Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jako určitě to byl tank minimálně použitelný, to ano, ale v poměru k tomu jak velká to byla kráva (o dva metry delší než Pz IV a skro dvakrát tak těžkej), tak výzbroj byla až sněšně slabá (původně měl dokonce jen 40mm dělo, co měly klehký tanky, až pak později mu dali 57mm kanon a až tanky nasazené v Normandii měly britskej 75mm protitankovej kanon (který měl taky tank cromwell). 17liberní kanon do něj bohužel nedali.
http://www.lonesentry.com/german_antitank/pics/xgerman_antitank8_20mm_flak38.jpg
no on je u Flak 18 problém v tom, že to označení nesl i 37mm kanón, který byl posléze upraven pro protitankové Ju-87G
Jinak co mám z vojenský techniky nejradši poměrně jasně prozrazuje můj nick. :)
Já mám jako nejkrásnější vojenské letadlo už dlouho jediného favorita - SR-71.
Prvně je svět spatřil tuším v roce 87, kdy se setkal z norským námořním průzkumným P-3 Orion. Jak to tak bývá, tak se navzájem začali očumovat, což dopadlo takže norští piloti chtěli sovětského pilota potrápit a začali ho vytlačovat z kurzu. Nakonec to dopadlo tak, že se ty dvě letadla srazila, díky tomu, že Su-27 má podstatně menší pádovou rychlost než vrtulový P-3 .-)
Teď se uvádí poslední varianta Su-35 s 3D vektorováním tahu, což jí umožňujě dělat tyhle skopičiny:
Já si stejně myslím že Sověti měli ta letadla častokrát daleko lepší než Amíci.
Ten pilot musí mít ocelový žaludek ..
Proti zemi s dostatečně hustou sítí moderních radarů a protiletadlovejch raket si myslim, že F-22 nemá o nic větší hodnotu než třeba F-15 (navíc asi 8x tak drahá), prostě proto, že bude muset vyvíjet bojovou aktivitu a ne letět na předem určenej cíl. Co se týče manévrovatelnosti, F-22 má sice vektorování, ale pouze v ve vertikálním směru, takže se třeba dokáže překlopit na záda, ale nedokáže takhle manévrovat stranově. Navíc mám pocit, ale to je jen můj dojem, že je těch manévrů F-22 schopná jen ve velmi malejch rychlostech. Viz třeba tady:
F-22 vyrobili 187 kusů a zavřeli krám, prostě protože ani Spojený Státy si nemůžou dovolit stíhačky za nějakejch 400 mil USD za kus. Pokusili se to vykompenzovat zaváděním F-35, ty ale stáíhaj obrovský technický problémy a z původně odhadovaný ceny nějakejch 60 mil za kus už to vyšplhalo někam ke 150, takže spousta zemí, který je plánovaly zavést už se poohlíží jinde. A čím míň zákazníků a vyrobenejch kusů bude, tim zas bude vyšší jednotková cena...
Prostě myslim, že tohle je slepá cesta.