Co zrovna čtete?
Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Mám ráda Agathu Christie a doma mi leží nějaký Dalglish. Klidně něco doporuč, ale u detektivek mi vadí, že si oblíbím nějakou postavu a pak ji někdo odkrouhne. :-)
Jen u těch ženskejch autorek je to eště umocněný těma zvláštníma vztahama a zejména motivama, který jsou někde mimo moje chápání (tak jako Jarla tvrdí o mužských autorech, pokud jde o popis žen). Ale většinou věci, který jsou úplně základní hrdiny/ky nenapadnou až do konce knihy, zato jakousi psychologickou intuicí dedukujou motivace, že by skutečný policejní psychologové zírali)
Do některý z uvedených nahlídnu (díky za tipy, ale od Sayersový jsem se snad dokonce něco číst pokoušel), ale moc tomu naději nedávám :)
Jestli teda pravda eště z období puberty něco chovám ve zvláštní úctě (byť kdybych to čet v tomto věku poprvý, asi bych z toho měl srandu), je to Žabí bratrstvo od Wallace.
Varovali ste mne, že jde o tu horší část písně. Jsem zatím v polovině, ale:
1. Kapitoly z dorne jsou zatím nudné a musím se nutit nepřeskakovat řádky...
2. Arya a laskavý stařec :)
3. Cersei je při tom ničení říše tak elegantní a tak přesvědčená o správnosti svého počínání...až je mi jí líto :(
4. Ser Kevan : Cersei je špatná královna stejně jako špatná matka - přesně tak
Pan Kevan je asi jediný "klaďas" z Lannisterů (Fandím mu a proto asi dodýchá....) Kromě Jamieho, který se už nechová ani z promile tak jako v GoT.
Sanžim si vždycky Martinovy knihy za ty hříšné peníze šetřit, takže další kapitoly zase zítra :)
Ba ne, většina detektivek není úplně odtržená od reality. Jenom to, co dělá v reálu třicet lidí několik měsíců, v detektivce dělá jeden člověk týdny.
Zatímco fikce musí zaujmout.
Taky mám ráda třeba honičku na masového vraha než seznam deseti podezřelých, kde si říkám "hm, na toho padl stíh podezření, ten to určitě nebude". Stejně toho vraha nikdy neuhodnu, protože má být neuhodnutelný (což se neslučuje s motivacemi).
Doporučuji Mlčení jehňátek, jestli jste nečetli nebo od stejného autora Červeného draka - to je možná ještě lepší.
Jo a Valja Stýblová je fakt super, s tou jsem začínala dospělou literaturu.
Garantuji záchvaty smíchu nad naivitou autora :-)
Thomase Harrise ale jen se silným žaludkem.
Ale i v reálu člověk najde "zajímavé" zločiny. Třeba nedávno se sadista, odsouzený už za jednu vraždu, přiznal k vraždě, kterou spáchal dávno před tím. U té vraždy chybělo tělo, jeho příběh nešel nijak uvěřit. A on tvrdil, že v kriminále pochopil díky psychpterapii, že tehdy se jeho život podělal (začal po té vraždě brát drogy) a že se chce léčit. Kdykoliv během procesu mohl všechno odvolat (že si to vymyslel, aby byl zajímavý) a oni by na něj neměli nic. Neudělal to. Dostal dalších 12 let... To kdybych četla v knížce, tak řeknu, že to je blbost na entou. To je extrémně vzácné. Pachatelů-sadistů záleží jen na nich samotných. A přeci se to stalo... Extrémně vzácná výjimka jak z nějakého románu.
Citát je z Prince a Večernice (ale nevim, jestli je to Brdečkova fantazie, nebo jestli použili citát z Malloryho).
Jinak jak už jsem tu psal, opravdu se mi líbil Zodiac, je v tom krásně ukázanej rozdíl mezi uvažováním novináře, kterej pátrá řekněme filmovým/literárním způsobem a policejní prací.
Štěk, který zvyšuje kvalitu pohádky o jednu hvězdu :-D
A souhlas, Dextera jsem víc jak jeden díl nevydržel.
P. S. A bylo mi připomenuto, že mám přiznat četbu historických detektivek od Vondrušky... :)
Obecně mám radši mužské autory, ale jde to kniha od knihy.
Cherryh třeba napsala vynikající Stanici Pell, ale pak píše jednu ságu za druhou a co to je za kvalitu, když to chrlí rychleji jak tiskárna. Ale má fantazii, četli už jste někdy knížku z POV počítačových bytostí, co se jmenujou např. () nebo </>? :-)
Nie nechcem byť teenagerske dieťa :)