Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

11112141617394

Komentáře

• upraveno 27. září 2011
    No mne Nolan ako režisér celkovo príliš nesedí, všetky tie jeho filmy mi pripadajú také až príliš dokonalé, alebo racionálne, či uhladené, či ako to povedať. Aj ten jeho Batman - na Temnom rytierovi som bola v kine, tam som sa z toho skoro pos.. aké to bolo dobré, ale už o týždeň som si na to ani poriadne nespomenula. Mne to pripadalo ako "spravíme komix čo najrealistickejšie" a ak sa to niekomu takto páči, tak to bolo super, ale ja osobne uprednostňujem tých Batmanov od Tima Burtona - rozprávkovejších, imaginatívnejších, svojim spôsobom aj hororovejších (aj keď je pravda, že Burton už tiež točí filmy podľa jedného mustru).
    Ale ono svojim spôsobom je ten Nolanov prístup dosť podobný ako prístup GRRM k fantasy, takže by ma aj celkom zaujímalo, ako by to vyzeralo, keby si strihol jeden diel GOT :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 27. září 2011
    Jako já Nolana uznávám za Memento, Insomnii a Prestige, to jsou skoro dokonalý filmy. Ale on sám prohlásil, že po Dark Knihgt Rises chce s Batmanem nadobro skoncovat, takže asi sám cejtí, že ho to vede jinam, než by sám chtěl.
  • upraveno 27. září 2011
    Přišlo mi, že se všichni chovaj jak kokoti.
    Proč?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 27. září 2011
    Temný rytíř je pro/podle mě šíleně přeceněná záležitost. Podobně jako Greengrassovi Bourneové. A stejně tak i Nolanův Počátek. Neříkám, že jsou to slabé filmy, jsou velmi dobré, ale to šílenství kolem mi připadne přehnané.
    Nolan jako režisér mi prostě "nesedne". Ani jeden jeho film u mě nemá plné hodnocení. Nejvíc se tomu blížil Prestige, ale tady jsem měla handicap v tom, že jsem díky jednomu blbci znala předem pointu.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 27. září 2011
    Temný rytíř, Počátek a Bournovky mne vůbec nepřijdou jako přeceněné. A ve svém žánru jsou rozhodně jedny z nejlepších.
  • upraveno 27. září 2011
    Šílenství? To jsem tedy nezaznamenal. Mně se jeho filmy líbí. Ani jeden co jsem viděl nebyl slabý. Neříkám, že všechny byly skvělé nebo dokonce úžasné, ale drží si stále laťku nad průměrem. Mně třebas Počátek přišel jako jeho nejslabší film, ale Temný rytíř měl takovou sympaticky temnou atmosféru, dobrou hudbu, kameru, napětí. Rozhodně nad většinou podobných filmů vynikal. Staří Batmani jsou pro mě nekoukatelní....
  • upraveno 27. září 2011
    Omyl
    upraveno 27. září 2011
    Proč?
    Protože bagr. Vážně, některý jakoby nečekaný tahy JKokera byly předvídatelný až na půdu, jindy jsem nechápal, kde pořád bere zsátupy gangsterů, který mu sloužej, když to většinou všichni z nich odserou (a to Jokerovou rukou), jindy Policie dělala úplný nemožnosti (třeba ve scéně útoku na převoz vězně jsem neviděl, že by se Policie jakkoli bránila)... Ne ten film rozhodně neni promyšlená detektivka a pro mě je to stymbol toho, že dávat komixu (zvlášť hrdinskýmu) inteligentní rámec jen ještě víc podtrhne zoufalství příběhu.

Jinak Počátek mě taky nijak zvlášť neuchvátil. Zasto u Batmana bych skoro volil taky starýho. Greengrassovi Bournové sde mi líbili, zvlášť Supremacy, ale kdybych měl volit akční styl, kterej mi sedí, tak je to Michael Mann bez zaváhání.
    upraveno 27. září 2011
    Michael Mann je jedním z mých režisérských bohů.
    Jako protiváhu Nolanovi mám zase Finchera.
  • upraveno 27. září 2011
    nevada: pritom podľa mňa nolanove filmy nie sú o pointe, hoci tá je v prvom pláne veľmi silná. moje milované the prestige dokážem pozerať dokola. pozerať ako ten príbeh vyrozprával, že ti sedí aj s pointou.
    pre mňa je nolan pán filmový rozprávač a spolu s bratom držia zástavu inak väčšinou dosť šedého hollywoodu (spolu s singerom, abramsom, fincherom a starými psami ako sú mann, scott a pod.)
  • upraveno 27. září 2011
    Nolenovy filmy taky moc nemusím... Temný rytíř hned od začátku ukázal slabiny... Moc dobře si pamatuji scénu jak vyjel školní autobus s polorozbořené banky a nevznikla žádná panika.. Respektive Autobusy za ním jeli dál.. Lidé na chodnících jen tak pokračovali... Joker byl ale zahranej výborně a škoda že jeho představitel umřel dřív než dotočil Imaginárium od Gilliama...
    Inception nebyl špatnej ale že bych s toho byl nějakej odvázanej... A zase se tam našli nějaké nelogičnosti...
    Na Posledního Mohykána koukám tak jednou do roka. Nejlepší Mannův film

