Podrick coby ženich pro Sansu

upraveno 5. října 2010 v Spekulace
Z diskuse k Game of Thrones na csfd vzešel nápad vyslovený v názvu tohoto tématu. Protože hrozí těžká spoilerizace, na návrh se diskuse přenáší sem.
135

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 30. září 2010
    Rozhodně nevěřím, že by Melisandra způsobila smrt králů. Spíš operovala s tím, že ve válce prostě umírají i hlavy korunované a jen si za to přičítala zásluhy.

Tyrion - když čekal na soud, tak přemýšlel nad tím, že Sansa Joffa otrávila a že ji chápe, protože k tomu měla spoustu dobrých důvodů.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 30. září 2010
    Ale no tak, co mě to děláte? Jako zakladatel této diskuse vyzývám vrátit se k tématu. Nic se vám nestane...
  • upraveno 30. září 2010
    Kdyby Sansa otrávila Joffryho, jistě by v jejích kapitolách v Hostině o tom byla zmínka. Nějaká myšlenka atd. Sansa na něco podobného ani nemá...aspoň zatím.

Já myslím, že Olena jednala na vlastní pěst. Je to babka mazaná, zkušená a chytrá. Možná ji napadlo, že Tommen bude pro její milovanou vnučku lepší partií.

To že měla Sansa na hlavě čelenku se slzami s Lysu, může být jen Malíčkova hra pro hru. Prostě víří vodu, vnáší chaos a pak z toho profituje,
  • upraveno 30. září 2010
    Flanker: ber to tak, že probíráme všechny Sansiny bývalé nápadníky, nejen Podricka. :-)

Nevada píše:
    Rozhodně nevěřím, že by Melisandra způsobila smrt králů. Spíš operovala s tím, že ve válce prostě umírají i hlavy korunované a jen si za to přičítala zásluhy.

Né? Kdo (nebo co) v tom případě zabil Renlyho? :-)
    upraveno 30. září 2010
    Head: To samozřejmě beru, proto mi nevadilo, když se začal probírat Loras. Ostatně jsem nikdy nebyl z těch, kdo by striktně vyžadovali držení se v úzkejch mantinelech. Ale prcek malík sem nepatří, pokud se o něm nebavíme jako o ženichovi...
  • upraveno 30. září 2010
    Píše:

Stannis (za podpory...značné Melisandry)?
    upraveno 30. září 2010
    heavy_head píše:

Renly byl namyšlená fiflena a ne král :o))

Na něj jsem úplně zapomněla. Myslela jsem Robba a Joffreye, když jsem mluvila o smrti králů.
  • upraveno 30. září 2010
    O co byl Joffrey lepší král než Renly? A Rob taky moc dobrý král nebyl...minimálně v tom, že si svými činy přivodil porážku
    upraveno 30. září 2010
    To už by nás Flanker asi dal popravit :o)

Kde se dá v tomhle pokračovat?
  • upraveno 30. září 2010
    Chmur píše:
    O co byl Joffrey lepší král než Renly? A Rob taky moc dobrý král nebyl...minimálně v tom, že si svými činy přivodil porážku

Souhlas i nesouhlas. Robb si částečně přivodil porážku sám, ale více lidé, na které se spoléhal. Králem se stal díky tomu, že byl schopným vůdcem, narozdíl od Renlyho, kterého na trůn vynesli Tyrellové a psychicky narušeného Joffreyho. Navíc měl smysl pro spravedlnost a své bitvy vyhrával sám (nepřenechával velení jako Renly Lorasovi či neseděl v teple v hlavním městě), kdyby nebyl zrazen, byl by stejně dobrý král jako byl Eddard pobočník (zároveň ale asi i s Eddardovými vlastnostmi pro vládnutí nevhodnými).
  • upraveno 30. září 2010
    Sansa a Podrik? Ne! Takhle růžové to nebude.
    upraveno 1. října 2010
    Nevada: Hrdelní zločin jsem zatím nezaznamenal, ale pozor si dejte :))

Těžko Robbovi vyčítat, že se chová čestně a ne jako svině. Ono být svině taky nezaručí vítězství, jelikož svině sice podráží, ale bývá též podražena, jelikož koncentrace sviní bývá okolo svině vyšší.

