú pripraviť pretože by nám to extrémne vadilo :/ A bola to vlastne ona kto ukradol Dany draky podľa jedného skvelého vtipu .D

čiže vlastne nikto? nikto dôležitý? nie je dôvod stresovať? skvelé :D

:D LOL tiež som sa tak divil, že v jednej scéne padá a v druhej sa akosi doplazil k čarostromu.. Možno sa len pretvaroval ako Pycelle :D Majstri sú prešibaní :D

A to není nic proti tomu, jak se ve Spartakovi postava plazila s rozříznutým břichem po celém baráku i dvorku. :-) Filmařům chybí smysl pro realitu, kterou si pokroutí podle své potřeby. Nějak nechápou, že divákům na detailech záleží. Anebo my, co rádi čteme, jsme moc hnidopiši a řešíme věci, které běžná populace vůbec neřeší. :-)
    upraveno 5. června 2012
    Marci pan napsal(a):

čiže vlastne nikto? nikto dôležitý? nie je dôvod stresovať? skvelé :D
    Podľa Varysovej návštevy asi v tretej sérií bude dôležitejšia, čoho sa vážne obávam... Aby náhodou GRM nedal do Vichrov kapitoly z pohľadu ROS. Napokon to skončí tak, že ros otrávi Joffreyho, zradí Robba, zhodí Balona, povedie WW, zničí AA, vyputsí Danyiných drakov a bude to ona, ktorej nápad to bol stvoriť Westeros ./
    nepatrím k hate Ross táboru. myslím, že okrem snáď jednej scény je úplne ok, spája zopár drobných postáv a umožňuje nám mať pov v KL keď treba, aby si niekto niečo povedal.
    Ona je nesmírně důležitá, to ano. Já bych si jen přál, aby pro její roli (tedy nahrávačku) vybrali nějaké jiné prostředí - těch bordelů a prostituce je moc.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. června 2012
    svoa00 napsal(a):

Malá anketa - která dějová linka se vám v seriálu nejvíc líbí? U mě je to určitě ta, kterou v seriálu měnili asi nejmíň, a to je ta Tyrionova. Začíná jako bezstarostnej chlapík, co mu do klína spadla velká moc, a končí jako pochroumaná troska v náručí Šae. Na druhým místě je Arya, která začíná jako vystrašená holčička mluvící vysokým hláskem, a končí jako děvče obdivující nájemnýho vraha.

Arya. Po ní Tyrion, i když mu druhá série trochu ublížila. A ve druhé sérii mě nesmírně baví Jaime, i když u něj se tomu asi linka ani nedá říkat :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.