Co zrovna čtete?
Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Zaujala mě myšlenka, že otroctví souvisí nepřímo úměrně s lidským obětováním.
a že Noe byl Atlantiďan, který přežil její zatopení. :-)
Ale to má Card často - vytvoří superhera, který zachrání nějakou planetu nebo rasu a všichni žijí šťastně až na věky věků. Při té záchraně je kvitováno použití teroristických metod.
Vykoupení Krištofa Kolumba je vhodná bible pro fanoušky multi-kulti. Ale pokud vás zajímá, jak skončila Atlantida, je tam hezká teorie.
Zajímala by mě reálná Kolumbova motivace. Pokud román nelže, Kolumbus usilovat o cestu na západ dlouhé roky. Pokud byl dobrodruh a viděl, že tudy cesta nevede, proč nenavrhl jiný podnik? Nebo proč nevyužil soukromé zdroje? Cena tří lodí nebyla až tak astronomická, že by to muselo jít ze státní pokladny. Podle mě mu vyhovovalo žít na královském dvoře na cizí účet a nic přitom nedělat, jenom čekat na povolení a hrát si na šlechtice.
Tak to hodně pobavilo. Asi jako by se řeklo, proč Verner von Braun nesehnal podporu od soukromých investorů, když se dlouho marně pokoušel o vládní podporu pro lety do vesmíru.
Krom toho takových obchodníků, co by investovali do podniku založenýho na absurdní představě, že je země kulatá, moc obchodníků z Cádizu asi nemělo...
Vycházím z knížky a předpokládám, že autor si nejprve nastudoval reálie, než se vrhnul na prznění reálné osobnosti. Podle něj se vědělo od antických myslitelů, že země je kulatá, jenom se nevědělo, jaký má průměr. Kolumbus se spoléhal na optimističtější odhady.
Kolumbus vyplul 1492
Girdano Bruno byl upálem 1600
Tolik k tématu, kdo - co věděl a kolik toho kdo mohl říct nahlas.
Ano, v 15. století se to už semtam odvážil někdo o něčem takovém uvažovat, protože tomu některé jevy nasvědčovaly. Ale rozhodně to nebylo něco, do čeho by se hrnul "investor", tj. průměrnej obchodník ze Španělska. Právě na takovýkhle zásadní průlomy v myšlení je zapotřebí větší sílu než jen vidinu zisku. Takovej podnik totiž sice může přinést zisk, ale někdo dostatečně nejdřív musí nést to riziko prvního kroku, prošlápnutí cesty a identifikace rizika.
Moje otázka ale nebyla jestli je lepší jeho scifi nebo fantasy, jako spíš jestli se mu podle vás nestýská po světě, který začal tvořit už v sedmdesátých letech a teď ho musel opustit. I když třeba ho už nudil, kdo ví.
Aby z toho absťáku chudák neozbrojil noční hlídku lasery a o unCat se nezjistilo, že je robot :-) Jiní mimozemšťané, kteří ztroskotali kdysi dávno a draci plody Tuffovy klonolodě :-)
no počkat, že je na orbitě klonoloď, už jsem tvrdila. :-) Kromě draků dodává i Jiné a r´hlora.