Jinak v poslední době jsem si oblíbil produkci BBC... Skvělý seriály a filmy..
  • upraveno 28. září 2011
    Tak zase ja v Nolanovi nelogické veci príliš nepostrehávam, mne pripadá, že ten chlapík to má väčšinou super vymyslené a má veľmi dobre zmáknuté remeslo aj talent, ale akosi to nie je moja šálka kávy. Ešte najviac sa mi páčil rovnako ako Nevade Dokonalý trik/Prestige, ten mi pripadal asi zábavnejší ako ostatné filmy, ale zase také tie jeho klasiky ktoré všetci chvália som nevidela a ani netúžim, stačia mi Batmani, Inception a Dokonalý trik.
    Ináč Finchera mám veľmi rada a Abramsa tiež :)
    upraveno 28. září 2011
    Nolanovy filmy mi připadnou tak podivně "sterilní", nevím jak to přesně popsat - formální, čisté, uhlazené. Má to dokonalou vizuální stránku a perfektní hudbu a umí si vybírat herce, a tak si často napoprvé člověk ani nevšimne těch nesrovnalostí. Popravdě nebýt Zimmera, tak z něj nejspíš až taková modla nebude.
  • upraveno 28. září 2011
    Já jsem teď viděl hodně povedeny film http://www.csfd.cz/film/224396-nezlomna-vule/
    O člověku jenž celý život bojoval za zrušení otroctví, na kterém Britské impérium bylo vystavěné
    (Donutilo mne si o tom něco přečíst a znovu jsem obdivoval v jakým náskoku byla Británie v určitých otázkách před zbytkem Evropy). A znovu mne to nějak nakoplo nepochybovat o tom že v Astaporu neudělala Danny v zásadě nic špatného... :-D

Nolan představuje přesně ten typ filmařiny a umění, který mne nedonutí o tom co jsem viděl přemýšlet... Prostě to zkouknu ale žádný a dlouhodobý zážitky s toho nemám...
    upraveno 28. září 2011
    O, dobré herecké obsazení s Ioanem Gruffuddem v čele. Dík za tip, to si zkusím sehnat. Ale nepřirovnávej Daenerys k mé milované Anglii! :)
  • upraveno 28. září 2011
    Anglické dějiny mam taky rád a nějak to nepřirovnávám ;-)
    upraveno 28. září 2011
    Tak pozor, Francouzi zrušili otroctví dávno před Brity.
  • upraveno 28. září 2011
    To je dost demagogický... Oni se pak k tomu vrátili...
    Nebo aspoň co jsem tak koukal na wiki.... Wiki není úplně spolehlivý zdroj ale když člověk ještě nemá sehnanou Literaturu tak to docela ujde
    upraveno 28. září 2011
    Spíš je neznalost vyzdvihovat Anglii, která v době dementního Jiřího III. byla neuvěřitelně zkostnatělá a v neuvěřitelným množství věcí zaostalá, např. dlouho do 19. století přetrvávaly tělesný tresty v civilním právu i v armádě, armáda až někdy do 20. let neměla profesionální důstojnickej sbor, hodnosti se stále ještě kupovaly a jednotlivý pluky vlastnili soukromníci. Civilní právo bylo v porovnání s kontinentem hodně pozadu, zvláště po zavedení Napoleonova Codex civile v r. 1804 a všeobecnýho zákoníku občanskýho v Rakousku v roce 1811. Británie měla řadu myslitelů a pokrokářů, ale společnost jako celek lpěla na tradicích a většina změn se kvuli tomu protlačovala velmi těžko.

