Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

15859616364144

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Mimochodem, když se tady Malaz probírá. Prosím, pomozte hlasováním vybrat formát názvu pro e-knihy

ANKETA: Malazská Kniha Padlých – formát názvů jednotlivých dílů
  • @Nevada Trochu ma zaráža, že o takom niečom sa vôbec hlasuje. Kto by chcel mať knihy v sérii uložené podľa názvu miesto poradia?
  • Člověk nevyhledávající fantasy by asi utekl i před Sapkowskim. :-)

Eriksona oceňuji pro jeho fantazii a schopnost zkratky. Přečetla jsem ne za sebou tři romány a nemám pocit, že musím dočíst celou ságu, abych se dobrala konce.

Martina oceňuji pro jeho postavy. Na druhou stranu má občas často nudné a rozvláčné pasáže, které nikam neposouvají děj.

Sapkowského si cením pro Geralta. Nejzajímavější postava, se kterou jsem se ve fantasy seznámila. Husitská trilogie mě nechytla.
  • @heavy_head: Vždyť já s Tebou souhlasím, že S.i M. jsou čtivější než E.:-). Jen mi těch fanoušků připadá hodně na to, aby se jednalo o samé nerdy. Například já žádný nerd nejsem:-)
  • Záleží, co Heavy myslí fantasy nerdem. Človíčka, co pobíhá s plastovým světelným mečem a má poličky plné figurek?
    Nebo hardcore fantasy čtenáře, který zná nazpaměť všechny postavy a bohy z MKP? :-)
  • @BenNevis: Nejsem ani jedno:-)
  • @Chmur Ty jsi zřejmě čestná výjimka. Erik je hardcore, zaměřený především na lidi okolo fantasy, co nečtou moc mainstream, zato dokážou vyjmenovat panteony mnoha vymyšlených světů. Primárně hráči RPG her, ať už počítačových, deskových či karetních. Ostatně z podobného gheta vzešel sám Erikson. Mladí lidé, studenti, co mají fůru času. Hodně kouzel, hodně bohů, válčení, paráda. Ale chybí tomu takový nějaký přesah, co bych si z toho mohl vzít i do reálného světa. Což podle mě Sapkowski i GRRM mají. Taková ženská na mateřské nemá tolik času (a pravděpodobně ani náladu), aby se překousala přes Malaz. Není tak otevřený masám. GRRM i AS podle mě dokážou zaujmout a přitáhnout i lidi z mainstreamu. Čistě po literární stránce nemá Erik šanci někoho oslovit. Čtenář musí mít rád fantasy, aby četl Eriksona.Jeho teritorium jsou pouze fantasy vody. Aby četl GRRM, není to nutné. AS i GRRM jsou univerzálnější, shrnuto mnohem lepší spisovatelé.
  • @Nevada Třeba na tom odkazu, co sem dával Chmur. Nebo třeba tenhle blábol: http://www.fantasyplanet.cz/clanek/a-neprehanej-to-voni-s-tim-eriksonem
    Ale vážně mu tu nehodlám dělat reklamu. :roll:
  • Při čtení Malaz jsem si občas připadala jako při čtení encyklopedie o cizím světě, u kterého ale bohužel nejsem schopná si připustit, že by někde někdy mohl existovat. Přišlo mi, že autor mu nedokáže vdechnout život, zůstala jenom nudná šeď. Chyběla mi nějaká pevná dějová linie, které by se vyprávění drželo, které bych se sama mohla chytit, takže jsem v tom většinou celkem plavala. Ale beru, že je určitě spousta lidí, kterým by se to mohlo líbit, taky nejsem ve fantasy literatuře příliš zběhlá, takže těch mágů, polobohů a já už nevím čeho všeho, tam na mě bylo moc :)
    @heavy_head
    Dík. Že by odtud vítr vanul ohledně korektorské práce na Písni? :o))
  • Chmur napsal(a):

@BenNevis: Nejsem ani jedno:-)

Předpokládám. :-D

I když pro většinového čtenáře bude nerd každý, kdo čte fantasy. Takový volič Miloše Zemana v literatuře. :-)

Já už si připadám jako nerd ve společnosti, že vůbec čtu literaturu. :-|
  • @Nevada Ohledně jaké "korektorské práce"? =D
  • Hokra jsem přečetla, vypadá to na dalšího Fuku, akorát že ten neuráží v placeném článku čtenáře, ale lidi z branže. ;-)
    @heavy_head
    No právě! ;)
  • Čtenář musí mít rád fantasy, aby četl Eriksona.Jeho teritorium jsou pouze fantasy vody.
    To s Tebou souhlasím.
    Aby četl GRRM, není to nutné. AS i GRRM jsou univerzálnější, shrnuto mnohem lepší spisovatelé.
    Nejsem si jistý, zda mezitím existuje tak jasná korelace, protože to bychom za nejlepší fantasy spisovatele museli považovat Rowlingovou.

