Tanec s draky

upraveno 21. května 2011 v Píseň ledu a ohně
27. dubna 2011 - Kong je mrtev!

Číst celý článek zde
1171820222349

Komentáře

• upraveno 4. června 2011
    Inak mňa najviac zaujala veta: These three are generally thought the most plausible riders of the titular dragons. Tyrion? Síce čítal knihy o drakoch, musel vidieť ich lebky a bol nimi fascinovaný, a keď bol malý, tak sa mu o nich stále snívalo, .. ale to z neho nerobí Targaryena, alebo žeby ním nejakým záhadným spôsobom bol? .. majú nejaký súvis s tým slová Tywina: "ty nie si môj syn?" ..
  • upraveno 4. června 2011
    ty ale IS ned dead a odpoved Yes se celkem dala predpokladat a ani to nevylucuje ze by nemohl ožít
  • upraveno 5. června 2011
    Tak myslím si, že oživiť Eddarda potom, čo mu odťali hlavu a niekoľko mesiacov sa smažila napichnutá na hradbách, by bol problém aj pre samotného R'hollora :).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. června 2011
    Navíc kdoví kde je Eddardovým ostatkům konec. Od doby co s nimi vyrazila stráž z Řekotočí na Zimohrad se toho hodně událo a Martin se o téhle družině vůbec nezmínil. Možná je čapli Železní v Kailinské držbě.
    A vy si myslíte, že hlavu setli Eddardovi? Jestli to nebyl náhodou faceless man a Eddard si teď vesele nekřepčí někde ve svobodných městech :-D
    upraveno 5. června 2011
    LOL, že by až tak? Tak šílený snad Martin není.

btw - díky diskuzi na CSFD mě opět přepadly pochybnosti ohledně budoucnosti Rickona jakožto budoucí hlavy rodu Starků. Když ho seriál téměř úplně ignoruje, tak se obávám, že není pro další děj důležitý.
    Především potrvá ještě spoustu let, než bude vůbec schopný ujmout se vlády. A nemyslím si, že to během ságy stihneme...
    upraveno 5. června 2011
    Jeden z dávných Starků se stal velitelem Noční hlídky tuším ve věku 10 let. Takže nevidím důvod proč by se schopným kastelánem nemohl za pár let vládnout Severu ;o)
    Ale já to myslela spíš obecně - jako že mu možná Martin nechystá nic dobrého nebo že ho prostě nechá nezvěstného.
    Nevada: kdyby se tak stalo, šokovaný bych nebyl. Ale doufám, že k tomu nedojde. Bylo by to trochu přitažený za vlasy.