K Francii. Napoleon v roce 1804 znovu povolil otroctví v Karibiku, což bylo zrušeno roku 1818.
  • upraveno 28. září 2011
    Nevada: v názore na Nolana sa presne zhodneme, ja mám tie isté pocity :)
  • upraveno 28. září 2011
    1818 zrušila Francie jenom obchod s otroky a 1848 otroctví celkově ve všech Koloniích :-)
    Anglii nebo GB? Já už že v té době byli v v Parlamentu i Skotové.... Psal jsem v určitých otázkách - především politických a byrokratických...
    No mně je pořád v té době Velká Británie sympatičtější než ten prcek na druhé straně :P
  • upraveno 28. září 2011
    dlouho do 19. století přetrvávaly tělesný tresty v civilním právu i v armádě
    Co je špatného na tělesných trestech??
    upraveno 29. září 2011
    Co je špatného na tělesných trestech??
    Myslíš třeba co je špatnýho na pranýři pro nevěrnice apod? No, možná to svý kouzlo má :))

Amaroun: Dobrá. Ovšem v Britském impériu se rok 1833 taky nevytahoval na vše, území pod patronátem Východoindické společnosti zrušily otroctví až o 10 let později.

Smysl otázky Anglie nebo GB jsem nějak nepochopil. V těch politických a byrokratických byli BTW Britové právě naopak pozadu...
    Co se týče poměřování s Francií, jistě by nemělo uniknout pozornosti, že právě Británie se nejvíc snažila restaurovat ve Francii zkostnatělý a zcela zpátečnický ancient regime. Přitom si vydobyla velkou nepopularitu mezi ostatními evropskými mocnostmi, protože sice ostatní štvala do nových a nových válek, ale sama toho moc neobětovala (systém do boje moji věrní spojenci). Válkou hájila především vlastní obchodní zájmy, nikoli nějakou svobodu, jak se snaží tvářit. Díky tomu byl třeba Kutuzov proti další válce s Francií v roce 1813. Když poslední voják Grande Armée opustil Rusko, car dal Kutuzocvovi za úkol připravit tažení do Francie, načež Kutuzov odvětil "a proč? Tím jenom přispějeme k tomu, že se na první místo dostane Anglie."

Osobní sympatie jsou osobní sympatie, o tom se nemá smysl dohadovat.
  • upraveno 29. září 2011
    Měli byste si otevřít historické okénko....:-)))
  • upraveno 29. září 2011
    Za sebe končím... Jak psal na konci Flanker ;-) Je to o osobních sympatiích
    historické okénko tady někde mám pocit je... Docela rád bych se dozvěděl jak by to bylo s tím důstojnickým sborem. Protože v té době (Napoleonské války) mi to zas tak zpátečnický nepřipadalo...
    upraveno 29. září 2011
    Většina vyspělejch zemí už v tý době měla důstojnický školy (v Rakousku slavná Tereziánská akademie - viz třeba film Řád, když už jsme u filmů). Někde ovšem, zejména právě v Británii a Prusku, přežívala organizace armády v podstatě z dob třicetiletý války, kdy soukromí majitelé pluků nabízeli svý služby panovníkovi a hodnosti se nevysluhovaly služebním postupem, ale kupovaly se důstojnický patenty. V Prusku na to rezignovali po porážce od Francouzů v roce 1806 a provedli rozsáhlý armádní reformy (pod vedením slavnejch jmen Scharnhorst, Greisenau a Blücher), protože mírová smlouva omezovala velikost pruský armády, zavedli tehdy třeba systém pravidelnejch odvodů a záloh, tj. voják se cvičil rok a pak byl asi deset let vedenej jako záložník, atd.
    V Británii ten zastaralej systém přežíval mnohem dýl a odstraněnej byl až někdy hluboko v 19. století.

Ale to už je konec o tom tady. Na to kdyžtak máme http://www.icefire.cz/historie-vojenstvi-od-kyje-k-pusce?page=20
  • upraveno 24. října 2011
    Tak jsem viděl slavný Prokletý ostrov a zdá se mi to strašně překombinovaná záležitost...
    Nebo takhle do určitého okamžiku fajn, ale po převratném odhalení začne člověk přemýšlet jestli by takový to postup byl vůbec dovolený (bezpečnost)...
    Mně se film jako celek líbil. Bylo to napínavé, gradovalo to, já osobně jsem byl po většinu filmu v nejistotě.Rozhodně nadprůměrný snímek.
    To určitě je nadprůměrný snímek... Ale taky postupy Ošetřovatelů byli založeny na dost situacích, který absolutně nemuseli vzniknout... Já takovou tu těžko uvěřitelnou dokonalost mám docela rád, ale většinou jsou ty díla vytvářený v nadsázce ( teď mne napadá jenom Sherlock Holmes)...
    Mně by úplně stačilo kdyby s tím sekli někdy v 3/4 filmu a nechali člověka v nejistotě co se tam vlastně děje... Ale musím přiznat že konec, kdy Doktor jen zakroutí hlavou je smutný :-)
    upraveno 24. října 2011
    Shrelock a těžko uvěřitelná dokonalost? Hmm, zajímavé :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.