Ben Nevis: Tahle anglická škola je trošku jiná, než co čtu já. Ale kdybys chtěla zkusit něco jiného, doporučuji ty dvě, co jsem psala. Tess Gerritsen nebo Yrsu Sigurdardóttir.
Já detektivky skoro nečtu (resp. mě po nástupu na akademii přestaly bavit), protože je to naprosto pomýlený od skutečnýho zločinu :) K čemu bych to přirovnal, asi jako ajťáci nesnášej když viděj co se ve filmech dělá s počítačema. I když pravda, občas se výjimka najde Detektiv od Arthura Haileyho, na tom je vidět ta stará dobrá příprava zkušeňák, kterej se s prostředím nejdřív pořádně seznámí. Jen u těch ženskejch autorek je to eště umocněný těma zvláštníma vztahama a zejména motivama, který jsou někde mimo moje chápání (tak jako Jarla tvrdí o mužských autorech, pokud jde o popis žen). Ale většinou věci, který jsou úplně základní hrdiny/ky nenapadnou až do konce knihy, zato jakousi psychologickou intuicí dedukujou motivace, že by skutečný policejní psychologové zírali) Do některý z uvedených nahlídnu (díky za tipy, ale od Sayersový jsem se snad dokonce něco číst pokoušel), ale moc tomu naději nedávám :) Jestli teda pravda eště z období puberty něco chovám ve zvláštní úctě (byť kdybych to čet v tomto věku poprvý, asi bych z toho měl srandu), je to Žabí bratrstvo od Wallace.
Zrovna čtu...- Hostinu pro vrány. Varovali ste mne, že jde o tu horší část písně. Jsem zatím v polovině, ale: 1. Kapitoly z dorne jsou zatím nudné a musím se nutit nepřeskakovat řádky... 2. Arya a laskavý stařec :) 3. Cersei je při tom ničení říše tak elegantní a tak přesvědčená o správnosti svého počínání...až je mi jí líto :( 4. Ser Kevan : Cersei je špatná královna stejně jako špatná matka - přesně tak
Pan Kevan je asi jediný "klaďas" z Lannisterů (Fandím mu a proto asi dodýchá....) Kromě Jamieho, který se už nechová ani z promile tak jako v GoT. Sanžim si vždycky Martinovy knihy za ty hříšné peníze šetřit, takže další kapitoly zase zítra :)
Flanker: Jestli to nebude tím, že v reálu policajti zabásnou manžela/manželku a mají případ vyřešený. Zatímco fikce musí zaujmout. Taky mám ráda třeba honičku na masového vraha než seznam deseti podezřelých, kde si říkám "hm, na toho padl stíh podezření, ten to určitě nebude". Stejně toho vraha nikdy neuhodnu, protože má být neuhodnutelný (což se neslučuje s motivacemi). Doporučuji Mlčení jehňátek, jestli jste nečetli nebo od stejného autora Červeného draka - to je možná ještě lepší.
Jo a Valja Stýblová je fakt super, s tou jsem začínala dospělou literaturu.
flanker.27: Aby nedošlo k mýlce, detektivky vyloženě odtržené od reality taky číst nemůžu. A co mi vadí zdaleka nejvíc je "kult cool sociopatů." O tom jsem se kdysi bavila s doktorkou Čírtkovou. Jak je lidi podávají jako strašně zajímavé, inteligentní a šarmantní osobnosti. V reálu jsou to prostě nezajímaví, bezcitní, často hloupí, lidé... jsou jako my, jen bez jakéhokoliv dobra. A právě v těch ubercool sériových vrazích si mnoho autorů libuje.
Tyna: Ale jo, jsou blbosti co se u nich bavim, ale tohle je taková nějaká stavovská čest nebo co :) Citát je z Prince a Večernice (ale nevim, jestli je to Brdečkova fantazie, nebo jestli použili citát z Malloryho).
Jinak jak už jsem tu psal, opravdu se mi líbil Zodiac, je v tom krásně ukázanej rozdíl mezi uvažováním novináře, kterej pátrá řekněme filmovým/literárním způsobem a policejní prací.
Je to z dialogu Filipovského a Menšíka, kdy Menšík jako král chce po obstarožním depresivním šaškovi Filipovském, aby mu přečetl něco veselého a ten hlasem útrpným čte: "A tutě začala přenáramná veselice, všichni zbrojnoši se smáli až se za bachory popadali i sám král Artuš pravil ha ha ha jsem tak vesel, že už ani nemohu býti veselejší...é veselejší." Štěk, který zvyšuje kvalitu pohádky o jednu hvězdu :-D
Bratra Cadfaela taky napsala ženská :). Od P. D. Jamesové mám asi radši Cordelii než Dalglieshe. Obecně mám radši mužské autory, ale jde to kniha od knihy.
Komentáře
Jen u těch ženskejch autorek je to eště umocněný těma zvláštníma vztahama a zejména motivama, který jsou někde mimo moje chápání (tak jako Jarla tvrdí o mužských autorech, pokud jde o popis žen). Ale většinou věci, který jsou úplně základní hrdiny/ky nenapadnou až do konce knihy, zato jakousi psychologickou intuicí dedukujou motivace, že by skutečný policejní psychologové zírali)
Do některý z uvedených nahlídnu (díky za tipy, ale od Sayersový jsem se snad dokonce něco číst pokoušel), ale moc tomu naději nedávám :)
Jestli teda pravda eště z období puberty něco chovám ve zvláštní úctě (byť kdybych to čet v tomto věku poprvý, asi bych z toho měl srandu), je to Žabí bratrstvo od Wallace.
Varovali ste mne, že jde o tu horší část písně. Jsem zatím v polovině, ale:
1. Kapitoly z dorne jsou zatím nudné a musím se nutit nepřeskakovat řádky...
2. Arya a laskavý stařec :)
3. Cersei je při tom ničení říše tak elegantní a tak přesvědčená o správnosti svého počínání...až je mi jí líto :(
4. Ser Kevan : Cersei je špatná královna stejně jako špatná matka - přesně tak
Pan Kevan je asi jediný "klaďas" z Lannisterů (Fandím mu a proto asi dodýchá....) Kromě Jamieho, který se už nechová ani z promile tak jako v GoT.
Sanžim si vždycky Martinovy knihy za ty hříšné peníze šetřit, takže další kapitoly zase zítra :)
Zatímco fikce musí zaujmout.
Taky mám ráda třeba honičku na masového vraha než seznam deseti podezřelých, kde si říkám "hm, na toho padl stíh podezření, ten to určitě nebude". Stejně toho vraha nikdy neuhodnu, protože má být neuhodnutelný (což se neslučuje s motivacemi).
Doporučuji Mlčení jehňátek, jestli jste nečetli nebo od stejného autora Červeného draka - to je možná ještě lepší.
Jo a Valja Stýblová je fakt super, s tou jsem začínala dospělou literaturu.
Citát je z Prince a Večernice (ale nevim, jestli je to Brdečkova fantazie, nebo jestli použili citát z Malloryho).
Jinak jak už jsem tu psal, opravdu se mi líbil Zodiac, je v tom krásně ukázanej rozdíl mezi uvažováním novináře, kterej pátrá řekněme filmovým/literárním způsobem a policejní prací.
Štěk, který zvyšuje kvalitu pohádky o jednu hvězdu :-D
A souhlas, Dextera jsem víc jak jeden díl nevydržel.
P. S. A bylo mi připomenuto, že mám přiznat četbu historických detektivek od Vondrušky... :)
Obecně mám radši mužské autory, ale jde to kniha od knihy.