Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

15960626465144

Komentáře

• Dočetl jsem Strach moudrého muže a hodnotím to jako lehce nadprůměrnou záležitost. Některé kapitoly bavily, ale některé byly k uzívání. Musím říct, že Kvothe rozhodně není můj oblíbený fantasy hrdina. Aspoň zatím. Celý ten proces jak se z mladého hrdiny stal báječný milenec a velmi dobrý bojovník mi přijde mimořádně trapný. K tomu přidejme talent pro řemesla, magii, jazyky, hudbu a herectví a máme tu za chvíli pana dokonalého. Jediné co mě přitáhne k dalšímu dílu, bude zájem dozvědět se něco víc o Čandrínech a Amyrech.
  • Nebola kedysi Kronika Kráľovraha prezentovaná ako trilógia? Pretože minule mal Rothfuss AMA na Reddite a prezradil že 3 kniha bude kratšia ako Strach múdreho muža, tak neviem kedy to všetko chce dotiahnuť dokonca.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 11. února 2013
    @Dreamer No ale pokud dopíšu tu hrůzu, tak nejít ke státnicím kvůli pitomý praxi je trochu trapas a lůzrárna. Já mám na sebe v tomhle ohledu celkem vysoký nároky a zatím jsem magisterským procházela jako nechutnej šprťák, takže nejít na řádnej termín z vlastní debility je selhání = zítra mi držte pěsti, ať paní ukručím, aby mě vzala a dovolila mi chodit na praxi i o víkendech :)

@Chmur Proč mimořádně trapný? Byli to nejlepší učitelé, o kterých všichni věděli a jemu se podařilo se k nim dostat. Talent na tolik věcí mě nepřijde divný - oni už Kvothovi rodiče byli šikovní a i celé Edémští Ruhové jsou popisování dost božsky.

@JoeGyry BUde to trilogie a doufám, že poslední díl vyjde brzy.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Krisa napsal(a):

Krisa neřekne nic, protože tohle je jedna z knih ze seznamu "Rozhodně chci přečíst, ale ještě jsem se k tomu nedokopala" :(

Flanker říká, že doporučuje dokopat se co nejdřív, páč to hodnotí jako druhou nejlepší knihu, co přečet.
    @flanker.27 OK. Krisa se vzpamatuje z amoku, dočte Atlas mraků a začne kopat.
  • @flanker.27:
    druhou nejlepší knihu, co přečet.
    Nedá mi to. Jaká je první a třetí?
    Proč mimořádně trapný? Byli to nejlepší učitelé, o kterých všichni věděli a jemu se podařilo se k nim dostat.
    Nepřipadalo ti to takové nepřirozeně naroubované? Náhodné setkání s Felurian a pak se stal náhodou jediným barbarem, kterého Ademové chtějí něco naučit.
    Talent na tolik věcí mě nepřijde divný - oni už Kvothovi rodiče byli šikovní a i celé Edémští Ruhové jsou popisování dost božsky.
    Možná není divný, ale takoví jedinci bývají mimořádně otravní:-)
  • @Krisa Král krysa je kniha o chlapech a pro chlapy. Nevím, jestli to ženské vůbec mají šanci nějak pochopit. =D
    @Chmur To se prostě lidem, co jsou boží tak náhodou stává naprosto běžně :)

@heavy_head No při nejhorším to nepochopím, nic horšího se mi stát nemůže, takže to stejně zkusím. A už jsem byla označena, že nejsem ženská, ale Krisa, takže třeba to půjde, uvidím.
    upraveno 11. února 2013
    Nedá mi to. Jaká je první a třetí?
    První je 1984. Třetí jsem asi nikdy nestanovil. Jinak podobný žebříčkování nemám rád, nicméně tyhle dvě knihy na mě měly takovej dopad, že jsem udělal výjimku.
    Král krysa je kniha o chlapech a pro chlapy. Nevím, jestli to ženské vůbec mají šanci nějak pochopit.
    Je to tak, ale kupodivu se i takové najdou. Moje máma a jedna Eliščina kamarádka.

A s Eliškou jsme byli na (výtečném) Hubačově divadelním zpracování.
  • Mi se Král Krysa taky líbil a to jsem ženská. :-) Sice bych ho neřadila do Top 10, ale četlo se to dobře.
  • @heavy_head Tak pravil zarytý anti-feminista.
  • Čtu Laskavé Bohyně Jonathana Littela. Znechucující a přitom fascinující,tisícistránková historie holocaustu v beletrii.
    Strašně se mi líbí(jestli to o takové jde vůbec říct).Ale spousta lidí s ní asi bude mít problém.
  • @heavy_head Teď sis vykoledoval žádost o vysvětlení, o čem Král krysa byl, jestli jsme to my ženské pochopily. :-)

