Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
12021232526126

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 30. srpna 2012
    Prvně je tuším Britové nasadili u Dieppe, kde se snad ani moc s tanky nepřítele neutkaly, protože uvízly na pláži.
    Jako určitě to byl tank minimálně použitelný, to ano, ale v poměru k tomu jak velká to byla kráva (o dva metry delší než Pz IV a skro dvakrát tak těžkej), tak výzbroj byla až sněšně slabá (původně měl dokonce jen 40mm dělo, co měly klehký tanky, až pak později mu dali 57mm kanon a až tanky nasazené v Normandii měly britskej 75mm protitankovej kanon (který měl taky tank cromwell). 17liberní kanon do něj bohužel nedali.
  • upraveno 30. srpna 2012
    Tak Britové měli zvláštní koncepci nasazení tanků, kterou zlomil až Centurion.
    upraveno 30. srpna 2012
    Pěchotní tanky a křižníky...
    Přesně tak.. on ještě Churchill ušel oproti třebas Cromwellovi. Ten neměl ani pancíř, ani výzbroj, ale jen rychlost..
    skelet napsal(a):

Přesně tak.. on ještě Churchill ušel oproti třebas Cromwellovi. Ten neměl ani pancíř, ani výzbroj, ale jen rychlost..

Hh a proti nim na německé straně Tigery...
    no spíš.. a proti nim cokoliv :-)
    skelet napsal(a):

no spíš.. a proti nim cokoliv :-)

No ale tuším že Němci třeba na Flak dali zprvu taky nějaký flusátko, snad 18 mm? Pak udělali zwiling a až pak tam dali něco pořádnýho...?
    na Flak? pokud vím, tak protiletadlové kanóny měly ráži 20mm, 30mm, 37mm, 88mm a 128mm
    skelet: Tohle myslím a máš pravdu, byla to dvacítka, ale bylo to prý hodně slabé. Mám ho doma jako model, už leta rozdělaný. :-P
    http://www.lonesentry.com/german_antitank/pics/xgerman_antitank8_20mm_flak38.jpg
    No proti nízko letícím letadlům to bylo účinné až až.. třeba takový Clostermann je v oblibě neměl .-))
    upraveno 30. srpna 2012
    Jestli vlcacka nemyslí první verzi 88mm děla, která se nazývala Flak 18, pak byly Flak 36, 37 a 41
    flanker.27 napsal(a):

Jestli vlcacka nemyslí první verzi 88mm děla, která se nazývala Flak 18, pak byly Flak 36, 37 a 41

Je pravda že nějak mi tam ta osmnáctka uvízla...
    Jinak z tanků se mi líbí asi ty moderní, Merkava, Challenger, Abrams... ale já pásovce moc nemusím, z válečné techniky když už tak spíše letadla nebo vrtulníky.
    tohle je debata spíš na palba.cz než na icefire.cz :-))
    no on je u Flak 18 problém v tom, že to označení nesl i 37mm kanón, který byl posléze upraven pro protitankové Ju-87G
    skelet napsal(a):

tohle je debata spíš na palba.cz než na icefire.cz :-))
    no on je u Flak 18 problém v tom, že to označení nesl i 37mm kanón, který byl posléze upraven pro protitankové Ju-87G

Pardón. Přeci jen když kolegové modeláři staví i válečnou techniku, člověk ledasco vstřebá.
    upraveno 30. srpna 2012
    No ono to správný označení bylo celý 8,8 cm Flak 18, resp. 3,7 cm Flak 18.

Jinak co mám z vojenský techniky nejradši poměrně jasně prozrazuje můj nick. :)
    Flanker byl Suchoj sedmadvacítka? :-) Ty krycí kódy NATO jsou občas strašně srandovní.
    Já mám jako nejkrásnější vojenské letadlo už dlouho jediného favorita - SR-71.
    "27" je dobrá.. hlavně se excelentně uvedla na mezinárodní scéně
    upraveno 30. srpna 2012
    Su-27 a jeho četné varianty, Su-30, Su-33, Su-34, Su-35
    skelet napsal(a):

"27" je dobrá.. hlavně se excelentně uvedla na mezinárodní scéně

Myslíš "kobrou"?
    Nikoliv, daleko lépe ;-)
    Prvně je svět spatřil tuším v roce 87, kdy se setkal z norským námořním průzkumným P-3 Orion. Jak to tak bývá, tak se navzájem začali očumovat, což dopadlo takže norští piloti chtěli sovětského pilota potrápit a začali ho vytlačovat z kurzu. Nakonec to dopadlo tak, že se ty dvě letadla srazila, díky tomu, že Su-27 má podstatně menší pádovou rychlost než vrtulový P-3 .-)
    upraveno 30. srpna 2012
    Skelet: Jo, ale obě letadla to kupodivu přežila.

