Hra o trůny 2x10 - Valar Morghulis

upraveno 3. června 2012 v 2. řada
Je to tu. Po nejlepším dílu druhé série je tu finále druhé řady a po něm nás čeká další rok čekání na třetí řadu. Pro nečtenáře záhadně nazvaný díl napsali scénář Benioff a Weiss. Režijně se vrací muž, který grandiózně ukončil první řadu. Ať se to tedy Alanu Taylorovi podaří i tentokrát!

Epizoda bude o přibližně 10 minut delší než jindy, tentokrát se toho do ní musí vejít opravdu mnoho. Bude vám to jasno z popisu níže (nečtěte...

Číst celý článek zde
1568101116

Komentáře

• upraveno 5. června 2012
    Expendable: Chápu, že tím narážíš na mě, ale asi si nerozumíme. Mě naopak změny v seriálu až tolik netankují. Naopak přece říkám, že tady bych změnu uvítala. Ta dějová linka s Robbem a Catelyn je v druhej řadě nakonec moje asi nejmíň oblíbená. Víceméně v ní scénáristi jenom potvrzují názory kritiků těch dvou postav a nechávají je oba chovat se sobecky a hloupě, přičemž ke svojemu jednání mají nějaký vágní polehčující okolnosti (moje dcery jsou v zajetí, jsem osamělej). Catelyn mohla přinejmenším argumentovat tím, že kdyby se zrady nedopustila ona, tak by to byl Karstark, a Robb by stejně už Jaimeho pod zámkem neměl. Ve třetí sérii mě tahle dějová linka může jedině mile překvapit :/
    Líbí se mi, že to v závěru posunuli nazpět do fantasy, protože historických seriálů je teď přehršel.
    Takže jsme tam měli draky (sice plamenomety, ale alespoň to vysvětluje, jaké to budou zabíjecí stroje, až vyrostou), Jiné... Jenom je škoda, že chyběla cesta za tříokou vránou. To asi dodají později.
    Ale když to tak vezmete... v seriálu byli tři draci na jednoho (zmnoženýho) týpka. V knize Drogon zničil celý ten barák sám :D.
    Griff napsal(a):

Alek napsal(a):

Jinak se mi zdá že se Daenerys její Dothraci záhadně množí, pokud tam nemají klonovací zařízení tak nevím kde se berou popřípadě kde někdy mizí.
    Myslíš že byli všichni ubytovaní u Xara a tak měli být taky všichni povražděni?
    Na druhou stranu znázornění té zubožené hrstky, kterou Daenerys převedla přes poušť se tvůrcům povedlo výrazně lépe než Drogův stotisícový khalasar, jenž představovalo třicet jezdců, kteří se ztráceli v trávě. :)
    No to né ale dovezla si do Quarthu svuj khalasar všeho všudy asi 20 lidí, z toho 15 duchodců, žen, dětí , tři pokrevní jezdci, ona a Jorah. Prošla bránou, měla jich jednou tolik, zabily nějaký služebníky u Xara -. budíž to nemuseli ani být její. A kdžy plení dům zase tam má aspon 10 bojovníků.
    Malé info: Podle Wikipedie a jejích zdrojů poslední díl série sledovalo 4,2 milionu lidí, zhruba o osm set tisíc víc než předchozí díl (vkus nemá logiku). Pro srovnání - poslední díl první série sledovalo něco málo přes tři miliony diváků. Aby nám tvůrci sériálu nezpychli :)
    svoa00 napsal(a):

Malé info: Podle Wikipedie a jejích zdrojů poslední díl série sledovalo 4,2 milionu lidí, zhruba o osm set tisíc víc než předchozí díl (vkus nemá logiku). Pro srovnání - poslední díl první série sledovalo něco málo přes tři miliony diváků. Aby nám tvůrci sériálu nezpychli :)

Naopak, logiku to má, ne? Po hodně dobrý epizodě (Blackwater) se často sledovanost zvýší. Minulou neděli byl navíc v USA Memorial Day, a ten prý hodně lidí tráví někde venku (nekoukaj se doma na telku).
    sveva napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Naopak, logiku to má, ne? Po hodně dobrý epizodě (Blackwater) se často sledovanost zvýší. Minulou neděli byl navíc v USA Memorial Day, a ten prý hodně lidí tráví někde venku (nekoukaj se doma na telku).

