Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
11415171920126

Komentáře

• upraveno 28. prosince 2010
    Ebon: drtivá většina lovců jsou čuňata, co potřebujou velkou optiku a střílet z jedoucího Jeepu. Pak jsou ještě myslivci, co fungujou jak popisuješ. Ale mám i ze své vlastní zkušenosti pocit, že jsou tyhle typy na ústupu. Nebo jsem měl holt smůlu a potkal ty špatný.
    Tak myslivci již tradičně střílejí po všem co se hýbe, ne?
    No Já mam teda asi smůlu, ale zatím jsem na normálního myslivce nenarazil... Věřim, že ale existujou nějací co to dělaj spíše kvůli té přírodě...
    Amaroun: Jsem zastáncem vlastním zbraně na platformě NATO. Nejen nezávislost na dodávkách z cizí země, ale též jde o udržení průmyslu na úrovni.

Bohužel problém nové ČZ805 je, že zatím neprošla vojskovými zkouškami, což její zavedení zatím zastavilo..

Lotrando: asi to nebylo úplně průhledné z mého podání, ale myslel jsem skutečné lovce i duší. Nemám rád sváteční střelce/pytláky, co střílejí z aut. A také jsem tím nemyslel myslivce, protože dávno neplatí, že myslivec je tím skutečným lovcem. O čemž nás s železnou pravidelností přesvědčují.
    K té ČZ 805 - vzhledem k informacím z druhé ruky se na ní těžko dělá vlastní názor. Rozhodně se mi líbí, že se u nás pořád vyvíjí nové zbraně, protože si myslím, že je umíme udělat dobře. Taky se mi líbí modulárnost, i když se objevují názory, že stejně se z ní bude střílet pořád jen munice 5,56 a žádná jiná, ale i kdyby tomu tak v příštích deseti letech bylo, to že tuhle pušku lze z principu přestavět na jinou ráži se může hodit i po letech. Vzhledově vypadá docela dobře, (i když osobně dávám přednost koncepci Bull Pup).

Nicméně bude třeba asi ještě další vývoj, než bude tahle zbraň opravdu spolehlivá. Holt má nevýhodu, že konkurencí jsou zbraně vyzkoušené v bojových podmínkách, což se vždycky počítá víc.
    Amaroun: já potkal dva, teda ten druhej byl vlastně pytlák, ale s duší lovce, jak píše Ebon :)

Ebon: i tací jsou, jistě. Mě se právě třeba líbí německý lovecký zákon. Tam s flintou do lesa smí jen ten hajnej a těch je opravdu jen pár. Ostatní chodí se zbraní jen když je lov a tak, prostě organizovaná akce se vším všudy. Má to spoustu výhod.

U nás se všichni chovají spíš jako pytláci. Hodně mě dostalo třeba to, že k posedu přivezou náklaďák zeleniny a pak si tam jdou sednout a střílí jak na střelnici.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 28. prosince 2010
    S ČZ 805 nemám zkušenost (a asi už mít ani nebudu), v ATM ji docela chválili. Rozhodně je dobře, že pořád se u nás vyvíjej původní zbraně, když jsme si tuhle věc dokázali uchovat jako takřka jediný v rámci Varšavský smlouvy, tak by bylo smutný přijít o to teď. Problém trochu vidim v tom, že teď asi neni moc dobrá doba na přezbrojování, zvláště na ráži 5,56x45, který zřejmě pomalu odzvání. Tyhle malý ráže byly trochu cesta do slepý uličky a jsou dost snahy přejít na jinou ráži (zatim nejreálnějc vypadá novej náboj 6,8x43 SPC). Případně jít cestou Švýcarů, jejichž nejnovější SiG umožňuje střílet jen s výměnou hlavně a zásobníku buď 5,56x45 NATO/5,45x39 nebo 7,62x51 NATO/7,62x39.

Myslim ale, že starej dobrej vzor 58 eště něco vydrží, než se ledy konečně pohnou a bude jasný, kam do budoucna vlastně ráže pudou.
  • upraveno 30. prosince 2010
    Ad revolver/ pistole:

Milovníci revolverů cosi tlachají o spolehlivosti.

Ale IMHO je jádro americké lásky k revolverům kulturní tradice. V Evropě pistole vyhrály už hezky dávno.

Ad změny nábojů:

Ono to bývá často ekonomický problém; nábojů se vyrábí ukrutné množství a změnit ráži znamená zároveň odepsat horu zásob. Takže to není až tak úplná sranda a nedivím se, že se v době ekonomických pohrom do toho nikomu dvakrát nechce.

