Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1175176178180181394

Komentáře

• Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Rolandzee-Zafira-Winterfell Pak jde o formu tvorby, ale ten film sám o sobě rozhodně není založený na tom že je animovaný, ale např na kvalitním scénáři. V takovém případě je použití animace opravdu jenom jako forma a ne hlavní náplň filmu jako právě u např. Transformerů nebo podobných volovin.
  • upraveno 3. srpna 2013
    Navíc dřív, když filmaři neměli tolik produkčních možností, museli sebnout a opravdu myslet. Jak to udělat, aby to fungovalo a dobře vypadalo.
    S tou druhou časťou s tebou súhlasím ale toto nie. Pretože vytvorenie takého Azoga ako na videu čo som tu dal alebo iných postáv ako Ceazar, Gollum, a mnohé dalšie nie je len tak vytvoriť a takí Orcs z Lotr-a mali skvelé masky a tiež to nebolo jednoduché ale o žiadnom zjednošuvaní práce pri Azogovi a spol. sa určite určite nejednalo
  • upraveno 3. srpna 2013
    @Dreamer rozšírená verzia bude dlhšia o 13 minút tu by malo písať aj o čom bude ale momentálne je tam chyba servera
    http://www.fandimefilmu.cz/clanek/2248-hobit_co_bude_dal
  • paulczpaulcz zima se blíží
    @flanker.27 @Everett_Young přesně jak píše Brandon, ta chyba je u konzumentů a vždy to tak bylo. Samozřejmě i CGI v tom má svou část, kdyby neexistovalo, nebylo by možné produkovat tolik "sraček". Technologie je to však skvělá, což jsem se snažil naznačit hned v prvním příspěvku. CGI se nepoužívá jen ve filmu a jeho tvorba je normální umění, stejně jako tvorba loutek a masek.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 4. srpna 2013
    To nie je chyba produkcie, ale zmagorených a blbých konzumentov (pri všetkej neúcte, zväčša Američanov). Takí si pozrú Transformers 3 - napríklad - pretože je to tak desne dobré ako sú tam tie efekty, aj keď sa tamčosi deje asi prvých desať minút a ostatok je nuda. A zase sem sa dajú zaradiť aj príliš dlhé vojny či bitky v mnohých filmoch a tie majú radi aj mnohí odporcovia CGI.
    Nejen Američanů. Transformers a Bay sám mají i u nás pro mě nepochopitelnou popularitu. Já se na Bayovy filmy prostě nedokážu dívagt, vnímat je. To prostě nemá plynulej souvislej děj, kterej by se nějak vyvíjel, kde by jedna scéna navazovala na druhou.

@Draconos Viděl jsem na plátně spoustu různých postav dávno před CGI triky a některé i za jejich éry. Je tolik možností, jak takovou věc vyřešit. Kdo říká, že se musí jít cestou (např.) motion capturingu. Způsoby, jakým si s tím poradili Zeman nebo Harryhausen nejsou o nic horší jen proto, že se v nich používají loutky, perspektiva, animatronika a podobně. I film, který znamenal průlom v CGI efektech, tedy Jurský park, animatroniku využíval a tyrannosaurus vypadá i jako loutka perfektně. Vetřelci v prvních dvou dílech série byli zčásti loutky (zejm. královna), zčásti lidi v kostýmech. Ubírá to tomu filmu něco. Nemyslím. Naopak třetí a čtvrtý díl využívající počítačové triky vypadají děsně nejen co do děje.