Vím, proč byl u Černovody pokles sledovanosti, psala jsem to i v komentáři, ale přijde mi to stejně takový ironický. Jinak - pánové v HBO si asi mnou ruce, protože druhá řada Hry o trůny měla vyjma toho skoku u posledních dvou epizod nejenom vysokou, ale taky vyrovnanou sledovanost mezi 3,6 a 3,9 milionama diváků. Jestli pro potěchu diváků pro další sérii přihodí víc peněz na CGI, to už je jiná věc.
    Víc než CGI bych uvítala emotivnost a méně linek, do kterých se pak vejde jenom pár vět dialogu.
    Povzdech "Tak nám vypálili Zimohrad" nestačí. Pár slziček u Brana a Rickona by neuškodilo. Přece jenom to byl jejich domov a vydali se do neznáma.
    Abych to taky něják zhodnotil, celkově se mi díl libi, drobné výtky, bych měl snad jen k podle mě zbytečné scéně rozhovoru Ross a Varyse a k závěru, který jak už tady psali mnozí jiní mohl být tajemnější, nebo alspoň tu scénu se Samem mohli udělat tak že kolem něj prošli a nevšimli si ho, ale to už jsou jen drobnosti. Celkově se série povedla a už se těším na další. Akorát si nedokážu předsatvit že by Tyrion po změnách oproti knize Šae uškrtil. Spíš jí asi v serálu zabije Tywin a Tyrion se mu pak pomstí ve slavné záchodové scéně, ale čistě spekuluju, nechme se překvapit. :-)
    Ben Nevis napsal(a):

Víc než CGI bych uvítala emotivnost a méně linek, do kterých se pak vejde jenom pár vět dialogu.
    Povzdech "Tak nám vypálili Zimohrad" nestačí. Pár slziček u Brana a Rickona by neuškodilo. Přece jenom to byl jejich domov a vydali se do neznáma.

Tak v tomhle IMHO bude třetí řada rozhodně lepší. Ono se toho upřímně řečeno v Bouři až do RW zase tolik neděje, spíš je to pro většinu kladných postav pomalej depresivní sešup (člověk pomalu neví, proč čte pořád dál, když dobře ví, že se nemá na co těšit). Jestli to zahrají správně, třetí řada bude slušná emotivní ždímačka... plus pár akcí s dráčkama, co přestanou být roztomilí ;)
    svoa00 napsal(a):

sveva napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Vím, proč byl u Černovody pokles sledovanosti, psala jsem to i v komentáři, ale přijde mi to stejně takový ironický. Jinak - pánové v HBO si asi mnou ruce, protože druhá řada Hry o trůny měla vyjma toho skoku u posledních dvou epizod nejenom vysokou, ale taky vyrovnanou sledovanost mezi 3,6 a 3,9 milionama diváků. Jestli pro potěchu diváků pro další sérii přihodí víc peněz na CGI, to už je jiná věc.
    No je to paradoxní, ale logiku to má.

Proč by přihazovali, když to funguje? Já bych s tím byl hodně opatrnej a to nemám jejich čísla a statistiky.
    Zajímalo by mě, co to ten Stannis viděl v ohni. Jestli nějaké zbožné přání - on na železném trůnu, nebo nějakou věštbu typu RW.
    Přece jenom vynechali čarování Mellisandry, jak vyjmenovávala, kdo všechno zemře. (asi aby nevyzrazovali dopředu)
    Ben Nevis: Myslíš tři pijavice? To je přece až v Bouři.
    já myslím, že viděl v plamenech dění za zdí a proto se tam následně vydá...
    Alek: Ano, proč by je mělo zajímat, že člověk občas zapomíná, že Starčata mají svoje mazlíčky, se Stannisem u brány bojovalo víc než třicet mužů nebo že Robb většinu scén jenom s někým mluví ve stanu :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 5. června 2012
    Jak tak přemýšlím nad plamenomety (čti draky), tak mi to přestává být divné, protože co já vím, jak draci fungovali :)))
    Nevada: K tvé druhé reakci na Expendablea se dá dodat jenom toto :)))
    svoa00 napsal(a):

Ben Nevis: Myslíš tři pijavice? To je přece až v Bouři.

Ty knížky jsou dějově tak propojené, že se mi to furt plantá. :-)
    Myslela jsem, že pijavici měl i Renly.

Baltim: nevím, jestli by se nad vizi u Zdi tak blaženě rozplýval. :-)
    upraveno 5. června 2012
    Ben Nevis: Podle mě měl pijavici Robb, Joff a Balón
    v zásade súhlas s mnohým, asi tak ako to sformulovala nevada. jediný rozdiel - nakoniec mi viac vadí ako urobili Jona, než Robba. Robbové zjednodušenie zostáva podľa mňa viac v intenciách láska - česť. Jonová linka pôsobí zmäteno. výborne vymselnú zápletku strašne osekali. mám pocit, že vystrihli nejaké rozhovory medzi jonom a Polrukým, alebo aspoň tam mal podľa mňa byť.
    naozaj ten konflikt a zabitie pôsobí nedôveryhodne aj pre diváka aj pre divokých.

ja osobne som mal pocit, že zimohrad vypálili Železní pri ústupe. napriek tomu, že som to x-krát čítal, mám pocit, že film navodzuje túto myšlienku. vidieť, že peniaze si šetrili na dráčikov a na záverečný pohľad Sam vs Others.
    svoa00 napsal(a):

Alek: Ano, proč by je mělo zajímat, že člověk občas zapomíná, že Starčata mají svoje mazlíčky, se Stannisem u brány bojovalo víc než třicet mužů nebo že Robb většinu scén jenom s někým mluví ve stanu :D

Přesně tak, proč by se tím měli trápit. Moc diváků navíc jim to určitě nepřinese. Šponovat se to výš asi nedá, to by vedlo jen k podobnému oznámení jako včera udělalo Starz - Spartacus původně plánovaný na 6-7 řad skončí třetí řadou.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. června 2012
    baltim napsal(a):

já myslím, že viděl v plamenech dění za zdí a proto se tam následně vydá...

