Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

14142444647144

Komentáře

• upraveno 23. srpna 2012
    Ženský detektivky jsou obecně úplně mimo :)
    Četls někdy Tess Gerritsen nebo Yrsu Sigurdardóttir ? Ctitelům staré školy bych kromě Agáthy pochopitelně doporučila Dorothy L. Sayers
    Tyna napsal(a):

Ženským autorkám se nevyhýbám, ale většinou mě stejně utvrdí v tom, že to, co se mi na knihách líbí - prvek tajemna - musím hledat u mužských spisovatelů.
    A čteš detektivky? Znám bezva současné autorky s větším než malým množstvím tajemna.
    Chtěla jsem si přečíst tu autorku, co je podle ní Vraždy v Midsomeru. (ale nechce se mi do toho vrážet peníze)
    Mám ráda Agathu Christie a doma mi leží nějaký Dalglish. Klidně něco doporuč, ale u detektivek mi vadí, že si oblíbím nějakou postavu a pak ji někdo odkrouhne. :-)
    Ben Nevis: Tahle anglická škola je trošku jiná, než co čtu já. Ale kdybys chtěla zkusit něco jiného, doporučuji ty dvě, co jsem psala. Tess Gerritsen nebo Yrsu Sigurdardóttir.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. srpna 2012
    Já detektivky skoro nečtu (resp. mě po nástupu na akademii přestaly bavit), protože je to naprosto pomýlený od skutečnýho zločinu :) K čemu bych to přirovnal, asi jako ajťáci nesnášej když viděj co se ve filmech dělá s počítačema. I když pravda, občas se výjimka najde Detektiv od Arthura Haileyho, na tom je vidět ta stará dobrá příprava zkušeňák, kterej se s prostředím nejdřív pořádně seznámí.
    Jen u těch ženskejch autorek je to eště umocněný těma zvláštníma vztahama a zejména motivama, který jsou někde mimo moje chápání (tak jako Jarla tvrdí o mužských autorech, pokud jde o popis žen). Ale většinou věci, který jsou úplně základní hrdiny/ky nenapadnou až do konce knihy, zato jakousi psychologickou intuicí dedukujou motivace, že by skutečný policejní psychologové zírali)
    Do některý z uvedených nahlídnu (díky za tipy, ale od Sayersový jsem se snad dokonce něco číst pokoušel), ale moc tomu naději nedávám :)
    Jestli teda pravda eště z období puberty něco chovám ve zvláštní úctě (byť kdybych to čet v tomto věku poprvý, asi bych z toho měl srandu), je to Žabí bratrstvo od Wallace.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 23. srpna 2012
    Zrovna čtu...- Hostinu pro vrány.
    Varovali ste mne, že jde o tu horší část písně. Jsem zatím v polovině, ale:
    1. Kapitoly z dorne jsou zatím nudné a musím se nutit nepřeskakovat řádky...
    2. Arya a laskavý stařec :)
    3. Cersei je při tom ničení říše tak elegantní a tak přesvědčená o správnosti svého počínání...až je mi jí líto :(
    4. Ser Kevan : Cersei je špatná královna stejně jako špatná matka - přesně tak

Pan Kevan je asi jediný "klaďas" z Lannisterů (Fandím mu a proto asi dodýchá....) Kromě Jamieho, který se už nechová ani z promile tak jako v GoT.
    Sanžim si vždycky Martinovy knihy za ty hříšné peníze šetřit, takže další kapitoly zase zítra :)
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 23. srpna 2012
    Oh, asi jsem nedodržel téma, neodolal jsem ale.. promiňte
    Já detektivky skoro nečtu (resp. mě po nástupu na akademii přestaly bavit), protože je to naprosto pomýlený od skutečnýho zločinu :)
    A to povídáš mně - otec bývalý policajt, matka celý život v Kriminalistickém ústavu, já píšu krimi? :-))) já k snídani prohlížela od dětství vnitroresortní Kriminalistický sborník, plavat chodila na Policejní akademii, obědvat do Barťáku (dokud tam měli jídelnu pro všechny) z hlavy sypu podrobnosti k většině alespoň něčím zajímavých zločinů spáchaných na našem území tak od padesátých let a... stejně si dobrou detektivku užiju :-)

Ba ne, většina detektivek není úplně odtržená od reality. Jenom to, co dělá v reálu třicet lidí několik měsíců, v detektivce dělá jeden člověk týdny.

Flanker: Jestli to nebude tím, že v reálu policajti zabásnou manžela/manželku a mají případ vyřešený.
    Zatímco fikce musí zaujmout.
    Taky mám ráda třeba honičku na masového vraha než seznam deseti podezřelých, kde si říkám "hm, na toho padl stíh podezření, ten to určitě nebude". Stejně toho vraha nikdy neuhodnu, protože má být neuhodnutelný (což se neslučuje s motivacemi).
    Doporučuji Mlčení jehňátek, jestli jste nečetli nebo od stejného autora Červeného draka - to je možná ještě lepší.