@paulcz Já nechci, aby CGI zmizelo. CGI je jako oheň. Je to velmi dobrý sluha, ale zlý pán :) Není samospásné a rozhodně filmy nedělím na "omezené" před CGI a "neomezené" po CGI.
    To prostě nemá plynulej souvislej děj, kterej by se nějak vyvíjel, kde by jedna scéna navazovala na druhou.
    @flanker.27 :applause:
  • upraveno 4. srpna 2013
    Je to velmi dobrý sluha, ale zlý pán
    to bolo dobré :applause:
    ale @flanker.27 ja som nepovedal že CGI je the best a na ostatné sa nedá pozerať ja hovorím len to že nemám rád ked niekto povie že "niekedy sa tvorcovia museli nadrieť aby bola maska správna zapasovala tam
    aby to fungovalo a dobře vypadalo
    a teraz do len hodia do počítača a majú to hotové" pretože v skutočnosti to je hotová veda (ak si na tom tvorcovia dajú záležať)
    @flanker.27 Připadá mi, že se mě snažíš postavit do situace, aby jakýkoliv můj argument znamenal kritiku filmů jako je Vetřelec apod. (kvůli špatné grafice) :-). Filmy dělím podle různých kritérií, ale rozhodně ne na "omezené" podle použité technologie a "neomezené" :-D.

Už jenom fakt, že se v posledních letech rozjela tvorba filmů, které z 50% tvoří CGI dokazuje, že tato technologie rozšířila filmové možnosti. V této diskuzi mě opravdu nezajímá kritika filmů jako je transformers nebo avatar (oba filmy mají mimochodem úžasné vizuální efekty, ale to nikdo nechce uznat kvůli špatného děje). Štěpná reakce je taky úžasný objev. To, že je základní složkou pro tvorbu atomové bomby z ní špatný objev nedělá -- alespoň v mých očích a v tom se asi naše názory liší.
    @Draconos tak jsem to nemyslel. Chtěl jsem říct, že dle mého dojmu jsou pro spoustu tvůrců počítačové triky "samospásné". Mají v ruce ohromný a užitečný nástroj (to v žádném případě nepopírám), ale jakoby díky němu zapoměli na zbytek. Jo, zrovna nedávno jsem na moviezone četl článek o docela krutých podmínkách, za kterých filmoví počítačoví grafici pracujou.

@paulcz Ne, nechci vytvářet umělý spor, neboj :) Já nekritizuju ty triky, ale třeba u Transformers to, jak jsou použitý. Nejen že nemá pořádnej děj film jako takovej, jak jsem uvedl výše, ale i naprostá většina akce je natočená tak, že se na to co se mě týče nedá dívat. A nejde o to, že "je tak bayovská kinetika" či jak tomu říkají, je spousta jiných filmů s dynamickými akčními scénami, které jsou přitom dokonale přehledné. No a co se týče celkového hodnocení filmů, tam obvykle mají pro mne triky jen velmi podpůrnou roli a nemám problém dát odpad po formální stránce dokonalýmu filmu, když je obsah sračka. Obsah je pro mě podstatnej.

BTW třeba ve filmu Zelená zóna neměli tvůrci k dispozici vrtulníky UH-60, jen staré UH-1. Takže je použili a změnili je v postprodukci. Tomu říkám trik, protože bych to vůbec nepoznal.

Jo, ještě jedna věc. Když se dneska točí třebadavová scéna, dělá jí tak 50 lidí a to se rozmnoží v postprodukci na skoro neomezený množství. Vypadá to často dobře, ale stejně to nenahradí pocity ze starejch velkofilmů klasickýho období, kdy prostě když režisér potřeboval tisícovou armádu tak mu nezbylo než najmout tisíc komparzistů. Vypadá to pořád líp, když jsou tam ti lidi slyšet, cejtit, dá se to mnohem líp vnímat.
  • @flanker.27 každá minca ma 2 strany, a filmov s efektmi a bez scenára je čím dalej viac. Takí Transformeri mi do oka nepadli ale uvediem ako príklad Pacifik Rim kde je scenár taký jednoduchý ale ten film som si obľúbil. Niekedy je jednoducho dobré vypnúť nasadiť 3D okuliare (aj bez nich o nič neprídete) a vidieť ako všetko lieta, vidieť tú gigantickosť (ktorá sa mi najviac páči) a dokonalé efekty a všetko ostatná čím sa ten film vyznačuje.

