Různé filmy
Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.
Dobrá kvalita obrazu.
Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.
Efektní vizuální podívaná.
Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.
Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
http://www.fandimefilmu.cz/clanek/2248-hobit_co_bude_dal
@Draconos Viděl jsem na plátně spoustu různých postav dávno před CGI triky a některé i za jejich éry. Je tolik možností, jak takovou věc vyřešit. Kdo říká, že se musí jít cestou (např.) motion capturingu. Způsoby, jakým si s tím poradili Zeman nebo Harryhausen nejsou o nic horší jen proto, že se v nich používají loutky, perspektiva, animatronika a podobně. I film, který znamenal průlom v CGI efektech, tedy Jurský park, animatroniku využíval a tyrannosaurus vypadá i jako loutka perfektně. Vetřelci v prvních dvou dílech série byli zčásti loutky (zejm. královna), zčásti lidi v kostýmech. Ubírá to tomu filmu něco. Nemyslím. Naopak třetí a čtvrtý díl využívající počítačové triky vypadají děsně nejen co do děje.
@paulcz Já nechci, aby CGI zmizelo. CGI je jako oheň. Je to velmi dobrý sluha, ale zlý pán :) Není samospásné a rozhodně filmy nedělím na "omezené" před CGI a "neomezené" po CGI.
ale @flanker.27 ja som nepovedal že CGI je the best a na ostatné sa nedá pozerať ja hovorím len to že nemám rád ked niekto povie že "niekedy sa tvorcovia museli nadrieť aby bola maska správna zapasovala tam a teraz do len hodia do počítača a majú to hotové" pretože v skutočnosti to je hotová veda (ak si na tom tvorcovia dajú záležať)
Už jenom fakt, že se v posledních letech rozjela tvorba filmů, které z 50% tvoří CGI dokazuje, že tato technologie rozšířila filmové možnosti. V této diskuzi mě opravdu nezajímá kritika filmů jako je transformers nebo avatar (oba filmy mají mimochodem úžasné vizuální efekty, ale to nikdo nechce uznat kvůli špatného děje). Štěpná reakce je taky úžasný objev. To, že je základní složkou pro tvorbu atomové bomby z ní špatný objev nedělá -- alespoň v mých očích a v tom se asi naše názory liší.
@paulcz Ne, nechci vytvářet umělý spor, neboj :) Já nekritizuju ty triky, ale třeba u Transformers to, jak jsou použitý. Nejen že nemá pořádnej děj film jako takovej, jak jsem uvedl výše, ale i naprostá většina akce je natočená tak, že se na to co se mě týče nedá dívat. A nejde o to, že "je tak bayovská kinetika" či jak tomu říkají, je spousta jiných filmů s dynamickými akčními scénami, které jsou přitom dokonale přehledné. No a co se týče celkového hodnocení filmů, tam obvykle mají pro mne triky jen velmi podpůrnou roli a nemám problém dát odpad po formální stránce dokonalýmu filmu, když je obsah sračka. Obsah je pro mě podstatnej.
BTW třeba ve filmu Zelená zóna neměli tvůrci k dispozici vrtulníky UH-60, jen staré UH-1. Takže je použili a změnili je v postprodukci. Tomu říkám trik, protože bych to vůbec nepoznal.
Jo, ještě jedna věc. Když se dneska točí třebadavová scéna, dělá jí tak 50 lidí a to se rozmnoží v postprodukci na skoro neomezený množství. Vypadá to často dobře, ale stejně to nenahradí pocity ze starejch velkofilmů klasickýho období, kdy prostě když režisér potřeboval tisícovou armádu tak mu nezbylo než najmout tisíc komparzistů. Vypadá to pořád líp, když jsou tam ti lidi slyšet, cejtit, dá se to mnohem líp vnímat.
A tie davové scény. Predstav si zástupy "vojakov" zradených pred bránami Minas Thirith, predstav si zástupy vojakov bežiacich proti sebe v Tróji to mi príde ako pekná hŕstka ľudí :D :D Ale keby sa nejaký ušľachtilý režisér rozhodol pre komparzistov chcem tam byť :D
http://www.csfd.cz/novinky/
Ale nemusíme zacházet do Bondarčukovýách extrémů. Vezměme si staré klasiky jako El-Cid:
Pád říše římské
a další dobové klasiky, které se dají popsat různě, ale slovo "prázdné" by mě ani nenapadlo :)
,,Milujem Titanic. Moja obľúbená postava je ľadovec."
Obávám se, že mám stejnou poruchu jako Dreamer, ale naučil jsem se s ní žít a řekl bych, že jsem dokonce šťastnější :-)
Co když to "unobtanium" sloužilo na léčbu dětské leukémie? :)
a Avatar sa mi tiež páči a nemôžem sa dočkať ďalších troch filmov od 2015 po 2017 8-)