Ve válce mohou být tyhle změny přímo osudné; pokud má armáda spoustu nábojů na minulý typ zbraně, který zanikl.
  • upraveno 30. prosince 2010
    Argo: pravdou je, že když jsem ještě střílel Taurusem (teď nevím jistě jestli to Brazilci dělají v licenci Magnum), tak bylo ran sice méně, ale byl přesnější...nicméně na druhou stranu na mě velkej a musel jsem tahat spoušť přes kohoutek, což není na pudovku zrovna košér
    upraveno 30. prosince 2010
    NATO si přezbrojení užilo hned dvakrát. Jenže v době studené války teklo do armád mnohem víc prostředků než dneska, takže se výměna palebnýho průměru zacálovala. A hlavně to pro ostatní členy NATO přišlo víceméně befélem - paradoxní je, že se už na přelomu 40. a 50. let v Evropě experimentovalo s nábojem 7 mm a nebylo daleko od jeho zavedení do výzbroje, pak ale přišlo z USA rozhodnutí o zavedení náboje 7,62x51, což byl dost úlet, páč ten náboj do kategorie středně výkonnýho střeliva moc nepasoval. Pro náboj vytvořená puška M14 se ve výzbroji moc neohřála, v 60. letech se pro změnu začal zavádět 5,56x45 a zase všichni museli přerážovávat (FN FAL na FN CAL, G3 na HK 33 apod.).

Momentálně neni na kompletní výměnu moc peněz (a to ani v USA, kde nezavedli dlouho a snemalejma nákladama vyvinutou OICW. Na druhou stranu už jsou k dostání přerážovací sety pro stávající zbraně na ráži 6,8x43 SPC, pro kterou se dokonce daj používat stávající zásobníky (do klasickýho 30nábojovýho pro M16 se vejde 25-28 nábojů SPC).
  • upraveno 2. ledna 2011
    Není problém ve výměně palebného průměru pro jednotky, ale ve výměně strategické zásoby, která je většinou vypočítána na rok válečného konfliktu a to je sakra hromada nábojů.

M14 se udržela ve výzbroji dodnes, její lehce modernizovaná verze byla přeznačená na M21 (moderní pažbení, raily pro taktické doplňky). Stačí goglit Afgán a Iraq.

Ná náboj ráže 6,8 jsem docela zvědavý, ale nepřeje mu doba, což může být smrtící i pro opravdu pokrokovou věc.
    upraveno 2. ledna 2011
    Když říkám, že se M14 neudržela ve výzbroji dlouho, mám pochopitelně na mysli jako standardní zbraň jednotlivce, což bylo její původní určení. Že jí užívají např. speciální jednotky (např. jako sniperku) nepočítám (to bychom zjistili, že bývají ve výzbroji druhdy ještě mnohem archaičtější zbraně).
  • upraveno 3. ledna 2011
    To si mi připoměl diskuzi od jinud.

Téma: spekulace, zda někdy US jednotky vyrazili do akce vyzbrojeni Kalachem.

Mnoho lidí to traduje jako takovou tu latinu, ale já jsem nikde nenašel hodnověrný zdroj. A nemyslím tím fotky amíků, co si zastřílejí ukořistěnou zbraní.
  • upraveno 3. ledna 2011
    Ebon: Taky už jsem o tom slyšel. Tvrdí to třeba starej pan Kalašnikov:

Last update - 13:25 17/04/2006

AK-47 inventor: U.S. troops in Iraq prefer my rifle to theirs

By Reuters

Mikhail Kalashnikov, designer of the world's most popular assault rifle, says that U.S. soldiers in Iraq are using his invention in

preference to their own weapons, proving that his gun is still the best.

"Even after lying in a swamp you can pick up this rifle, aim it and shoot. That's the best job description there is for a gun. Real soldiers know that and understand it," the 86-year-old gunmaker told a weekend news conference in Moscow.

"In Vietnam, American soldiers threw away their M-16 rifles and used [kalashnikov] AK-47s from dead Vietnamese soldiers, with bullets they captured. That was because the climate is different to America, where M-16s may work properly," he said.

"Look what's happening now: every day on television we see that the Americans in Iraq have my machine guns and assault rifles in their armored vehicles. Even there American rifles don't work properly."

Some U.S. troops in Iraq have reportedly taken to using AK-47s in preference to the standard-issue M-16. The Cold War-era gun, renowned for its durability and easy handling, is plentiful in Iraq."

Já o tom četl třeba v pamětech válečného fotografa Patricka Chauvela - ve Vietnamu to prý nebylo tak neběžné.
    upraveno 3. ledna 2011
    No viděl jsem pár záběrů z Vietnamu nebo teď z Iráku, kde i víc než jeden voják drží AK, ale nevim, jestli to byly právě jen trofejní zbraně nebo je skutečně hromadně používají (že v průběhu boje někdo použije jednorázově zbraň nepřítele ovšem zase tak neobvyklé není).
  • upraveno 3. ledna 2011
    Teď jde ještě o to, jestli jsou ty AKáčka originál, nebo nějaká neslavná kopie. tam bych si tou trvanlivostí už tak jistý nebyl, a přesnost taky asi nebude kdoví jaká.

A ještě poznámka. Není on ten Kalach do tanku trošku velkej?
  • upraveno 3. ledna 2011
    Střílení sebranou cizí výzbrojí na bojišti je běžné, ve Vietnamu jej Amíci používali docela často, stejně jako Rusové a Němci vzájemně.

