Jiní spisovatelé

upraveno 5. února 2011 v Rozličný pokec
Martin je lemra lína (omlouvám se všem, co si z něj udělali nedotknutelnou modlu), tak je možná čas pokecat i o jiných spisovatelích a jejich ságách. Vedle Zaklínače a Písně je mojí absolutní jedničkou série Malazská kniha padlých od Stevena Eriksona.
189101214

Komentáře

• upraveno 26. ledna 2011
    Kibic - House of Suns už vyšlo v češtině? Pokud jo, tak si po něm podívám. A na Grega Egana se mrknu taky, díky za tip.

Argonantus - Jak můžeš o Hyperionu prohlásit, že obsahuje veškerou předchozí sci-fi, když si nečetl Odhalený vesmír? :-) Hvězdná pěchota je podle mě pořád aktuální, obsahuje pár neotřelých myšlenek, nad kterými se lze zamyslet i dnes. Co bys ty doporučil?
  • upraveno 27. ledna 2011
    argo: WTF?!

Hvězdná pěchota je samozřejmě stále aktuální. Ovšem je rozdíl mezi skvělou knihou a skvělým filmem. Zatímco kniha propaguje autoritářský režim (aka fašismus), film jej kritizuje (někdy zesměšňuje), legrační je, že spousta lidí nemá rádo film, protože podle nich ten fašismus propaguje:D
    V podstatě jo ,ale radši mám fantasy.. Moje nejoblívenější sc-fi jak už jsem tady říkal je Piknik u cesty (Stalker), Z Duny mám načteny dvě knihy - nějak zvlášť mne nebavilo. Hmmm co tak dál (koukám do poličky s knihama :-D). Určitě stojí za zmínku výborný Den Trifidů a obstojná Noc trifidů (pokračování od jiného autora). Potom Noční, denní,Šerá,Poslední hlídka a Bludiště odrazů od Lukjaněnka; knihu Já, Legenda moc doporučuju.... No a nakonec 4 knihy červenýho trpaslíka - Poslední člověk, pozpátku,lepší než život a a nekonečno vítá ohleduplné řidiče. Ty jsou naprosto skvělí asi jedna povídka od Asimova - Já, robot :-)
    To jsem netušil, že jsou knihy o Červeném trpaslíku... :O
    Jo pokud máš rád seriál, tak určitě doporučuju... V mnohém ho překonávají
    rád si vypočujem nejaké dobré tipy, tiež sa pohybujem najmä v klasike.

Duna (prvá), Ender, Základňa - to je obrklasika, skvelé veci pre mňa. veľmi fajn bol napr. Emancipátor, sci-fi poviedky od GRRM, Mosadzňák, Neuromancer, Zrada...

Nebaví ma keď je sci-fi "hard", t.j. vyblazňuje sa na technologiach alebo zbraniach. pre mňa sú naj vždy postavy a príbeh. nápad.
    Z těch uvedených si moc líbila Enderova hra, četl jsem i nějaké pokračování, ale tahle kniha je fakt super.

Hvězdná pěchota je taková specifická, člověk na to musí mít chuť a náladu.

Zrovna včera jsem si přislíbil, že udělám seznam knih, co mám doma.

Nedávno jsem dočetl Loď na milion let od Anderson, miluji jeho Zlomený meč, ale tohle hodnotím jen tak 6-7 z 10.

Docela se mi líbila Pohlova Gateway, ale nečetl jsem poslední knihu.

Nadaci mám komplet a je to takové trochu zdlouhavé dílo, některé knihy se čtou dobře, některé špatně.

Pokud se dokopu k tomu seznamu, tak budu průběžně komentovat.
    Když už sarven zmínil tohlo Gibsonovýho Neuromancera (moc pěkný), tak jsem si vzpomněl na dílka, které jsem viděl doma jako třeba Hard Ware od Williamsona, což doporučuji jen otrlým. :-)
    Nonstop
    Co se týká sci - fi...mám hodně rád Enderovu hru (famózně napsaný závěr)...Den trifidů mě moc nebavil. Duna má dobrý nápady, ale nějak moc mě to nechytlo.

Velmi se mi líbila kniha Stahovač od Ashera...a špatná nebyla ani kniha od Fabiana Planeta mezi dvěma Slunci. Žádná originální zápletka, nicméně moc dobře vykreslená psychologie postav a hodně napínavý děj. Nebýt závěru, který negraduje tak, jak by u skvělé knihy čekal, označil bych to za skutečně velké překvapení.
    Četl jste někdo něco od spisovatele Lovecrafta ? Dost na toto jméno v poslední době narážim a zajímalo by mne jestli má cenu něco od něj číst :-)
    Já bych zkusil jeho sbírku povídek V horách šílenství. Prý je to výběr z toho nejlepšího od něj.
    Colombo má pravdu, předsedo. Nonstop. Toť vše.

