Jiní spisovatelé
Martin je lemra lína (omlouvám se všem, co si z něj udělali nedotknutelnou modlu), tak je možná čas pokecat i o jiných spisovatelích a jejich ságách. Vedle Zaklínače a Písně je mojí absolutní jedničkou série Malazská kniha padlých od Stevena Eriksona.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Pokud pamet slouzi, tak ne, Paran se neukaze, i kdyz je asi parkrat zminen. Dej se odehrava kdesi mezi Letherem a Kolanse.
Kones spoileru
SPOILER
Díky, tak snad se ukáže až v 10. díle, přece jen je to postava, kterou sága začíná, tak by jí měla i končit (snad).
KONEC SPOILERU
No spoilers but the scenes involving Yedan and the dragon(s) are ridiculously awesome. Personally, I've been waiting for a book that matched Memories of Ice for emotional impact and this book blew it away. I phoned SE at 4 in the morning to tell him that I loved him and missed work the next day. I haven't read it a second time out of a sort of fear for the emotion it pulls out of me. If anybody feels that this is a poor or flawed ending to the series, I urge them to revisit it in a couple/few years because, and perhaps this will sound condescending but fuck it, if you've come this far and don't weep when you read this novel, you have some maturing to do.
SPOILER
Zdá se mi to a nebo máš taky Olorine pocit, jakoby mezi tímto a předposledním u nás vydaným dílem (Vichr smrti) jakoby jeden díl chyběl? Kde se vzali Karsa, Poutník a další v Morn? Jak se dostal Kvítko a další do Darudžistánu? Jsem z toho volako zmatený...
Předně není úplně jasný, kdy přesně se Daň pro ohaře odehrává (jak dlouho po Vichru smrti). Samar Dev i s Ničitelem použila chodbu. Karsa se přeplavil z Letheru po moři (nejsem si jistý, jestli může chodby využívat, spíš ne). Kvítko byl už na cestě v době Lovců kostí spolu s Mappem a Záští (a Iskaralem Pustem :-) ) do Darúdžhistánu. Pro mě jedinou opravdovou záhadou je, kde se tam vzal Poutník, kde sehnal tu loď a posádku, se kterou se tam dostal, ale upřímně, není to zas tak zásadní.
Konec spoileru.
Jinak už vyšel Stonewielder (pokračování Návratu, události na Korelu) a The Crippled God vychází 21. února. Slint.
Edit: A jsou Hurínovyděti něco jinýho než nedokončené příběhy ? :-)
Píše:
Scatha
Scatha was a mighty "long-worm" of the Grey Mountains, little is known of Scatha except that he was slain by Fram son of Frumgar (an ancestor of Eorl the Young) in the early days of the Éothéod.
After slaying Scatha, Fram's ownership of his recovered hoard was then disputed by the Dwarves of that region. Fram rebuked this claim, sending them instead Scatha's teeth, with the words, "Jewels such as these you will not match in your treasuries, for they are hard to come by." This led to his death in a feud with the Dwarves, and however the dispute was resolved, Fram's descendants "brought few good tales from the north of that folk" (from The Lord of the Rings). Certainly the Éothéod retained at least some of the hoard, and brought it south with them when they settled in Rohan. The horn that Éowyn gave to Merry Brandybuck after the War of the Ring (many hundred years later) came from this hoard.
His name was likely taken from Anglo-Saxon sceaða, "injurious person, criminal, thief, assassin".
A Húrinovy děti jsou upravené a zkompletované příběhy o Túriovi z Nedokončených příběhů a Silmarillionu pro samostatné knižní vydání. Zkrátka se to líp čte. :-D
Colombo - díky ja když jsem nenašel na LOTR wiky (považoval jsem za nejlepší zdroj) dál jsem nehledal :-)
Něco od Tolkiena jsem četl naposled tak před šesti lety asni něco zvopáknu - Silmarillion anebo moje oblíbený společenstvo :-)
Podrobnosti nikdy Tolkien pořádně nenapsal.
všechno to shrnuje ten Colombův citát, který je zřejmě původně z History of Middle Earth.
Draci, které Tolkien uvádí jménem, jsou kupodivu jenom čtyři - Smaugh a Glaurong, což jsou hlavní role na Oscara, a dvě letmé zmínky, což je ten Scatha a poslední je Ancalagon Černý, kterého zabil Earendil Námořník na konci prvního věku, a měl být ze všech úplně nejmaximálnější.
Stran Balrogů se o nich hodně mluví v souvislosti s Pádem Gondolinu, kde mělo být údajně k vidění vojsko balrogů. Ale bohužel, taky to zůstalo jen tak lehce načrtnuté.
Ta poznámka o deseti exemplářích je zajímavá a neznal jsem ji.
Přiznám se, že jsem v tom taky nikdy neměl jasno, a navíc mi Glorfindel tak nějak vadil; z hlediska Pána prstenů je to naprosto nadbytečná postava, což zřejmě napadlo i scénáristky filmu. Podobně matných postav je tam víc, třeba Celeborn; ten je taky vhodný jen jako doprovod pro Galadriel.
Glorfindelova úloha v Prvním věku je logičtější - i když je to velmi nezáviděníhodná role.
gloryfindel - nie je dôvod nemyslieť si, že je to menovec podľa mňa. bol síce predstavený ako veľké knieža elfov, ale ak je to naozaj "Ten" Gloryfindel, tak mi príde jeho návrat naozaj iba ako cameo bez zmyslu.
Nejběžnějším vysvětlením je, že se Glorfindel vrátil z Valinoru do Středozemě spolu s Gandalfem a ostatními Istari
To mne přijde divné vysvětlení... dyť snad nikdo neodešel s těch síní hmm jak se to jmenovalo kua budu si to muset znovu přečíst.... Jinak vždy mi bylo líto že nešel místo Pipina a Smíška :-D
Gandalf byl menší Maiar ne ? :-)
Blaine - Myslíš Estë? Ale do Středozemě se vydal jako vyslanec Manwëho a Vardy.
to necituješ mne, leč někoho jiného; já to netušil.
Stran Gandalfa - sdílím teorii, že je Maia, nicméně je zřejmé, že si to sám mistr ujasňoval až postupně, protopže gandalf z Hobita je daleko lehčí váha.
Stran Bombadila - další veleproblematická postava. Rovněž chápu, proč ho ve filmu vynechali (a jeho zbytek je v prodloužených věžích). Zřejmě taky Maia.
Stran vtělení Mistra - krom toho, že je to Eru čili Ilúvatar (i když on sám se tak zcela určitě neviděl), tak někde padlo, že je Beren a jeho žena je Lúthien (tedy poměrně akční hrdinka, což by u paní Tolkienové asi málokdo hádal).