Jiní spisovatelé
Martin je lemra lína (omlouvám se všem, co si z něj udělali nedotknutelnou modlu), tak je možná čas pokecat i o jiných spisovatelích a jejich ságách. Vedle Zaklínače a Písně je mojí absolutní jedničkou série Malazská kniha padlých od Stevena Eriksona.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Argonantus - Jak můžeš o Hyperionu prohlásit, že obsahuje veškerou předchozí sci-fi, když si nečetl Odhalený vesmír? :-) Hvězdná pěchota je podle mě pořád aktuální, obsahuje pár neotřelých myšlenek, nad kterými se lze zamyslet i dnes. Co bys ty doporučil?
Hvězdná pěchota je samozřejmě stále aktuální. Ovšem je rozdíl mezi skvělou knihou a skvělým filmem. Zatímco kniha propaguje autoritářský režim (aka fašismus), film jej kritizuje (někdy zesměšňuje), legrační je, že spousta lidí nemá rádo film, protože podle nich ten fašismus propaguje:D
Duna (prvá), Ender, Základňa - to je obrklasika, skvelé veci pre mňa. veľmi fajn bol napr. Emancipátor, sci-fi poviedky od GRRM, Mosadzňák, Neuromancer, Zrada...
Nebaví ma keď je sci-fi "hard", t.j. vyblazňuje sa na technologiach alebo zbraniach. pre mňa sú naj vždy postavy a príbeh. nápad.
Hvězdná pěchota je taková specifická, člověk na to musí mít chuť a náladu.
Zrovna včera jsem si přislíbil, že udělám seznam knih, co mám doma.
Nedávno jsem dočetl Loď na milion let od Anderson, miluji jeho Zlomený meč, ale tohle hodnotím jen tak 6-7 z 10.
Docela se mi líbila Pohlova Gateway, ale nečetl jsem poslední knihu.
Nadaci mám komplet a je to takové trochu zdlouhavé dílo, některé knihy se čtou dobře, některé špatně.
Pokud se dokopu k tomu seznamu, tak budu průběžně komentovat.
Velmi se mi líbila kniha Stahovač od Ashera...a špatná nebyla ani kniha od Fabiana Planeta mezi dvěma Slunci. Žádná originální zápletka, nicméně moc dobře vykreslená psychologie postav a hodně napínavý děj. Nebýt závěru, který negraduje tak, jak by u skvělé knihy čekal, označil bych to za skutečně velké překvapení.
Jinak bych ze scifi přihodil - 1984. Neuromancer. Rajské fontány. Když ještě žili lidé. Golem XIV. (ale to už snad ani není kniha). Demolished man. Lidé a netvoři.
Stran Lovecrafta - http://rpgforum.cz/clanky/lovecraftova-strasidla
Super je Philip K. Dick, krásně paranoidní:)
Cte tu nekdo "novou" vlnu sci-fi autoru? Scalzi, Bacigalupi, Doctorow, Chiang, Stross? Nekdo dalsi čtihodný?
Světy bez hranic od Bertila Martenssona
Nevycházelo to v edici KOD (knihy odvahy a dobrodružství?)...Jestli ano, tak vím co se jedná. též sem to četl asi ve 14 a nějak zvlášť mě nezaujalo. Ale je to tak dávno. Možná, že dnes bych se na to díval jinak...
Jinak nepatří mezi novou vlnu i Reynolds? Minimálně mezi autory nové space opery.
Cte tu nekdo "novou" vlnu sci-fi autoru? Scalzi, Bacigalupi, Doctorow, Chiang, Stross? Nekdo dalsi čtihodný?
Ne, ale Bacigalupi me celkem zaujal, co jsem se dival. Koukam, ze Argo pripravuje preklad jeho mnoha cenami ovencene The Windup Girl. Celkej jsem zvedavej jake to bude, vypada to na moznou dalsi vyvojovou fazi cyberpunku. Pocitace, umela inteligence, virtualni a augmented realit, atd... jsou nahrazeny globalnim oteplovanim, ekoterorisme, ekokorparacemi, atd...
Tak jsem zvedav. Diky za tip.
A od Doctorowa zlate pobrezi.
Kamarád do mě teď dobízí, že si mám přečíst Starý zákon od Boha. Znáte to někdo? Máte s tím nějaké zkušenosti?