Dokonce jsem se dobádal, že to dělali Amíci ve Vietnamu nejen v bažinách kvůli spolehlivosti AK-47, ale také v husté džungli. Protože čerstvě zavedené M-16 měli projektily konstruované jako přirozeně nestabilní (zvýšená ranivost) a v husté vegetaci projektily měnily směr po prvním kontaktu s vegetací a prakticky se s nimi nedalo mířit.

To že jsou Amíci sběrači trofejí a suvenýrů je více než známé, to si pan Kalšnikov trochu špatně vysvětluje fotky na netu.

Mě jde spíš o to, zda jste se někde nepotkali skutečně s informací, že proběhla nějaká akce, kam byl US vojáci vysazeni primárně s Kalachy.
  • upraveno 3. ledna 2011
    Ebon: Hm, to bude horší. Ale vzhledem k tomu, že ve státech vyrábí kalachy asi 15 továren, tak bych si tipnul, že k tomu určitě někdy došlo...
  • upraveno 3. ledna 2011
    Píše:
    Není on ten Kalach do tanku trošku velkej?

Viz dříve - byl tam standardně právě jeden; jinak mají tankisti pistole. Nepřekáží tam vůbec; jiná otázka je, zda je tam k něčemu. Mohli tam místo Kalašnikova dát bílý prapor; ale to se jim nechtělo.
  • upraveno 4. ledna 2011
    Noir: To si nemyslím, že je dostatečný důvod. V USA je natolik velký trh, že se tyto zbraně vyplatí vyrábět i pro civilní sektor. Mimochodem ten stejný případ, je výroba M4/AR-15 v ČR pro civilní trh. Armáda ČR taky nenosí jejich produkty, ale pro spešláky koupila M4 v USA.
    upraveno 4. ledna 2011
    Pokud vím, pro osádky tanků a vozidel je primárně určena AKS-74U, zkrácený model.
  • upraveno 4. ledna 2011
    Flanker.

Je to možné - věda pokročila a tanků je dnes málo, takže je kompletně přezbrojit není problém.

Za nás to byl, pokud se nepletu, zcela normální samopal. Dovnitř se vešel v pohodě, používat se dal jen venku. Kdyby tam nebyl, asi by se nic moc nedělo.
    upraveno 4. ledna 2011
    Tam snad ani nejde o pokrok, tahle verze kalacha existuje desítky let.
  • upraveno 4. ledna 2011
    Existuje. Mám pocit, že to mívali průzkumníci... a parašutisti... a kdovíkdo ještě.
  • upraveno 10. ledna 2011
    Lotrando píše:
    Ebon: i tací jsou, jistě. Mě se právě třeba líbí německý lovecký zákon. Tam s flintou do lesa smí jen ten hajnej a těch je opravdu jen pár. Ostatní chodí se zbraní jen když je lov a tak, prostě organizovaná akce se vším všudy. Má to spoustu výhod.

Neplést prosím hajného s myslivcem. Hajnej je zaměstnanec Lesní správy, kterej se stará o stromy. Flintu jako takový normálně (tj. z funkce hajného) nemá. To že je drtivá většina hajných rovněž myslivci je jiná věc.

Jinak Argo k předešlé diskusi o minometné palbě jsem našel zajímavou zmínku v knize Slovenská armáda 1939-1945, kde se píše, že během bitvy u Lipovce byl jeden ze slovenských tanků zničen minometnou střelou, která zasáhla otevřený poklop na věži tanku :-)
  • upraveno 10. ledna 2011
    Den Grasse:

útok na tank shora bývá velice nepříjemná záležitost. I když se netrefíš přímo do poklopu, typičtěji ručním granátem zblízka (to je pak hotovo hned) jsou tyhle trefy hodně nebezpečné, protože pancíř je shora dost slabý a exploze nesvědčí pozorovacímu zařízení.

Doporučuje se za drsné pěšáky i prostinký trik hodit kongo na periskop. Šance uvnitř silně klesají.

Tank zblízka je vůbec pozoruhodně zranitelný.

úplná klasika na střelnici je, že začátečníci v noci nechávají otevřené nebo pootevřené poklopy, a světlo vypadá pro ostatní jako terč...
  • upraveno 11. ledna 2011
    Nepovedlo se mi zjistit ráži použitých minometů, ale patrně to byly klasické. Zásah 120mm minou by mohl být osudným i pancíři. Nicméně, přestože mina zasáhla otevřený poklop, zabila jen velitele tanku, zbytek posádky přežil a tank opustil :-)
    upraveno 11. ledna 2011
    Záleží jakého tanku. Předpokládám, že armáda Slovenského štátu byla v roce 1941 vybavena především lehkými tanky původně československé provenience, plus možná nějakými těmi Pzkpfw II, max. III. Ty by asi byly ohrozitelné i kdyby střela z minometu dopadla na horní pancíř.
    Zřejmě to byla LT-38/40/35.Německou tankovu techniku Slováci v roce 41 neměli.

Horní pancíř obou typů byl 8mm.
    8 mm u mne není pancíř, to je takový plech...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.