A tie davové scény. Predstav si zástupy "vojakov" zradených pred bránami Minas Thirith, predstav si zástupy vojakov bežiacich proti sebe v Tróji to mi príde ako pekná hŕstka ľudí :D :D Ale keby sa nejaký ušľachtilý režisér rozhodol pre komparzistov chcem tam byť :D
  • Star Wars VII: Návrat Williamse, méně CGI...
    ale toto vás poteší :D
    http://www.csfd.cz/novinky/
    @Draconos Ty jsi asi nikdy neviděl Vojnu a mír co? :D

Ale nemusíme zacházet do Bondarčukovýách extrémů. Vezměme si staré klasiky jako El-Cid:

Pád říše římské

a další dobové klasiky, které se dají popsat různě, ale slovo "prázdné" by mě ani nenapadlo :)
  • Mně se Avatar i Transformeři jednička docela líbily :anxious:
    @Dreamer Ahoj Dreamer. Jsem rád, že ses nám představila. Připustit si, že máš problém je prvním krokem k jeho léčení. Tak nám teď pověz, co konkrétně se ti na Avataru a Transvestitech líbilo. :twisted:
  • @Everett_Young obří roboti, co se můžou poskládat v autíčka (kdysi jsem vlastnila robota, co se mohl poskládat v hasičské auto...sentimentální vazba) a modří kočičí lidé s ocasem, co lítají na duhových pterodaktylech s přípojkou 8-)
    U filmů jako Avatar mám většinou problém, že fandím těm, kterým fandit nemám :)
  • @flanker.27 to chceš říct, že si fandil tomu všivákovi, co chtěl pokácet obří světélkující strom? 8-O :'-(
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    To mi pripomenulo
    ,,Milujem Titanic. Moja obľúbená postava je ľadovec."
    Jakože "už aby ty modré potvory postřílíleli"? :-)

Obávám se, že mám stejnou poruchu jako Dreamer, ale naučil jsem se s ní žít a řekl bych, že jsem dokonce šťastnější :-)
    @Dreamer Jediná zábavná scéna v Avataru byla když domorodci začali střílet šípy a borec na lodi v klidu pije kafe a se smíchem povídá: To snad nemyslí vážně.
  • @Everett_Young zajímavé, já měla chuť vylít tomu borci to kafe do klína :twisted:
    @Dreamer Stejně by to mělo končit větou prezidenta USA (nejlépe černé ženy nebo asiata) "Nuke them all"
    Dreamer napsal(a):

@flanker.27 to chceš říct, že si fandil tomu všivákovi, co chtěl pokácet obří světélkující strom? 8-O :'-(

Jo, přesně. Když plukovník Quaritch konečně sestřelil Michelle Rodriguez, tak jsme s kamarádem začali tleskat :)

Co když to "unobtanium" sloužilo na léčbu dětské leukémie? :)

• Tak určitě, genocida domorodé mimozemské civilizace představuje jen menší nepříjemné zdržení a ty růžové svítící stromy jim už tuplem neodpustím :evil:
  • @flanker.27 máš pravdu nevidel 8-O
    a Avatar sa mi tiež páči a nemôžem sa dočkať ďalších troch filmov od 2015 po 2017 8-)
  • ja si po každom filme poviem "No a naší vyhrali" :D tu som nemohol :evil:
  • Mě přišel Avatar s nemastným neslaným příběhem.Jako kdyby Cameron to obšlehl od kolonizace Ameriky.
    @Dreamer Pro mě je totiž moc pokrytecký, když vidím film, jehož výroba spotřebovala nemálo elektrické energie, vyžádala si obrovské množství početního výkonu a velebí přírodu, která neexistuje. Možná kdyby šel Cameron někam do Afriky bránit nosorožce před pytláky, tak bych mu to ekologický zanícení uvěřil :)
    Branislav_Gepeto napsal(a):

To mi pripomenulo
    ,,Milujem Titanic. Moja obľúbená postava je ľadovec."

Palec nahoru :)
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    flanker.27 napsal(a):

U filmů jako Avatar mám většinou problém, že fandím těm, kterým fandit nemám :)

Stejné pocity mám u filmů z 2. světové :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.