Diskuze s překladatelkou
Vyjádření k překladům v Hostině pro vrány a následná diskuze o všem možném s Hanou Březákovou, překladatelkou Písně ledu a ohně.
Několik let staré, spíše pro archivní účely.
„Mea culpa, mea maxima culpa“ aneb SLOVO PŘEKLADATELE
„Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly,” bylo mi řečeno na mou obhajobu, že jsem to udělala s dobrým úmyslem. Bylo mi to řečeno zoufalým panem nakladatelem, který o mém...
Číst celý článek zde
Několik let staré, spíše pro archivní účely.
„Mea culpa, mea maxima culpa“ aneb SLOVO PŘEKLADATELE
„Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly,” bylo mi řečeno na mou obhajobu, že jsem to udělala s dobrým úmyslem. Bylo mi to řečeno zoufalým panem nakladatelem, který o mém...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Mně připadal Jaime vyloženě zlý vždycky, když si začal mumlat pod fousy "co za věci to dělám pro lásku".
Tak neříkám zrovna, že je to správný chlapík. Ale spíš nezodpovědný, "špatně vychovaný" než vyloženě od přírody zlý. Ve věži reagoval instinktivně, bez přemýšlení a prvotním impulzem bylo chránit sebe a svou rodinu. A ne, že chtěl primárně zabít dítě. Navíc je nutno připomenout dobu, ve které se to odehrává - život, jakýkoliv, tam měl hodně nízkou cenu a Jaime vlastně nic jiného než zabíjet neumí/neuměl. Jako já ho tím neomlouvám. Ani se postupně nestal mojí oblíbenou postavou, jako jsem to četla tady na fóru u některých.
A navíc, ve Hře o trůny mi přišlo, že si to Cersei přála a Jaime reagoval spíš na její vyšilování než že by to měl v úmyslu sám. Až později v Bouři mečů se to obrátilo a Cersei mu to po příjezdu do Králova přístaviště vyčetla jako chybu a že ona to nechtěla...
Mimochodem - jak se správně čte jméno Jaime?
Já ho čtu jako Džejmí...nevím do jaké míry je to správně. :-)
e z toho neměl vůbec žádné výčitky svědomí
To je hodně vidět na tom, jak o tom mluví s Catelyn v Řekotočí. Řek tam něco jako špehoval nás, tak si nic jinýho nezasloužil.
Řek tam něco jako špehoval nás, tak si nic jinýho nezasloužil.
Hlavně jí otevřeně přiznal, že by to klidně udělal znovu, za což ho Cat málem na místě zabila. :-D
Každopádně mi připomíná marmeládu.
A že neměl výčitky.. Bran pro něj nic neznamenal, byl to pro něj opravdu ta moucha. A nikdo ho tomu ani nenaučil. Výchova doma byla prakticky nulová, lord Tywin pro něj byl víc panovníkem než otcem. Morální povědomí se člověk většinou musí naučit. Ale kde nic není, ani smrt nebere. Opět podotýkám, že to jednání neomlouvám, jen se mi nezdá, že by byl zlý už od narození. Při výchově třeba na Zimohradu by z něj mohl být opravdový zářící čestný a dokonalý rytíř jako ze Sansiných oblíbených písní ;o)
Jako zvrhlý, zlý člověk od naturelu mi v sáze přišel třeba Gregor Clegan.
No, já si třeba myslím, že když to má člověk v sobě, tak ani sebelepší výchova nic nedokáže.
Mnohem horší než to, že chtěl Brana zabít, bylo, že z toho neměl vůbec žádné výčitky svědomí. To už něco vypovídá o člověku. Bylo to pro něj, jako by zaplácl mouchu. Jednu otázku: ty bys někoho vyhodila z okna? :-)
Mě nikdy nepřišel Jaime jako špatný či dobrý člověk. Osobně ho nemám v lásce. Udělal sice pár správných věcí, ale i mnoho špatného. Branovo shození mu nemůžu nikdy odpustit. Doufám ale, že se Jaime a Bran ještě setkají, to je setkání, které si v celé sáze přeji nejvíc, ať to dopadne jakkoliv.
Jinak myslím, že zabití Aeryse bylo pro Jaimeho klíčové. Třeba Eddard ho za to odsuzoval a myslím, že měl částečně pravdu, třebaže my víme proč Aeryse zabil. Královražda byla vždy (snad spolu s otcovraždou) nejhorším zločinem. Když to vemu z pohledu Jaimeho i ostatních, navěky bude královrahem. Ať by udělal sebehrůznější zločin (jako pokus o zabití Brana), nikdy by už nebyl horším zločincem. Člověk, který nemá příliš vyvinuté svědomí, pak může dělat prakticky cokoliv.
Ale na Gregora byl zlý jeho bratr, na to nezapomínej. :-) A výchovu měl určitě ještě horší než Jaime. Tomu bys neodpustila?