Zajímalo by mne, jak by dopadl takový tábor plný ženských. Asi by se chovaly trošku jinak, předpokládám, že by tam bylo víc řevnivosti a pomluv. Četla jsem sice nějaké věci z koncetráků, kde měly ženy zvlášť, ale tam to nebylo tak volné jako v Čangi.
  • Chmur napsal(a):

Dočetl jsem Strach moudrého muže a hodnotím to jako lehce nadprůměrnou záležitost. Některé kapitoly bavily, ale některé byly k uzívání. Musím říct, že Kvothe rozhodně není můj oblíbený fantasy hrdina. Aspoň zatím. Celý ten proces jak se z mladého hrdiny stal báječný milenec a velmi dobrý bojovník mi přijde mimořádně trapný. K tomu přidejme talent pro řemesla, magii, jazyky, hudbu a herectví a máme tu za chvíli pana dokonalého. Jediné co mě přitáhne k dalšímu dílu, bude zájem dozvědět se něco víc o Čandrínech a Amyrech.

Taky mě nejvíc zajímají čandríni. Kvothe na jednu stranu pořád zápasí s financemi a počítá každý měďák, na druhou stranu dostane zadarmo magické věci a školení u největších mistrů. Je to to samé, jako když běloh přijde do Asie, naučí se nějaké bojové umění a celá filosofie národa se smrskne na pobití protivníků.

Edémští Ruhové mi připadají jako kočovní Cikáni. Jejich špatná pověst asi bude mít podobný základ jako u našich Cikánů.

Jak jste pochopili ten konec, odehrávající se v současnosti?
    Už jsem to četla před nějakou dobou, ale bylo tam, že
    Kvothe se nechal zmlátit od nějakých pobudů, které najal jeho sluha, aby ho trošku dostal z letargie.

@BenNevis Taky mi přišlo, že
    Bast je najal, aby boj připomněl Kvothemu, kdo vlastně je.
  • @Krisa Jo, ale proč to dopadlo tak jak to dopadlo?
    Buď
    Kvothe dělal, že na ně nemá, aby se neprozradil, anebo mě napadlo, že hostinský není ten Kvothe z vyprávění
  • @BenNevis Chlapské záležitosti. Přátelství, odvaha, čest... atd. :-)
    heavy_head napsal(a):

@BenNevis Chlapské záležitosti. Přátelství, odvaha, čest... atd. :-)

To my nemáme, to ví každý :)
  • @brbr Top 10 zcela určitě. Jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četl.
    To my nemáme, to ví každý
    Kdysi jsem viděl film, Statečné ženy se to tuším jmenovalo, bylo to o amerických armádních sestrách zajatých Japonci na Filipínách a jejich osudech v táboře. Bylo mi tak 12-13, takže si to prakticky nepamatuju, jen morání ponaučení, že ženy mohou sloužit jako sestry v armádě, protože v tomto náročném úkolu obstojí :)
  • @Krisa Taky málo válčíte. :-) Z toho samého důvodu se zeptej nějakého chlapa (ne chlapce) ve svém okolí, jestli zná Pahorek od Raye Rigbyho. Řekne ti, že ano. Ženská neví, o co jde. Vás tyhle témata zkrátka příliš nezajímají. Na tom ale není nic závadného. Tak to prostě je.
    @heavy_head Vždyť já neodporovala, ale souhlasila :D
  • @heavy_head Já to vím, prosím, já to vím! Žlutý přebal, doma v knihovně vpravo uprostřed. A hrál tam Connery! Ale nečetla jsem, ani neviděla.
  • Tak to jo. Přátelství, čest a odvahu ženské neřeší, protože to berou jako samozřejmost. =D

Ale vážně. To, že mě nějaké téma nezajímá, ještě neznamená, že mu nejsem schopná porozumět. (na tom funguje studium na VŠ, kde 80% předmětů je nezáživný balast) Většina chlapů se taky dívá raději na válku z bezpečí gauče. :-)
    @heavy_head To jsem jenom viděl. Ale mohl bych přidat Most přes řeku Kwai, tam mám splněno obé :)
  • flanker.27 napsal(a):

To my nemáme, to ví každý
    Kdysi jsem viděl film, Statečné ženy se to tuším jmenovalo, bylo to o amerických armádních sestrách zajatých Japonci na Filipínách a jejich osudech v táboře. Bylo mi tak 12-13, takže si to prakticky nepamatuju, jen morání ponaučení, že ženy mohou sloužit jako sestry v armádě, protože v tomto náročném úkolu obstojí :)
    No jasne, lebo muzi by neobstali ;)

• @brbr Takže nevíš. :-)
  • @BenNevis Porozumět ještě neznamená dostatečně ocenit. ;-)
  • Ja som citala iba Zelene pahorky africke, ale predpokladam, ze nie je pahorek ako pahorek :)
  • @flanker.27 Já zase neviděl film (i když o něm otec básnil). :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.