Podrick coby ženich pro Sansu
Z diskuse k Game of Thrones na csfd vzešel nápad vyslovený v názvu tohoto tématu. Protože hrozí těžká spoilerizace, na návrh se diskuse přenáší sem.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Robb byl stejně až zaslepeně spravedlivý (svou pravdou) jako jeho otec, Eddard. A protože výchovu měli zřejmě stejnou a Jon takový nebyl, utvrzuje mne to pouze v tom, že jeho otcem byl někdo jiný.:-)
Souhlas. Říkat o Jonovi, že byl víc Eddardovým synem, je samo o sobě nebezpečné, protože je to velmi pravděpodobně liché. I když ono to s tím jablkem, které nepadá daleko od stromu taky není stoprocentní (viz Mace Tyrrell a jeho 3 výjimeční synové).
A to, že Robb nebyl "pravým Starkem" mě vytáčí. Vždyť on byl co do povahy a chování mladší kopií Eddarda - se svým pojetím cti, spravedlnosti, vážností u svých vazalů, vůdcovskými schopnostmi. Jon je úžasný charakter, ale vážně nevidím, že by byl nějak více Stark. Stejně jako v Hostině zazní, že Tywinovým pravým synem nebyl Jaime ale Tyrion, lze ze všech Starkovských dětí totéž říci o Robbovi (a bylo to k jeho škodě, že byl příliš jako Eddard).
Amen!
Pojmy jako zrada jsou dost relativní. Robb nevěděl o původu Joffreyho a spol. a tudíž nevěděl, že legitimním králem je Stannis (o kterém sám říkal, že má na trůn větší nárok než Renly). Vzbouřil se proti Joffreymu, který nechal zabít jeho otce, což myslím nebyla zrada. Celá válka pak spíše byla soukromou válkou Starkové vs. Lannisterové než odporem proti koruně.
Ano vytáhl proti Joffreymu, který věznil jeho otce - resp. věznila ho Cersei. Protože nevěřil, že by byl Nedd něčím vinen. Až dosud by se to dalo chápat. Udělal to pro záchranu otce a sester. Ale když vyslyšel své lordy, kteří ho prohlásili králem, tak se stal zrádcem bez ohledu na to, jestli měl sedět na trůnu Joff nebo Stannis. Odtrhl část říše pro sebe.
Já nepopírám, že povahově a morálně byl stejný jako jeho otec. Naopak s tím souhlasím.
heavy_head píše:
Robb byl stejně až zaslepeně spravedlivý (svou pravdou) jako jeho otec, Eddard. A protože výchovu měli zřejmě stejnou a Jon takový nebyl, utvrzuje mne to pouze v tom, že jeho otcem byl někdo jiný.:-)
Ale nezapomínejte, že Jon musel volit mezi ctí a povinností. Jon musel zradit Noční hlídku, jednak na příkaz Pulrukého a jednak aby černým bratrům dal možnost přežít. Jeho neustálé výčitky svědomí u divokých naznačují silně zakořeněnou Eddardovu výchovu.
Ale taky se přikláním k teorii, že jeho otcem je někdo jiný. A řekla bych, že tu impulzivnost, umíněnost a divokost v sobě má po své matce ;o)
Ale nezapomínejte, že Jon musel volit mezi ctí a povinností. Jon musel zradit Noční hlídku, jednak na příkaz Pulrukého a jednak aby černým bratrům dal možnost přežít. Jeho neustálé výčitky svědomí u divokých naznačují silně zakořeněnou Eddardovu výchovu.
Ono výchova dělá hodně, navíc u otce, které se o své děti zajímal jako Eddard. U Jona je to vidět jasně, u Robba zrovna tak (viz poprava Karstarka, který si to zasloužil, ale Robb tak poškodil sám sebe).
Nevada píše:
Ale když vyslyšel své lordy, kteří ho prohlásili králem, tak se stal zrádcem bez ohledu na to, jestli měl sedět na trůnu Joff nebo Stannis. Odtrhl část říše pro sebe.
Vztah vladař-vazal přece není "jednosměrka". Joffrey porušil lenní vztah jako první a Robb mu tudíž už nebyl povinován poslušností. U řičních lordů by to přiznávám bylo složitější.
A řekla bych, že tu impulzivnost, umíněnost a divokost v sobě má po své matce ;o)
Jestli máme na mysli tu samou matku, tak si přejme ze všech sil, aby jeho otcem nebyl Eddard. :-)
Vztah vladař-vazal přece není "jednosměrka". Joffrey porušil lenní vztah jako první a Robb mu tudíž už nebyl povinován poslušností. U řičních lordů by to přiznávám bylo složitější.
Skutečně? A čím ho Joffrey porušil? Robb o nelegitimnosti Joffa nevěděl a navíc se Eddard přiznal, byť nepravdivě...
Ale je to složitá situace uznávám.
heavy_head píše:
Jestli máme na mysli tu samou matku, tak si přejme ze všech sil, aby jeho otcem nebyl Eddard. :-)
Určitě máme, ale Starkové přece nejsou Lannisteři! :o))
Skutečně? A čím ho Joffrey porušil? Robb o nelegitimnosti Joffa nevěděl a navíc se Eddard přiznal, byť nepravdivě...