Montezuma3: Růžová bych tomu neříkal, nicméně by se mi to líbilo.
  • upraveno 1. října 2010
    No k Robbovi... Byl to urcite nejlepsi kral, jaky mohl byt... Jeho vrazda mne zasahla asi vic nez zabiti Eddarda.... JimJam píše:
    Robb si částečně přivodil porážku sám, ale více lidé, na které se spoléhal
    - Pokud by nespolehal na vic lidi dopadl by mozna jako Aerys.... To co predvedli Freyove a Roose Bolton je nejhorsi mozna zrada... Robb si urcite vedl nejlip jak mohl... byla to jedina cesta, pokusit se ziskat Freye a pote zajistit sever... Jedina jeho chyba byla ta ze se zamiloval do Jayne....

Pridavam se k Flankerovi, v tom ze by se mi ta Idea taky libila ...
    upraveno 1. října 2010
    Tak už jsem dva. Přihlásí se někdo další veřejně?
  • upraveno 1. října 2010
    Já si mysím, že Robb byl dobrý člověk a čestný. Bohužel se spoléhal na lidi, kteří nebyly vhodní pro své úkoly ( Theon, Edmure...možná měl smůlu, ale na to já moc nevěřím). A pak se mu podařilo ztratit svými činy Freye a Karstarky. To byly hřebíčky do jeho rakve. Někdo to možná nazývá čestnost, ale mě osobně to spíš přišlo hloupé. A to jak to s Robbem dopadlo, mi dává za pravdu. Král musí myslet pragmaticky, to neznamená, že se musí chovat jako svině. I Stannis, kterého mnozí zde považují za čestného, dělá ústupky svým představám (např. odpouští lidem, které potřebuje; využívá temnou magii atd.) Byl to samozřejmě nezkušený chlapec, možná idealista. Mně osobně je Robba také líto a měl jsem ho i jako postavu rád. Kdyby měl více času a za lepší okolností by z něj byl asi dobrý panovník.
  • upraveno 1. října 2010
    Píše:
    To už by nás Flanker asi dal popravit :o)

Kde se dá v tomhle pokračovat?

Doufám, že k tomu použije spíš Illyna než Robba. Nechtěl bych dopadnout jako nebožák Karstark. :-))
    upraveno 1. října 2010
    Ne, poctil bych tě mečem ve své ruce...
  • upraveno 1. října 2010
    U mě si můžeš taky udělat čárku, flankere. Sansa a Podrick je tak krásně romantická představa, skoro jako spojení Panny a netvora s Hloupým Honzou. :-))

ad Robb - nevim čim to, snad proto, že neměl vlastní POV, ale mně Robb k srdci nepřirost. A přitom je ten jeho příběh vlastně sympatický, sám by mohl být velkým knižním hrdinou (a romantická láska s Jeyne by byla třešinčkou na dortu). Já ho ale měl už od prvních kapitol ve škatulce "bratr Jona" - ne tak bystrý, ne tak vřelý (kde nabírá Jon body vztahem s Aryou), ne tolik Stark apod. Vlastně dost podobný vztah mám k celé té Tullyjské větvi, Sansa, Catelyn. Nic proti nim nemám, rád jejich očima sleduju příběh, i se mi líbí jejich vlastní příběh, je mi jich líto, ale prostě jim nedokážu fandit a s jejich odchodem si jen řeknu " ok, bylo to fajn, jedeme dál, tady přece jde o Jona, Aryu, Tyriona, Dany apod., ti jsou důležití.
    upraveno 1. října 2010
    Pozor, hloupý honza bývá zpravidla podceněn, aby nám to pak vyčíslila statistika.