Rickon je opravdu stranou zájmu, ale kdyby pro něj Martin neměl využití, tak proč by ho do ságy vůbec dával? Proč přidávat malý otravný děcko? A jestli se pro něj chystá něco špatného... těžko říct. Zato mám pocit, že během ságy vytuhne Jojen.
    2 zapper: tyrion je po jonovi druhý najpravdepodobnejší stratený targaryen. a dračím jazdcom by snáď mohol byť, aj keby nebol. či?
    Nevada: Ta představa desetiletýho Lorda velitele Noční hlídky je taky pěkně přitažená za vlasy - Martin to s tím snižováním věku občas docela přehání.
    Proč přitažené? Záleží na okolnostech. Já si umím představit takový okolnosti, že by to vůbe divný nebylo - i v oční hlídce funguje politika, úskoky a intriky...
    najpravdepodobnejší stratený targaryen
    No to nevím. Četl jsem různé argumenty, ale přišly mi přinejmenším velmi spekulativní
    Samozřejmě, že tam figuruje politikaření, to nic nemění na tom, že to je divný. Kdyby šlo o nějaký ryze čestný titul, tak proč ne. Nebo kdyby se nikdo vhodnější nenašel, ale Noční hlídka není nějaké dědičné knížectví, tam je potřeba mít v čele silnou osobnost, a to desetiletý kluk je těžko.
    upraveno 5. června 2011
    Ta představa desetiletýho Lorda velitele Noční hlídky je taky pěkně přitažená za vlasy - Martin to s tím snižováním věku občas docela přehání.
    To sice přehání, nicméně jsou to jeho vlastní pravidla, které si nastavil ve svém vlastním "světě". Tak je nenapadejme a držme se jich. Rozporovat je nemá smysl.
    A navíc znovu opakuji - Rickonovu vládu si minimálně v dětských letech představuji se schopným rádcem. Ať už s nějakým mistrem nebo šlechticem/rytířem.
    Když tady probíráme všechna možná co by kdyby a proč, tak nevidím důvod proč bychom se nemohli bavit i o otázce věku různých postav...?
    upraveno 5. června 2011
    Jedna věc je "co by kdyby a proč" a druhá je zpochybňování daných pravidel fiktivního světa. To bychom rovnou mohli namítat, že draci přece neexistují.
    Teď si mě teda zarazila. Co má společného to, že mi nesedí, že by Lord velitel mohl být desetiletý klučina, a existence či neexistence draků? Co je na tom za zpochybňování pravidel fungování světa - na tom snad ten svět stojí, že tam významnou vojenskou funkci může mít i malý kluk? Na dracích ano, ale na tomhle? A vůbec, to je tady nějaká inkvizice, že nepřipouští rejpnutí do nějakého prvku díla?
    Tak do toho pojďme. Předně, co to bylo za klučinu? Kdy to bylo? Já se přizná, že si to nevybavuju. Ale umím si představit situaci, kdy to prostě nebylo možné dát nikomu jinému. Víme k tomu něco víc? Samozřejmě že ten klučina nevlávdl Noční hlídce, byl spíše figurka, prostředník. Nebo se mejlim?
    Právě, že o tom skoro nic nevíme. Byl to nátlak shora - od Starků ze Zimohradu? Nebo se pretendenti nemohli shodnout a tak zvolili chlapce, aby ho mohli ovládat? Jinak si to vystvětlit nedokážu - desetiletý kluk prostě těžko může sám vládnout a sotva ho zvolili pro jeho zásluhy.

Jak vidíte, tak to neshazuju, jen mě už z principu alibistické tvrzení: "Je to zpochybňování daných pravidel, tak je nezpochybňujme", dokáže vytočit. To bychom se za chvíli nemuseli bavit o ničem.
    upraveno 5. června 2011
    IMHO je rozdíl mezi spekulacemi o dalším vývoji či o předpokládaném jednání postav nebo vývoji situace (vyhl by se Eddard občanské válce, kdyby poslechl Renlyho a oddělil Cersei od dětí a vzal ji do zajetí?) a zpochybňování daných faktů (Barristan Selmy se jako bojovník proslavil v 10 letech). Jestli v tomhle rozdíl nevidíte, tak se s vámi přít nebudu - ale debatovat o tom taky ne.

Co se týče toho velitele, tak to zmiňoval Sam, když pro Jona hledal mladší velitele než je on. Je to tuším ve čtvrté knížce a tu nemám doma, takže neposloužím konkrétní citací.
    Tak ještě jednou, proč bychom se nemohli bavit i o tomhle? Je to snad nějaké tabu? Bude konec světa, když se pozastavíme nad tím, že někdo něco v deseti letech zvládl? A když o tom nechceš debatovat, prosím, nikdo tě do toho nenutí.
    No tak v tý debatě Nevada nevidí smysl. Já zas nevidím smysl v téhle debatě o tom, zda má smysl o něčem debatovat :-)

Jestliže k tomu desetiletýmu klukovi nevíme nic víc, těžko to soudit. Můžem leda tak vymejšlet scénáře tehdejší situace. Každopádně se asi shodnem, že nevládnul on sám.
    upraveno 5. června 2011
    Olorin: Není to tabu, jen mi to připadne zbytečné. Je to jeden ze základních kamenů toho světa. Stejně jako několikaletá zima nebo už zmíněná existence draků. Podle mě jsou to prostě dané parametry a debata ohledně nich nemá smysl (opět imho) a proto se do ní ani nebudu pouštět. Ale ostatním ji samozřejmě vymlouvat nebudu :)