Jo a Valja Stýblová je fakt super, s tou jsem začínala dospělou literaturu.
    Chcete-li si přečíst skutečnou detektivní perlu (při níž se budete smát, až se za bachory budete popadat, i sám král Artuš pravil "hahaha jsem tak vesel, že už ani nemohu býti veselejší"...) doporučuji Muž, který se navrací z dáli od Gastona Lerouxe (jo napsal Fantoma opery, což má být taky detektivka :-p )
    image
    Garantuji záchvaty smíchu nad naivitou autora :-)
    Ben Nevis napsal(a):

Taky mám ráda třeba honičku na masového vraha než seznam deseti podezřelých, kde si říkám "hm, na toho padl stíh podezření, ten to určitě nebude". Stejně toho vraha nikdy neuhodnu, protože má být neuhodnutelný (což se neslučuje s motivacemi).
    Doporučuji Mlčení jehňátek, jestli jste nečetli nebo od stejného autora Červeného draka - to je možná ještě lepší.

Thomase Harrise ale jen se silným žaludkem.
    Jestli to nebude tím, že v reálu policajti zabásnou manžela/manželku a mají případ vyřešený.
    Většinou :-) Vražda je typicky vztahový delikt. Nejhorší jsou vraždy (loupežné nebo sexuální), kdy si vybere vrah vyloženě náhodně. Třeba v Klučově zavraždil chlap tři ženské a do té obce se dostal jen proto, že ho vyhodil průvodčí z vlaku. Dřív bylo téměř nemožné je vyřešit, dneska pomáhá kamerový systém, analýza DNA...

Ale i v reálu člověk najde "zajímavé" zločiny. Třeba nedávno se sadista, odsouzený už za jednu vraždu, přiznal k vraždě, kterou spáchal dávno před tím. U té vraždy chybělo tělo, jeho příběh nešel nijak uvěřit. A on tvrdil, že v kriminále pochopil díky psychpterapii, že tehdy se jeho život podělal (začal po té vraždě brát drogy) a že se chce léčit. Kdykoliv během procesu mohl všechno odvolat (že si to vymyslel, aby byl zajímavý) a oni by na něj neměli nic. Neudělal to. Dostal dalších 12 let... To kdybych četla v knížce, tak řeknu, že to je blbost na entou. To je extrémně vzácné. Pachatelů-sadistů záleží jen na nich samotných. A přeci se to stalo... Extrémně vzácná výjimka jak z nějakého románu.
    i sám král Artuš pravil "hahaha jsem tak vesel, že už ani nemohu býti veselejší"...)
    :-))))))))))))))))))))))))))))) Odkud to je?
    flanker.27: Aby nedošlo k mýlce, detektivky vyloženě odtržené od reality taky číst nemůžu. A co mi vadí zdaleka nejvíc je "kult cool sociopatů." O tom jsem se kdysi bavila s doktorkou Čírtkovou. Jak je lidi podávají jako strašně zajímavé, inteligentní a šarmantní osobnosti. V reálu jsou to prostě nezajímaví, bezcitní, často hloupí, lidé... jsou jako my, jen bez jakéhokoliv dobra. A právě v těch ubercool sériových vrazích si mnoho autorů libuje.
    upraveno 23. srpna 2012
    Tyna: Ale jo, jsou blbosti co se u nich bavim, ale tohle je taková nějaká stavovská čest nebo co :)
    Citát je z Prince a Večernice (ale nevim, jestli je to Brdečkova fantazie, nebo jestli použili citát z Malloryho).

Jinak jak už jsem tu psal, opravdu se mi líbil Zodiac, je v tom krásně ukázanej rozdíl mezi uvažováním novináře, kterej pátrá řekněme filmovým/literárním způsobem a policejní prací.
    Je to z dialogu Filipovského a Menšíka, kdy Menšík jako král chce po obstarožním depresivním šaškovi Filipovském, aby mu přečetl něco veselého a ten hlasem útrpným čte: "A tutě začala přenáramná veselice, všichni zbrojnoši se smáli až se za bachory popadali i sám král Artuš pravil ha ha ha jsem tak vesel, že už ani nemohu býti veselejší...é veselejší."
    Štěk, který zvyšuje kvalitu pohádky o jednu hvězdu :-D
    upraveno 23. srpna 2012
    Jé ty znáš i Čírtkovou, ta nám přednášela :)

A souhlas, Dextera jsem víc jak jeden díl nevydržel.