To by mě zajímalo, co by Robb musel udělat, aby byl uznán za dostatečně bystrého, kromě toho že se ukázal jako nejschopnější vojevůdce. Myslim, že dokázal docela hodně, při prohození rolí s Jonem myslim, že byu si vedli celkem stejně. Vřelost: nevim, jestli ti ušlo, jak trávil noci u Brana, jakej vztah měl k sourozencům. Stark, co dělá Starka Starkem, než až trochu zatvrzelá čest, když se hádá s matkou, jestli zapoměla, když vlastnoručně popraví Karstarka, když nenechá ostatní bojovat za sebe. Nesmíš dát na nějaký vnější tullyjský rysy, na konstituční typologii tu snad nehrajem...
    upraveno 1. října 2010
    Nic proti Robbovi, jako král by asi byl dobrý panovník. Kdyby měl příležitost do koruny dospět. Ale byl to rebel a zrádce, stejně jako Renly. I když s přimhouřenýma očima bychom mohli říct, že měl na korunu (severu) nárok. Ale sám o sobě by se králem asi neprohlásil (na rozdíl právě od Renlyho). Udělali to jeho lordi a on neměl na vybranou. A i lord Tywin prohlásil - Robb Stark je synem svého otce ;o)
    upraveno 2. října 2010
    Otázka je koho kdo zrazuje. Robb dlouho nic takového neplánoval a i jeho lordi se ropoměli na samostatnost Severu teprve pod náporem událostí, když viděli, že centrální moc v rukou drží usurpátoři. nAvíc i tak byl Robb pořád se Stannisem ochoten jednat. Renly plánoval převzetí moci prakticky od začátku, i v době, kdy kdyby podpořil Eddarda a Stannise, řada věcí se nemusela stát.
  • upraveno 2. října 2010
    Píše:
    aby byl uznán za dostatečně bystrého, kromě toho že se ukázal jako nejschopnější vojevůd

Robb rozhodně nebyl hloupý a z počátku se mu i dařilo. Později se však situace dost obrátila. Nejschopnějším vojevůdcem byl určitě Tywin. Proč? Protože vyhrál válku. Robby vyhrál jen několik bitev. Samozřejmě že Tywin neválčil čestně, ale historii jak známou píšou vítězové. I když i velký lev se dopouští omylů. Robba zabila čestnost a důvěra ve špatné lidi a Tywina zabila jeho pýcha.

Mnoho lidí tu vidí Renlyho jako zrádného trotla, ale on se přece snažil nejdříve Eddarda podpořit. On se však místo na bratra svého krále spolehl na muže, kterému ve své podstatě nedůvěřoval. To je pro mě trochu nepochopitelné. Malíček ho už jednou zradil a on vloží život do jeho rukou. To už není čestnost ale spíše hloupost.

Renly si pak zřejmě i pod vlivem Tyrelů začal dělat choutky na trůn. Ale co je na tom tak nenormálního? Robert taky zradil svého krále a trůn dobyl silou.
  • upraveno 2. října 2010
    Robert sice zradil svého krále, ale i král zradil jeho. Co vím tak přísaha panovníkovi by měla být oboustranná. Lord bude podporovat krále a král ho za to bude chránit.
  • upraveno 2. října 2010
    Flanker.27 píše:
    To by mě zajímalo, co by Robb musel udělat, aby byl uznán za dostatečně bystrého, kromě toho že se ukázal jako nejschopnější vojevůdce. Myslim, že dokázal docela hodně, při prohození rolí s Jonem myslim, že byu si vedli celkem stejně. Vřelost: nevim, jestli ti ušlo, jak trávil noci u Brana, jakej vztah měl k sourozencům. Stark, co dělá Starka Starkem, než až trochu zatvrzelá čest, když se hádá s matkou, jestli zapoměla, když vlastnoručně popraví Karstarka, když nenechá ostatní bojovat za sebe. Nesmíš dát na nějaký vnější tullyjský rysy, na konstituční typologii tu snad nehrajem...

Neříkám, že nebyl bystrý, vřelý atd., jen prostě že to byl pro mě vždy slabší odvar Jona, ten méně zajímavý. To bylo jasné od první kapitoly v AGOTu, kde Robb prokáže špatný odhad ("zemřel statečně") a Jon se ukáže jako ten správný, tichý, přemýšlivý Stark. Ale jak říkám, může to být dáno tím, že neměl vlastní POV. O tom ale nemá smysl se přít, sám přiznávám, že jsou moje důvody spíš pocitové, než faktické.
  • upraveno 2. října 2010
    Robbova největší slabina byla v lidech kolem něj. Příliš se musel spoléhat na věrnost Freyů, dobrý taktický odhad jeho strýce Edmura a poslušnost jeho matky. :-D Freyové ho zradili při první příležitosti (a to že si nevzal Freyku rozhodně odůvodnění k jeho vraždě není), Edmure mu zpackal celý válečný plán a jeho matka mu propouštěním zajatců taky zrovna nepomohla. :-D
    upraveno 2. října 2010
    Alek: to tedy jsou. BTW co bylo chybného v úsudku že "zemřel dobře?" Copak to víme? Robb říká, že zemřel dobře, Jon že byl strachy bez sebe. Kde je soudce? BTW už jsme se o tom bavili u scénáře pilotu, kde jim tyhle role prohodili. V knížce podle mě tahle scéna u jona ukazovala spíš trochu zahořklost levobočka a vzdor než úsudek, zatímco u Robba velkorysost Starka.

