Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

14849515354144

Komentáře

• upraveno 8. října 2012
    Krisa: Náklady na jednu knižní stranu jsou dneska asi padesát haléřů (plus se samozřejmě platí za práva). Takže je to spíš akční cena, řekla bych.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 8. října 2012
    svoa00: Však já říkám, že mi to nepřijde tak strašně moc (samozřejmě 500 Kč je hodně peněz a nepřehazuji je doma vidlemi, ale za takovouhle krásnou cihličku, mě to se současnými cenami nepobuřuje).
  • upraveno 8. října 2012
    Krisa napsal(a):

heavy_head napsal(a):

Taky už ho mám. Šílená bichle a šílená pálka.

500 Kč za 1000 stran je v současné době celkem normální (možná až příznivá) cena.

Já jen doufám, že se mi to nerozpadne a já budu mít 2 díly po 300. :-)
    upraveno 8. října 2012
    heavy_head: :D Vazba mi přijde celkem pevná, ale je pravda, že bych ji dobrovolně raději neprolamovala.
  • upraveno 8. října 2012
    Co je to vůbec za sebevražednou nakladatelskou strategii vydávat díl v jednom kuse, když z něj můžu udělat dva. Copak neví, jak to dělal až donedávna Talpress?
  • upraveno 8. října 2012
    Krisa: Ne, že budeš spoilerovat, já tak rychle nečtu. :-)
    upraveno 8. října 2012
    heavy_head napsal(a):

Krisa: Ne, že budeš spoilerovat, já tak rychle nečtu. :-)

Neboj, já spoilery nenávidím, proto je nikomu ani neříkám (i když hodně škemrá). A navíc asi nebudu moc před tebou, protože umím perfektně mrhat časem :).
  • upraveno 8. října 2012
    Krisa napsal(a):

... já spoilery nenávidím, proto je nikomu ani neříkám (i když hodně škemrá).

oceňujem
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 14. října 2012
    Tak jsem si rozhodl skrátit čekání na další Martinovku jinou bichlí:
    Archiv Bouřné záře. Vychvalovali to skoro všude. Koupil jsem.

byla to velká chyba
  • upraveno 14. října 2012
    Benji Stark napsal(a):

byla to velká chyba[/qu

Prečo sa ti to nepáči? (o kupení uvažujem)

Tiež som nad tým uvažoval, veľmi ma odradzuje fakt, že to má byť desaťdielna séria, a posledná (a prvá) kniha bola vydaná v roku 2010. Pri súčasnom autorovom tempe by som to dočítal v päťdesiatke.
    čo to je? vôbec som to nezaregistroval....

btw, práve som knihu od konca STAR WARS - NEW ORDER JEDI a bol by som rád, keby zahn napísal ešte niečo o thrawnovi a chissoch
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 15. října 2012
    erik1131 napsal(a):

Benji Stark napsal(a):

byla to velká chyba[/qu

Prečo sa ti to nepáči? (o kupení uvažujem)

Prvni dve kapitoly byly super ale pak mne to naprosto vyhodilo ze sedla. Originalni svet ale totalne zmatene a postavam nefandim tak jako u grrm. Na mistra to proste nema. Jinlaj lezi to umne na polici a tech sest stovek na mne vycitave kouka. No az mi slehne tak tomu dam asi jeste sanci.

To sarven vygoogluj si to ale v pevnosti to byla kniha roku.....
  • upraveno 15. října 2012
    Arutha2321 napsal(a):

Počuli ste niekto o tomto? Prišlo mi to ako reklama na Kindle a podľa popisu aj hodnotení to vyzerá celkom dobre.

Mám to skoro dočtené.
    Připadá mi to jako knížka na objednávku od nakladatele, který chce něco pro mládež, aby to nahradilo upířiny a jiné populární ságy.
    Ze začátku to kopíruje Hunger games. Tvrdá mládežnička, neschopná matka a mladší sestra v nesnázích. Napsané to je v přítomném čase stejně jako HG. Někde uprostřed zabrousíme do Tvajlajtu ("Ach proč je ten sexy borec tak odtažitý, jsem opravdu tak hnusná?"), pak si střihneme Pravou krev, protože andělé se z nedostatku fantazie chovají jako moderní upíři. Ke konci nás čeká horor, za což dávám plusové body.