1. Tím, že Eddarda obvinil a popravil vazalský vztah porušil, to, že z Eddarda dostali přiznání nic na věci nemění, Robb věděl, že jeho otec by nikdy zradu neprovedl a ten vztah už prostě fakticky byl porušen bez ohledu na právnické okecávání (viz povraždění Seveřané v Králově přístavišti - zcela jasné napadení svého vazala = porušení dohody).
2. Pokud by vztah nebyl porušen tím výše řečeným, tak by byl porušen tím, že Joffrey slíbil Eddardovi za přiznání možnost odejít k černým a pak to nedodržel.
Říkat o Jonovi, že byl víc Eddardovým synem, je samo o sobě nebezpečné, protože je to velmi pravděpodobně liché.
To jsem snad nikde neplácl, vždycky se snažím odvolávat obecně na rod Starků, nikoli na Neda. Ale máte pravdu, i tak je to ošemetný. My bereme Starky podle Neda, ale přitom jeho sourozenci byli povahově dost jiní.
heavy_head píše:
Už jsem tě chtěl pochválit, jak jsi líp vystihl moje poctity z Robba a Jona a ty to takhle zabiješ. Ten tvuj jazyk tě jednou přivede do nesnází. :-)
To jsem snad nikde neplácl, vždycky se snažím odvolávat obecně na rod Starků, nikoli na Neda. Ale máte pravdu, i tak je to ošemetný. My bereme Starky podle Neda, ale přitom jeho sourozenci byli povahově dost jiní.
Na nikoho konkrétního jsem prstem nemířil :-)
JimJam píše:
A to, že Robb nebyl "pravým Starkem" mě vytáčí. Vždyť on byl co do povahy a chování mladší kopií Eddarda - se svým pojetím cti, spravedlnosti, vážností u svých vazalů, vůdcovskými schopnostmi. Jon je úžasný charakter, ale vážně nevidím, že by byl nějak více Stark. Stejně jako v Hostině zazní, že Tywinovým pravým synem nebyl Jaime ale Tyrion, lze ze všech Starkovských dětí totéž říci o Robbovi (a bylo to k jeho škodě, že byl příliš jako Eddard).
Amen!Amen dvakrat ! :D
No uvidime jakej charakter bude Bran... Mluvi se tady o Jonovi a Daenrys, ale Bran bude podle mne hodne dulezitej....
Muj nazor je ze Tywin do role pobocnika padne nejlip, takovej ten typ cloveka co si spini ruce.... Zatimco Robb se doopravdy do role Krale velice hodi....
Mne napriklad ted velice pobavila Cersei ( docetl jsem pred tydnem Hostinu II), jak ma porad pocit ze je necim vic nez Tywin, pritom se potyka s polovyrizenou risi... Pravda ze nektere jeji tahy spatne nejsou, ale vetsinou je to des a hruza, ktere bude mit v budoucnu dost drsne nasledky ( to se od Tywina nenaucila zrejme :-D )
Mne napriklad ted velice pobavila Cersei ( docetl jsem pred tydnem Hostinu II), jak ma porad pocit ze je necim vic nez Tywin, pritom se potyka s polovyrizenou risi... Pravda ze nektere jeji tahy spatne nejsou, ale vetsinou je to des a hruza
Jak je Cersei krátkozraká a neinteligentní, je třeba jí přiznat, že kdyby říši vládla v klidných časech, pravděpodobně by vše ukočírovala. Když je řeč o pobočníkovi, já osobně preferuji Tyriona - má jisté Tywinovy dobré vlastnosti, ale není tak bezcitný.
Jak je Cersei krátkozraká a neinteligentní, je třeba jí přiznat, že kdyby říši vládla v klidných časech, pravděpodobně by vše ukočírovala.
A to já si zas myslim, že ona by říši v klidu neudržela. Vždycky by si chtěla dělat věci po svém, měnila by lidi kolem sebe i za cenu, že jsou schopní. No prostě jak říká Chmur.
Tak tohle asi nepřekousnu já.
Moje IP adresa není z "bezpečných" adres?
Mohlo by to být horší. Třeba, že tvoje adresa není z "bezpečných" adres... :-D
Moje IP adresa není z "bezpečných" adres?
No jo, ochrana proti spamu :-) Už by mělo být vše v pořádku, heade. A neber to osobně, já tady před lety dokonce dostal ban :-)
Robb udělal totéž - legitimizoval Jona a udělal z něj svého dědice. A Tommen zase toho Boltonova bastarda. Je otázka kdo nakonec skončí na železném trůnu a zda ty legitimizace svých předchůdců uzná. Ale když se opět podíváme do naší historie, ze které Martin tak rád vychází, tak i tam se to dělo a obvykle tyhle listiny zůstávaly v platnosti i po změně vládnoucího rodu (nezřídka za doprovodu cinkotu nějakých zlaťáků).