Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Mne len pride, ze zelena voda nazavrazdila miliony ludi ako Stalin, takze ona je v tom uplne nevine :)
http://www.czub.cz/cz/catalog/86-ozbrojene-slozky/OS-AUT/CZ_805_BREN_A2.aspx
Ale po česky netuším, tiež som stretol s výrazom kušostrelec. Lebo ten výraz Arbalist/arbelist mi príde že popisuje moderného strelca z kuše.
@Hildegarda Když pominu, že symbol svatých zároveň připomíná církev a náboženství, které to s mrtvými taky nemají dvakrát dobré, tak připomínají jméno bitvy. Nebo se mají dle tvého mínění politicky korektně přejmenovávat i dějiny? Krom toho, ten kdo má největší právo něco Stalinovi vytýkat, jsou právě oni. Fakt se nesnaž vykládat něco tomu, koho se to týká mnohem víc.
http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=forum_data&forum_ID=1810&ID_from=62001303&dir=-1&auth=
Příspěvek uživatele:
Už mě ta debata nebaví napsal jsem na AV ČR na ústav češtiny... Vydržte do vyjádření.
Po obdržení vyjádření:
žádný z dostupných výkladových slovníků češtiny ani jeden z
Vámi uvedených výrazů bohužel neuvádí. Nicméně v dokladech
shromážděných Českým národním korpusem se vyskytuje v
publicistických textech podoba "kušista". To by odpovídalo i
slovotvorným zvyklostem češtiny tvořit názvy osob např. právě
pomocí přípony - ista (z nejnovějších výrazů ze sportovní oblasti
lze uvést též kitesurfista, kendista nebo korfbalista).
S pozdravem
Barbora Procházková
Najprv nabozenstvo, potom sarkazmus a potom narceni z toho, ze sa snazim niekomu nieco vykladat. A pritom som len napisala, ako to pripada mne. Ale super vediet, ze zem sa toci. Aspon mozem ist v klude spat.
O podobném expertovi mi vyprávěl děda. Když dotyčný branec házel granátem, tak u toho zakopnul, granát mu vyletěl z ruky a dopadl jen pár metrů před něj. Naštěstí přitom zárověň upadnul, takže se mu nic nestalo, akorát oficíra z něj málem trefil šlak.