Co ty víš jaký by Arya mohla mít deníček za pár let, kdyby jí bylo umožněno žít dál v klidu a míru na Zimohradu. Třeba by konečně výchova Catelyn padla na úrodnou půdu:-P "Milý deníčku, dneska jsme s Mycahem trénovali šerm. Jak je možné, že jsem si nikdy dřív nevšimla, jak neuvěřitelně modrou barvu mají jeho oči? Prohrála jsem." "Dnes jdu s Mycahem na procházku, a tak si říkám, lososová nebo fuchsiová? Která by se asi Mycahovi líbila víc?" "Mycah nepřišel, budu ho nenávidět do konce života!!!" "Milý deníčku, dnes z Králova přístaviště dorazila nová posila do naší kovárny. Gendry. Jeho jméno mi zní v uších jako rajská hudba a má ty nejmodřejší oči na světě. Tak si říkám vyčesat vlasy nahoru nebo nechat rozpuštěné. Každopádně, dneska se jdu projít okolo kovárny."
A pořád nechápeš, že Sansa byla to, k čemu tehdy výchova měla vést. Z dobovýho pohledu byla výchova nedostatečná spíš u Aryi. Sansa dá se říct byla vychována pro cca 95 % situací, do kterejch se mohla za normálních okolností dostat. Byla naivní, protože neměla šanci bejt jiná. Zkaženost, to by znamenalo, že by si například libovala v krutosti jako Joffrey. A i z našeho pohledu se nedá brát Arya jako vzor, k čemu má výchova vést. Až příliš se vidí coby "vůdkyně smečky", kterou ale ve skutečnosti není, a kdo nevidí svět z jejího pohledu je nepřítel
A je to tady znova :D Souboj Arya vs. Sansa... nevychovaný zmetek versus naivní barbína. Já jsem vždycky viděla Starčata jako smečku a vadí mi, když někdo vyzdvihuje jednoho z nich a hází špínu na druhýho.
Sansa byla vychovaná k naprosté dokonalosti - krásná dáma, která se umí chovat za všech situací a splní manželovi, co mu na očích vidí. Nevím, co bys od urozené dámy, která je určená se ve 13-15 (dejme tomu) letech provdat za někoho, koho nikdy neviděla a být mu dobrou manželkou. To, že bych taková být nechtěla a v současnosti je to něco "divného" se do toho tahat nedá.
Krisa: Právě že v současnosti to není nic divnýho, takových Sans, co chlapovi splní každý přání, jsou i dneska celý davy. Proto je Sansa u mužských čtenářů tak populární :D
Nečekal jsem, že by tento můj výplod mohl vzbudit takové bouřlivé reakce. Smyslem povídky rozhodně nebylo očerňovat některé Starky a Sansu a Jona vyzdvihovat. Jde o to, že děti to takhle občas dělají, že pod nátlakem okolí dělají věci, které by jinak nedělali. Rozhodně jsem nechtěl ze Sansy udělat oběť šikany a ostatní Starky gansta hajzlíky- naopak. Jindy si zase mohli utahovat z Aryi, jindy z Robba... Hlavně se, prosím, nehádejte, jinak budu mít pocit, že jsem to zavinil já D:
Vždyť jsem to už psala dřív, že tahle povídka je hlavně autorovo volání o pozornost ;)
BTW Everette, nejsem si jistá, jestli ti vydrží nadšení, až opravdu potkáš silnou Amazonku. Ona se bude hádat. Bude křičet a nebude si tě vždycky vážit. A při sexu bude chtít být nahoře (vážně jsem to řekla?) :D
Komentáře
"Milý deníčku, dneska jsme s Mycahem trénovali šerm. Jak je možné, že jsem si nikdy dřív nevšimla, jak neuvěřitelně modrou barvu mají jeho oči? Prohrála jsem."
"Dnes jdu s Mycahem na procházku, a tak si říkám, lososová nebo fuchsiová? Která by se asi Mycahovi líbila víc?"
"Mycah nepřišel, budu ho nenávidět do konce života!!!"
"Milý deníčku, dnes z Králova přístaviště dorazila nová posila do naší kovárny. Gendry. Jeho jméno mi zní v uších jako rajská hudba a má ty nejmodřejší oči na světě. Tak si říkám vyčesat vlasy nahoru nebo nechat rozpuštěné. Každopádně, dneska se jdu projít okolo kovárny."
A pořád nechápeš, že Sansa byla to, k čemu tehdy výchova měla vést. Z dobovýho pohledu byla výchova nedostatečná spíš u Aryi. Sansa dá se říct byla vychována pro cca 95 % situací, do kterejch se mohla za normálních okolností dostat. Byla naivní, protože neměla šanci bejt jiná. Zkaženost, to by znamenalo, že by si například libovala v krutosti jako Joffrey.
A i z našeho pohledu se nedá brát Arya jako vzor, k čemu má výchova vést. Až příliš se vidí coby "vůdkyně smečky", kterou ale ve skutečnosti není, a kdo nevidí svět z jejího pohledu je nepřítel
To, že bych taková být nechtěla a v současnosti je to něco "divného" se do toho tahat nedá.
Hlavně se, prosím, nehádejte, jinak budu mít pocit, že jsem to zavinil já D:
BTW Everette, nejsem si jistá, jestli ti vydrží nadšení, až opravdu potkáš silnou Amazonku. Ona se bude hádat. Bude křičet a nebude si tě vždycky vážit. A při sexu bude chtít být nahoře (vážně jsem to řekla?) :D
v pohode sa mozes pridat :)