Naopak, Gregor byl ten zlý na svého bratra. Když někdo zkusí upálit svého malého bráchu, který mu vzal hračku, tak to už považuju za projev psychopatismu a ne, tomu už neodpustím :o)
heavy_head píše:
No, já si třeba myslím, že když to má člověk v sobě, tak ani sebelepší výchova nic nedokáže.
A to je právě pointa mých příspěvků. Nepřipadne mi, že by to Jaime v sobě měl.
Gregor je napůl zvíře. Jaime se přece jen dokáže ovládat a má povědomí o tom, že nejednal nejlíp.
Neumím moc dobře vysvětlovat ;o)
Gregor Clegan = Hora, která jede
Sandor Clegan = Ohař
naopak bych řekl, že oba dva "prozřeli" a o společenské morálce si nedělali iluze.
Skoro jako bych četl nějaký román od Dostojevského. Úplně si představuji Jaimeho jako Raskolnikova a Gregora jako Stavrogina :-)
Ehm, asi si někteří pletete postavy:
No jo, omlouvám se. Splést si Horu s Ohařem....to bude tím, že už jsem Píseň dlouho nečetl, a tak mi ta jména splývají. :-)
Ale Jaime mi nikdy nepřipadal vyloženě zlý.
Já mám v povědomí příběh, který vyprávěl Oberyn Tyrionovi. Když byla Rudá zmije se svou sestrou v Casterlyově skále, ukazovali jim Lannisterovic dvojčata malého Tyriona. Cersei ho začala najednou kroutit za pindíka a vyčítat mu (Tyrionovi), že zabil jejich matku. Jaimeho se ho v tu chvíli zastal. A Tyrion také myslím ve Hře o trůny vzpomíná, že Jaime byl jediný člověk, který mu kdy projevoval nějakou náklonost. Takže Jaimeho jádro určitě není tak špatné jako např. u Hory nebo Eurona. Jen se prostě dostal do podmínek, kdy jeho dobré vlastnosti byly potlačeny.
Taky myslím, že ve slabé Hostině jsou Jaimeho kapitoly jedny z nejzábavnějších.
Cersei ho začala najednou kroutit za pindíka
Za to se taky bude Cersei smažit v pekle! Hahahaha! :-D
Za to se taky bude Cersei smažit v pekle! Hahahaha! :-D
Když už jsme u Cersei a jejích zločinů... Je zajímavé, že mnoho lidí považuje Cerseiu za mnohem horší než Jaimeho, ale narozdíl od něj byla proti tomu, co udělal Branovi.
JimJam píše:
...mnoho lidí považuje Cerseiu za mnohem horší než Jaimeho, ale narozdíl od něj byla proti tomu, co udělal Branovi.
Mno, já nevím. Pořád mám dojem, že Jaime tenkrát jednal ovlivněn reakcí právě Cersei. Že původně neměl v úmyslu Brana zabít.
Schválně jsem si vytáhla knížku:
V okně nad ním se objevily obličeje.
Královna. A nyní Bran poznal i muže vedle ní. Byli si tak podobní, že vypadali jako odrazy jeden druhého v zrcadle.
"Viděl nás," řekla žena příkře.
"No tak viděl," opáčil muž.
Branovi začaly sklouzávat prsty. Popadl římsu druhou rukou. Jeho nehty se zaryly do nepoddajného kamene. Muž k němu natáhl ruku. "Chyť se mne," řekl. "Než spadneš."
Bran ho uchopil za ruku a držel se ho vší silou. Muž jej vytáhl na římsu. "Co to děláš?" ptala se žena.
Muž ji ignoroval. Byl velmi silný. Posadil Brana na parapet. "Jak starý jsi, chlapče?"
"Je mi sedm," odpověděl Bran, který se třásl úlevou. Jeho prsty zanechaly hluboké otisky v mužově předloktí. Vystrašeně je pustil.
Muž pohlédl na ženu. "Co za věci to dělám pro lásku," řekl znechuceně. Pak do Brana strčil.
Bran se s výkřikem zvrátil z okna do prázdna. Nebylo tam nic, čeho by se chytil. Kamenné nádvoří se mu řítilo vstříc.
Někde v dálce zavyl vlk. Nad polorozbořenou věží zakroužily vrány, marně čekající na zrní.
Až později ve vzpomínkách při cestě ze zajetí z Řekotočí zaznělo, že mu Cersei ten čin vyčítala a že ona chtěla Brana jen zastrašit. Ale z té citace mi to připadne jinak.
Mimochodem - jak se správně čte jméno Jaime?
Já to neumim ani napsat, natožpak vyslovit. :-)
Co se týče Lannisetrů, razím teorii, že jsou dva druhy. Jedni jsou krásní a zlí a druzí, inu to jsou ti oškliví dobráci. :-)
Nepřímo může za smrt svého manžela
Přímo. Roberta prostě nechala zabít, bylo to její cílené rozhodnutí. A i později se k tomu v myšlenkách vrací, že se neplánovaně musela Roberta zbavit dřív než se stihla vypořádat s jeho bratry.
Ale kdyby se Cersei nechtěla manžela zbavit, tak by Robert po tom lovu (pravděpodobně) žil.