Teď se uvádí poslední varianta Su-35 s 3D vektorováním tahu, což jí umožňujě dělat tyhle skopičiny:
    skelet: Vtipné! Ti dva Fini asi nedostali moc pochvalu...
    Já si stejně myslím že Sověti měli ta letadla častokrát daleko lepší než Amíci.
    Ano přežila.. P-3 měla myslím o vrtuli méně, a Su-27 měla zase osekanou jednu svislou ocasní plochu.
    Ten pilot musí mít ocelový žaludek ..
    upraveno 30. srpna 2012
    Vlcacka: To se těžko nějak jednoznačně stanoví, ale je fakt, že je mi bližší jejich konstrukční filosofie, tj. stavět tu techniku tak, aby mohla fungovat i bez dostatečnýho zázemí, s nižšíma provozníma nákladama (to zdaleka nejde jen třeba o spotřebu paliva).
    flankere tak v tomhle si z potenciálního nepřítele ten pilot udělá dost velkou srandu, než ho sejme. Mají na tohle Amíci vůbec odpovídající ekvivalent? Třeba F22?
    No nejde říci kdo měl lepší techniku. Každá škola měla svoje.. Dá se říci, že letecká technika byla víceméně vyrovnaná, ale taktiku leteckého boje měly promakanější Západní státy
    Vzhľadom na to, že F-22 je neviditeľné na radaroch(a myslím, že už aj má zameriavač v prilbe, čiže kľudne strelí aj po niečom, čo je po stranách lietadla), tak asi hej :)
    Problém je, že ruské, ale i evropské stíhačky mají i optoelektronický vyhledávací a zaměřovací systém, takže F-22 za určitých podmínek vidí na slušnou vzdálenost. Tak naposledy F-22 vyhmátl britský Eurofighter, následně vymanévroval a "smazal" z oblohy
    upraveno 30. srpna 2012
    Na diskusních fórech se amíci ohánějí tou jejich stealth a "low visiblity" a schopnostma BVR (beyond visual range), ale nevim no. F-22 je podle mě takový letadlo dobrý proti státům se zastaralým radarovým vybavením, s nedostatečným počtem stanovišť protivzdušný obrany, něco, kdy neni vyžadovaná stálá přítomnost na bojišti. V takovým Iráku, Lybii a podobnejch zemích víceméně stačí vyřadit několik málo obrannejch center, který jsou dopředu známý díky půlroční přípdravě. v takovejch válkách neni nutný, aby takový letadla byly permanentně v nasazení, udělaj pár útoků a pak si zas vyžádaj nějakej ten den přípravy.
    Proti zemi s dostatečně hustou sítí moderních radarů a protiletadlovejch raket si myslim, že F-22 nemá o nic větší hodnotu než třeba F-15 (navíc asi 8x tak drahá), prostě proto, že bude muset vyvíjet bojovou aktivitu a ne letět na předem určenej cíl. Co se týče manévrovatelnosti, F-22 má sice vektorování, ale pouze v ve vertikálním směru, takže se třeba dokáže překlopit na záda, ale nedokáže takhle manévrovat stranově. Navíc mám pocit, ale to je jen můj dojem, že je těch manévrů F-22 schopná jen ve velmi malejch rychlostech. Viz třeba tady:
    F-22 vyrobili 187 kusů a zavřeli krám, prostě protože ani Spojený Státy si nemůžou dovolit stíhačky za nějakejch 400 mil USD za kus. Pokusili se to vykompenzovat zaváděním F-35, ty ale stáíhaj obrovský technický problémy a z původně odhadovaný ceny nějakejch 60 mil za kus už to vyšplhalo někam ke 150, takže spousta zemí, který je plánovaly zavést už se poohlíží jinde. A čím míň zákazníků a vyrobenejch kusů bude, tim zas bude vyšší jednotková cena...
    Prostě myslim, že tohle je slepá cesta.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.