Hra o trůny 2x10 - Valar Morghulis
Je to tu. Po nejlepším dílu druhé série je tu finále druhé řady a po něm nás čeká další rok čekání na třetí řadu. Pro nečtenáře záhadně nazvaný díl napsali scénář Benioff a Weiss. Režijně se vrací muž, který grandiózně ukončil první řadu. Ať se to tedy Alanu Taylorovi podaří i tentokrát!
Epizoda bude o přibližně 10 minut delší než jindy, tentokrát se toho do ní musí vejít opravdu mnoho. Bude vám to jasno z popisu níže (nečtěte...
Číst celý článek zde
Epizoda bude o přibližně 10 minut delší než jindy, tentokrát se toho do ní musí vejít opravdu mnoho. Bude vám to jasno z popisu níže (nečtěte...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
K vypálení Zimohradu - je hezké, že chtějí, aby diváci teoretizovali kdo to udělal, ale bude se jim to dělat těžko, když někteří ani nevědí "co je to Bolton?", jak padlo v diskuzi na CSFD... Ale malý dík za zlovlky, kéž by byli častěji. Stačí, kdyby proběhli kolem, nebo postávali vzadu za postavami.
K Robbovi a Catelyn se odmítám momentálně víc vyjadřovat. Tahle linka skoro bolí.
K Daenerys - já jsem v celku spokojená, nečekala jsem tu vizi, moc jsem nečekala ani Rhaegara. Tuhle linku v seriálu vypustili téměř úplně, takže by to tam působilo jako pěst na oko a nečtenáři by se nechytali. Naopak lákadla a vize, které nachystal čaroděj pro Daenerys byly hezké - trůn, který by získala jen velkým ničením, Drogo a její syn - mohla své draky vyměnit za život v hezké iluzi. Zajímalo by mě, jestli Zeď v té vizi byla jen proto, že to dobře vypadá, nebo to mělo i nějaký hlubší smysl do budoucna (jako že cesta k Železnému trůnu vede přes sever).
K Jonovi - víceméně viz Robb. Ale neodpustím si opět povzdech, že se zbytečnou oklikou dostali tam, kam to muselo dospět a kam to knížka zavedla mnohem lepším a jednodušším způsobem. Ale z nastavené situace to bylo vcelku dobré vyústění. Moc mi chybí Duch.
K Brienne a Jaimemu - Tahle linka mě asi bude bavit. Coster-Waldau je výtečný a dělá postavu ještě zábavnější než byla v knize. Líbilo se mi, jak překvapeně koukal, když tam Brienne likvidovala seveřany.
K Theonovi - dobře mu tak. Vybral si a má co chtěl.
K Jiným - trochu zklamání, atmosféra pokulhávala - u mě nejvíc tím, že ukázali Jiné takhle přímo a přitom nic z toho. Sama nechali jen tak válet ve sněhu a jeli dál. A přitom stačilo málo - třeba aby je Sam pozoroval z bezpečí nějakého vyvýšeného místa, aby o něm nevěděli. Potenciální nebezpečí pro Noční hlídku vyšumělo do ztracena. Buď měli natočit i útok, nebo měli nechat jen trojí zatroubení a ukázat v mlze se přibližující postavy se zářivě modrýma očima.
K Malíčkovi a Sanse - opět dělají z Malíčka amatéra. Takhle hloupě vyložit karty a přitom v chodbě u trůnního sálu, kde ho mohl kdokoliv zaslechnout. K čemu tam tedy vůbec cpali Dontose? Ve předcházející scéně s Margaery mi chybělo Lorasovo jmenování do gardy.
Ale to nejlepší nakonec - Luwin a jeho loučení. Nejdojemnější scéna druhé série. Pro mě asi zároveň nejlepší scéna z druhé série. I slzu jsem upustila.
Doplnění: A přece jsem zapomněla - dokonce na moji nejoblíbenější Aryu. Její minivýstup se mi taky líbil. Rozloučení s Jaqenem skromné, ale milé - ostatně jako celé to jejich podivné přátelství. Celé to bylo příjemně komorní.
A potom už jaxi musel, i když nakonec rád :-)
Ostatně, moudří lidé říkali " Co musíš, dělej, jako bys rád !" :-D
Občas přemýšlím jestli ta rudá kněžka není hodná. :D Ale fakt,člověk nemá páru a severu je mi líto že to tak dopadlo.. A bolton,ten bastard je pěknej zmrd,co jsem teda o něm našel na netu. Já sever a Stárky mám rád.
Nemrtví = jsou to ti lidi, ale necítí bolest, ptž už umřeli a teď to jsou jen chodící mrtvoly, funguje na ně oheň.. Jiní jsou něco jiného, nikdo přesně neví, co...