Chmur: Na tom něco je, ovšem Tywin nikdy válku nedokázal vyhrát bez, řekněme mírně, spousty svinstva. A jen na tom se nedá stavět, protože k tomu člověk musí mít dostatečný rezervy a zdroje (armády a lidi na porážku, dostatek lannisterského zlata, postavení). Co kdyby Tywin válčil s Robbovými zdroji a Robb s Tywinovými?. Počítám, že do měsíce by bylo po válce. tywin se jako ne zrovna schopný vojevůdce ukázal už při balonově rebelii, kdy Viktarion kompletně spálil Lannisterské loĎstvo a nebýt Roberta, možná by Lannisport byl dneska plnej solnejch žen.
  • upraveno 3. října 2010
    Flanker.27 píše:
    BTW co bylo chybného v úsudku že "zemřel dobře?" Copak to víme?

Já to vím :-)
  • upraveno 3. října 2010
    Martin to jednou provždy rozsekl opravdu už v té první kapitole (mám na mysli jejich charakteristiku, jakoby nenucenou, ale přitom geniální - ano, nebojím se užívat ani taková slova:-) - Robb: čestný, ale trochu natvrdlý (co se pružnosti myšlení týče), Jon: možná ne tak čestný (co se starkovsky pojímané cti týče), ale do lidí vidící, všímavější, citlivější a ten, koho by si měl čtenář oblíbit nejvíc, Theon: idiot (co se kopání do useknutých hlav týče).

A co se úsudku Starkovic dětí týče: my jsme tam v tom chladném ránu nestáli, takže to nevíme, to je jasné. Ale Robb u odsouzence viděl odvahu a Jon apatii. První svůj ideál (kterému chtěl věřit), druhý realitu. A já věřím Jonovi. ;-)
  • upraveno 3. října 2010
    Nevada píše:
    Nic proti Robbovi, jako král by asi byl dobrý panovník. Kdyby měl příležitost do koruny dospět. Ale byl to rebel a zrádce, stejně jako Renly. I když s přimhouřenýma očima bychom mohli říct, že měl na korunu (severu) nárok. Ale sám o sobě by se králem asi neprohlásil (na rozdíl právě od Renlyho). Udělali to jeho lordi a on neměl na vybranou. A i lord Tywin prohlásil - Robb Stark je synem svého otce ;o)

Pojmy jako zrada jsou dost relativní. Robb nevěděl o původu Joffreyho a spol. a tudíž nevěděl, že legitimním králem je Stannis (o kterém sám říkal, že má na trůn větší nárok než Renly). Vzbouřil se proti Joffreymu, který nechal zabít jeho otce, což myslím nebyla zrada. Celá válka pak spíše byla soukromou válkou Starkové vs. Lannisterové než odporem proti koruně.

A to, že Robb nebyl "pravým Starkem" mě vytáčí. Vždyť on byl co do povahy a chování mladší kopií Eddarda - se svým pojetím cti, spravedlnosti, vážností u svých vazalů, vůdcovskými schopnostmi. Jon je úžasný charakter, ale vážně nevidím, že by byl nějak více Stark. Stejně jako v Hostině zazní, že Tywinovým pravým synem nebyl Jaime ale Tyrion, lze ze všech Starkovských dětí totéž říci o Robbovi (a bylo to k jeho škodě, že byl příliš jako Eddard).
  • upraveno 3. října 2010
    Robb byl stejně až zaslepeně spravedlivý (svou pravdou) jako jeho otec, Eddard. A protože výchovu měli zřejmě stejnou a Jon takový nebyl, utvrzuje mne to pouze v tom, že jeho otcem byl někdo jiný.:-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.