P. S. A bylo mi připomenuto, že mám přiznat četbu historických detektivek od Vondrušky... :)
    Jinak jak už jsem tu psal, opravdu se mi líbil Zodiac, je v tom krásně ukázanej rozdíl mezi uvažováním novináře, kterej pátrá řekněme filmovým/literárním způsobem a policejní prací.
    Tak novinář hlavně pátrá za jiným účelem než policie. A taky má jiné (menší) možnosti, jako každej civil :-) V současnosti ale už moc pátracích novinářů není, je to drahé a celkem zbytečné. Jsou takoví staří gardisti i u nás (Viktorín Šulc), ale je to vymírající druh. A pak takoví ti investigativci jako janek kroupa. Já jsem taky jednou pátrala, ale jaksi spíš omylem a musela jsem do toho zatáhnout policii. já jsem policejní dítě, věřím, že pátrat má policie.
    Jé ty znáš i Čírtkovou, ta nám přednášela :).
    Jasně, že znám :-) Si myslíš,že jsem tě prve houpala? A taky znám doktorku Eliášovou, Mazánka, Lottese, Dočekala...
    A souhlas, Dextera jsem víc jak jeden díl nevydržel.
    Díky bože, za ty dary...
    Jarla. jj, už si tu scénu vybavuju .-))
    upraveno 23. srpna 2012
    Tys u nás měla studovat :)
    Bratra Cadfaela taky napsala ženská :). Od P. D. Jamesové mám asi radši Cordelii než Dalglieshe.
    Obecně mám radši mužské autory, ale jde to kniha od knihy.
    flanker.27 napsal(a):

Já detektivky skoro nečtu (resp. mě po nástupu na akademii přestaly bavit), protože je to naprosto pomýlený od skutečnýho zločinu :) K čemu bych to přirovnal, asi jako ajťáci nesnášej když viděj co se ve filmech dělá s počítačema. I když pravda, občas se výjimka najde Detektiv od Arthura Haileyho, na tom je vidět ta stará dobrá příprava zkušeňák, kterej se s prostředím nejdřív pořádně seznámí.
    Jen u těch ženskejch autorek je to eště umocněný těma zvláštníma vztahama a zejména motivama, který jsou někde mimo moje chápání (tak jako Jarla tvrdí o mužských autorech, pokud jde o popis žen). Ale většinou věci, který jsou úplně základní hrdiny/ky nenapadnou až do konce knihy, zato jakousi psychologickou intuicí dedukujou motivace, že by skutečný policejní psychologové zírali)
    Do některý z uvedených nahlídnu (díky za tipy, ale od Sayersový jsem se snad dokonce něco číst pokoušel), ale moc tomu naději nedávám :)
    Jestli teda pravda eště z období puberty něco chovám ve zvláštní úctě (byť kdybych to čet v tomto věku poprvý, asi bych z toho měl srandu), je to Žabí bratrstvo od Wallace.

Na Slovensku je popularny Dominik Dan ako autor detektivok. Je to pseudonym ale vie sa o nom, ze posobi(l) ako detektiv, tekze ten by ta mozno zaujal :)
    .
    Hildegarda napsal(a):

Na Slovensku je popularny Dominik Dan ako autor detektivok. Je to pseudonym ale vie sa o nom, ze posobi(l) ako detektiv, tekze ten by ta mozno zaujal :)

Dan je pisany velmi pekne je zaujimavy a dostatočne uchilny plus fakty su zaražajuce a najdeš tam realne osoby a realne miesta čiže tie pribehy vyzeraju že maju istu davku skutočnosti i keď je to na jeho fantazii.. Keby som mohol tak asi by to bola pomaly niečo ako literatura faktu.. opiera sa to o realne fakty ale postupuje smerom k fatazii.. ale zas ktohovie...
    ( jen tak ;-) úchyl je s Y)
    Jarla, ja som stastna, ze to napisal nespravne :)
    Chmur napsal(a):

Ty živé lodě vypadají podle recenzí lákavě. Jen mě trochu děsí, že to psala žena. Co se týká literatury jsem naprostý sexista.

Pravdu řečeno, já jsem zjistil že Robin Hobb je žena až někdy v polovině druhé knihy, a nijak jsem nevnímal nějaký velký rozdíl.
    upraveno 23. srpna 2012
    brbr: Cadfael má jistou výjimku díky době, ve který se to odehrává :)
    Ze současné tvorby ženských autorek mi přijde nejlepší Rowlingová a ta, co napsala Hunger games (Collinsová?). Píšou přitom strašně jednoduchou angličtinou.
    Cherryh třeba napsala vynikající Stanici Pell, ale pak píše jednu ságu za druhou a co to je za kvalitu, když to chrlí rychleji jak tiskárna. Ale má fantazii, četli už jste někdy knížku z POV počítačových bytostí, co se jmenujou např. () nebo </>? :-)
  • upraveno 24. srpna 2012
    Ben Nevis napsal(a):

Ze současné tvorby ženských autorek mi přijde nejlepší Rowlingová

Najlepšia je Meyerová a je upíri.. lol čo sa tam nejaky fotter hrabe...
    Nie nechcem byť teenagerske dieťa :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.