Jídlo a pití
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
uz ked sa robi na zaciatku ten karamel, uz len pre tu vonu v byte to robim..
2 osoby: 200g krůtích prsou, 50g mandlí opražených na oleji, asi 1/2 pórku, 1/2 lžičky vegety, 1/4 lžičky mletého kmínu, špetka soli, 3 lžíce oleje na smažení
Na obalení masa: 1 vejce, 1 lžička solamylu, voda na rozředění
Maso nakrájet na plátky a rozmíchat v misce se solamylem, vejcem a vodou. Rozehřát olej na pánvi a vložit maso. Míchat a nenechat plátky spéct se k sobě. Asi za dvě minuty až masio zbělí přidat pórek nakrájený na jemné nudličky, všechno koření a směs promíchat. nakonec přidat loupané a krátce opražené mandle. Po jejich prohřátí podávat. Je bez šťávy, zato s jemnou lahodnou chutí (prý).
Tohle má u mě jistý privilegium, páč tyo bylo vůbec první čínský jídlo, který se táta pokusil udělat někdy asi v roce 1987 :)
1 meloun, 100g pomerančů,, mandarinek (může být kompot), 100g kompotu z liči, 100g kompotu z rambutanu (nevim co to je), 100g ananasového nebo broskvového kompotu, může být rynglový nebo hroznový kompot (my doma do toho dáváme co je po ruce - jahody, jablka, angrešt, hrušky...)), 0,5dl brandy (rum), dukr, karamel, šlehačka
Ze zralého melounu vzřízneme košíček a lžící vybereme dužinu. Melounovou dužinu nakrájet na kostky (v receptu je ozdobným nožem, pokud si s tím chce někdo vyhrát), potom smíchat s okapaným kompotovým nebo čerstvým ovocem. Naplněný košíček pokapeme brandy/rumem, podle chuti přidáme cukr. Dáme vychladit a podáváme ledový. Může se přelít karamelem, přidat šlehačku.
DOPORUČUJI!
Flankere - píšu si :-) Vyzykoušíme jen, co seženu noroka (krocana)...leda bych modifikovala kuřetem...
Monty - nevím, já modifikuji ráda :-)) samozřejmě některé věci nenahradíš, ale některé jde přidat nebo ubrat, no ne ?
gardien - především chleba, který je universální příloha, ale taky třeba noky na mnoho způsobů a velikostí a pak taky kaše - jáhlové, prosné a jiné obilné. Společně s brambory přišla i kukuřice, takže přibyla i polenta.
Dávali to na Nově, byl to velký hit
edit: pozor v tomto poste sú reklamné informácie
Maj tam pečenou kachnu s knedlem a se zelím?:-)