TANEC CZ
pre tých čo práve čítajú v češtine a boja sa ísť do pôvodného topiku, aby tam nenarazili na niektoré informácie z konca knihy. Tu sa diskutuje k tancu priebežne. vždy dajte na úvod názov kapitoly (napr Jon II.) aby ostatní vedeli, či to už čítali a nehrozí spoil.
pekné tancovanie všetkým!!!
pekné tancovanie všetkým!!!
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
čítaj po anglicky, dozvieš sa dačo nové a zistil som, že to zas tak strašné nie je... minimálne prológ a epilóg :D
Tak jsem konečně dočetla... uff...
V angličtině jsem se dostala někam za polovinu a tam to vzdala a počkala si až na českou verzi. Až si to tady pročtu, tak se možná i přidám s nějakým konkrétním dotazem či připomínkou. Zatím jen dávám vědět, že jsem tady - pro ty, kteří si mě pamatují ;)
jsem měla strach sem chodit, protože bych klikala na spoilery :-D
hlídali Říši před divokými, ovšem původně tam očividně byli kvůli Jiným a jejich potvorám
Vůbec se jim nedivím, že na Jona vztáhli ruku (ano, dalo se to určitě řešit jinak, ale když je vám fakt kosa, máte snížené dávky jídla a všude se motaj vaši původní nepřátelé, tak jde logika trošku stranou), protože prostě zaváděl novoty a hlídka byla přeci jen trošku "zatuhlá". Už s Mormontovou výpravou za Zeď pokud vím nesouhlasili (a jak to taky dopadlo) a to nebylo nic proti tomu, na čem začal pracovat Jon.
Přestože ne všechna jeho rozhodnutí byla úplně rozumná, tak si myslím, že Jon jednal v dané situaci a podmínkách nejlépe jak mohl a málo jiných by projevilo tak "inovativní myšlení" jako on. Jsem přesvědčena, že nezemřel a věřím, že se ani žádné oživování konat nebude, jen si prostě možná i nějaký ten měsíc poleží (v komnatách Mel možná) a vyhrabe se z toho. Co s ním bude pak je otázka.
Já docela chápu, že se minimálně některým z Hlídky nelíbilo najednou zasednout s bývalými nepřáteli u jednoho stolu, stát vedle sebe v řadě...
Japonci během druhé světové války okupovali notnou část JV Asie. Prakticky všude, v Indočíně (Vietnamu), Thajsku, Malajsii, Koreji, Indonésii byi vnímaní jako okupanti a vznikly tam poměrně velký osvobozenecký hnutí bojující na straně spojenců. Když pak válka skončila, stále se na těch územích nacházela početná japonská armáda. No a potom co tam Japonci páchali coby okupanti im najednou spojenci řekli, že dokud si nepřevezmou tyhle území, tak Japonci budou dál vykonávat bezpečnostní službu, nechaj si zbraně a získaj policejní pravomoci. Výsledek byl, že na těch územích to brali jako obrovskou zradu od spojenců (se značnym dopadem na národně osvobozeneckej boj), protože se měli najednou družit se včerejšími nepřáteli. jak by bylo nám, kdyby po válce měli třeba SS najednou převzít bezpečnostní roli v republice.
A boj Hlídka x Divocí trval staletí. Přehodit uvažování z nepřítel na přítel, to vyžaduje zvlášť drsný přehození vnímání světa a je podle mě naprosto pochopitelný, že to mnozí nedokážou snadno.
Máme dost příkladů ze současnosti, kdy se zbořila iluzorní zeď a vděční imigranti to dali starousedlíkům náležitě sežrat. Tak se nemůžeme divit hlídce, že raději zabijou Jona, než aby čelili něčemu takovému.
Navíc možná byli nepřátelé divocí i Jiní. Viz troubení. Ráda bych viděla to stavění Zdi... Láká mě to skoro jako Zkáza Valyrie... :-)
Ja by som tiež išiel proti Divokým aj s ich filozofiou - kto zabije druhého vyhráva... Avšak, Nočná hliadka mala niekoľko hradov a prd s nimi spravila a Divokí budú ich najmenší problém proti WW... Ak by sa Divokí usadili na severnej časti Severu a trocha pomáhali hliadke, tak by splatili dlh za slobodu a svoj život na severe - nech si chránai zem, kde žijú. Nočná hliadka by mala znova svojich mužov, ktorých chcela a armáda NW by bola hneď väčšia... Je to kruté, ale musel som sa zasmiať, keď som si predstavil katalóg s černochmi v ponuke a zrazu novelu "Presúvame tovar s položky ,majetok' "... Ale skutočne nie som rasista, len to bolo komické :)