Děti lesa jsou humanoidní rasa, o který se věří, že už vymřela ( abych to přiblížil - něco jako hobiti s nadpřirozenýma schopnostma) :-)
Jo a můj nečtenářský pokusný vzorek už zapomněl, k čemu slouží třetí troubení. :-)
Nicméně poté, co jsem si stěžovala, že HoU byl v knize zajímavější, slíbil, že si na dovolence bude číst. Pořád má strach z tolika stránek. ;-)
Děti lesa... Někde jsem četl že noční hlídce každý rok dávají to dračí cosi,co zabije ty nemrtví/chodce. Tak jsem právě nevěděl.
A ten Theon,jak nadával na toho co troubil,mooc povedené. :)
P.S. Jinak jsou tam i jiná stále obydlená místa/oblasti.
P.P.S. Fist of the First Men je neobydlená ruina pevnosti Prvních lidí
Oproti devítce byla desítka průměr jako předchozí díly.
Drogo tam byl proč jako (ale mé ženě nečtenářce se to jevilo jako bezvadný nápad)
S Ramsayem to chápu, že nechtěli komplikovat děj další postavou, akorát zas nevím jak to pochopili nečtenáři (ženě jsem to rád vysvětll, víš to vypálil ten co tam vůbec ještě nebyl :)))
Tyrion a Šae jedna z nejlepších scén.
Řekl bych hned po " Výborná řeč, nechtěl jsem ho přerušovat" a "Dvě rychlé smrti"
Tak dothraci se dočkali zlatého páva :D. Jak si ho nesli borci pryč celého , cheche. Nikdo se nesral s odlupováním kamínků.
Ale jinak celkově se mi druhá série líbila. I když jsem ji teda, na rozdíl od první viděl až po čtení, tak u jsem u toho jenom mudroval a nebyl překvapený.
První série na mě taky působila líp, ale nebude to jen tím, že jsem GoT četla až po dokoukání první série, kdežto u CoK naopak. První knížka je prostě koherentnější, je tam míň dějovejch linek a měli na ní víc času... V druhý to kolikrát skřípalo, působila zdlouhavě a zároveň uspěchaně, protože každá postava dostala v epizodě tak 2 min. Přesto si ale myslim, že to mohlo dopadnout o dost hůř, a Blackwater byla dobrá.
Snad se pro příští rok poučí, no. A daj si víc záležet na scénáři (Vanesso, koukám na tebe! :D)
P.S. Dvacátá epizoda překročila hranici 4 miliónů diváků!
Druhou řadu si podruhé pustím až za nějaký čas, ale už teď můžu říct, že nezklamala. Sice tam byly dva díly, které bych hodnotil lehce podprůměrně (děkujeme Vanesse), ale převažovaly ty kvalitní. Nebojím se říct, že Blackwater bylo pravděpodobně to nejlepší, co jsem v televizní produkci viděl.
A to jsem silně ovlivněný knížkou. V okolí mám hodně nečtenářů a ti jsou ze seriálu nadšení. Podle toho se hodně pozná. Přiznejme si to, ne vždy můžeme být objektivními soudci. I přes naše výhrady dostávají ostatní projekty HBO dost na frak.
Negativní pocity spíše mám po přečtení zdejší diskuse k tomuto dílu :D Chápu odlišnost názorů na určité věci, je to samozřejmost, ale někteří lidi prostě asi ani nevědí co chtějí, ale musí hanit. Na jednu stranu u sebemenší změny seriálu oproti knihám prskají div si plíce z těla nevyprskají, ale když pak je ve své podstatě něco věrné knize, tak je to opět chyba seriálu a zaznívají tu věci jako "no ale v seriálu je starší než v knize, takže bych čekala, že se zachová úplně jinak, to je hrozné jak to pokazili, vždyť z něj udělali idiota!"
Četl jsem zřejmě stejnou knížku, ale porušil v knize přísahu danou Freyům? Porušil. Porušil ji v seriálu? Porušil. Udělal to kvůli v knize kvůli románku? Udělal. A v seriálu? Rovněž. Nevím proč do toho tahat nějaké polehčující okolnosti. To že bude v seriálu starší, tak určité věci budou na čtenáře působit malinko jinak jste věděli už předtím než odvysílali první sérii, tak jste se měli vyvztekat tehdy ne? Věděli jste do čeho jdete, tak proč řešit věk a jeho dopad na určité věci teď? Ale mluvím ted jen o tomto konkrétním případu.A nebráním bezmyšlenkovitě tvůrce to určitě ne :D Mě se samozřejmě taky některé věci v seriálu nelíbily.
Ale abych se vrátil k desítce. Scéna s vypálením zimohradu nakonec vyzněla malinko do prázdna, ale nebudu to ještě odsuzovat, třeba to nějakým způsobem napraví na začátku třetí série až bude obsazený Ramsay. Třeba nějaký flashback? Vyprávění? Kdo ví, mají XY možností co s tím ještě provést. No a jediná moje další výtka je u Jona a Qhorina, tam si myslím, že stačilo maličko a mohlo to být knize věrnější a mělo by to daleko větší sílu ta scéna. A nedivil bych se, kdyby to někteří nečtenáři ani nepochytili o co tam vůbec šlo. (Ačkoliv jednoho jsem se ptal a pochopil to a vyznělo mu to stejně jako mě v knize, takže asi OK)
Jinak Dům neumírajích mě příjemně překvapil, dopadlo to o dost lépe než jsem čekal. Tušil jsem, že to bude úplně jiné, protože je tam spousta věcí, které by se na obrazovku těžko převáděly a vysvětlovaly bez textu, navíc do toho lezou finance a čas, takže ta podoba, jaká se v seriálu objevila mě potěšila. Funguje to.