Jinak bych ze scifi přihodil - 1984. Neuromancer. Rajské fontány. Když ještě žili lidé. Golem XIV. (ale to už snad ani není kniha). Demolished man. Lidé a netvoři.

Stran Lovecrafta - http://rpgforum.cz/clanky/lovecraftova-strasidla
    Lovecrafta jsem přečetl a celkem mě zklamal. Měl jsem asi moc velké očekávání.

Super je Philip K. Dick, krásně paranoidní:)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 27. ledna 2011
    Četl někdo z vás Světy bez hranic od Bertila Martenssona?
    Ne ale vypadá zajímavě? Doporučujes? :-)
    upraveno 27. ledna 2011
    Sice jsem to četl asi v 15, ale doporučuju. Začíná to jako docela standardní fantasy, aby se to zlomilo do SF na téma paralelní vesmíry (kdybych to měl přirovnat k něčemu známějšímu, asi by to byl Amber). Byla to autorova prvotina a ve Švédsku z toho tehdy bylo velký pozdvižení, na autora pršely ceny. Škoda že u nás to zas tak známý není, protože si to podle mě velkou pozornost zaslouží.
    House of Suns jeste afaik nevysel v cestine.

Cte tu nekdo "novou" vlnu sci-fi autoru? Scalzi, Bacigalupi, Doctorow, Chiang, Stross? Nekdo dalsi čtihodný?
  • upraveno 28. ledna 2011
    Píše:
    Světy bez hranic od Bertila Martenssona

Nevycházelo to v edici KOD (knihy odvahy a dobrodružství?)...Jestli ano, tak vím co se jedná. též sem to četl asi ve 14 a nějak zvlášť mě nezaujalo. Ale je to tak dávno. Možná, že dnes bych se na to díval jinak...
  • upraveno 28. ledna 2011
    Nikoho jsem nečetl, ale už delší dobou si brousím "zoubky" na Čerpadlo od Bacigalupiho.

Jinak nepatří mezi novou vlnu i Reynolds? Minimálně mezi autory nové space opery.
    upraveno 28. ledna 2011
    Chmur: To je ono.
  • upraveno 29. ledna 2011
    Kibic píše:
    Cte tu nekdo "novou" vlnu sci-fi autoru? Scalzi, Bacigalupi, Doctorow, Chiang, Stross? Nekdo dalsi čtihodný?

Ne, ale Bacigalupi me celkem zaujal, co jsem se dival. Koukam, ze Argo pripravuje preklad jeho mnoha cenami ovencene The Windup Girl. Celkej jsem zvedavej jake to bude, vypada to na moznou dalsi vyvojovou fazi cyberpunku. Pocitace, umela inteligence, virtualni a augmented realit, atd... jsou nahrazeny globalnim oteplovanim, ekoterorisme, ekokorparacemi, atd...

Tak jsem zvedav. Diky za tip.
  • upraveno 29. ledna 2011
    čo z tejto novej vlny je preložené? je nejake špeci odporúčanie? sem s ním. v poslednom čase či čoraz ťažšie hľadám v kníhkupectve nové prírastky....
  • upraveno 30. ledna 2011
    Je to celkem bida. Od Scalziho jsou prelozeny Valka stareho muze a Brigady duchu, coz jsou prvni dva dily trilogie, zanr military sci-fi, v podstate pocta Heinleinovi. Od Strosse je prelozene stezejni Accelerando (posthumanismus, post-cyberpunk) a pak serie vladcove obchodu, coz je pry neco mezi sci-fi a fantasy. Od Bacigalupiho uz zminene Cerpadlo 6 (na nez se peje chvala po celych sirych ceskych internetech). Chiang a Doctorow afaik zatim jenom sem tam nejaka povidka.
    Kibic:od strosse jsou vydany jeste archivy hruz,cthullhu spionazni povidky o tom ze pokrocila matematika se stava magii(neco pro sosiho.

A od Doctorowa zlate pobrezi.
    A co takovej McCarthy? Četli jste od něj něco? Ja jsem četl jenom krvavý poledník - a to je docela síla. Jinak doporučuju super valečný (horor) Hlídka v Ardenách....
    McCarthy je výborný.Třeba nedávno zfilmovaná Cesta.
  • upraveno 31. ledna 2011
    cesta aj no country sú pecky
    Kamarád do mě teď dobízí, že si mám přečíst První zákon od Joa Abercrombieho. Znáte to někdo? Máte s tím nějaké zkušenosti?
    Píše:
    Kamarád do mě teď dobízí, že si mám přečíst Starý zákon od Boha. Znáte to někdo? Máte s tím nějaké zkušenosti?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.