To snad ne, to je přece zásluha Davose, o to by nás snad nepřipravili.
    upraveno 5. června 2012
    K Jonovi: O víkendu jsem mluvila s kamarádem nečtenářem, který ví, že Jon je má nejoblíbenější postava. A fakt jsem mu musela důrazně vysvětlovat, že Jon není debilní, protože mu připadal v seriálu jako naprostý ňoumič. Jsem zvědavá, co řekne na ten souboj (jestli pochopí ty Qhorinovy řečičky - 1 větu - že by to chtělo mít někoho u Divokých).
    Krisa napsal(a):

K Jonovi: O víkendu jsem mluvila s kamarádem nečtenářem, který ví, že Jon je má nejoblíbenější postava. A fakt jsem mu musela důrazně vysvětlovat, že Jon není debilní, protože mu připadal v seriálu jako naprostý ňoumič. Jsem zvědavá, co řekne na ten souboj (jestli pochopí ty Qhorinovy řečičky - 1 větu - že by to chtělo mít někoho u Divokých).

Pochopit by to měl, na to není třeba být v klubu Menza. A klid, blbec týdne je tentokrát Robb.
    Alek: Fakt plánovali 6-7 řad? :O Co by tam probůh chtěli nacpat?!
    upraveno 5. června 2012
    svoa00: No ale v tom posledním díle to vypadalo, že Qhorin Jona jednoduše naštval (otec zrádce, matka poběhlice, Jon zrádce...). Mohl mu aspoň šeptnout "Tak mě konečně kuchni".
    Zvlášť když tam o "špionství" byla jenom 1 věta v předminulém díle...ikdyž ji teda asi dali do vidělijste
    finálny pocit z druhej sezóny je mierne rozpačitý. samozrejme stále sa bavíme v intenciách chcem to vidieť, veľmi sa na to teším - ale nie je z toho obrovská láska, ktorá láme všetko čo stojí ceste. krisa a svoa00 odpustia: nie je to ako Robb a Talisa.
    je to trochu vlažnejšie, viac si pamätám drobnosti, scénky ako keby som mal chuť si to celé rovno pozrieť ešte raz. aj keď si to určite pozriem aspoň raz-dvakrát celé, kým príde trojka.
    takéto pocity som pravdupovediac očakával v piatej sezóne (štvrtej knihe). to by mohlo byť pre seriál smrteľné.
    o tretiu a štvrtú sa nebojím, majú pripravené big guns.
    Alek: Fakt plánovali 6-7 řad? :O Co by tam probůh chtěli nacpat?!
    Netušm, podle mě halvně pochopili, že bez Andyho to neni ono.
    Qhorin Jona jednoduše naštval (otec zrádce, matka poběhlice, Jon zrádce...). Mohl mu aspoň šeptnout "Tak mě konečně kuchni".
    Qhorin pochopil, že v seriálu je Jon za vola a nepochopil by to :-)
    upraveno 5. června 2012
    Alek: Aha, to leccos vysvětluje :D
    Sarven: Z Robba udělali taky blba, ale tolik mi to nevadí, takže ti nemám co odpouštět :)
    Krisa napsal(a):

Já bych řek, že ze seriálu je naprosto jasné, že chtěl Jona poslat k divokým. To, že to provedení nebylo precizně provedené, je druhá věc, ale vzhledem k tomu, jak za ním stojí Yngrit, to na uvěřitelnosti přidává do dostatečné míry, abych pokládal za smysluplné, že jej zbaví pout a vezmou jej tak nějak mezi sebe. Ona je asi jediná, kdo tomu zas tak moc nevěří.
    sarven: Robb a Talisa v intencích láska-čest? Tak, jak to napsali, Robb přece vůbec čestně nejedná, jenom si dělá, co chce. A nejhorší je, že ani láska to není, jenom mladický pobláznění. Chápu, co tady dělají. Robb v knížce každou blbost udělá z ušlechtilýho důvodu a často jenom reaguje na činy jiných, čímž Martin trochu mírní jakoukoliv kritiku, kterou vůčí Robbovi čtenáři mají. V seriálu si dali záležet, aby všechny rozhodnutí dělal z vlastní vůle a ne vždycky z nejvznešenějších důvodů. Zajímalo by mě ale, jak to v tom případě chtějí zahrát, aby v příští řadě člověk nefandil spíš Walderu Freyovi (když pominu jeho prostředky. Protože tak to být nemá.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.