Závěrečná scéna taky na jedničku, super natočené, super atmosféra. Sama jsem tam ale nečekal, ovšem někdo tady psal vysvětlení proč to tak mohlo být, a zdálo se mi docela logické.
Bál jsem se okamžiku, kdy kamera ukáže Jiného, ale musím říct, že se mi jejich provedení líbí. A ty meče jsou parádní. No už aby tu byla další série.
přiznám se, že Daenerys mě nejak nezaujala,, ani jak žena,,, ale ted v poslední epizodě, jak tam kráči s draky,,ten její pohled . fakt hezká... :-)... žebych se zamiloval ? :-d.....?
poslední epizoda... fakt dobrý :-)
- Jak se železní dozvěděli o tom, že mohou odejít pokojně domů? Věříte, že by jim to Ramsey fakt nabídl? Proč o tom nepadlo nikde na zimohradu ani slovo? Ve výborném dialogu Luwin-Theon stačilo přidat větu o tom, že železní mohou odejít a navázat tím, že Theon může razit ke zdi.
- Pokud se železní přece jen dozvěděli, že mohou odejít, proč tam nebyl ani náznak, že chtějí zradit Theona? O železných sice nemám příliš valné mínění, ale že by byli až takhle neloajální se mi moc nezdá. A klidně tam mohla být krátká scéna Theon - Dagmer "Budeme bojovat - ne, pojďme domů".
- Velice se mi nezdá, že by se železní vzdali a jen tak mohli odkráčet domů. Pokud se nepletu, tak železní se nevzdávají. S čím by se vrátili na železné ostrovy? "Drahý Lorde Balone, obsadili jsme Zimohrad, nicméně tvůj synáček se nechtěl vzdát, tak jsme ho raději vydali Boltonům a zdrhli..." Řekl bych, že to ani omylem. Zaprvé by byli za bandu zbabělců, co se vzdali a za druhé si myslím, že kdokoliv z Greyjoyů, by je za to nechal v lepším případě pověsit....
- A pochybuju, že by jim Luwin ukázal tajnou cestu ven ze zimohradu... Pokud to tedy dopadlo tak, jak to vypadá, tak opravdu vydali Theona za příslib volného odchodu domů Ramseymu, silně pochybuju, že by je ten bastard nechal odejít. Podle mě (spoiler z tance:) je nechal pokojně odejít asi jako železné z kailinské držby....
- první troubení = přijedou kámoši, bude se chlastat
- druhé troubení = kruci, bude řežba s divokými
- třetí troubení = do kosočtverce, spaste duši.
myslím, že i nečtenáři muselo být jasné, že přijde něco strašného. Kdyby zatroubili 3x rychle za sebou a pak dali pohled na tmu se svítícími modrýma očima, tak by to vypadalo jak z Asterixe a nečtenář by to bral jako útok divokých. Nemrtví vypadali dobře, stejně jako Jiný, a že nezabil Sama? Díval se na něj jako na hmyz, který mu nestojí za tu námahu, navíc pak se velmi rychle oddalovala kamera, takže nečtenář zůstane stále v napětí, respektive si bude myslet, že Sam to má za sebou.
Šae a Tyrion - dojemná romantická chvilka, u které si nemohu pomoci a začínám si myslet, že Tywin ublíží v seriálu Šae a tím nahradí divákovi neznámou linku s Tyrionovou životní láskou Tyšou. Tak bude mít Tyrion důvod provést to co provedl aniž by z toho diváka bolela hlava
Dům neumírajících by byl schopný natočit jen David Lynch, takže jsem žádné věštby nečekal. Ale i tak se mi to celkem pozdávalo, včetně toho dračího zakašlání..
Sansa byla zahrána skvěle, Varys rovněž.. no a na Joffreym bylo krásně vidět jak se nad dekoltem Marge rozplývá, akorát pochybuju, že by to v jeho věku jen hrál .-)
Celý děj na Zimohradu byl napsaný výtečně.. navíc neřekl Luwin Oše, že cesta na jih je plná nepřátel?
No a nakonec tou řezničinou Brienne jen udělali zkratku k tomu o čem se v knize celou dobu píše, že je Brienne jedna z nejlepších šermířů Západozemí byť Jaime na to přišel až v Bouři
skelet: Tyša byla. V 1. sérii, Tyrion o ní vyprávěl. Akorát teď nevím jestli Bronnovi na cestě z údolí nebo Šae ve stanu :D.