Co zrovna čtete?
Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
ANKETA: Malazská Kniha Padlých – formát názvů jednotlivých dílů
Eriksona oceňuji pro jeho fantazii a schopnost zkratky. Přečetla jsem ne za sebou tři romány a nemám pocit, že musím dočíst celou ságu, abych se dobrala konce.
Martina oceňuji pro jeho postavy. Na druhou stranu má
občasčasto nudné a rozvláčné pasáže, které nikam neposouvají děj.Sapkowského si cením pro Geralta. Nejzajímavější postava, se kterou jsem se ve fantasy seznámila. Husitská trilogie mě nechytla.
Nebo hardcore fantasy čtenáře, který zná nazpaměť všechny postavy a bohy z MKP? :-)
Ale vážně mu tu nehodlám dělat reklamu. :roll:
Dík. Že by odtud vítr vanul ohledně korektorské práce na Písni? :o))
I když pro většinového čtenáře bude nerd každý, kdo čte fantasy. Takový volič Miloše Zemana v literatuře. :-)
Já už si připadám jako nerd ve společnosti, že vůbec čtu literaturu. :-|
No právě! ;)
Také si nemyslím, že Eriksonovy knihy nemají žádný přesah do našeho života. Erikson je původně antropolog a archeolog. Myslím, že v jeho knihách to je docela znát. Nejsem psycholog ale řekl bych, že hodně pracuje s archetypálními prvky viz. např. vztah matky a synů (Noc a Tiste Andii), které jsou obsažený v našem každodenním životě. Jde jen o to, zda to tam čtenář vidí nebo ne.
A to souvisí i stou kvalitou. Kvalita literatury, jak mi rád potvrdí flanker, se nedá objektivně srovnávat. Vždy je přítomno subjektivní zabarvení našeho hodnocení.
U mě je Erikson součástí velké pětky - Tolkien-Martin-Sapkowski-Miéville.
Sapkowski je skvělý povídkář, píše historické romány, má velký rozhled a záběr. Co napsal Erikson kromě Malazu?
S konečným hodnocením počkám až jestli se dostanu přes ty dva díly co jsem čet. Zatím mám za to, že Erikson je výbornej Dungeon Master, ale ne víc než průměrnej spisovatel.
Všechno :wall:
Když je něco úspěšné, tak se to pozná podle toho, že hned vznikne plno (předpokládám nelicencovaných) kopií. :-|
Ale ať furt nekritizuji, přečetla jsem výborný román Král krysa Války to obsahuje 0%, zato jsou tam perfektní nečernobílé postavy a plno krys :-)
Ale co nám o tomto románu řekne Královna Krisa?