Alek - No, tak můžeš vzít jako příklad třeba toho Selmyho. Jestli se nepletu, tak vyhrál v deseti letech nějaký turnaj a ve dvanácti byl pasován rytířem. Go on ;o)
    I o Barristanovi se jistě dá diskutovat. Bylo to reálné? Jaké byly okolnosti toho „turnaje“? Nic to nezmění, ale diskuze je možná vždy - pak už je to jen otázka, zda je zbytečná či ne. Závěrem může být klidně to, že GRRM to prostě s tím věkem nezvlád, to já tvrdím už leta - na druhou stranu přiznávám, že mi to neva, je to jeho svět, jiná doba. I v našem světě jsou děti v různých kulturách různě vyspělé.
    V tomto musím souhlasit s Olorinem, téma je to určitě zajímavé.

Taky si neumím moc dobře představit, že by vrahové a násilníci z Jihu poslouchali a následovali 10-letého kluka. Ale je dost možné, že to bylo jak říká Alek, že byl v podstatě jen figurka a velil za něj někdo jiný (podobně jako Cersei vládne/la za Tommena, než dospěje).
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 5. června 2011
    Teď si vzpomínám na tu scénku z jednoho dokumentu, Jak domorodci někde v brazilském pralese makají a mezitím řeknou dětem ať jdou do lesa si pro něco k jídlu. A tak se tři děcka ve věku od 7 - 9 let prostě seberou, jdou si sehnat nějakou baštiznu. Tuhle zrovna lovili nějaké tarantule velký jako talíře a pak si je opékali na ohníčku. Mezitím na druhém konci světa seděl malý 10 letý Olorin doma a hrál si s legem.

Nevíme ale co to bylo za dítě, třeba to bylo dítě lesa? Malý hošík se schopnostmi jako má Bran, nebo možná ještě lepšími.
    Ako v seriáli zatiaľ nevenovali veľa pozornosti ani Tommenovi a Myrcelle a do budúcnosti budú dôležití. Podľa mňa sa im začne venovať poznozornosť až neskôr.

Čo sa týka Rickona, tak uvidíme v tejto knihe, či sa objaví, môžno predsa len už niečo okolo neho bude, respektíve nebude až tak dôležitý samotný Rickon ako osoby, ktoré budú okolo neho.
    Nevíme ale co to bylo za dítě, třeba to bylo dítě lesa? Malý hošík se schopnostmi jako má Bran, nebo možná ještě lepšími.
    Výjimečný asi byl, když byl Lordem Velitelem asi 60 let, ale i kdyby lovil tarantule a mluvil plynně čínsky, tak ke schopnostem velitele Noční hlídky je potřeba něco víc - pokud to tedy nebyl západozemský klon Sheldona Coopera. :-) Podle mého ho nezvolili kvůli jeho schopnostem (i kdyby byl dítě lesa), ale kvůli zákulisním čachrám (jako v případě Jona) - a třeba se později stal velice uznávaným, za těch 60 let. :-)
    Mel bys vedet ze sheldon je v jednání s lidmi naprosto neschopnym :) K tomu věku - kupřikladu kolik bylo tomu blondackovy v Master and Commander - jak prisel o ruku a pak dostal veleni nad lodi. Rekl bych ze stezi 13. V minulosti dávné i nedávné a navíc ve fiktivním světě se prostě měřilo jinak. když bude GRRM chtít tak dosadí Rickona do role krále západozemí a hle on v 6 letech bude mít zásady Neda Starka, talent a rozum Littlefingera, výmluvnost Varyse a sílu Gregora Clegana a nikdo z vás na tom nic nezmění.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.