Také si nemyslím, že Eriksonovy knihy nemají žádný přesah do našeho života. Erikson je původně antropolog a archeolog. Myslím, že v jeho knihách to je docela znát. Nejsem psycholog ale řekl bych, že hodně pracuje s archetypálními prvky viz. např. vztah matky a synů (Noc a Tiste Andii), které jsou obsažený v našem každodenním životě. Jde jen o to, zda to tam čtenář vidí nebo ne.
    A to souvisí i stou kvalitou. Kvalita literatury, jak mi rád potvrdí flanker, se nedá objektivně srovnávat. Vždy je přítomno subjektivní zabarvení našeho hodnocení.
    U mě je Erikson součástí velké pětky - Tolkien-Martin-Sapkowski-Miéville.
  • Vem si to tak, že Martin má Hugy a Nebuly, píše stejně dobře fantasy jako sci-fi nebo třeba horory, povídky stejně jako romány... Erikson vzešel z workshopu.
    Sapkowski je skvělý povídkář, píše historické romány, má velký rozhled a záběr. Co napsal Erikson kromě Malazu?

• Chtěl jsem k tématu Erikson přispět svým názorem, ale teď si uvědomuju, že všechno co bych napsal tu vlastně bylo řečeno. Nejvíc se mi asi líbilo přirovnání k encyklopedii a zmínka o nedostatku životaschopnosti postav. Ty postavy vidim asi jako největší mínus. Vesměs mi přijdou dost plochý a mělký. Spíš jako figurky na šachovnici.

S konečným hodnocením počkám až jestli se dostanu přes ty dva díly co jsem čet. Zatím mám za to, že Erikson je výbornej Dungeon Master, ale ne víc než průměrnej spisovatel.
  • upraveno 6. února 2013
    Co napsal Erikson kromě Malazu?
    Nevím. Asi nic.
  • Chmur napsal(a):

Co napsal Erikson kromě Malazu?
    Nevím. Asi nic.
    Dla Legie máš pravdu, alespoň co se v Čechách vydaných knih týče.
  • Co napsal poslední dobou GRRM kromě Písně?

Všechno :wall:
  • Narazila jsem na tento román - Divergence. Stejné logo jako Hunger Games, stejný styl psaní, dystopie...
    Když je něco úspěšné, tak se to pozná podle toho, že hned vznikne plno (předpokládám nelicencovaných) kopií. :-|

Ale ať furt nekritizuji, přečetla jsem výborný román Král krysa Války to obsahuje 0%, zato jsou tam perfektní nečernobílé postavy a plno krys :-)
  • @BenNevis Opravdu tě Rowlingová literárně uspokojuje? =D
  • @heavy_head Když už, tak Collinsová. :-D Mám ráda dorty, ale po týdnu zákusků si dám ráda chleba s máslem.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 11. února 2013
    @BenNevis Král Krysa mám na seznamu knih k Maturitě. :D

Ale co nám o tomto románu řekne Královna Krisa?
  • @Everett_Young u maturity jsem měl Tři mušketýry
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Krisa neřekne nic, protože tohle je jedna z knih ze seznamu "Rozhodně chci přečíst, ale ještě jsem se k tomu nedokopala" :(
  • @Krisa Jediné co tě omlouvá je, že bez nehtu se blbě kope.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Everett_Young /Začátek nervového zhroucení a výbuchu/ Jediné, co mě může omluvit je to, že jsem totální kráva, v totálním stresu, totálně jsem prosrala praxi, totálně jsem věřila špatný informaci, totálně jsem nepochopila návod na přihlášení na praxi (spíš to tam totálně nebylo) a možná totálně nestihnu uzavření studia před řádným termínem státnic! A ještě ke všemu mám totálně nechutnej palec! /Konec nervového zhroucení a výbuchu/
  • @Krisa nic si z toho nedělej, jsou i větší lůzři :anxious:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.