Když to srovnám s HG, tak ty se mi líbily podstatně více. Protože autorka se drží u lidí a nesnaží se vymýšlet psychologii cizí rasy (upírů, andělů), kteří se pak stejně chovají jako lidi. Svět v HG má nějakou svoji logiku. V Angelfallu andělé nastolili slíbenou apokalypsu. Děj se odehrává prý 6 týdnů po ní a svět už vypadá skoro jako v Cestě. Přitom napadena byla jenom velká města.
    Když nefunguje základ, jak má pak fungovat příběh?

Shrnutí: pro americkou mládež OK. Hlavně nad ničím nepřemýšlet.
    Ben Nevis: Díky moc. Niečoho takého som sa bál, ale už to mám bohužiaľ kúpené. :-/
    Přitom napadena byla jenom velká města.
    Když nefunguje základ, jak má pak fungovat příběh?
    Asi na venkově žijou slušní lidé :-)
    Arutha: Třeba se ti to bude líbit, je to celkem dobrodružné. Akorát je třeba vypnout mozek a užívat si příběh.

Tyna: U andělského příběhu bych čekala víc náboženství, ale autorka se asi nechtěla pouštět na tenký led. Čekala bych tam jásající davy v náboženském vytržení, ale autorka apokalypsu spíš předkládá jako útok mimozemšťanů. :-)
    Trochu mimo fantasy. Na Velký knižní čtrvtek jsem si koupila Nesba a Mawera a obě knížky mne naštvaly, že byly takové tenké a tak čtivé (myslela jsem, že mi vydrží aspoň týden). Další minus - u Nesba jsem omylem trefila vraha v půlce a u Mawera mi vadí konec (nemám ráda ty nejednoznačné).
    Snehulaka mam prave kupeneho, tak dufam, ze sa mi to nestane :)
    Mi se to taky normálně nestává, ale to byl takový harryholesovský záblesk poznání :-)))) Přečti si, je to fakt dobré.
    Grr, nesnáším, když uhodnu vraha a pointu v půlce knihy a pak se vytáčím tím, že vím... naposledy se mi to stalo u thrilleru Náhradní dcera.

Já jsem si koupila knížku Chování nočních motýlů. Je to psychologický příběh, který vypráví stará ženská žijící v rozpadajícím se viktoriánském sídle. Vzpomíná na svoji práci, na rodiče, na sestru a postupem času pomaličku vystrkují růžky takové drobnosti, které naznačují, že to nebylo tak, jak si pamatuje. Vadí mi jen to, že na konci zůstane řada otázek nezodpovězena
    Týna: To by šlo... ja zase také veci mam rád
    Gardien: No, můžeš to zkusit, ale je to fakt psychologický román o staré trochu pomatené bábě...
    Tyna: Něco jako Jonathan Strange & pan Norrell, nebo lepší?
    Jamie: Cože? Né, vůbec ne. Je to psychologický román, zcela nefantasy.
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 17. října 2012
    http://fantasyplanet.cz/clanek/novou-literarni-serii-kladivo-na-carodeje-otevira-jiri-pavlovsky-a-jeho-magie-pro-kazdeho-ukazka

Po pro mě rozpačité a silně nevyvážené sérii JFK u nás začíná vycházet něco nového :-)
  • upraveno 17. října 2012
    R. Scott Bakker - Princ ničeho 3: Tisícerá myšlenka.
    Dobré jak sviňa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • upraveno 18. října 2012
    fakt? ja som v tretine už snáď rok a netuším prečo pokračovať.... dik za povzbudenie, skúsim ešte :)
    Já se přiznám, že fantasy skoro nečtu, ačkoliv paradoxně některé dobré fantasy knihy patří k mým nejoblíbenějším. Může za to ta přemíra braku o vyvolených hrdinech ve světech, které neustojí pokus o to zamyslet se nad jejich realističností. Knížky s amorálními hrdiny a názvy jako Fakt hustej nářez tu mojí averzi taky zrovna neléčí. Pokud mám chuť na nenáročný brak, podívám se na film a neztrácím několik dní nebo týdnů s knížkou.
    Zajímalo by mě, jestli píšou dobrou fantasy i v jiných státech (mimo britské kolonie) a proč se u nás skoro nic nevydává? Buď vydávají VB/USA, nebo pár slovanských, ale co Německo, Francie?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.