Jiní spisovatelé

upraveno 5. února 2011 v Rozličný pokec
Martin je lemra lína (omlouvám se všem, co si z něj udělali nedotknutelnou modlu), tak je možná čas pokecat i o jiných spisovatelích a jejich ságách. Vedle Zaklínače a Písně je mojí absolutní jedničkou série Malazská kniha padlých od Stevena Eriksona.
1810121314

Komentáře

• upraveno 8. prosince 2010
  • upraveno 9. prosince 2010
  • upraveno 9. prosince 2010
  • upraveno 10. prosince 2010
    Super! Jen se chci zeptat, kdo je Yedan? Teď mě to nějak vypadlo...
  • upraveno 10. prosince 2010
    Jedna z (ustrednich) postav predstavena (tusim) v devatem dilu.
  • upraveno 3. ledna 2011
  • upraveno 3. ledna 2011
  • upraveno 3. ledna 2011
  • upraveno 3. ledna 2011
    To vím, jen si budu muset skoro 2 roky počkat na český překlad. A kdy bude Rudá garda přeložena je ve hvězdách.
  • upraveno 9. ledna 2011
  • upraveno 9. ledna 2011
  • upraveno 9. ledna 2011
    Tak to já taky ale pořád jsem nepřišel na to jestli je v nějaký knize zmiňovanej :-)
  • upraveno 9. ledna 2011
  • upraveno 9. ledna 2011
  • upraveno 9. ledna 2011
  • upraveno 9. ledna 2011
    Pokud jsi Tolkienův fanda, tak to má smysl koupit;)
  • upraveno 9. ledna 2011
    To je můj případ. :-) Jediný, co bych ještě bral, je Morgoth's Ring ze série The History of Middle-earth. Docela mě zajímaly změny, které Tolkien ke konci života se Středozemí plánoval, a tady jsou některé náznaky, třeba Tale of Adanel, o zrození lidí a jejich setkání s Morgothem. Zásadní změnou je fakt, že lidé se zrodili krátce po elfech, tedy ještě před prvním východem Slunce, atd. Škoda, že to je jen v angličtině, sice jsem to přelouskal, ale rodnej jazyk je rodnej jazyk. :-)
  • upraveno 10. ledna 2011
    Podle knih a pravidel od Iron Crown Entertainment, kteří měli od tolkienovců k dispozici veškerá práva a i nezveřejněné materiály, bylo Velkých draků ve třetím věku devět - Scatha, Scorba, Smaug, Itangast, Leucaruth, Daelomin, Bairanax, Agburanar a Aëcaraxë (nebo jak se to psalo).
    Všechny přeživší draky do Třetího věku neznám, mám za to, že jediné, které výslovně Tolkien zmiňuje je Šmak (Smaug) a Scatha. Kolik jich Válku hněvu na konci Prvního věku přežilo je otázkou, ale Tolkien měl ve zvyku postupem času počet velkých démonů snižovat. Balrogů taky původně byly stovky, ale postupem času dospěl k názoru, že jich nebylo ani v plném počtu víc než 10, totéž asi bude platit i o dracích, takže bych tomu, že si je někde vypsal na papír věřil.
    Jedině dobře.. Morijský Balrog je strašně fajn.. libí se mi jak je opředený tajemstvím :-)
  • upraveno 11. ledna 2011
    Ono se vojsko Balrogů objevilo i ve všech "velkých" bitvách Prvního věku, včetně jejich střetu s Fëanorem. Vždycky to vzbuzovalo dojem, že jich musí být stovky, ale Tolkien si později při psaní PP uvědomil, že aby mohl z Morijského balroga udělat něco děsivého, tak musí udělat malou skupinku, a tím ještě snížit pravděpodobnost existence nějakého přeživšího balroga ve Třetím věku. Aby tím slavné souboje Gandalfa, Turgona a Glorfindela s balrogy ještě víc stouply na ceně. :-) Mimochodem jak se stavíte ke kauze Glorfindel? Problém je ten, že se stejně jmenuje hrdina z Prvního věku, který zemřel při svém slavném souboji s balrogem, a stejné jméno má i elf v Pánovi prstenů, který zachrání Froda a spol. na cestě do Roklinky. Nejběžnějším vysvětlením je, že se Glorfindel vrátil z Valinoru do Středozemě spolu s Gandalfem a ostatními Istari.
    On k tomu došel i Tolkien, podobně jako u problému s Tomem Bombadilem, u kterého se došlo k názoru, že bude maiar (padaly i teorie o tom, že jde o Ilúvatara osobně). Ale to není nic nového - o Gandalfovi se tvrdilo, že jde o inkarnaci Manwëho. :-)
    o Tomovi se tvrdilo, že to byl sám pan velký Tolkien
    Amaroun: vsichni Istari jsou Maiar. Gandalf nemel byt uplne maly, byl jednim z tech co nasledovali Valar snu (jak se jen jmenovala), myslim.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.